Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ο Παρασκευόπουλος εκτός από τον νόμο που αποφυλακίζει σκληρούς ποινικούς, αμετανόητος συνεχίζει να συγκαλύπτει την παραβατικότητα



Φυσικά και ο κ. Παρασκευόπουλος δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ακούσεις την γνώμη του πάνω σε ότι αφορά την εγκληματικότητα, γιατί με τον εγκληματικό νόμο που έφερε η κοινωνία υποφέρει και φοβάται. 

Μετά τις αποκαλύψεις για συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για την υπόθεση του Noor 1, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος και ο πλέον αποδεδειγμένα ακατάλληλος είπε την άποψη του η οποία δεν είναι άλλη από το ότι  δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τις αποκαλύψεις που αφορούν τόσο σοβαρή υπόθεση με άμεση εμπλοκή πολιτικών προσώπων. 

Το σκεπτικό του Παρασκευόπουλου και αυτό είναι ένα δείγμα το πόσο ακατάλληλος ήταν για υπουργός δικαιοσύνης είναι ότι  δεν μπορεί να κληθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να δώσει εξηγήσεις καθώς όπως υποστηρίζει το όλο θέμα βασίζεται σε είδηση που προέκυψε από «παρανόμως κτηθέν υλικό» όπως το χαρακτήρισε και δεν ντράπηκε.

«Οι προϋποθέσεις για αξιοποίηση τέτοιου υλικού προβλέπονται στον νόμο και εδώ αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται. Δεν υπάρχει δυνατότητα συζήτησης στη Βουλή. Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση όταν ψηφιζόταν ο νόμος έλεγε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αξιοποείται παρανόμως κτηθέν υλικό» είπε Παρασκευόπουλος.

Από τα παραπάνω φαίνεται πώς και γιατί ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος σαν υπουργός έκανε αυτόν τον εγκληματικό νόμο κατά της κοινωνίας, όταν τολμάς να συγκαλύψεις σήμερα μετά ειδικά από τέτοιες αποκαλύψεις και χωρίς να θέλεις ο ίδιος να διερευνηθεί σε βάθος, αυτό δείχνει ότι είσαι ο πλέον ακατάλληλος και την γνώμη σου να πεις.






Αίσχος δίνουν θάρρος στην ανομία και την πραβατικότητα! Παραγράφονται αδικήματα με ποινές έως δύο χρόνια



Έχουμε μία κυβέρνηση που ευνοεί με κάθε τρόπο την παραβατικότητα και το έγκλημα σε όλες τους τις μορφές

Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει στην χώρα με αυτή την κυβέρνηση και κανένας πολίτης δεν είναι ασφαλής όταν το υπουργείο δικαιοσύνης δίνει θάρρος στο κακοποιό ξέροντας ότι δεν θα τιμωρηθεί εάν διαπράξει έγκλημα που τιμωρείται έως και δύο χρόνια.

Δεν φτάνει που ο εγκληματικός νόμος Παρασκευόπουλου αποφυλακίζει σκληρούς κακοποιούς, τώρα ο Κοντονής αντί να αλλάξει τον νόμο ευνοεί και άλλο τους κακοποιούς αφού δεν θα τιμωρεί και τα αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και δύο χρόνια

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή.

Παραγράφονται αδικήματα με ποινές έως δύο χρόνια

Με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, παραμονές του Δεκαπεντάγουστου, στο πλαίσιο της κύρωσης μιας σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραγράφονται πάσης φύσεως αδικήματα, που επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια. Με αυτόν τον νόμο, συγκεκριμένα, προβλέφθηκε η εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων και η παύση της ποινικής τους δίωξης.

Ετσι, καθημερινά, στα δικαστήρια όλης της χώρας, χιλιάδες υποθέσεις για απειλές, κλοπές, σωματικές βλάβες, πλαστογραφίες πιστοποιητικών, εξυβρίσεις και άλλα αδικήματα πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων και αρχειοθετούνται χωρίς δίκη. Κι αυτό γιατί εισαγγελείς και δικαστήρια παύουν μαζικά τις ποινικές διώξεις για τους δράστες των εγκλημάτων αυτών, κατ’ εφαρμογήν του νόμου, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Παρασκευόπουλου στις 3 Αυγούστου του 2016.

Ο εν λόγω νόμος, συγκεκριμένα το «όγδοο άρθρο του νόμου 4411 του 2016», περιέλαβε στις διατάξεις του μεγάλη γκάμα αδικημάτων, καθώς όρισε ότι η παραγραφή καταλαμβάνει όλα τα αδικήματα (πλημμελήματα) αρκεί να επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια. Η πρακτική των νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε να επιτυγχάνεται τεχνητή αποσυμφόρηση των βεβαρημένων δικαστηρίων, διά της παραγραφής χιλιάδων ποινικών υποθέσεων, πρακτική καινοφανής και επί της ουσίας αντισυνταγματική, όπως λένε έγκριτοι νομικοί, με τον επίμαχο νόμο του 2016 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο. Και τούτο διότι η νομοθετική παρέμβαση μαζικής παραγραφής αδικημάτων και ποινών, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, είχε διπλό προηγούμενο στη δεκαετία που διανύουμε.

Το πρώτο, το 2012 επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που με νόμο (4043 του 2012) προβλέφθηκε η παραγραφή αδικημάτων και ποινών για πλημμελήματα με ποινές έως ένα χρόνο. Το δεύτερο με ανάλογη ρύθμιση που έγινε και επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, με τον νόμο 4198 του 2013. Και στις δύο αυτές ρυθμίσεις ο χρόνος εφαρμογής του νόμου ήταν μικρότερος, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος και ο αριθμός των υποθέσεων που μπήκαν στο αρχείο. Η ισχύς του παρόντος, πέραν του ότι περιλαμβάνει τα αδικήματα με ποινές έως δύο χρόνια, εφαρμόζεται για όλα τα πλημμελήματα, αρκεί να έχουν διαπραχθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016, με αποτέλεσμα οι υπό παραγραφή δικογραφίες να είναι πλέον χιλιάδες και να μπαίνουν καθημερινά στο αρχείο μαζικά πολλές υποθέσεις.

Κρεσέντο ανομίας

Εγκριτοι νομικοί, δικαστές και εισαγγελείς, μιλούν για πρακτική που συμβάλλει καθοριστικά στο να εμπεδωθεί η ανομία σε μεγάλη κατηγορία πολιτών, οι οποίοι ενώ έχουν παραβεί τον νόμο και μάλιστα για σοβαρά πλημμελήματα, βλέπουν πως δεν τιμωρούνται καν, και μάλιστα αυτό γίνεται με νόμο. Από την άλλη, τα θύματα των αδικημάτων, οι αποδέκτες της παράνομης συμπεριφοράς, αισθάνονται τουλάχιστον απροστάτευτοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στα ακροατήρια οι ατιμώρητοι, λόγω παραγραφής, δράστες χλευάζουν τα θύματά τους και διά της παραγραφής αποθρασύνονται.

Ενδεικτική η περίπτωση κατηγορουμένων που επρόκειτο να δικαστούν, πριν από λίγες ημέρες, για σωματικές βλάβες (σ.σ. είχαν χτυπήσει άσχημα συμπολίτη μας που τόλμησε να τους παρατηρήσει γιατί πετούσαν τα σκουπίδια τους στον δρόμο). Μόλις άκουσαν από τον δικαστή το «παύει η δίωξη», βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα «έλουσαν» με βρισιές το θύμα τους σε μια επίδειξη πρωτοφανούς θρασύτητας.

Το ίδιο συνέβη σε άλλη δικαστική αίθουσα, όπου κατηγορούμενοι για εγκατάλειψη του σκύλου τους άλλαξαν σπίτι και τον άφησαν νηστικό στον δρόμο να τους περιμένει υπομονετικά, μέχρι που τους μήνυσαν γείτονές τους που δεν μπορούσαν να βλέπουν το άτυχο ζωντανό εγκαταλελειμμένο. Μόλις άκουσαν το «παύει η δίωξη» άρχισαν και αυτοί τις φραστικές επιθέσεις, σχεδόν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Αλλες φορές πάλι η μαζική παραγραφή των αδικημάτων με ποινές έως δύο χρόνια έχει αποτελέσματα και εις βάρος της δημόσιας τάξης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του εγκλήματος της πλαστογραφίας σε πιστοποιητικά, που οδήγησε δίκη –με κατηγορουμένους μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς»– σε παραγραφή των αδικημάτων, σχετικά με τις πλαστές ταυτότητες που είχαν φτιάξει για να μην εντοπίζονται τα ίχνη τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του νόμου-γομολάστιχα καταλύει κάθε έννοια και της ισότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση όπου ο ένας από τους δύο δράστες που μετείχαν σε κλοπή συνελήφθη πριν από τρία χρόνια –το 2013– οπότε το αδίκημά του παραγράφεται και ο άλλος που συνελήφθη φέτος, στις αρχές Απριλίου, να μην υπάγεται στις διατάξεις της παραγραφής και να δικαστεί...

«Ο όρκος μας δεν άξιζε»

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν είχε συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός δικογραφιών με υποθέσεις που είχαν δικαστεί και επρόκειτο να εκτελεστούν οι ποινές τους σε γαλλική επαρχιακή πόλη, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού με εγκύκλιό του αποφάσισε να τις παραγράψει για να μειωθεί το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων και να διευκολυνθεί έτσι η λειτουργία του εν λόγω δικαστηρίου. Αλλωστε, το πρόβλημα των υπερφορτωμένων δικαστηρίων δεν είναι μόνο ελληνικό – και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν στο παρελθόν ή αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά πάντως δεν εμφανίζουν τη δική μας κατάσταση.

Η ιστορία αυτή έχει τη σημασία της καθώς στη γαλλική πόλη, τα δικαστήρια της οποίας αφορούσε η εγκύκλιος παραγραφής ποινών, υπηρετούσε τότε η μετέπειτα γνωστή σε όλη την Ευρώπη Γαλλίδα δικαστής Εύα Ζολί. Η συγκεκριμένη –που εκλήθη να εφαρμόσει την εγκύκλιο της παραγραφής– αντέδρασε, παραιτήθηκε, για να επανέλθει αργότερα, διανύοντας μια λαμπρή δικαστική καριέρα και χρόνια μετά έγραψε στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο για τις παραγραφές και τους νόμους-γομολάστιχα:

«Οταν πετάμε μια ποινή προς εκτέλεση, σημαίνει πως παραγράφουμε μονοκοντυλιά εκατοντάδες ώρες δικαστικής εργασίας, παραγράφουμε πολλά. Οταν κλήθηκα να παραγράψω ποινές, σκέφθηκα: “Ο όρκος μας δεν θα άξιζε τίποτα πλέον”».





20:00 στο Σύνταγμα η συγκέντρωση με σύνθημα «Παραιτηθείτε»! Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν σχέση με τους στημένους του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενων ετών



Στις 20:00 σήμερα στο Σύνταγμα θα διεξαχθεί η διαδήλωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».

Η σημερινή συγκέντρωση φυσικά και δεν έχει σκοπό να εξαπατήσει όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με τους στημένους για συγκεκριμένη δουλειά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κάλεσμα έγινε μέσω social media και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι καθαρά εναντίον της κυβέρνησης με βασικό σύνθημα το «Παραιτηθείτε».   

Το κάλεσμα των διοργανωτών:   

Μια συγκυβέρνηση η οποία προεκλογικά χρησιμοποίησε ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ για δήθεν αυξήσεις μισθών, σκισίματα Μνημονίων και μειώσεις φόρων απέναντι στον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό ώστε να αποκτήσει την εξουσία, ενώ στην συνέχεια βρήκε για να σερβίρει σε όλους νέα συνθήματα για δήθεν "Παράλληλα Προγράμματα" και "Αντίμετρα".   

Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ.   

Ζητάμε επιτέλους σοβαρή ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ χωρίς προβοκατόρικη δήθεν ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απέναντι στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ για το κοινό τους στο εσωτερικό, αλλά και χωρίς τις άκριτα 'τυφλές' υπογραφές σε ό,τι γράφουν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ πίσω από τις κλειστές τους πόρτες στις Βρυξέλλες, προκειμένου κάποιοι να κρατήσουν τις καρέκλες τους -και τους παχυλούς τους μισθούς- ώστε να συνεχίσουν να διορίζουν τα 'Δικά τους Παιδιά' για να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον. 

Ζητάμε ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ παντού, να μπει ένα τέλος στο σπάταλο κράτος, με ουσιαστική αξιολόγηση στον Δημόσιο Τομέα και με απομάκρυνση τυχόν αργόμισθων και ατόμων που διορίστηκαν με πλαστά πτυχία ή εντελώς ελλιπή προσόντα.   

Ζητάμε ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και όχι "βόλεμα" του Κομματικού Στρατού της Συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.   Ζητάμε άμεσα ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ της καθημερινής μας ζωής. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στη ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ και των νέων ΕΜΜΕΣΩΝ και ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ τους οποίους επιβαρυνόμαστε όλοι μας καθαρά λόγω της απίστευτης ανευθυνότητας των κυβερνώντων.   

Λέμε ΌΧΙ στην δημιουργία ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ στο Εξωτερικό και στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ της χώρας. 

Λέμε ΌΧΙ στον άκρατο ΛΑΪΚΙΣΜΟ, την χειραγώγηση των ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και τον ΤΑΞΙΚΟ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ συμπολιτών μας από τους Πολιτικούς που μας παρουσιάστηκαν δήθεν ως "Καθαροί" και "Άφθαρτοι" όντες τελικά ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ από ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους προηγούμενους.   

Η θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ και η Οικονομία μας πρέπει επιτέλους να βρεθεί σε ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.   ΟΛΑ τα παραπάνω ΦΥΣΙΚΑ τα απευθύνουμε και ΣΥΝΟΛΙΚΑ στην ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, η οποία έχει αφήσει την Ελλάδα ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ και σε έναν μοιραίο δρόμο, που αν δεν φροντίσουμε να βγούμε ΑΜΕΣΩΣ, στην χώρα μας θα δούμε ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ τις εικόνες εξαθλίωσης που βλέπουμε ΤΩΡΑ στην ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ.  

 Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ οι Έλληνες να ενωθούμε κατά του ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ο οποίος μας έφερε σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση και όμως, με την ανιστόρητη και ανεκδιήγητη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζει και βασιλεύει ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.   ΌΧΙ κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, δεν υπάρχει "Νομιμοποίηση" της Πολιτικής σας όπως ανερυθρίαστα δηλώσατε δημοσίως πρόσφατα επειδή "Δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους". 

Υπάρχουμε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ και ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΤΕ.   Δεν διατηρούμε την αυταπάτη ότι θα μας ακούσουν και θα αφήσουν έτσι εύκολα τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ τις οποίες άλλωστε τόσο πολύ αγαπούν, αλλά ας μάθουν επιτέλους ότι Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.  

 Έναν χρόνο μετά, Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στις 20:00 το βράδυ πάμε ΟΛΟΙ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ για να βροντοφωνάξουμε : #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ». 


Ο Τσίπρας καβάλησε καλάμι επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως «συναινετικό» πολιτικό και δεινό «διαπραγματευτή» για το Κυπριακό



Διαβάζουμε στο protothema.gr το ρεπορτάζ των Γιάννης Μακρυγιάννης και Γρηγόρης Τζιοβάρας και ανησυχούμε για την πορεία του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την... επιτυχία του Eurogroup ο Τσίπρας «διαφημίζει» λύση του Κυπριακού μέσω Μέρκελ

Επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως «συναινετικό» πολιτικό και δεινό «διαπραγματευτή»

Με Μητσοτάκη, Κουτσούμπα και Γεννηματά κλείνει ο κύκλος των συναντήσεων στο Μαξίμου που ξεκίνησε την Τρίτη με Θεοδωράκη και Λεβέντη - «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος» αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ - Απορριπτικοί στα ανοίγματα αναμένονται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ΓΓ του ΚΚΕ

Τον μανδύα του «συναινετικού» πολιτικού και το καπέλο … δεινού διαπραγματευτή φόρεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, όπως προκύπτει από τις πρώτες συναντήσεις που είχε την Τρίτη, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου για να τους πείσει ότι είναι έτοιμος, με τη συνδρομή της Άνγκελας Μέρκελ, να λύσει το Κυπριακό κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έκλεισε την δεύτερη αξιολόγηση και βρήκε λύση για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο ίδιος εμφανίζεται να πιστεύει ότι μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogoup ξεκινά μια καινούργια περίοδος για τη χώρα που θέλει να συνοδευτεί από συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, κάτι, ωστόσο, που δεν φαίνεται να πείθει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και αναμένεται να εκφραστεί ηχηρά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάει στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 13.30, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, που θα προηγηθούν στις 11.00 και 12.00 αντιστοίχως.  

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του δεν είχε αφήσει περιθώρια για συνεννόηση. «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή (στην τηλεόραση του Alpha), επιμένοντας ταυτόχρονα ότι στην κοινωνία υπάρχει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Λύση στην Κύπρο με «διαιτητή» τη Μέρκελ

Παρά ταύτα, με αισιοδοξία, την οποία δεν συμμερίστηκαν οι συνομιλητές του και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν από πού πηγάζει, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, στις συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στους συνομιλητές του την πληροφορία ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα οριστεί νέα συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον εκπρόσωπο των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι συνομιλίες, κάτι που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχε λίγες ώρες νωρίτερα με την ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Από τις περιγραφές του κ. Τσίπρα, οι συνομιλητές του αποκόμισαν την εντύπωση ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ενεργά η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ που θέλει να διαδραματίσει «ρόλο διαιτητή». Κατά τους ισχυρισμούς του, μάλιστα, το Βερολίνο, λόγω και της σχέσης που έχει αναπτύξει ο ίδιος από τις συχνές επαφές που είχε τελευταία με την καγκελάριο, θέλει να μεσολαβήσει η Αθήνα για να υπάρξει επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα της Κύπρου.  
Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού εξέπληξαν τους συνομιλητές του, οι οποίοι πάντως εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί έναντι της «ειδυλλιακής» εικόνας που τους παρουσιάστηκε.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη», είπε μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, που υπάρχουν στον πολιτικό ορίζοντα και της δικής μας χώρας, να σαμποτάρουν για άλλη μια φορά την επίλυση του Κυπριακού». Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε σε κυβερνητικά στελέχη που «σαμποτάρουν», όπως  είπε, τη λύση, αλλά ο κ. Τσίπρας τον καθησύχασε, λέγοντας ότι ο ίδιος «μπορεί να ελέγξει το παιγνίδι». 

Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σε δηλώσεις του κατά την έξοδο από το Μαξίμου δήλωσε «απαισιόδοξος», διότι, όπως εξήγησε, «οι Τούρκοι θα λένε να ξεκινήσουμε ένα νέο γύρο και στο τέλος θα σαμποτάρουν και θα τορπιλίζουν, τα θέλουν όλα δικά τους». Και συμπλήρωσε: «Ακόμη και για τα πετρέλαια εξέφρασα επιφυλάξεις, αν προχωράμε εμείς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Κύπρο, θα έρχονται οι Τούρκοι στο τέλος να τα ναυαγούν όλα. Η μόνη λύση είναι η Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και σ΄αυτό συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό, να καταβάλει η Ελλάδα προσπάθεια να προσεγγίσει η Τουρκία την ΕΕ». 

Έπαινοι για Μακρόν και Λε Μερ

 Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ορθότητα της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε με τις πολύμηνες διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε διαλλακτικός λέγοντας ότι «ακόμη και αν έγιναν κάποια λάθη, το αποτέλεσμα ήταν επωφελές για τη χώρα μας». Εμφανίστηκε, μάλιστα, ως ευρωπαϊστής και θιασώτης των επιλογών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο εκθείασε όπως και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ για τον οποίο είπε ότι «βοήθησε πολύ στο τελευταίο Eurogroup και ήταν εκείνος που καθοδήγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».  

Ο κ. Λεβέντης μάλιστα αν και επέμεινε στην πρόταση του για τον σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΝΔ και δεν συμμερίστηκε τα όσα περί διαπραγματευτικής  επιτυχίας υποστήριξε ο πρωθυπουργός, στις  δηλώσεις του ανέφερε: «Ο Τσίπρας σαν πρωθυπουργός είδα ότι είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη».
Αλλά και στην κριτική που άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού για τις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της Παιδείας, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός. «Θα τα δούμε και θα βρούμε λύσεις», του απάντησε, ενώ υπερασπίστηκε τον νυν υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντας τον «συναινετικό και ευρωπαϊστή».   

«Διαφημίζει» την απόφαση του Eurogroup 


Ο Αλέξης Τσίπρας καταβάλλει προσπάθεια να πείσει την αντιπολίτευση, αλλά ουσιαστικά να στείλει μήνυμα στην κοινωνία, ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και γενικά η συμφωνία με τους δανειστές ανοίγει το δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Το μοτίβο της πρωθυπουργικής ενημέρωσης είναι απλό: Στηρίζεται στο επιχείρημα – που ανάλυσε ήδη στους δύο πρώτους και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα – ότι «η συμφωνία έχει γίνει θετικά αποδεκτή από τις αγορές και πως για πρώτη φορά είναι βάσιμος ο στόχος, σε σχέση με το παρελθόν, να μην υπάρξει 4ο πρόγραμμα (μνημόνιο) για την Ελλάδα, αλλά να βγούμε αυτοδύναμα στις αγορές για το δανεισμό.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει αναλυτικά για τη συμφωνία και εξηγεί ότι ο συνδυασμός με την απόφαση της 24ης Μαΐου και του 2016 που ορίζει ως ανώτατο όριο το 15% του ΑΕΠ για την πληρωμή των δανείων, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι το κλειδί ενός αλγόριθμου που προσδιορίζει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με αποτέλεσμα αυτό να μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει επίσης στις σαφείς δεσμεύσεις που έλαβε από το Eurogroup για την αναπτυξιακή τράπεζα.

Από το Μαξίμου δεν αναμένουν κάποια θετική ανταπόκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς. Άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο κάποια συναίνεση ή σύγκλιση. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική. Εκτιμούν όμως ότι ο καθαρός πολιτικός ορίζοντας είναι δεδομένος πλέον μετά τη συμφωνία και αυτή η κριτική θα πέφτει στο κενό, αφού δεν υπάρχει κάποιο «δια ταύτα» - δηλαδή δεν τίθεται καν θέμα σεναρίου εκλογών για τους επόμενους πολλούς μήνες!  

Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της συμφωνίας, καθώς θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. 




Κραυγή αγωνίας φοιτητών ΑΠΘ



Κραυγή αγωνίας απευθύνουν φοιτητές του ΑΠΘ για τη χρήση ναρκωτικών και την παραβατικότητα –π.χ. κλοπές– μέσα στο campus του ιδρύματος. Ηδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ οι φοιτητές καθημερινά αντικρίζουν ανθρώπους-ερείπια ζωής που αγωνιούν για τη δόση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προ ημερών εντός του ΑΠΘ χρήστης μαχαίρωσε ελαφρά έναν άλλον, καθώς δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα της δόσης...

Ειδικότερα, στην επιστολή 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ λένε: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας». Οι 471 φοιτητές στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Πολυτεχνική Σχολή, όπου άλλωστε εστιάζεται το πρόβλημα. «Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών», προσθέτουν οι φοιτητές και τονίζουν: «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες». Η επιστολή έχει σταλεί στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (Δήμο, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.). Αλλωστε, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι «μεταφερόμενο». Προ ετών και επί χρόνια, διακίνηση γινόταν στην πλατεία Χημείου εντός του campus του ΑΠΘ.

Επειτα από επιχείρηση, η πιάτσα έφυγε και κατέληξε στην πλατεία Ροτόντας, και τώρα επέστρεψε πάλι εντός του ΑΠΘ. Η κίνηση των 471 φοιτητών έχει πολλαπλά μηνύματα. Είναι η πρώτη φορά που φοιτητές σε τέτοιο εύρος ζητούν επωνύμως τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων, χωρίς να φοβούνται ή να δηλώνουν αναρμόδιοι. Από την πλευρά του, ο κ. Μήτκας ανέφερε χθες στην «Κ» ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και ότι υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις για το πρόβλημα.

Ωστόσο, ήδη φέρεται να υπάρχουν αντιδράσεις από μειοψηφικές ομάδες που επικρίνουν την επιστολή ως προσπάθεια κατά του ασύλου. «Η αίσθηση ότι στο πανεπιστήμιο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να λογοδοτεί, πρέπει να πάψει», παρατηρεί ο κ. Μήτκας. Πόσο μάλλον όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει εκ νέου θέμα ασύλου στα ΑΕΙ, αλλά ποιεί την νήσσαν όταν υπάρχει ζήτημα προστασίας του.



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ