Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Αγωγές και κατασχέσεις κατά οφειλετών στα μέτρα που ενεργοποιεί η ΔΕΗ



Oι ενέργειες αυτές θα αφορούν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και θα ξεκινήσουν πιλοτικά από το νομό Αττικής - Θα προωθηθούν συνεργασίες με δικηγορικά γραφεία - Η ΔΕΗ ενεργοποιεί υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τη ΔΕΗ, που έχει αναλάβει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι οφειλές των πελατών της είναι τεράστια με αποτέλεσμα και η ίδια να παλεύει για τη βιωσιμότητα της καθώς το πρόβλημα ρευστότητας εντείνεται καθιστώντας την ευάλωτη ακόμα και για το χειρότερο, μία στάση πληρωμών.

Το γεγονός ωθεί τη διοίκηση να συμπεριλάβει πλέον στους σχεδιασμούς της τις νομικές ενέργειες κατά οφειλετών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι ενέργειες αυτές θα αφορούν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και θα ξεκινήσουν πιλοτικά από το νομό Αττικής. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα αναμένεται να προωθηθούν συνεργασίες με δικηγορικά γραφεία, τα οποία θα αναλάβουν όλες τις «prelegal και legal ενέργειες», όπως αναφέρει η επιχείρηση στην ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2016 .

Παράλληλα θα τρέξουν πανελλαδικά «στοχευμένες νομικές ενέργειες για οφειλέτες με μεγάλες και μακρόχρονες οφειλές», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακόμα ούτε το ποσό ούτε η χρονική διάρκεια της οφειλής.

Επιπλέον η ΔΕΗ ενεργοποιεί υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης σε οφειλέτες των οποίων ένας τουλάχιστον λογαριασμός έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Κάτι που σημαίνει πως ακόμα και στην περίπτωση που ένας λογαριασμός μείνει απλήρωτος ο καταναλωτής θα δέχεται άμεσα την πίεση της επιχείρησής μέσω τηλεφωνημάτων προκειμένου να τον εξοφλήσει, με προειδοποιήσεις για διακοπή της ρευματοδότησης και παράλληλα ενημέρωση των διακανονισμών που μπορεί να κάνει.

Αν και το αρχικό σχέδιο της Επιχείρησης προέβλεπε την ανάθεση του έργου της μείωσης των οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες ο σάλος που προκλήθηκε απ' τη δημοσιοποίηση των προθέσεων ανάγκασε τη διοίκηση Παναγιωτάκη σε άμεση αναδίπλωση. Κάπως έτσι οι εισπρακτικές έγιναν... «Υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης (soft calls)».

Στο μεταξύ αναμένεται να ενταθούν οι εντολές αποκοπών και επανελέγχων των κομμένων παροχών προς τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και ειδικές αποκοπές άμεσης υλοποίησης για οφειλέτες με μεγάλα ποσά.

Στις υπόλοιπες δράσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ρευστότητας η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει:

- Ευέλικτα προγράμματα ρύθμισης/διακανονισμού των οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες, έτσι ώστε να είναι βιώσιμοι για να συμβάλουν στην ανταπόκριση της πληρωμής λογαριασμών και δόσεων.

- Δράσεις προς φορείς του Δημοσίου για ρύθμιση οφειλών.

- Εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτικής κινήτρων σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες με Έκπτωση 15% στους οικιακούς πελάτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την 01.07.2016, που είναι συνεπείς στην πληρωμή λογαριασμών και τυχόν δόσεων.

- Επικοινωνιακές ενέργειες για τα προγράμματα ρύθμισης των οφειλών & το Πρόγραμμα Επιβράβευσης (πρόγραμμα παροχής κινήτρων).

Οι οφειλές

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ ενημέρωσε με ανακοίνωση της προς το ΧΑ πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της, εξαιρουμένων των διακανονισμών, μειώθηκαν σημαντικά στο πρώτο δίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα € 2,2 δισ. Ο ισολογισμός του 2016 ωστόσο δείχνει πως στις 31/12/2016 η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη με το σύνολο των εμπορικών απαιτήσεων της ΔΕΗ να φθάνουν τα 3,4 δισ ευρώ!

Απ' αυτά 2,97 δισ ευρώ περίπου ήταν από πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, δηλαδή βιοτεχνίες, καταστήματα και νοικοκυριά και άλλα 390.000 ευρώ περίπου ήταν από πελάτες της Υψηλής Τάσης. Η δε πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκε στα 2,86 δισ ευρώ...




Πηγή : newmoney.gr


Παγκόσμια Τράπεζα: Δύσκολο το δάνειο για Ελλάδα



Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, υποβάθμισε τις προσδοκίες για να δοθεί ένα δάνειο στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη της χώρας, καθώς θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να δοθεί έγκριση για αυτό από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Telegraph, ο Jim Yong Kim επέμεινε πως δεν έχει τεθεί κάποια απόφαση για δανειοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπόψη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι το οποίο θα προκαλούσε μια "πολύ ζωηρή συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του".

Η Ελλάδα πληρώνει από το 2012 την Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλές σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Dr Kim χαρακτήρισε ως "πρόωρη" οποιαδήποτε εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κάποιο μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Επίσημες συζητήσεις για δάνειο προ την Αθήνα είναι απίθανο να λάβουν χώρα έως ότου η χώρα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πιστωτών της ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι, σημείωσε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί ένα διαφορετικό βήμα για εμάς", συμπληρώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του ΔΣ, τα οποία περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ καθώς και φτωχότερες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε.
Ο Dr Kim συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Αθήνα σε μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση δανείου προς την Ελλάδα, αυτό θα είναι χαμηλότερο από 1 δισ. ευρώ, τόνισε. 



Πηγή : capital.gr



Μαδούρο και αντιπολίτευση αναμετρώνται στους δρόμους του Καράκας



Οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι οι διαδηλώσεις τους την Τετάρτη θα καταλάβουν «ολόκληρο» το Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Πέντε οι νεκροί από τις έως τώρα ταραχές.

Σε νέες διαδηλώσεις, την Τετάρτη, κάλεσαν τους οπαδούς τους αντίπαλοι και υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρομ έπειτα από δύο εβδομάδες ταραχών και οδομαχιών, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και 117 έχουν συλληφθεί.

Οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι οι διαδηλώσεις τους θα καταλάβουν «ολόκληρο» το Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας.

Η συμμαχία MUD (Στρογγυλό τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα), στην οποία ανήκουν πολλές παρατάξεις που εναντιώνονται στον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο, επανέλαβε ότι σκοπός της είναι να οργανώσει την Τετάρτη «τη μητέρα όλων των διαδηλώσεων».

Λίγα λεπτά αργότερα, η κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές της να πάρουν μέρος την Τετάρτη, αργία στη Βενεζουέλα, σε μία «πορεία των πορειών».

Από τις αρχές του Απριλίου, ένα κύμα διαδηλώσεων των αντιτσαβίστας σαρώνει τη Βενεζουέλα.

Η πολιτική κρίση στη χώρα κλιμακώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις τροφίμων κι έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό (1.660%, κατά το ΔΝΤ).



Πηγή: skai.gr



Ανασχηματισμός, σκανδαλολογία και κάλπες ενόψει



Η θρησκευτική ανάσταση θα γίνει σε λίγες ώρες... Η ανάσταση, ωστόσο, της κοινωνίας φαίνεται να αργεί καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν σημαίνει και καλύτερες μέρες για την πλειοψηφία των πολιτών.

Η νέα συμφωνία, όμως, αλλάζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού: κατ' αρχήν οριοθετεί, χρονικά, την διακυβέρνηση του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ (καλοκαίρι / φθινόπωρο 2018). Επιπλέον, αποκαλύπτει, σ' ένα βαθμό, τι θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο, μας αποκάλυψε στέλεχος της κυβέρνησης, όχι μόνο να κυβερνήσει αλλά και να απαξιώσει όσο είναι δυνατόν, το παλιό πολιτικό σύστημα. Με εξεταστικές, με μάχες κατά της διαπλοκής και καταγγελτικό λόγο. Και παράλληλα, θα προσπαθήσει να "ακυρώσει" τα μέτρα τόσο με τα αντίμετρα, όσο, κυρίως, με την μετάθεσή τους στο μέλλον (περικοπή προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, μείωση του αφορολόγητου από το 2020).

Σε παρατεταμένη προεκλογική

Ουσιαστικά η χώρα θα μπει, από το τέλος φθινοπώρου, σε μια ιδιότυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτή η περίοδος θα απαιτήσει, όσον αφορά την κυβέρνηση, και ανασχηματισμό, και κινήσεις συσπείρωσης, και, βέβαια, συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την έξοδο στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Πάση θυσία, λοιπόν, το Μαξίμου πρέπει τον Αύγουστο του 2018 να ανακοινώσει το τέλος του μνημονίου, και να έχει βγάλει τη χώρα σταθερά στις αγορές. Είναι εμφανής ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις που έχει είναι ελάχιστες.

Το στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων

Η ΝΔ, λοιπόν, θα έχει απέναντί της έναν αντίπαλο που (αναγκαστικά) παίζει με ανοιχτά χαρτιά. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κρύψει απολύτως τίποτα αλλά και γιατί δεν μπορεί να πάει σε ακραία πόλωση καθώς αυτό υπονομεύει το κλίμα ομαλότητας και ηρεμίας που επιθυμεί προκειμένου να πάρει μπρος η ανάπτυξη. Η ΝΔ δεν θα κερδίσει, όμως, μόνο και μόνο γιατί ο αντίπαλός της παίζει με τα χαρτιά του ανοιχτά, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις, σήμερα, καταγράφουν αυτές τις θηριώδεις διαφορές. Θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα πολιτικά και κοινωνικά. Την ίδια ώρα, ως είθισται, κοινωνικές ομάδες θα πιέζουν τη ΝΔ, ως την πολιτική δύναμη που επανέρχεται, για λύσεις "σε χρονίζοντα προβλήματα τους "κοινώς παροχές που είτε κόπηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ είτε προέκυψαν ως (νέα) ανάγκη λόγω των μνημονίων. Και είτε θα δούμε, λοιπόν, μια επανάληψη της πελατειακής πολιτικής από τα δύο κόμματα είτε θα γίνουν φορείς σύγχρονης πολιτικής.



Πηγή : Cnn.gr