Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Νέα Δημοκρατία: Επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής




Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, για τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. 

Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας. 

Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε. 

Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ - βοήθημα στους συνταξιούχους. 

Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. 

Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. 

Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής.

Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. 

Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. 

Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα».


Ο Καθεστωτικός σουλτάνος της Τουρκίας συνέλαβε ακόμα και τον καφετζή της Cumhuriyet



Δεν έχει τέλος το καθεστώς τρομοκρατίας για την πλήρη υποταγή του τουρκικού λαού στον καθεστωτικό σουλτάνο Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον διαχειριστή του καφενείου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου της χώρας, επειδή φέρεται να είπε ότι δεν θα σέρβιρε τσάι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σενόλ Μπουράν, ο καφετζής του κυλικείου της εφημερίδας στα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη, τέθηκε υπό κράτηση αφού η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του το Σάββατο, σύμφωνα με τον δικηγόρο Οζγκούρ Ούρφα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εφημερίδα είναι από τις ελάχιστες που ασκούν ακόμα κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να φοβάται το καθεστώς τρόμου και τις συνέπειες από το καθεστώς τρόμου που κυβερνά την Τουρκία.

 Η προσβολή του Προέδρου της χώρας είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Τουρκία και ειδικά τώρα με το καθεστώς  περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γελοιογράφοι, μαθητές σχολείων και μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν κατηγορηθεί για προσβολή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα.

Ο Μπουράν προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο Ούρφα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο καφετζής συνελήφθη επειδή ένας ρουφιάνος αστυνομικός, φύλακας ασφαλείας στην εφημερίδα, κατήγγειλε ότι τον άκουσε να χρησιμοποιεί μια ανάρμοστη λέξη αναφερόμενος στον Ερντογάν και ότι είπε πως δεν θα σέρβιρε τσάι στον Πρόεδρο αν ποτέ επισκεπτόταν το κυλικείο του.

Η εφημερίδα επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Μπουράν. Ο διευθυντής της Cumhuriyet και πολλά στελέχη της φυλακίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα προς όφελος των Κούρδων ανταρτών και του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.


Φόβοι ότι οι τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ. Προειδοποιήσεις από Frontex



Aξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης προειδοποιούν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να προσπαθούν να χειραγωγήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Επίσης, όπως μεταδίδει ο Independent, υπάρχουν φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως να προωθήσει εκπαιδευμένους μαχητές στην ΕΕ μέσω του κύματος προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, την πείνα και την ένδεια.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή Frontex υπογράμμισε την ανάγκη για τη Γηραιά Ήπειρο να είναι προετοιμασμένη για επικείμενους κινδύνους.

«Ορισμένοι άνθρωποι ίσως να ριζοσπαστικοποιηθούν ή να χειραγωγηθούν ή να αξιοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Fabrice Leggeri, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο VOA News και υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Εν τω μεταξύ η Europol σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο επισημαίνει ότι υπάρχει πραγματικός και άμεσος κίνδυνος σουνίτες μουσουλμάνοι της συριακής διασποράς που βρίσκονται στην ΕΕ να καταστούν επιρρεπείς στην ριζοσπαστικοποίηση και στη στρατολόγηση από εξτρεμιστές. Επίσης η Europol εκφράζει την πεποίθηση ότι αρκετοί τζιχαντιστές έχουν φτάσει στην Ευρώπη γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν φτάσει στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Europol, η οποία επικαλείται γερμανικές εκθέσεις και στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως τον Απρίλιο του 2016, έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά όπου τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Με αυτό τον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε ξένο έδαφος» σχολιάζει το Robin Simcox αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας στο think tank «Heritage Foundation».



Πηγή : huffingtonpost.gr


Τσακαλώτος : Θα θυσιάσουμε τους συνταξιούχους για πετύχουμε την εύνοια σας



Μόνο ντροπή και ξεφτίλα χαρακτηρίζει την επιστολή Τσακαλώτου

Διαβάζουμε στο protothema.gr για την επιστολή που διέρρευσε και ντρεπόμαστε για την γελοιότητα αυτής της κυβέρνησης!

Τσακαλώτος σε δανειστές: Θα κόψουμε συντάξεις, αν πέσουμε έξω

Δεν θα το ξανακάνουμε, λέει στην επιστολή σε δύο σημεία, αναφερόμενος στο επίδομα προς τους συνταξιούχους το οποίο χαρακτηρίζει εφάπαξ και στην μείωση του ΦΠΑ «σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου» που θα ισχύσει μόνο για το 2017 - Διαβάστε όλη την επιστολή 

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές με αποδέκτες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οσον αφορά το επίδομα προς τους συνταξιούχους, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρει: Σας παρακαλώ σημειώστε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και εγώ το έχουμε κάνει σαφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ότι πρόκειται για άπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να είναι μόνιμη. 

Στην επιστολή του που έφερε στη δημοσιότητα το tovima.gr και στη συνέχεια δημοσιοποίησε και το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα επικυρωθούν από την Eurostat δείξουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα δεσμεύεται για συμπληρωματικά μέτρα στον τομέα της συνταξιοδοτικής δαπάνης για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του τελικού αποτελέσματος και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι τα μέτρα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητώνται και να προέρχονται από συμφωνία με τους θεσμούς, όπως προβλέπεται από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια. 

Η δημοσιοποίηση της επιστολής από το υπουργείο συνοδεύεται και από δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία: 

«Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας "παρών" και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία. Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποστολείς μια επίσημη επιστολή. Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναλυτικά η επιστολή

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών (ανεπίσημη μετάφραση)

Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των θεσμών σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της 20ης Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω.

Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016.

Eπί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση μίας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, όπως αυτή διαπιστώνεται από τα ετήσια αποτελέσματα του προϋπολογισμού που επικυρώνει η Eurostat, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Αναγνωρίζουμε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευση μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Η επιστολή (το πρωτότυπο κείμενο)

Dear Mr. President,
Dear Managing Director,

In response to the institutions' preliminary assessment of the measures on pensions and VAT which were recently legislated and implemented by the Greek authorities and the views expressed at the extraordinary EWG teleconference on 20 December, I would like to clarify the following.

As regards the pension measure, please note that both the Prime Minister and myself have made it publicly clear, and will continue to do so, that this is a one-off payment that is not intended to become a permanent feature of the recently enacted pension reform. As regards the temporary suspension of the VAT for selected Aegean islands, the measure is limited to 2017 only and is fully funded in the 2017 budget.

The Greek authorities remain fully committed to pursue the agreed fiscal path that is based on primary surplus targets of 0.5, 1.75 and 3.5 percent of GDP in 2016, 2017 and 2018 respectively. The Greek authorities will activate the contingency fiscal mechanism, put in place in the context of the first review, as foreseen in Law 4389/16, in case outturn data validated by Eurostat shows that those agreed targets were not met. In particular, in the event that the budgetary outturn for 2016 does not meet the agreed target, which we consider extremely unlikely, the Greek authorities commit to undertake compensatory measures in the area of pension expenditures, to make up the difference between the outcome and the fiscal target for 2016.

On process, I recognize that measures with fiscal implications need to be discussed and agreed with the institutions in line with our MoU commitments. In particular, in case of permanent fiscal over-performance vis-à-vis the programme targets as confirmed by the annual budgetary outturns validated by Eurostat, the Greek authorities will agree with the institutions, in the context of the reviews, on the use of the available fiscal space. We recognize that the available fiscal space may be used on targeted measures to strengthen social protection (especially the Social Solidarity Income Programme) and/or to reduce tax burdens subject to MoU commitments. Otherwise, we will use the over-performance to build cash buffers and/or clear arrears.

The Greek authorities fully recognize that the Eurogroup statements of 25 May and 5 December are premised on continuous adherence to the MoU commitments.

I hope that these clarifications reassure the Eurogroup on our full commitment to remain compliant with our obligations under the MoU, both as regards the substance as well as the process of cooperation with our partners.

Yours faithfully

Euclid Tsakalotos
Minister of Finance


Ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι θα κέρδιζε ξανά τις εκλογές αν ήταν υποψήφιος για τρίτη θητεία



"Βέβαιος" ότι θα κέρδιζε για τρίτη συνεχόμενη φορά τις προεδρικές εκλογές, αν το Σύνταγμα του επέτρεπε να είναι και πάλι υποψήφιος, δήλωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον πρώην στενό σύμβουλό του, τον Ντέιβιντ Άξελροντ. 

Στη συνέντευξη αυτή, στο podcast "The Axe Files" –μια παραγωγή του CNN και του Πανεπιστημίου του Σικάγο– ο Ομπάμα απέρριψε τις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες το όραμά του για τις ΗΠΑ δεν ήταν παρά μονάχα ένα όνειρο. 

"Έχω εμπιστοσύνη σε αυτό το όραμα επειδή είμαι βέβαιος ότι αν ήμουν υποψήφιος και το είχα εξηγήσει νομίζω ότι θα είχα κινητοποιήσει την πλειοψηφία των Αμερικανών", είπε. 

"Μετά τις εκλογές και τη νίκη του Τραμπ, πολλοί υπονόησαν ότι, κατά κάποιον τρόπο, δεν ήταν παρά ένα όνειρο (...) Όμως η κουλτούρα έχει αλλάξει, η πλειοψηφία στηρίζει την αντίληψη μιας ενιαίας Αμερικής που είναι ανεκτική και ανοιχτή και γεμάτη με ενέργεια και δυναμισμό", πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι "τα κατάφερε θαυμάσια κάτω από πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες" και υπενθύμισε ότι το Δημοκρατικό κόμμα κέρδισε τη λαϊκή ψήφο. "Όμως δεν έχουμε καλή κατανομή" των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, παραδέχτηκε. 

Προτεραιότητά του για το μέλλον θα είναι να βοηθήσει "στη δημιουργία της επόμενης γενιάς ηγετών, οργανωτών, δημοσιογράφων, πολιτικών" είπε, τονίζοντας ότι "θέλει να χρησιμοποιήσει το προεδρικό κύρος του ως μηχανισμό για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ταλέντων". Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, αμέσως μετά τη μετακόμισή του από τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει "να κοιμηθεί και να πάει ωραίες διακοπές με τη σύζυγό του", συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι επιθυμία του είναι επίσης "να γράψει". 

"Πρέπει να μείνω ήσυχος για λίγο. Δεν εννοώ από πολιτικής άποψης, αλλά μέσα μου (...) Πρέπει να συγχρονιστώ ξανά με τον εαυτό μου και να αφομοιώσω όσα συνέβησαν προτού να λάβω αποφάσεις", εξήγησε. 



Πηγή: lifo.gr


Ακόμα να δοθεί η επιστολή Τσακαλώτου στην δημοσιότητα για να δούμε το μέγεθος της ξεφτίλας




Η επιλογή της κυβέρνησης να μην δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή, παρά μόνο να εκδώσει ενημερωτικό non paper για το περιεχόμενό της, αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση. 

Το αίτημα που διατύπωσαν στελέχη και δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για δημοσιοποίηση της επιστολής και γνωστοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Αθήνα έναντι των εταίρων, παραμένει σε ισχύ και αναμένεται να επανέλθει με την… επιστροφή στους «κανονικούς» ρυθμούς της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Για την καθυστέρηση αυτή ο πρόεδρος της βουλής κ. Βούτσης πήρε θέση λέγοντας : Ούτως ή άλλως θα διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες η επιστολή Τσακαλώτου.

Εάν δεν υπήρχε πάντως κάποιος σοβαρός λόγος όπως το να μας έχουν ξεφτιλίσει ο Τσίπρας και η ομάδα του και πάλι πλήττοντας την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και της χώρας θα έπρεπε ήδη να είχε δοθεί στην δημοσιότητα.


Πακιστανός προσπάθησε να βιάσει 12χρονη σπίτι της στου Ρέντη



Η Αστυνομία συνέλαβε 35χρονο Πακισατνό ο οποίος αποπειράθηκε να βιάσει 12χρονη στο σπίτι της στου Ρέντη την Κυριακή.

Η απόπειρα βιασμού σε βάρος 12χρονης Αλβανίδας, καταγγέλθηκε από τους γονείς της ίδιας.

Για την απόπειρα του βιασμού συνελήφθη ένας 35χρονος από το Πακιστάν, ο οποίος το μεσημέρι της παραμονής Χριστουγέννων, με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου μπήκε στο ισόγειο διαμέρισμα της οικογένειας και επιχείρησε να βιάσει το ανήλικο κορίτσι, που εκείνη την ώρα ήταν μόνο του. 

Η 12χρονη αντιστάθηκε, άρχισε να φωνάζει, επιτέθηκε εναντίον του  και τον γρατζούνισε στο πρόσωπο. 

Ο 35χρονος, ο οποίος φέρεται να γνωριζόταν με την οικογένεια, τράπηκε σε φυγή. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη με το γρατζουνισμένο πρόσωπο. 

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων στον Εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε δίωξη για απόπειρα βιασμού και τον παρέπεμψε σε Ανακριτή.


Η μεγάλη κλοπή! Όλες οι αυξήσεις που έρχονται το 2017!


Από καύσιμα και τσιγάρα, ως βενζίνη και τηλέφωνα παίρνουν την... ανηφόρα λόγω της αυξήσεις των φόρων. Φωτιά και όμως όλες οι τιμές θα πάρουν στα νησιά στα οποία αυξάνεται ο ΦΠΑ.

Μόνοι... τυχεροί οι κάτοικοι στα νησιά όπου ο ΦΠΑ πάγωσε λόγω του προσφυγικού προβλήματος.

Αναλυτικά οι νέοι φόροι:
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Αυξάνονται καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνο - Η λίστα με τις ανατιμήσεις

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, εκτός από αυτά που εξαιρέθηκαν με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα νησιά: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος.



Πηγή : newsit.gr


Κούλογλου: Σόιμπλε και Eurogroup θα μας πάνε σε εκλογές! Δεν θα κλείσει η αξιολόγηση



"Άρωμα" εκλογών, με ευθύνη του Eurogroup και προσωπικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπάρχει στην ατμόσφαιρα", όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

«Αν ήθελε το Eurogroup να κλείσει η αξιολόγηση θα την έκλεινε. Γιατί η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να κάνει συμβιβασμούς, ακόμη και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει γιατί δεν θέλει το Eurogroup και ο Σόιμπλε που κυριαρχεί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κούλογλου αναφέρει επίσης πως "κατά τη γνώμη μου, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει γιατί δεν θέλουν να την κλείσουν, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι θα ροκανίσουν τον χρόνο.

Επίσης έχουμε μια αλλαγή συσχετισμών στο ΔΝΤ. Αφ' ενός περιμένουν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τραμπ κι αφ΄ ετέρου και το κυριότερο, έχουμε αποδυνάμωση της Λαγκάρντ με την καταδίκη της, σε όφελος του Τόμσεν, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος στο ελληνικό πρόγραμμα προσωπικά και είναι πιο σκληρός. Η Λαγκάρντ ως πολιτικός μπορεί να καταλάβει και την πολιτική αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση, ο Τόμσεν είναι πιο τεχνοκράτης και θέλει να αποδείξει ότι είχε δίκιο, ότι φταίνε οι Έλληνες και ότι το πρόγραμμα δεν είναι λάθος όπως του καταλογίζουν. Ο Τόμσεν είναι ένα από τα μοιραία πρόσωπα της ελληνικής τραγωδίας και η αποδυνάμωση της Λαγκάρντ τον ευνοεί.

Τελικά πιστεύω ότι θα μας πάνε σε εκλογές ροκανίζοντας και την υπομονή και την οικονομία και την πολιτική και την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση" καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Σε «παραλήρημα» ο βρετανικός Τύπος: Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα, είναι επικίνδυνο!



Μόνο κατάπτυστο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Express», το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, συγκαταλέγοντάς την ανάμεσα στην Κολομβία, την Ταϊλάνδη και την Τυνησία.

Ο συντάκτης του συγκεκριμένου λιβελογραφήματος, μάλιστα, για να μειώσει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στα μάτια των Βρετανών τουριστών, χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την πρόσφατη επίθεση που σημειώθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στο κέντρο της Αθήνας.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Κάθε χρόνο, εκατοντάδες Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα για λίγο ήλιο, θάλασσα και άμμο. Κι ενώ τα νησιά παραμένουν ασφαλείς προορισμοί, δεν ισχύει το ίδιο για την ηπειρωτική χώρα. Στις αρχές του Νοεμβρίου, δύο περαστικοί με μοτοσικλέτα πέταξαν μια χειροβομβίδα έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα».

Η Express δημοσιεύει, εξάλλου, κι έναν χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και η χώρα μας.


Telegraph: «Χώρα υψηλού κινδύνου η Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, σα να μην έφτανε η «λάσπη» της Express, στο χορό των επιθέσεων εναντίον της χώρας μας μπήκε και η βρετανική εφημερίδα, Telegraph, η οποία δημοσιεύει άρθρο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη μέσα στο 2016.

Μάλιστα, η ίδια πηγή δημοσιεύει κι έναν χάρτη, ο οποίος παρουσιάζει τις πιο ασφαλείς αλλά και τις πιο επικίνδυνες χώρες του πλανήτη, σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλός κίνδυνος) έως το 4 (ύψιστος κίνδυνος).

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα κατηγορίας 3 (υψηλού κινδύνου), γεγονός που σημαίνει, κατά την Telegraph πάντα, ότι είναι πολύ πιο πιθανό να σημειωθούν τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα αυτή.


Πηγή : newsbomb.gr


Και ισοδύναμα μέτρα έως 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά ζητούν οι δανειστές



Παρά τις δεσμεύσεις για «κούρεμα» στις συντάξεις το μήνυμα των δανειστών έφτασε στο ΥΠΟΙΚ 

«Κοστούμι» με μέτρα ύψους 100 έως 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, πέραν των δεσμεύσεων Τσακαλώτου για περικοπές στις συντάξεις «αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην Κομισιόν έφτασε μήνυμα από τους θεσμούς πως μετά την αποδοχή της επιστολής Τσακαλώτου, κύκλοι των δανειστών θέτουν ήδη ζήτημα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το 2017, είναι άσχετα από την παροχή στους συνταξιούχους που σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι δανειστές ήδη τα ποσοτικοποιούν, εκτιμώντας τα σε περίπου 100-150 εκατ. ευρώ.

Έχοντας κατά νου, προφανώς, πως επίκειται και νέος κύκλος ακραίων αξιώσεων από ισχυρή μερίδα των δανειστών, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε άμεσα -και παρά εορταστική ραστώνη- να προκαταλάβει θετικά και δημοσίως τις εξελίξεις, χαιρετίζοντας την αναγγελία από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι με την επιστολή Τσακαλώτου έκλεισε το θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα και επανέρχονται πλέον σε ευθεία πορεία οι διαβουλεύσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.

Νέο μέτωπο

Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί στην Ευρώπη (και ειδικά στο Βερολίνο) εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Θέτουν ήδη θέμα αδιαφάνειας στους χειρισμούς της κυβέρνησης και βάζουν στο τραπέζι την επανεξέταση του μέτρου για τον ΦΠΑ, όχι ως απειλή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ως μέρος της ευρύτερης β΄αξιολόγησης και των μέτρων της περιόδου 2017-2020, για τα οποία έχει προκύψει αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναρωτιώνται «γιατί», δείχνοντας να μην ξέρουν ή να μην καταλαβαίνουν τις κινήσεις αυτές. Ωστόσο είναι βέβαιον πως τα μηνύματα έχουν ήδη φτάσει. Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων καθησυχάζουν πως πρόκειται για «σκιαμαχία για την τιμή των όπλων» και πως δεν μπορεί το μέτρο της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε 24% στα νησιά που πλήττονται από την κρίση.

Ενδεχομένως έτσι να θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για μια πίεση προκειμένου να συζητηθεί και να επισφραγιστεί από τους θεσμούς η εξαγγελία ως «δημοσιονομικά ουδέτερη» (επειδή λόγω της κρίσεως οι απαιτήσεις για αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ στις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί να σταθεί) αλλά αυτό δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο για λήψη άλλων μέτρων, προκειμένου να βγαίνουν οι στόχοι για πρωτογενές πελόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, μπορεί η νέα «σφήνα» που επιχειρούν κύκλοι των δανειστών για τον ΦΠΑ στα νησιά να έχει περισσότερο «τελετουργικό» χαρακτήρα, αλλά έρχεται σαν «σφήνα» που θα δημιουργήσει ενδεχομένως επιπλέον πίεση στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για να μείζονα ανοικτά θέματα, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2020 και τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά την λήξη του τρίτου δανειακού προγράμματος.


Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr