Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Χωρίς ντροπή ο Μπαλάφας λέει : Οι κάτοικοι της Χίου πρέπει να μάθουν να ζουν με τους μετανάστες





Διαβάζουμε στο protothema.gr

Μπαλάφας: Οι κάτοικοι της Χίου πρέπει να μάθουν να ζουν με τους μετανάστες

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατασκευαστεί ένας καταυλισμός στο νησί όπου θα πάνε οι μετανάστες 

Στην απίστευτη δήλωση ότι «πρέπει οι κάτοικοι της Χίου να συνηθίσουν για να ένα διάστημα στη συμβίωση με τους μετανάστες» προχώρησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αύριο η Χίος να αδειάσει».

«Η Σούδα πρέπει να αδειάσει από τους μετανάστες. Πρέπει να κλείσει και θα κλείσει καθώς θα κατασκευαστεί τις επόμενες μέρες ένας καταυλισμός στο νησί όπου θα πάνε οι μετανάστες», τόνισε. 

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που επισκέφτηκε τη Χίο το Σάββατο, είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση στο νησί» ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος που κοιμούνται σε παραπήγματα οι μετανάστες.

Η δήλωση του υφυπουργού έρχεται ακριβώς μία μέρα μετά τη συνέντευξη του Αυστριακού αρχιτέκτονα της πολιτικής Μέρκελ για το προσφυγικό και ιδρυτή της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI)» στο Spiegel, Γκέραλντ Kνάους, ο οποίος είπε πως σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ως μοναδική εναλλακτική, υπάρχει αυτή στιγμή η λύση Αυστραλίας. 

Ο Κνάους εξήγησε: «Οι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κρατούνται σε ένα νησί, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Εάν η Ευρώπη το κάνει αυτό θα σήμαινε και το τέλος της Συνθήκης για τους πρόσφυγες, θα ήταν μια καταστροφή. Στην Ελλάδα θα δινόταν ο ρόλος που παίζει το νησί του Ειρηνικού, Ναούρου (σ.σ. παλιότερα γνωστό και ως ..."Νησί της Χαράς") για την Αυστραλία. Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα στρατικοποιούνταν και μια ούτως ή άλλως εύθραυστη περιοχή θα αποσταθεροποιείτο».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η αποτυχία της συμφωνίας (Ε.Ε.-Τουρκίας) θα έδινε μεγάλη ώθηση σε εξτρεμιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Αυτά τα κόμματα θα κέρδιζαν το 2017 τις εκλογές στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία» εκτίμησε.

Τόνισε επίσης, ότι «τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ελπίζουν πως η συμφωνία με την Τουρκία θα διατηρηθεί, αλλά δεν κάνουν αρκετά», κάτι που «είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο διότι διακινδυνεύονται πολλά». «Ακόμα δεν υφίστανται αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία του ασύλου όταν το ζητούν η Ελλάδα και η Ιταλία. Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι να μπορεί να αποφασίζεται η παροχή ή μη ασύλου εντός τεσσάρων εβδομάδων. Είναι θέμα αριθμού και εξειδίκευσης υπαλλήλων, μεταφραστών και νομικής βοήθειας», σημείωσε.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον επικίνδυνο δρόμο να έλθουν στην Ευρώπη μέσω τους Αιγαίου έχει μειωθεί κατά πολύ» όπως άλλωστε και «ο αριθμός όσων πνίγονται μειώθηκε πολύ». «Αν δει κανείς αυτά τα στοιχεία, τότε (μπορεί να πει ότι) η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία λειτουργεί. Αυτό οφείλεται τόσο σε αυτή όσο και στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Εάν δεν υπήρχε η συμφωνία αυτή η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και η χώρα δεν θα το άντεχε», τόνισε.

Σημείωσε πάντως ότι «αν έρχονται άνθρωποι από την Τουρκία δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους δεχτούμε», διότι ενώ «όλοι συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, κανείς δεν γνωρίζει πως πρέπει να γίνει».

«Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται καθοδόν από το Ιράκ και τη Συρία αυξάνεται. Χρειαζόμαστε την βούληση του λαού να τους παρασχεθεί προστασία. Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι να γίνει αυτό με μια συντεταγμένη διαδικασία και να έρχονται στην Ευρώπη όσο γίνεται λιγότεροι.

Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί η απομόνωση σε νησιά, η στρατιωτικοποίηση όλων των (ευρωπαϊκών) συνόρων ή η καταγγελία της Διεθνούς Συνθήκης για τους πρόσφυγες», κατέληξε.


Έρευνα δείχνει ότι οι πιο κοντές γυναίκες είναι και πιο υγιείς!



Οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,72 εκατοστά είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία όταν φθάσουν στην ηλικία των 75 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες με ύψος κάτω από 1,58 εκατοστά.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Γουέντζι Μα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι γενικότερα οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο για την καρδιά τους, αλλά αυξημένο για καρκίνο.

Οι ερευνητές -που ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό- ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 68.000 γυναίκες, συσχετίζοντας το ύψος καθεμιάς με την κατάσταση της υγείας της στην τρίτη ηλικία. Ως «υγιής» θεωρήθηκε μια γυναίκα χωρίς προβλήματα μνήμης και χωρίς χρόνιες παθήσεις (καρκίνο, διαβήτη, νεφροπάθεια κ.α.).

Δεν είναι σαφές γιατί οι ψηλότερες γυναίκες τείνουν να γερνάνε χειρότερα σε σχέση με τις πιο κοντές. Αυτό που επεσήμαναν οι ερευνητές πάντως, είναι ότι μια ψηλή γυναίκα που προσέχει τον τρόπο ζωής της (βάρος, άσκηση και κυρίως διατροφή), μπορεί να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο.



Πηγή : iatropedia.gr


Πτώση ελικοπτέρου της αστυνομίας στη Βραζιλία



Το βράδυ του Σαββάτου σε μία από τις πιο γνωστές φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, την «Πόλη του Θεού» συνετρίβη ένα ελικόπτερο της αστυνομίας με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να χάσουν τις ζωές τους. 

Είχε προηγηθεί σκληρή μάχη μεταξύ αστυνομικών και συμμοριών από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος στην παραγκούπολη όπου άνθρωποι και έγκλημα γίνονται ένα.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν το ελικόπτερο κατέπεσε από πυρά αγνώστων ή από κάποια άλλη, μηχανική ενδεχομένως αιτία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών, το ποσοστό δολοφονιών στο Ρίο κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε περίπου 18% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, με 3.649 καταγεγραμμένες δολοφονίες. Τα εγκλήματα στους δρόμους της πόλης, όπως κλοπές σε δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς εκτοξεύτηκαν κατά 44%, με περίπου 92.000 καταγεγραμμένα περιστατικά.





Η συναρπαστική ιστορία των Kellogg's, των πρώτων δημητριακών

Τα κορν φλέικς, το πιο δηµοφιλές δηµητριακό για πρωινό στον κόσµο, παρασκευάστηκαν το 1894 ως τροφή για τους ασθενείς ενός πολυτελούς κέντρου υγείας που διακήρυττε τη χορτοφαγία, την προσευχή και την άσκηση. Στο υπόγειο αυτού του σανατορίου, ο Ουίλ Κέλλογκ παρασκεύασε τις πρώτες νιφάδες δηµητριακών από µουχλιασµένο σιτάρι, µια εφεύρεση όµως που θα είχε το τίµηµά της, αφού θα τον έφερνε σε ρήξη µε το µεγαλύτερο αδερφό του. 

Γιος κατασκευαστή σκουπών, ο Ουίλ ήταν πάντα στη σκιά του µεγαλύτερου και εξυπνότερου αδερφού, Τζον Κέλλογκ, διάσηµου χειρούργου και συγγραφέα ιατρικών βιβλίων. Ντροπαλός, κατηφής, µε λίγους φίλους και χωρίς κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, προφανώς θα κατέληγε ως υπαλληλάκος σε κάποια από τις δουλειές που περιστασιακά έκανε. Τελικά, το 1880 απασχολήθηκε στο σανατόριο, όπου υπεύθυνος ήταν ο κατά οχτώ χρόνια µεγαλύτερος αδερφός του.

Εκεί εργαζόταν 15 ώρες την ηµέρα, επτά µέρες την εβδοµάδα, όντας το παιδί για όλες τις δουλειές, κρατούσε τα βιβλία, έδινε παραγγελίες για προµήθειες, εκτελούσε χρέη θυρωρού κ.ά. Για επτά χρόνια δεν πήρε αύξηση ή άδεια για να ξεκουραστεί, ενώ λέγεται ότι µία από τις δουλειές του ήταν να ξυρίζει τον αδερφό του και να του γυαλίζει τα παπούτσια.

«Αισθάνοµαι λίγο άσχηµα. Φοβάµαι πως όπως πάνε τα πράγµατα θα µείνω για πάντα φτωχός», είχε γράψει το 1884 στο ηµερολόγιο του ο 24χρονος Ουίλ, ο οποίος έπαιρνε µόλις 87 δολάρια το µήνα από τον αδερφό του. Τελικά, ο φόβος του δεν επιβεβαιώθηκε, αφού αργότερα θα επεδείκνυε ένα σπάνιο επιχειρηµατικό ταλέντο που κάποια στιγµή θα τον αντάμοιβε.

Ο Ουίλ βοηθούσε τον Τζον στην έρευνα που έκανε για να αναπτύξει ένα θρεπτικό, γευστικό και εύπεπτο υποκατάστατο του ψωµιού, χρησιµοποιώντας βραστό σιτάρι. Πίστευε ότι η διατροφή ήταν αρκετά σηµαντική για την επίτευξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και θεωρούσε ότι το πρωινό ήταν το πιο σηµαντικό γεύµα της ηµέρας.

Το 1894, σε ένα από τα πειράµατά του, ξέχασε λίγο βρασµένο σιτάρι έξω, το οποίο «στέγνωσε» από την έκθεσή του στον αέρα. Το επόµενο πρωί, όταν το πέρασε µέσα από τους κυλίνδρους, παρατήρησε ότι οι κόκκοι σιταριού είχαν φουσκώσει και είχαν γίνει τραγανιστές νιφάδες, αντί της συνηθισµένης επίπεδης ζύµης. 

Ο Ουίλ έπεισε τον αδερφό του να µην τα πετάξει και να σερβίρει πειραματικά το νέο έδεσμα στους ασθενείς, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν. Οι επισκέπτες που τα δοκίµασαν, καθώς και οι ασθενείς που τελείωναν τη θεραπεία τους, άρχισαν να επικοινωνούν γραπτώς ζητώντας προµήθειες. Ο µικρός άδραξε την ευκαιρία και παρά την αντίθεση του Τζον (ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να το κατοχυρώσει στο όνοµά του, αφού υποστήριξε ότι τα είχε δει στο όνειρό του), άρχισε να παρασκευάζει τις νιφάδες δηµητριακών στο χέρι, στον αχυρώνα πίσω από το σανατόριο. Μετά τις περνούσε µέσα από τους ειδικά σχεδιασµένους για να αλέθουν το σιτάρι κυλίνδρους τους οποίους διατηρούσε ψυχρούς µε ένα κοµµάτι πάγου, τις έψηνε σε έναν φορητό φούρνο και αφού τις συσκεύαζε, τις πουλούσε σε πρώην ασθενείς.

Σ’ ένα από τα πειράµατά του µε άλλα δηµητριακά, παρασκεύασε νιφάδες από καλαµπόκι (corn flakes), οι οποίες σύντοµα έγιναν ανάρπαστες. Ο Τζον, ωστόσο, δεν συµµεριζόταν τον ενθουσιασµό του µικρού αδερφού διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού στα δηµητριακά, πρακτική αντίθετη στις αρχές και τη φιλοσοφία του σανατορίου.

Το 1900, ο Ουίλ, παρά την αντίθετη γνώµη του αδερφού του, ανέγειρε ένα σύγχρονο εργοστάσιο και άρχισε την παραγωγή των κορν φλέικς, τα οποία έφεραν το όνοµά του. Τα δύο αδέρφια ήρθαν τελικά σε οριστική σύγκρουση το 1906, αφού ο Τζον δεν ενδιαφερόταν να εκµεταλλευτεί εµπορικά το νέο προϊόν, πόσω µάλλον να δει το όνοµά του πάνω στη συσκευασία.

Αν και είχαν ήδη εµφανιστεί 42 ανταγωνιστές (ο σοβαρότερος εξ αυτών ήταν ένας πρώην ασθενής τους), ο Ουίλ, που για πρώτη φορά ήταν το αφεντικό, είχε καταφέρει χάρη στις ιδιοφυείς κινήσεις του να βρίσκεται ένα βήµα µπροστά από όλους. Τύπωνε πάνω στη συσκευασία µε έντονα κόκκινα χρώµατα, τα εξής: «Προσέξτε τις αποµιµήσεις. Γνήσια είναι µόνο αυτά που φέρουν την υπογραφή του Κέλλογκ», ενώ άρχισε να προσφέρει δωρεάν δείγµατα στις νοικοκυρές που έκλειναν το µάτι στον µπακάλη τους.

Εξάλλου, σε µία πανάκριβη ολοσέλιδη διαφήµιση σε γυναικείο περιοδικό, τόνιζε: «Το 90% από εσάς δεν µπορεί να βρει αυτή τη µάρκα στα καταστήµατα, γι’ αυτό λοιπόν πιέστε τους καταστηµατάρχες να την προµηθευτούν». Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να εκτοξευθούν από τα 33 τεμάχια την ημέρα στα 2.900. Μόνο το 1911 δαπάνησε ένα εκατομμύριο δολάρια για διαφήμιση, δημιουργώντας μάλιστα την μεγαλύτερη πινακίδα στον κόσμο στην Time’s Squareτης Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, το επιχειρηματικό δαιμόνο του μικρού Κέλλογκ δεν περιορίστηκε μόνο σε ευφάνταστες πρακτικές προώθησης. Το 1930, όταν η Αμερική μαστιζόταν από την κρίση, μείωσε τις ώρες στις τρεις βάρδιες στα τρία εργοστάσιά του και καθιέρωσε μία ακόμη βάρδια, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερα άτομα για να εργαστούν. «Θα επενδύσω τα χρήματά μου στους ανθρώπους», δήλωσε την ίδια χρονιά, όταν ίδρυσε το φερώνυμο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ηταν μάλιστα από τους πρώτους που ανέγραφε πάνω στη συσκευασία τα θρεπτικά συστατικά και τις συνταγές δημητριακών, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στη γνώση του καταναλωτή.

Ο Ουίλ Κέλλογκ πέθανε πάµπλουτος, αν και σχεδόν τυφλός, το 1951, αφού προηγουµένως είχε επιδοθεί σε αµέτρητες φιλανθρωπίες και συνεισφορές σε ιδρύµατα, όµως δεν κέρδισε ποτέ το σεβασµό του αδερφού του. Τα δύο αδέρφια, µετά το 1906, παρέµειναν εχθροί, ενώ για 10 χρόνια «σέρνονταν» στα δικαστήρια –στην αποκαλούµενη «δίκη για τα πίτουρα»– για τη χρήση του ονόµατος. Τελικά, το 1943, ο 91χρονος Τζον έγραψε λίγο πριν πεθάνει ένα γράµµα όπου αναγνώριζε ότι συχνά ήταν άδικος µε τον αδερφό του, το οποίο όµως δεν το µεταβίβασαν ποτέ στον σχεδόν τυφλό Ουίλ, παρά µόνο όταν βρισκόταν στο νεκροκρέβατό του. «Θεέ µου, γιατί δεν µου το είπε κάποιος πιο πριν», ήταν οι τελευταίες του κουβέντες.



Επιμέλεια : Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης 
Πηγή: "Γνωστά Ονόματα, Αγνωστες Ιστορίες 1" (Εκδ. Σταμούλης)



Δεκάδες τρομοκράτες του ISIS ετοιμάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη


Εξήντα έως 80 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, συμφωνα με τις Ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες.

Εξήντα έως 80 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση τους έχει ζητήσει να ξεχάσουν καθε πιθανότητα να ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ για να πάρουν μέρος στις μάχες. 

Ο Ντικ Σχοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού των υπηρεσιών αντιτρομοκρατίας στην Ολλανδία, δήλωσε στο Associated Press, ότι  κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ο αριθμός των «ξένων μαχητών τρομοκρατών» δεν έχει μεγαλώσει, όπως δήλωσε, αλλά το γεγονός πως δεν ταξιδεύουν «δεν σημαίνει πως η πιθανή απειλή από εκείνους που θα έχουν ταξιδέψει έχει μειωθεί».

Διασπορά μαχητών 

Ο Σχοφ, πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, έχουν διασκορπίσει τους μαχητές και τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής ομάδας. Αυτό θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε μια σταδιακή αύξηση των προσφύγων που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ολλαδίας και των άλλων Ευρω[παϊκών χωρών. Ο Σχοφ τόνισε ότι ακόμη κι αν η Ολλανδία δεν έχει πληγεί από μια μεγάλη επίθεση από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές, όπως αυτές στο Βέλγιο και τη Γαλλία, «η πιθανότητα της επίθεσης στην Ολλανδία είναι πραγματική».

«Έχουμε δει 294 τρομοκράτες – μαχητές να φεύγουν στο Ιράκ και τη Συρία και εξακολουθούν να υπάρχουν άλλοι 190 εκεί » είπε. «Αυτό που συνέβη στη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, μπορεί να συμβεί και σε εμάς».

Υπάρχουν πιθανώς περίπου 4.000 – 5.000 Ευρωπαίοι «ξένοι τρομοκράτες» στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ο Σχοφ. Ενώ ο αριθμός από την Ολλανδία, μια χώρα 17 εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορεί να φαίνεται χαμηλός, είπε, «αν υπάρχουν 190 ή 350, νομίζω πως ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος για να ανησυχούμε».



Πηγή : thetoc.gr


Ο Τσίπρας, το τούνελ και η ανηφόρα



Δεν πήγε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Προτίμησε (εκ του ασφαλούς) να τιμήσει την 43η επέτειο με μια ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, από την οποία απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ (πλην τεσσάρων που έτυχε να είναι εκεί). 

Η εικόνα στη Βουλή κάθε άλλο παρά τιμή στην επέτειο θύμιζε. Οι συριζαίοι υπουργοί κατέφθασαν με τις υπουργικές λιμουζίνες τους, πάρκαραν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, πήγαν εν συνεχεία στο καφενείο για την καθιερωμένη κουβεντούλα με φραπεδάκι και τσιγάρο με τους συντρόφους τους, και η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου βρήκε την ευκαιρία να γνωρίσει  στο καφενείο τους συριζαίους βουλευτές και να τη γνωρίσουν και αυτοί. 

Καθυστερημένος αφίχθη ο πρώην υφυπουργός Δ. Μάρδας, ο οποίος υπέφερε, όπως έλεγε, από πονόδοντο, αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία, ενώ δύο πρώην, ο κ. Δρίτσας και η Σία Αναγνωστοπούλου, τα έλεγαν χαμηλοφώνως ανάβοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Λίγα λεπτά πριν από την ομιλία Τσίπρα εισήλθαν στην αίθουσα, αλλά βγήκαν μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, χωρίς να ακούσουν τους άλλους ομιλητές. Ο κ. Τσίπρας φαινόταν σε καλή διάθεση και χρησιμοποίησε στην ομιλία του στοιχεία που θύμιζαν την ιστορική για πολλούς ομιλία Ομπάμα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Μίλησε, φέρ' ειπείν, εν πολλοίς για τη Δημοκρατία, είπε ότι το αίτημα για ουσιαστικότερη, αυθεντικότερη δημοκρατία θα υπάρχει, σημείωσε ότι «δεν είναι κούφιος όρος η Δημοκρατία» και απευθυνόμενος κυρίως στους λεγόμενους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα και έχει υποβαθμιστεί, έχουν πληγεί σοβαρά δικαιώματα εργαζομένων, φοιτητών, πνευματικών ανθρώπων» και ότι η κυβέρνησή (του) έδωσε μάχες για τη Δημοκρατία και στο εσωτερικό της χώρας, στην Υγεία και στην Παιδεία κ.τ.λ. Και κάτι ακόμα. Ισως για να πρωτοτυπήσει ή να εντυπωσιάσει, αφαίρεσε από το λεξιλόγιό του τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» και την αντικατέστησε με τη φράση «ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά βλέπουμε ορατό το τέλος της ανηφόρας». Ετσι, για να μη λένε ότι αντιγράφει Ανδρέα ή Ομπάμα.

Ο Ζουράρις βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή


Ο Στ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στα χάλια της Παιδείας και στην ανεργία που χτυπά τους νέους. Κατήγγειλε τον ανεκδιήγητο (και συνάμα επικίνδυνο) υφυπουργό Παιδείας Κ. Ζουράρι, που δήλωσε δύο φορές ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Από την Κρήτη όπου βρισκόταν σε συνάντηση με εκπαιδευτικούς ο υφυπουργός Παιδείας απάντησε με το γνωστό ύφος του: «Δεν είπα μόνον δύο φορές ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, αλλά 2.000 φορές» και όσον αφορά τον κ. Θεοδωράκη που λέει αυτά απάντησε: «Τέτοια Παιδεία έχει, τέτοια λέει...». Πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού παρακάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον απολύσει πάραυτα από την κυβέρνηση, προτού γίνει καμιά διεθνής ζημιά, όπως είπε.

Γιατί ο Λεβέντης έχει νεύρα;

Ποιος είδε τον Β. Λεβέντη και δεν φοβήθηκε. Μπαίνει φουριόζος στη Βουλή με το τσιγάρο στο στόμα, φωνάζει μιλώντας στο κινητό του, δεν χαιρετά κανέναν, κάνει βόλτες νευρικά στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και δείχνει να είναι θυμωμένος. Πολύ θυμωμένος. Ρώτησα γιατί. Ενας από τους συνεργάτες του μου είπε ότι τα έχει πάρει στο κρανίο επειδή δεν έβαλαν στο ΕΣΡ ένα δικό του άτομο που είχε προτείνει και επειδή δεν τον κάλεσαν στο Προεδρικό στο δείπνο με τον Ομπάμα. Θα το θυμάται για πολύ καιρό ακόμα.

Οταν η Ντέλια συνάντησε το... μπουρνούζι

Η εξοικείωση των τροϊκανών με τους χώρους του «Hilton» είναι τέτοια που προκαλεί θυμηδία. Είναι χαρακτηριστικό πως η προχθεσινή απογευματινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς έγινε σε αίθουσα συσκέψεων του πρώτου υπογείου του ξενοδοχείου, δίπλα στο Hiltonia Spa. Ενώ λοιπόν η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ετοιμαζόταν να μπει στην αίθουσα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα για κολατσιό, ξαφνικά βρήκε μπροστά της στο κεντρικό χολ έναν κύριο με το μπουρνούζι του που εξερχόταν του χαμάμ και όδευε προς πεντικιούρ. Η Ρουμάνα απλά κοντοστάθηκε, τον κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω απορημένη και του έδωσε προτεραιότητα, με εκείνον να κατευθύνεται αριστερά και εκείνη δεξιά.



Πάντως, αργά ή γρήγορα, κυβερνητικοί και τροϊκανοί θα ξεβολευτούν από τις ανέσεις του «Hilton». Οπως είναι γνωστό, το ξενοδοχείο πουλήθηκε προσφάτως έναντι 142 εκατ. ευρώ στη Home Holdings SA, εταιρεία των Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ και D-Marine Investments Holding BV. Φίλοι από την τουριστική αγορά μού λένε πως ο νέος ιδιοκτήτης επιφυλάσσει σπουδαία σχέδια για το ξενοδοχείο. Μου λένε πως θα εξέλθει της ομπρέλας «Hilton» και θα περιέλθει στην ομπρέλα της Four Seasons. Αλλά όχι μόνον αυτό. Πληροφορούμαι πως υπόγειοι και ισόγειοι όροφοι θα γίνουν εμπορικό κέντρο, ενώ κάποιοι άλλοι όροφοι θα μετατραπούν σε πολυτελείς κατοικίες. Το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει πιθανότατα στους άνω ορόφους. Δεν γνωρίζω εάν αυτά τα σχέδια είναι οριστικά ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι πως δανειστές και κυβερνώντες ή θα βρουν άλλα ξενοδοχεία για τις συνευρέσεις τους ή θα επιστρέψουν στα γκρίζα και άνευ ανέσεων γραφεία των υπουργείων.



ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ


Νέες στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ



Συγκεκριμένα οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν ως εξής:

Δευτέρα: στάση εργασίας από την έναρξη έως τις 10:00 στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Τρίτη: στάση εργασίας από τις 12:00 έως 16:00 σε μετρό και τραμ.

Πέμπτη: στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Σάββατο: στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου: στάση εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου: στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου: στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.


Το καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν συνεχίζει τις συλλήψεις αντικαθεστωτικών



Σε νέες συλλήψεις προχώρησε το καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν που επιμένει και πιέζει να γίνει και μέλος της Ε.Ε.

Οι συλληφθέντες λέει το καθεστώς ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται υπεύθυνος απο τον Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η αστυνομία συνέλαβε 36 εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών με την κατηγορία ότι σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από τα μέσα Ιουλίου χιλιάδες στρατιωτικοί, αξιωματούχοι. ακαδημαϊκοί και στελέχη της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ή απολύθηκαν και οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται από το καθεστώς ανεξέλεγκτες.




Παραμυθιάζονται μεταξύ τους στο ΣΥΡΙΖΑ εξοργίζοντας περισσότερο τους πολίτες




Είχαμε την τραγική Όλγα Γεροβασίλη που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο λαός για το θράσος που είχαν οι τοποθετήσεις της και οι ανακοινώσεις της τώρα έχουμε ένα γνήσιο συνεχιστή τον κύριο Τζανακόπουλο ο οποίος είχε το θράσος να πει : Ο ελληνικός λαός μπορεί να συγχωρήσει τα λάθη μας

Είναι τραγικό το ότι παραμυθιάζονται μεταξύ τους και λένε όσα θέλει να ακούσει το εσωτερικό του κόμματος τους και μόνο, γιατί οι πολίτες όταν τους ακούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα παραμυθιάζοντας ότι  τα πάντα όλα  καλά εξοργίζονται περισσότερο.

Τα λάθη συγχωρούνται αλλά εσείς είσαστε όλοι λάθος, παρα φύσι κυβέρνηση και τα λάθη σας είναι καθημερινά, έτσι ο λαός δεν μπορεί να να συγχωρεί καθημερινά και είναι θράσος να πιστεύει έστω και κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορούσε για δύο χρόνια καθημερινά ο Έλληνας πολίτης να συγχωρεί λάθη.

Διαβάζουμε στο protothema.gr  με πληροφορίες απο το ΑΠΕ - ΜΠΕ τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου

Τζανακόπουλος: Ο ελληνικός λαός μπορεί να συγχωρήσει τα λάθη μας

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι θετικές ειδήσεις για το χρέος θα σημάνουν την οριστική κατάρρευση του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης»

«Θα περάσουμε τη δύσκολη φάση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών, θα πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια», τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει τα «εξαιρετικά ουσιαστικά αποτελέσματα» από την επίσκεψη Ομπάμα «στη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας για τη ρύθμιση του χρέους». Απορρίπτει σενάρια περί πρόωρων εκλογών και ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, στον οποίο καταλογίζει διαρκή υπονόμευση της προσπάθειας της κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους σήμερα, ώστε, όπως λέει, να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη σκληρή λιτότητα που σχεδιάζει και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι θετικές ειδήσεις για το χρέος θα σημάνουν την οριστική κατάρρευση του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης», του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η βασική μας στοχοθεσία αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου». «Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, οι προϋποθέσεις αλλά και η βούληση να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση στην ώρα της», τονίζει, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι εκ των θεσμών βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση και πως «πρέπει όμως και το ΔΝΤ να πάρει επιτέλους σαφείς αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη θέση του στο ελληνικό πρόγραμμα». Τονίζει ότι «στο προσεχές Eurogroup θα πρέπει επομένως να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που έχει αποδεχθεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε» και σημειώνει ότι «επιπλέον, στόχος είναι η συγκεκριμενοποίηση των μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε πολύ σύντομα να ληφθούν οι αναγκαίες σχετικές αποφάσεις, περιλαμβανομένης και της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά».

«Ο Αμερικανός πρόεδρος στήριξε με σαφήνεια τη θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ελάφρυνση, ώστε να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», τονίζει και επικεντρώνει επιπλέον στις κριτικές αναφορές του για τη λιτότητα. Δηλώσεις, όπως επισημαίνει, που έρχονται «σε μια στιγμή που η πολιτική της λιτότητας έχει αρχίσει να αμφισβητείται -αργά και δειλά βέβαια- και από πολιτικές δυνάμεις που στο παρελθόν τη στήριξαν χωρίς επιφυλάξεις». Παραπέμπει δε στις τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και αρχηγών, για να τονίσει ότι διαμορφώνεται κλίμα πολύ διαφορετικό σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, που «ήμασταν απολύτως μόνοι στην κριτική απέναντι στη λιτότητα».

«Δεν υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών», σημειώνει ο κ. Τζανακόπουλος και περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Σήμερα βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου και έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι. Αν αυτή τη στιγμή αρχίσουν να μας ταλαιπωρούν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα μας πατήσουν τα φορτηγά». Αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός, που μας εμπιστεύτηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, μπορεί να συγχωρέσει λάθη, αλλά δεν θα μπορούσε να συγχωρέσει την παραίτηση από την ευθύνη μας».

Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ σε σχέση και με την επίσκεψη Ομπάμα, τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή πολιτική αμηχανία βλέποντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση του χρέους». Αναφέρει ότι σήμερα παρατηρούμε την τρίτη πράξη του δράματος της «αριστερής παρένθεσης», «οπότε ο κ. Μητσοτάκης εμμονικά ζητά εκλογές διότι κατανοεί πως, αν καταφέρουμε να κλείσουμε εγκαίρως τη δεύτερη αξιολόγηση και να έχουμε θετικές ειδήσεις για το χρέος, το σχέδιό του καταρρέει οριστικά». Χαρακτηρίζει δε τη στάση του επικίνδυνη για τη χώρα.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι συγκρούονται δύο πολιτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων υπάρχουν καθαρές διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς: «Από τη μια πλευρά το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης, με τις θέσεις για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και οριζόντιες περικοπές συντάξεων». Από την άλλη πλευρά, ένα πολιτικό σχέδιο που παρά τις δυσκολίες προβλέπει ανάπτυξη με πρόσημο που δεν θα στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην προσπάθεια να έχουμε τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Κληθείς να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ήλθε να ικανοποιήσει την ανάγκη να λειτουργήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση».