Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Στην εντατική ο Θάνος Πλεύρης



Στην εντατική ιδιωτικού νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πλεύρης μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

Η λοίμωξη του αναπνευστικού προέκυψε μετά από παρακέντηση που έκανε στο πόδι και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταφυλόκοκκος.


Σήμερα η μεγαλύτερη Σελήνη

Το φεγγάρι θα είναι υπέρλαμπρο, μια και θα απέχει μόλις… 348.400 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Κύπρου. Όμως και αύριο και μεθαύριο η Σελήνη θα είναι εντυπωσιακή

Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η σημερινή πανσέληνος.

Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι τον Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.

Απόψε, έστω και αν ο ουρανός δεν θα είναι πολύ καθαρός, η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.

Και αύριο και μεθαύριο
Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Κύπρου. Όμως και αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Και πεφταστέρια στις 14 Δεκεμβρίου
Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή που θα δούμε απόψε.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Διά γυμνού οφθαλμού σε όλη την Κύπρο
Η υπερ-Σελήνη θα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού από όλη την Κύπρο και καλή ώρα παρατήρησης θα είναι κατά την ανατολή της, δηλαδή την ώρα που θα δύει ο Ήλιος.

«Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτήρια που θα την περιβάλλουν», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χρύσανθος Φάκας, Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.

«Το κυπριακό κοινό, είπε ο κ. Φάκας, θα μπορεί να απολαύσει μία υπέρ φωτεινή πανσέληνο ή όπως την αποκαλούν πλέον "Σούπερ Σελήνη", μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NASA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον, αφού ο κόσμος θέλει να τη λέει με αυτή την ονομασία. Έτσι και επίσημα Σούπερ Σελήνη θα ονομάζεται η πανσέληνος που θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της από την Γη».

Ελλειπτική τροχιά
«Αξίζει να τονίσουμε ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον Ουρανό. Έτσι η απόσταση Σελήνης - Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου απόψε, 14η Νοεμβρίου, η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με την Γη», σημείωσε ο Χρύσανθος Φάκας.

Είπε επίσης ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου του 2016, την ίδια ημέρα με τα πεφταστέρια των Διδύμων που αναμένουμε ότι θα είναι δύσκολο να τα παρατηρήσουμε από την Κύπρο, κυρίως λόγω της φωτεινότητας της πανσελήνου που θα καλύπτει τον ουρανό.

Τι λένε οι αστρολόγοι
Φυσικά το αποψινό φαινόμενο δεν αφήνει αδιάφορους τους αστρολόγους, οι οποίοι δίνουν τη δική τους ερμηνεία.
«Μια Πανσέληνος, λένε, φέρνει στο φως ό,τι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Υπό το φως της σελήνης διαπιστώνουμε και παρατηρούμε, έρχονται στην αντίληψή μας αισθήματα, πράξεις, αντιδράσεις και συμπεριφορές που χρειάζεται να μεταμορφωθούν.
Φυσικά στο φως δεν έρχεται μόνο ό,τι επιθυμούμε να αλλάξουμε αλλά φωτίζονται επιθυμίες, χαρακτηριστικά μας και κομμάτια του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν, μας πονάνε, έχουμε καταπιέσει, απωθήσει ή έχουμε θάψει θεωρώντας ότι τα εξαφανίσαμε».

Μήπως φταίει για τον σεισμό στη Νέα Ζηλανδία;
Σύμφωνα με ιαπωνική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί, όπως στην Ινδονησία το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβούν, όταν υπάρχει πανσέληνος ή νέα σελήνη.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο ότι αυτές τις δύο περιόδους του μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, αυξάνεται περισσότερο η βαρυτική επίδραση του φεγγαριού πάνω στον πλανήτη μας, κάτι που με τη σειρά του, εκτός από τις παλίρροιες, ασκεί μεγαλύτερη πίεση και πάνω στα τεκτονικά ρήγματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Σατόσι Ίντε του Πανεπιστημίου του Τόκυο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», ανέλυσαν αρχεία άνω των 10.000 σεισμών τουλάχιστον 5,5 βαθμών σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι σεισμοί άνω των οκτώ βαθμών εμφανίζουν μεγαλύτερη συσχέτιση με την πανσέληνο και τη νέα σελήνη.

Από τους 12 μεγαλύτερους σεισμούς 8,2 βαθμών ή περισσότερο, οι εννέα συνέβησαν κοντά σε αυτές τις δύο μέρες. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τους μικρομεσαίους σεισμούς.

Βεβαίως, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, πέρα από τις φάσεις της Σελήνης, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση ενός σεισμού.

*Χθες, όπως είναι γνωστό, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι.





Πηγή : sigmalive.com


Ολες οι αλλαγές στο Λύκειο - Εθνικό Απολυτήριο και Πανελλαδικές μαζί


Αλλαγές έρχονται για μία ακόμη φορά στην Παιδεία, με το σύστημα εξετάσεων να φέρνει τα πάνω κάτω σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Οι αλλαγές που αφορούν το Γυμνάσιο είναι ήδη σε ισχύ για τους μαθητές που φοιτούν σε αυτό, με τα τρίμηνα να γίνονται τετράμηνα, ώστε να παράγεται διδακτικό έργο με τους μαθητές να βρίσκονται σε μια συνεχή αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διατηρηθούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ενιαίος και αδιάβλητος τρόπος εξέτασης για όλους τους μαθητές. Ο βαθμός των εξετάσεων, λοιπόν, με τη επίδοση του μαθητή στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα καθορίζουν τον βαθμό του απολυτηρίου.

Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τους μαθητές που είναι ήδη στο Λύκειο, οι οποίοι θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα.

Το νέο σύστημα αποκάλυψε ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αναφέροντας πως το απολυτήριο Λυκείου θα ονομάζεται Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο είναι κατά τα πρότυπα του International Baccalaureate. Ο βαθμός θα διαμορφώνεται από τη βαθμολογία των Πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και από την συνολικότερη παρουσία του μαθητή στο Λύκειο.

Αλλαγές στο Γυμνάσιο

Ομάδες μαθημάτων:

Πρώτη ομάδα μαθημάτων:
Νεοελληνική γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική διδασκαλία και νεοελληνική λογοτεχνία).
Μαθηματικά
Φυσική
Ιστορία

Εξετάσεις πρώτης ομάδας μαθημάτων:

Μια μόνο ωριαία γραπτή εξέταση κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου. Τον Ιούνιο θα γίνεται γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση.

Βαθμοί: Το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών πρώτου και δεύτερου τετραμήνου μαζί με τον βαθμό των εξετάσεων του Ιουνίου.

Δεύτερη ομάδα μαθημάτων: 

Αρχαία ελληνική γλώσσα
Χημεία
Βιολογία
Γεωλογία-Γεωγραφία
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Θρησκευτικά
Αγγλικά
Δεύτερη ξένη γλώσσα
Οικιακή Οικονομία

Εξετάσεις πρώτης ομάδας μαθημάτων:

Μια ωριαία γραπτή εξέταση σε κάθε τετράμηνο. Δεν θα εξετάζονται τον Ιούνιο.
Βαθμοί: Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων.

Τρίτη ομάδα μαθημάτων:

Τεχνολογία-Πληροφορική 
Μουσική-Καλλιτεχνικά
Φυσική αγωγή

Εξετάσεις πρώτης ομάδας μαθημάτων:
Χωρίς γραπτή εξέταση

Βαθμοί: Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων.

Αυτοί που «περνούν» και αυτοί που «μένουν» στην ίδια τάξη

Στην επόμενη τάξη ή απολυτήριο Γυμνασίου παίρνει ο μαθητής που έχει βαθμό ετήσιας απόδοσης τουλάχιστον 10 ή όταν έχει γενικό μ.ο βαθμών τουλάχιστον 13. Αν αυτό δεν γίνει, τότε παραπέμπεται σε επανεξέταση στα μαθήματα που έχει κάτω από 10.

Μετά το τέλος των πρώτων εξετάσεων ο μαθητής θα παρακολουθεί μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας 5 έως 10 ωρών για κάθε μάθημα των ομάδων Α και Β στο οποίο έχει παραπεμφθεί σε επαναληπτική εξέταση και στο τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου γίνεται επανεξέταση στα μαθήματα.

Στα μαθήματα της Α ομάδας, η επαναληπτική εξέταση είναι γραπτή και προφορική, ενώ στις άλλες ομάδες μόνο προφορική.

Αν ο μαθητής δεν τα καταφέρει και στις επαναληπτικές, τότε «μένει» στην ίδια τάξη. Από αυτό εξαιρούνται οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου που έχουν την δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο.




Πηγή : imerisia.gr


Σαμαράς: Ο Τσίπρας ήρθε τάζοντας «ελπίδα» κι έφερε τη μεγαλύτερη απογοήτευση


Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης.

«Ήλθε τάζοντας «ελπίδα» κι έφερε τη μεγαλύτερη απογοήτευση. Ηλθε διακηρύσσοντας πως θα σχίσει τα μνημόνια. Κι έφερε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο! Ενώ ήδη μας προετοιμάζει για το τέταρτο. Ήλθε υποσχόμενος τη 13η σύνταξη. Κι έκοψε και τη 12η! Ηλθε καμαρώνοντας ότι "θα βαράει τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές", αλλά τελικά βαράει τους… Ελληνες και τον χορεύουν οι αγορές! Ύστερα παραδέχθηκε πως… δεν τα είχε υπολογίσει καλά, ότι δεν ήξερε τι γίνεται στην πραγματικότητα, κι ότι είχε ψευδαισθήσεις κι αυταπάτες!», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Αν είχε το θάρρος να βγει και να παραδεχθεί τα λάθη του, και – κυρίως – αν έδειχνε την τόλμη να βοηθήσει για να διορθωθούν τα λάθη αυτά, τότε μόνος του θα άλλαζε την εικόνα του», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα,

«Αλλά όσο δεν συμβαίνει αυτό, κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του, διασπά την ενότητα του λαού, ενθαρρύνει την αλαζονεία του Τσίπρα και δίνει συγχωροχάρτι στα τεράστια σφάλματά του. Κι αυτό δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε…», συμπλήρωσε.

Αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του από το 2015, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός υστερεί ακόμη και στην «καταλληλότητα» έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Κυριάκος μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα εκεί που την είχαμε φτάσει στα τέλη του 2014! Και να την πάει πολύ πιο πέρα… Σας το λέω εγώ, που στήριξα και τον προηγούμενο αρχηγό της παράταξης και τον επόμενο! Οσο δεν το έκανε κανείς… Και το κάνω ασφαλώς για την παράταξή μας. Αλλά το κάνω και για τη χώρα, που έχει ανάγκη την παράταξή μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ!», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει να φύγει το συντομότερο ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είχε σχεδόν εκμηδενίσει την είσοδο προσφύγων, ενώ τώρα «σαρώνουν τη χώρα», έχουν γίνει ξανά ανεξέλεγκτοι οι κουκουλοφόροι που δημιουργούν «άβατα» μέσα στις πόλεις και χτυπούν όπου θέλουν, όποτε θέλουν, «με τα «στραβά μάτια» της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

Αναφέρθηκε και στις προκλήσεις από την Τουρκία. «Δεν είχαμε λύσει τα προβλήματά μας, αλλά είχαμε αποκαταστήσει συνθήκες ηρεμίας μαζί της. Και δεν υπήρχε αυτό το όργιο προκλήσεων τότε, να αμφισβητούνται παλαιότερες συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης. Δεν υπήρχαν τότε, τέτοιες πρωτοφανείς προσβολές, ακόμα κι από την… Αλβανία!

Γιατί υπάρχουν σήμερα; Γιατί απλούστατα, κατάντησαν τη χώρα μας, λιγότερο αξιόπιστη και πολύ πιο αποδυναμωμένη διεθνώς. Κι αυτό το καταλαβαίνουν κάποιοι γείτονες και μας προκαλούν», σχολίασε.

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τη χώρα
στους «διακινητές και στις ανεξέλεγκτες ΜΚΟ», δημιουργώντας ένα πολύ επικίνδυνο πρόβλημα.

«Είχαμε επιτύχει να είναι η Ελλάδα, ένα «προπύργιο ασφαλείας» μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή. Τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα ένα απέραντο hot spot», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Πηγή : tovima.gr


Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ενημερωθείτε για τη Βιταμίνη D!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη.   Η διαχείριση του διαβήτη,  τύπου Ι ή ΙΙ, περιλαμβάνει το τρίπτυχο: φαρμακευτική αγωγή, φυσική δραστηριότητα και διατροφή. Η ισορροπία των τριών αυτών παραγόντων στην καθημερινή ζωή του ασθενούς απαιτεί συνεχή επιμονή και κινήσεις «ακριβείας».  

Πολλές φορές, και όχι άδικα, οι συμβουλές διατροφής για τον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου  φαντάζουν πολύπλοκες. 
Ναι ή όχι στα δημητριακά; 
Πόσους υδατάνθρακες; 
Τι σχέση έχουν τα λιπαρά με το  ζάχαρο; 
Αναψυκτικά λάιτ; Και ο κατάλογος μοιάζει να μην έχει τέλος. 
Μία σημαντική όμως σχέση έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και αξίζει να τη γνωρίζετε. Αυτή αφορά τη σύνδεση της βιταμίνης D με το διαβήτη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου τα ποσοστά έλλειψης της βιταμίνης στους ενήλικες μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 50%.

Μία όχι και τόσο παράδοξη σχέση

Η βιταμίνη D συντίθεται στα κύτταρα του δέρματος κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η συμμετοχή τροφών όπως το συκώτι, ο κρόκος των αυγών και τα λιπαρά ψάρια να είναι πολύ μικρή. Οι ώρες που ο σύγχρονος άνθρωπος περνά μέσα στο γραφείο, το σπίτι ή το αυτοκίνητο, η χρήση αντηλιακού καθώς και άλλες συνήθειες έχουν οδηγήσει το 13% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού σε έλλειψη της βιταμίνης του «ήλιου», με τις νότιες χώρες όπως η δική μας να αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα. Η πιο γνωστή συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης D είναι η οστεοπόρωση και η σκελετική υγεία εν γένει. Το πολύτιμο όμως αυτό θρεπτικό συστατικό φαίνεται πως είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία σχεδόν κάθε ανθρώπινου κυττάρου, από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Κάπως έτσι, και ύστερα από χρόνια ερευνών, οι ειδικοί οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως η βιταμίνη D έχει σχέση και με το διαβήτη. Συγκεκριμένα πιστεύεται πως επηρεάζει τη λειτουργία των κυττάρων στο πάγκρεας που είναι υπεύθυνα για την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης. Θυμηθείτε πως η τελευταία είναι εκείνη που βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το ζάχαρο, δηλαδή τους υδατάνθρακες της τροφής. Επιπλέον η βιταμίνη D βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή την ικανότητα των ίδιων των κυττάρων να «συνεργάζονται» με την ινσουλίνη. Τέλος, ο τρόπος για να σημάνει συναγερμός στο σώμα είναι η δημιουργία φλεγμονής. Σε άτομα με αυξημένο ζάχαρο τα επίπεδα φλεγμονής είναι πολύ υψηλά. Πρόσφατα μία ομάδα ειδικών κατάφερε να δείξει πως η βιταμίνη D καταφέρνει να ρυθμίσει τα μικροφάγα κύτταρα που σημαίνουν συναγερμό, και τελικά ελέγχουν τη φλεγμονή. 


Τι μπορείτε να εσείς να κάνετε

Παγκοσμίως τα κρούσματα ζαχαρώδους διαβήτη αυξάνονται παράλληλα με την έλλειψη βιταμίνης D. Η αλήθεια είναι πως εάν δεν έχετε έλλειψη της βιταμίνης η αυξημένη πρόσληψη αυτής δεν αποτελεί προτεραιότητα. Μια συμβουλή θα ήταν πως εάν δεν γνωρίζετε πόση βιταμίνη D έχετε αξίζει να τη μετρήσετε στην επόμενη αιματολογική εξέταση. Ιδιαίτερα εάν έχετε αυξημένο ζάχαρο και επιπλέον κιλά, δεν αθλείστε, δεν σας βλέπει ο ήλιος, είστε άνω τον 60 ετών ή είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση έχετε αυξημένες πιθανότητες να σας λείπει η πολύτιμη αυτή βιταμίνη. Πολλοί ειδικοί συνιστούν την καθημερινή λήψη τουλάχιστον 800IU βιταμίνης D, ποσότητας η οποία εξασφαλίζεται κυρίως μέσω των εμπλουτισμένων τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Τέλος, συζητείστε με τον ιατρό σας πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη βιταμίνης D με στόχο να συμπληρώσετε κάθε κομμάτι του παζλ για την αντιμετώπιση του διαβήτη. 



Πηγή : healthview.gr


ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Στο 30.8% η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα!!




Και ενώ η κυβέρνηση, ο Τσίπρας και τα στελέχη του κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι έχουν μειώσεις την ανεργία, στοιχεία ΣΟΚ για την ανεργία παρουσιάζει το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ  που κάνει λόγο για μακροχρόνια ανέργους που ξεπερνούν τα 800.000 άτομα και πραγματικό ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο απ’ το 23,4% (για τον Αύγουστο) που υπολόγιζε η ΕΛΣΤΑΤ.

Με σημείο αναφοράς τριμηνιαίες έρευνες το Ινστιτούτο εκτιμά πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας έφτασε στο ποσοστό ΣΟΚ του 30,8%. 

Στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, η ανεργία σημείωσε το ποσοστό του 31,7%.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 1.126.455 ανέργους, 3.228.437 μη ενεργό πληθυσμό και 3.687.465 απασχολούμενων, στο σύνολο του πληθυσμού.

Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται ως το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού που παραμένουν άνεργοι 12 ή και περισσότερους μήνες. 

Η ανεργία, αν και ταλανίζει την Ελλάδα διαχρονικά, γιγαντώθηκε μετά το 2010 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας.


Η τέχνη τού διορίζειν στην Αριστερά

Την ώρα που η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα χτύπησε κόκκινο, τη στιγμή που τον Οκτώβριο χάθηκαν περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας, οι Συριζαίοι διορίζουν σωρηδόν κολλητούς, φίλους, συγγενείς και κομματικά στελέχη. Η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο ΟΑΕΔ με συνέπεια να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για πλήρη κομματικοποίηση του κράτους...


Η πεμπτουσία όλων των διορισμών ονομάζεται... μετακλητός υπάλληλος. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι μετακλητοί της Αριστεράς έχουν ξεπεράσει τους 2.000 (συγκεκριμένα 2.070 μετακλητοί, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής Αυγούστου-Σεπτεμβρίου). Ιδού λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν είναι μόνον ότι διορίζουν όποιον βρουν δικό τους, αλλά τους προωθούν κιόλας σε ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ο Γ. Μαυραγάνης (φωτογραφία), στέλεχος των ΑΝΕΛ, είχε διοριστεί ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο της πρώην υφυπουργού Υποδομών Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Η κυρία Χρυσοβελώνη είχε καταγγείλει εγγράφως στον Π. Καμμένο ότι ο εν λόγω μετακλητός υπάλληλός της απουσίαζε συχνά από την υπηρεσία του, πλην όμως ουδείς έλαβε υπόψη τις καταγγελίες της. Στον ανασχηματισμό φεύγει η κυρία Χρυσοβελώνη και τη θέση της, ως υφυπουργός, καταλαμβάνει ο κ. Μαυραγάνης, μετακλητός της υπάλληλος μέχρι πρότινος.

Τι συμβουλεύει ο Καρανίκας;

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση μετακλητού υπαλλήλου με σπουδαίο τίτλο αλλά άνευ αντικειμένου είναι ο Νίκος Καρανίκας. Αυτόν τον διόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, του παραχώρησε γραφείο στη Βουλή και τον έχρισε σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού. Είναι μία θέση, με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα (κατά δήλωση του κ. Καρανίκα), η οποία δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη (ούτε αρμοδιότητα). Αλλωστε ο κ. Τσίπρας προσφέρει τον... σχεδιασμό απλόχερα στα στελέχη της Αριστεράς. Στον πολιτικό σχεδιασμό στο κόμμα έχει επιλέξει τον (πασοκογενή) Αντ. Κοτσακά, στην κυβέρνηση τον Χριστ. Βερναρδάκη και το Μέγαρο Μαξίμου έχει έναν άλλον για τον πολιτικό σχεδιασμό τον Αγγελο Τσέκερη.  Να σκεφτείτε ότι οι μισθολογικές δαπάνες των υπουργείων (μετά και τον ανασχηματισμό) εκτινάχθηκαν κατά 146 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016 (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΔ).


Οι διορισμοί του ανασχηματισμού

Ο ανασχηματισμός έφερε και νέους διορισμούς ημετέρων, αφού τα μεν υπουργεία αυξήθηκαν κατά 4 (+1 θέση Επικρατείας), οι δε γραμματείς των υπουργείων αυξήθηκαν κατά 22. Ανάμεσα στους οποίους και νέος Γραμματέας... Υποδοχής, νέος Γραμματέας Ενταξης των Ρομά. Εμφανίστηκαν και άλλοι 12 αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς (ένας για κάθε υπουργό αναπληρωτή). Κανονικό πάρτι διορισμών δηλαδή, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια άτυπη μάχη ανάμεσα στους μετακλητούς των υπουργών που καρατομήθηκαν και των νεοεισερχόμενων υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι περισσότεροι νέοι υπουργοί τοποθέτησαν τους δικούς τους, αλλά κράτησαν και μερικούς από τους συναδέλφους τους που έφυγαν από την κυβέρνηση...

Η πλέον περιζήτητη θέση

Στο άμεσο μέλλον προβλέπονται και άλλοι διορισμοί. Για παράδειγμα, η πλέον περιζήτητη θέση στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή στο αναγγελθέν από τον κ. Τσίπρα Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης. Τη θυμάστε; Είναι το γραφείο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με την υπόσχεση μάλιστα ότι θα το επισκέπτεται μία φορά τον μήνα. Το Γραφείο του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα δεν έχει ετοιμαστεί (προφανώς το ξέχασε), αλλά οι υποψήφιοι για να το στελεχώσουν έχουν ξεπεράσει τους 20. Και το πιο εντυπωσιακό; Ενα υπουργικό γραφείο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: ο υπουργός διόρισε το... σόι του. Διευθύντρια του γραφείου του είναι σύζυγός του, η ανιψιά του γραμματέας, ένας άλλος συγγενής του οδηγός, άλλος σύμβουλός του και ο γιος του με κάποια αρμοδιότητα, αλλά χωρίς να καταλάβει κανείς ποια.

Διορισμοί με... τροπολογίες

Εφτασαν στο σημείο να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους στη Βουλή με... τροπολογίες που καταθέτουν νύκτωρ στο κοινοβούλιο. Απίστευτο και όμως αληθινό. Την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατάθεσε μια τροπολογία (σε άσχετο νομοσχέδιο, κύρωσης μιας διεθνούς σύμβασης), σύμφωνα με την οποία διορίζονται τρεις(!) σύμβουλοι του νέου προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προφανώς θα κατάλαβε και ο ίδιος ότι θα προκληθεί σάλος στη Βουλή με αυτή την τροπολογία και επιχείρησε να υπάρξει... πολιτική συναίνεση. Ετσι πέρασε από τα γραφεία των κομμάτων και τους άφησε την τροπολογία να τη διαβάσουν. Οταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Πολάκης σηκώθηκε και είπε ότι τα κόμματα συμφωνούν. Πετάχτηκε όμως ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Χρ. Κέλλας λέγοντας: «Ποιος σου είπε ότι συμφωνούμε; Επειδή μας πέταξες μια τροπολογία στο γραφείο μας για να τη διαβάσουμε;». Η τροπολογία όμως για τους διορισμούς ψηφίστηκε λόγω πλειοψηφίας...

Ενα νησί που φεύγει

«Το Νησί που Φεύγει: 12+1 Κείμενα για την Ελληνική Κρίση» τιτλοφορείται το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ενός εκ των πλέον σοβαρών αναλυτών στη χώρα μας. Η παρουσίαση του βιβλίου του θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, στις 19.00, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και το πάνελ είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Θα είναι παρόντες σε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Είναι σαφές ότι η συζήτηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον...



Πηγή : ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ


SOS: 6 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν το 2015 – Σοκ από τα νούμερα του Π.Ο.Υ.



Περίπου 5,9 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι πέθαναν στον πλανήτη μας το 2015, προτού προφθάσουν να γίνουν πέντε ετών και από αυτά τα 2,7 εκατομμύρια ήταν νεογέννητα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Πάντως, σε σχέση με το 2000, υπήρξαν πέρυσι τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι μικρών παιδιών, κυρίως χάρη στη μείωση των θανάτων κατά τουλάχιστον 30% από πνευμονία, διάρροια, ελονοσία και ιλαρά στη διάρκεια της περιόδου 2000-2015.

Από την άλλη, όμως, αργή είναι η πρόοδος που παρατηρείται στη μείωση των θανάτων τόσο πάνω στη γέννα, όσο και κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό.

Η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών έως πέντε ετών το 2015 ήταν οι επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού (1,1 εκατομμύρια θάνατοι ή 17,8%), οι θάνατοι από πνευμονία (0,9 εκατομμύρια ή 15,5%) και οι θάνατοι στη διάρκεια της γέννας (0,7 εκατομμύρια ή 11,6%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λι Λίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία για τις 194 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι θάνατοι παιδιών εμφανίζουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα, με τα εθνικά ποσοστά να κυμαίνονται από 1,9 έως 155 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ετησίως. Σχεδόν δύο στους τρεις θάνατοι μικρών παιδιών (3,6 εκατομμύρια ή ποσοστό 60,4%) συμβαίνουν σε δέκα χώρες.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους παιδιών είναι όλες αφρικανικές: Ανγκόλα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Μάλι, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε και Σομαλία.





Μιχάλης Θερμόπουλος
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : iatropedia.gr


Επιτελάρχης του Τραμπ ο Ελληνοαμερικανός Ρ. Πρίμπους



Είναι επιφανές στέλεχος του κατεστημένου της Ουάσιγκτον. Έχει δηλώσει ότι είναι "ευλογία από το Θεό να είσαι Έλληνας"

Τον Ρίνς Πρίμπους, που έχει δηλώσει ότι θεωρεί «ευλογία από τον Θεό» την ελληνική καταγωγή του (η μητέρα του κατάγεται από την Μυτιλήνη), επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως νέο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, στέλνοντας το μήνυμα ότι προτίθεται να συνεργασθεί στενά με το κατεστημένο του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Ουάσιγκτον.

Ο 44χρονος Πρίμπους είναι σήμερα πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, διανύοντας τρίτη θητεία στην κορυφαία θέση του κομματικού μηχανισμού, και υπήρξε ένα από τα ελάχιστα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία.

Ως επιτελάρχης του Ντόναλντ Τραμπ καταλαμβάνει μια κρίσιμη θέση στη νέα διοίκηση, καθώς, όπως γράφουν οι New York Times, θα είναι επικεφαλής προσωπικού εκατοντάδων ατόμων στον Λευκό Οίκο, θα έχει λόγο για τα πρόσωπα που θα συναντά ο νέος πρόεδρος, αλλά θα αποτελεί και το συνδετικό κρίκο της κυβέρνησης με το Κογκρέσο.

Ο Πρίμπους θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός και η επιλογή του από τον Τραμπ αναμένεται να ερμηνευθεί από τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του νέου προέδρου ως απομάκρυνση από τις υποσχέσεις του να διαλύσει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον.

Ο 44χρονος νομικός έχει γερμανικής καταγωγής πατέρα και μητέρα ελληνικής καταγωγής, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σουδάν και είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ. Για την καταγωγή του και το ασυνήθιστο όνομά του, έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις έναν Γερμανό και μια Ελληνίδα ως γονείς. Μπορείς να πεις ότι πρόκειται για πόλεμο πολιτισμών.  Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, είναι ευλογία Θεού να είσαι Έλληνας».



Πηγή : sofokleousin.gr


Φονική ενέδρα με θύμα 32χρονο στο Κερατσίνι




Νεκρός από σφαίρες αγνώστων έπεσε ένας 32χρονος τη νύχτα προς Κυριακή στο Κερατσίνι την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. 

Συγκεκριμένα, το θύμα, ένας 32χρονος αλβανικής καταγωγής, βρισκόταν περίπου στις 00:30 της Κυριακής με το αυτοκίνητό του στη διασταύρωση Σπερχειού και Πελοποννήσου στο Κερατσίνι όπου τον πλησίασαν με αυτοκίνητο (μάρκας TOYOTA) δύο άγνωστοι και τον πυροβόλησαν με εννιάρι πιστόλι. Στο σημείο βρέθηκαν δέκα κάλυκες. 

Ο 32χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Οι συνθήκες του περιστατικού είναι ακόμη άγνωστες, παραπέμπουν ωστόσο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Με βάση, πάντως, τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, που αναζητά τους δράστες.



Newsroom ΔΟΛ


Η Γαλλία απέτισε φόρο τιμής στα 130 θύματα της περσινής τρομοκρατικής επίθεσης



Από το Σταντ ντε Φρανς έως το Μπατακλάν, με στάσεις στα 6 μπαρ και εστιατόρια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τρομοκρατών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών για τους ανθρώπους που χάθηκαν

Η Γαλλία απέτισε σήμερα φόρο τιμής, με τελετές που πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα, στους 130 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στις επιθέσεις των τζιχαντιστών, που αιματοκύλισαν το Παρίσι, πριν από έναν χρόνο.

Μία ημέρα μετά την συναυλία του Στινγκ με αφορμή την επαναλειτουργία του κέντρου Μπατακλάν, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρέστη στις επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου του 2015, των πλέον πολύνεκρων που συγκλόνισαν ποτέ την χώρα.

Από το Σταντ ντε Φρανς έως το Μπατακλάν, με στάσεις στα 6 μπαρ και εστιατόρια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τρομοκρατών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Σε κάθε στάση, αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ούτε ο πρόεδρος ούτε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χιντάλγκο έκαναν δηλώσεις.

Τη μοναδική ομιλία εκφώνησε ο Μισέλ Ντιάς, ο πατέρας του οποίου, ο 63χρονος Μανουέλ, ήταν το πρώτο θύμα των τζιχαντιστών, στην έκρηξη έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι άφησαν 3.500 φαναράκια στα νερά του καναλιού Σεν Μαρτέν, στην καρδιά της συνοικίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Στα φανάρια είχαν κρεμάσει και σημειώματα: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», «σας σκεφτόμαστε» ή «καλή αντάμωση» ήταν μερικά από τα μηνύματα που αναγράφονταν.

Σε μια λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Αντρέ Βαν Τρουά, επισήμανε ότι οι Γάλλοι κατάφεραν να αποφύγουν «έναν εμφύλιο πόλεμο, έναν πόλεμο θρησκειών».

Έναν χρόνο μετά τον τρόμο, το 59% των Γάλλων πιστεύει ότι τα γεγονότα αυτά άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ζωή, το 56% δηλώνει ότι συνεχίζει να νιώθει «οργή», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien.


Πηγή : protothema.gr


Ελλάδα - Βοσνία: 1-1




Στο 32΄ οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με απευθείας φάουλ του Μιραλέμ Πιάνιτς, αλλά στις καθυστερήσεις (90+5΄) ο Τζαβέλας "λύτρωσε" τη "γαλανόλευκη", ισοφαρίζοντας σε 1-1. Και οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω των αποβολών του Παπαδόπουλου με απευθείας κόκκινη στο 80΄ και του Τζέκο με δεύτερη κίτρινη. Η Εθνική Ελλάδας έφτασε τους 10 βαθμούς και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του 8ου ομίλου, με τη Βοσνία να ακολουθεί στο -3 (7 βαθμούς). Η πρωτιά του ομίλου ανήκει στο Βέλγιο.

Η βαθμολογία του 8ου ομίλου:

Βέλγιο 12 (21-1) 
Ελλάδα 10 (9-2) 
Βοσνία/Ερζεγοβίνη 7 (8-5) 
Εσθονία 3 (5-15) 
Κύπρος 3 (3-8) 
Γιβραλτάρ 0 (2-17)


Xρηματοδοτούσε ο Τσάβες κόμματα και στην Ελλάδα;



Οι έρευνες, που εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε ανεξάρτητη επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας για πιθανά κρούσματα διαφθοράς στην κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, φθάνει μέχρι την Ευρώπη και επεκτείνεται μέχρι και την Ελλάδα. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εμπειρογνώμονες και βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ερευνούν την πιθανότητα χρήματα που ο πρώην ηγέτης της χώρας κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για την «εξαγωγή» της μπολιβαριανής του επανάστασης στο εξωτερικό, να έφθασαν και σε πολιτικές οργανώσεις ή κόμματα στην Ελλάδα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που τα λεγόμενα «πετροδολάρια» έρρεαν άφθονα στη Βενεζουέλα, ο Ούγο Τσάβες μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την μπολιβαριανή του επανάσταση, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα και τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων για τα σούπερ μάρκετ που έφθαναν για να ταΐσουν όλο τον κόσμο, που είχε σταματήσει να παράγει.

Ενας οικονομολόγος στο Καράκας μού είχε πει πριν από λίγο καιρό: «Για ποιο λόγο να θρέψεις μια αγελάδα και να την ταΐζεις να μεγαλώσει από τη στιγμή που μπορείς να φέρεις την καλύτερη αγελάδα από την Αργεντινή, την οποία θα αγοράσεις με τα χρήματα από το πετρέλαιο;». Την ίδια στιγμή, πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική τάχθηκαν στο πλευρό του Τσάβες και το ίδιο συνέβη και με πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Οταν η τιμή του πετρελαίου έπεσε, άρχισε και η οικονομική κατάρρευση του καθεστώτος της Βενεζουέλας, υπό τον Νικολάς Μαδούρο. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η διαφθορά στη χώρα είναι η βασική αιτία της οικονομικής καταστροφής και υποστηρίζει ότι η κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA δεν μπορεί να δικαιολογήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στη Βενεζουέλα, που έκανα για να καταγράψω τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση, παράγοντες της χώρας μού επιβεβαίωσαν πως ειδικοί εμπειρογνώμονες συλλέγουν πληροφορίες και μαρτυρίες για να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχουν κρούσματα χρηματοδότησης σε πολιτικές οργανώσεις σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας, Αλφόνσο Μαρκίνα, στη συνέντευξη που μου έδωσε υποστηρίζει πως στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί καταγγελίες για πιθανή χρηματοδότηση πολιτικών οργανώσεων στην Ευρώπη και υποστηρίζει πως «στα 16 χρόνια που κυβερνάει το καθεστώς στη Βενεζουέλα, από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρία πετρελαίου εισέπραξε από τις πωλήσεις αργού, τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα μισά, χάθηκαν»!

Πολλά από αυτά τα χρήματα, υποστηρίζει, κατευθύνθηκαν σε πολιτικά κόμματα και κινήματα του εξωτερικού και φυσικά και στην Ευρώπη.

«Εχουμε δει αυτό το είδος συναλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου, συνεπώς δεν θα μας εκπλήξει αν διαπιστωθεί το ίδιο και για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τις βαλίτσες με τα λεφτά που δόθηκαν στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ας δούμε το σκάνδαλο που αυτή τη στιγμή ερευνάται στην Ισπανία με τη χρηματοδότηση του κόμματος PODEMOS από την επανάσταση του Ούγο Τσάβες. Αφού έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου γιατί να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση».


ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Ελεύθερος Τύπος


Ρήγμα στην ΕΕ για Τραμπ: Χωρίς Βρετανία, Γαλλία η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ



Νέο ρήγμα καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Το ζήτημα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28», από την οποία αποφάσισαν να απουσιάσουν η Βρετανία και η Γαλλία.

Την έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να εξεταστεί η στάση της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ και να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του. Το άτυπο δείπνο πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας πρόκειται να συμμετάσχουν κανονικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν μετέβησαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτήν την συνεδρίαση. «Ελήφθη μια δημοκρατική απόφαση, υπάρχει η μεταβατική περίοδος και θα εργαστούμε με την νυν και την μελλοντική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Βρετανία» τόνισε.

Παράλληλα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό απουσιάζει από την έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για «λόγους ατζέντας».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ο Αρό έχει προγραμματισμένη «μια πολύ σημαντική συνάντηση» τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα, δε, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση της Κυριακής δεν είναι «δείπνο κρίσης». Η ίδια πηγή σημειώνει: «Ας σταματήσουμε να μιλάμε για σύγχυση, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι ταραγμένος. Δεν είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναδιοργανωθεί;»

Στο έκτακτο δείπνο της Κυριακής, η Γαλλία και η Βρετανία επρόκειτο να εκπροσωπηθούν από τους πρέσβεις τους στις Βρυξέλλες.



Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ