Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Θύμα διάρρηξης ο Αλέκος Φασιανός



Θύμα διάρρηξης έπεσε ο γνωστός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, με τους δράστες να παραβιάζουν την μπαλκονόπορτα και να μπαίνουν στην μονοκατοικία του στην περιοχή του Παπάγου.

Οι διαρρήκτες, μετά από έρευνα στους ορόφους, πήραν το χρηματοκιβώτιο και εξαφανίστηκαν. Το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου είναι άγνωστο.

Την ώρα της διάρρηξης ο Αλέκος Φασιανός έλειπε από το σπίτι, ενώ κανείς από τους περίοικους δεν αντελήφθη το παραμικρό.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, που ο ζωγράφος γίνεται στόχος διαρρηκτών. Πριν περίπου τέσσερα χρόνια, άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι και έκλεψαν πάλι το χρηματοκιβώτιο.


Το Δημόσιο κρατάει μια ανίκανη κυβέρνηση! αποκάλυψη Σκουρλέτη «Αλέξη, η ΔΕΗ μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση»



Διαβάζουμε στο iefimerida.gr και βλέπουμε πώς παραμένει ακόμα κυβέρνηση ο Τσίπρας ανεξάρτητα με το τι εγκλήματα διαπράττει καθημερινά, έχοντας διαλύσει την χώρα την οικονομία και της Ελληνικές οικογένειες.

Είναι ντροπή για την χώρα να ανέχεται κάποιοι να κρατάνε ανίκανες κυβερνήσεις επειδή τους κάνει τα χατίρια ΑΙΣΧΟΣ!!!

«Αλέξη, η ΔΕΗ μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση» -Οι «καυτοί» διάλογοι Τσίπρα-Σκουρλέτη

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εσπευσμένως στο Μαξίμου τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ τους, οι οποίοι είχαν «χτυπήσει κόκκινο».

Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε διαμηνύσει ότι δεν αλλάζει υπουργείο, ενόψει ανασχηματισμού και είχε απορρίψει την πρόταση να αναλάβει την θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε το «κόψιμό» του από την προεδρική λίστα για την Πολιτική Γραμματεία και ένα άρθρο της ομάδας των «53» που στήριζαν Σκουρλέτη για την στάση του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Κατόπιν αυτών, ο Πρωθυπουργός έκρινε πως ήρθε η ώρα να συναντηθεί με τον επί πολλά έτη στενό του συνεργάτη.

Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Real News οι διάλογοι μεταξύ τους είχαν ως εξής:

«Εάν σε βγάλω από το υπουργείο...»

Π. Σκουρλέτης: «Από Το Μαξίμου βγαίνουν διαρροές ότι στον ανασχηματισμό δεν θα μείνω στο Υπουργείο Ενέργειας λόγω των απόψεών μου για τις ιδιωτικοποιήσεις και επειδή δεν θέλω την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ».
Αλ. Τσίπρας: «Δεν είναι αλήθεια. Ποτέ δεν έχουν διαρρεύσει αυτά από εδώ».
Π. Σκουρλέτης: «Δεν πείθομαι, το γνωρίζω».
Αλ. Τσίπρας: «Μου δημιουργούν πρόβλημα ενόψει του ανασχηματισμού με όλα αυτά. Εάν σε βγάλω από το υπουργείο όλοι θα πουν ότι σε έβγαλα επειδή ήσουν αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις και επειδή μου το ζήτησαν οι δανειστές. Εάν μείνεις όλοι θα πουν ότι κέρδισαν αυτοί που είναι κατά του προγράμματος».
Π. Σκουρλέτης: «Σκόπιμα με στοχοποιούν διάφορα δημοσιεύματα. Αλλά από τη λίστα του Πολιτικού Συμβουλίου γατί με έβγαλες;»
Αλ. Τσίπρας: «Υπήρχε η ποσόστωση και έπρεπε να οριστούν παραπάνω γυναίκες».
Θα καταστείς αφερέγγυος

Οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» φαίνεται ότι είχαν ενοχλήσει σφοδρά τον Πρωθυπουργό κάτι που είπε στον υπουργό του.

Αλ. Τσίπρας: «Ήταν πράγματα αυτά που είπες;»
Π. Σκουρλέτης: «Μα στο δια ταύτα συμφωνώ μαζί σου. Να μη διολισθήσουμε όμως σε λογικές success story. Τότε θα καταστείς αφερέγγυος».
Για τη ΔΕΗ

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο Πάνος Σκουρλέτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον Αλέξη Τσίπρα.

Π. Σκουρλέτης: «Να ξέρεις ότι η ιδιωτικοποίηση του 17% είναι “καυτή πατάτα”. Είναι ικανή να ρίξει την κυβέρνηση. Αυτή μπορεί, όχι ο Σκουρλέτης».

Πάντως, μετά την συνάντηση αυτή ο Πάνος Σκουρλέτης είχε εκδώσει ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «το πλήθος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης».




Πηγή: iefimerida.gr 



Επιστήμονες αποκάλυψαν για πρώτη φορά τον τάφο του Χριστού



Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι επιστήμονες έφεραν στο φως την αρχική επιφάνεια του τάφου του Ιησού Χριστού στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο τάφος είχε καλυφθεί από μαρμάρινη επένδυση τουλάχιστον από το 1.555 μ.Χ. και ίσως αρκετούς αιώνες νωρίτερα.

«Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου απομακρύνθηκε και εκπλαγήκαμε από την ποσότητα του υλικού πλήρωσης κάτω από αυτό» δήλωσε ο Fredrik Hiebert στο National Geographic Society, συνεργάτης στο έργο της αποκατάστασης. «Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά επιτέλους θα είμαστε σε θέση να δούμε την αρχική πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αναπαύθηκε το σώμα του Χριστού».

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το σώμα του Ιησού Χριστού εναποτέθηκε σε ένα ράφι ή «ταφικό κρεβάτι» λαξευμένο στην ασβεστολιθική πλευρά του σπηλαίου μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 μ.Χ. ή ενδεχομένως το 33 μ.Χ..


Το ταφικό κρεβάτι περικλείεται τώρα από μια μικρή δομή γνωστή ως Κουβούκλιο, που ανακατασκευάστηκε για τελευταία φορά το 1808-1810, αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το Κουβούκλιο και ο εσωτερικός τάφος βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου.

Σύμφωνα με το National Geographic, που δημοσίευσε τα εντυπωσιακά ευρήματα, η αποκάλυψη του ταφικού κρεβατιού δίνει στους ερευνητές μια πρωτοφανή ευκαιρία να μελετήσουν την αρχική επιφάνεια του τι θεωρείται η πιο ιερή τοποθεσία στον Χριστιανισμό. Μια ανάλυση του αρχικού πετρώματος μπορεί να τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο την αρχική μορφή του ταφικού θαλάμου, αλλά και το πώς εξελίχθηκε ο συγκεκριμένος τόπος σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου» δήλωσε η Μοροπούλου. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή αυτού του μοναδικού μνημείου, θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας, σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού».


Η στιγμή της Αποκάλυψης

Οι πόρτες της εκκλησίας είχαν κλείσει νωρίς – αρκετές ώρες πριν την κανονική ώρα του κλεισίματος, αφήνοντας ένα σαστισμένο πλήθος προσκυνητών και τουριστών να στέκονται μπροστά στις πανύψηλές ξύλινες πόρτες. Στο εσωτερικό, μια ομάδα συντηρητών με κίτρινα καπέλα, Φραγκισκανούς με απλά καφέ ράσα και Κόπτες με εντυπωσιακές κεντημένες κουκούλες περιέβαλαν την είσοδο του Κουβουκλίου.

Στο εσωτερικό του τάφου, που συνήθως φωτίζεται με το αχνό φως των κεριών, ο έντονος φωτισμός των εργασιών αποκατάστασης γέμισε το μικρό χώρο, αποκαλύπτοντας μικρές λεπτομέρειες που συνήθως τις παραβλέπει κανείς. Η μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει το ταφικό κρεβάτι είχε απομακρυνθεί από τον τοίχο. Από κάτω υπήρχε μια πέτρινη επιφάνεια χρώματος γκρι – μπεζ. «Τι είναι αυτό;» ρωτά ένας συντηρητής. «Δεν ξέρουμε ακόμη» απαντά η κυρία Μοροπούλου. «Ήρθε η ώρα να φέρουμε τα επιστημονικά εργαλεία παρακολούθησης».

Έξω από το Κουβούκλιο, ο Θεόφιλος ΙΙΙ, ο Έλληνας Πατριάρχης Ιεροσολύμων, παρακολουθούσε τα γεγονότα με ένα γαλήνιο χαμόγελο. «Χαίρομαι που το κλίμα είναι τόσο ξεχωριστό, υπάρχει μια κρυφή ευδαιμονία. Εδώ έχουμε Φραγκισκανούς, Αρμένιους, Έλληνες, Μουσουλμάνους φύλακες και Εβραίους αστυνομικούς. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε πως αυτό θα αποτελέσει ένα αληθινό μήνυμα πως το αδύνατος μπορεί να γίνει δυνατό. Χρειαζόμαστε όλοι ειρήνη και αλληλοσεβασμό».

Η δομική ακεραιότητα του Κουβουκλίου αποτελούσε ένα μεγάλο θέμα για δεκαετίες. Υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια ενός σεισμού το 1927 και οι βρετανικές αρχές είχαν αναγκαστεί να καλύψουν το κτίριο με αντιαισθητικούς εξωτερικούς δοκούς που παρέμεναν μέχρι πρότινος. Οι δυσκολίες μεταξύ των εκπροσώπων Status Quo και η έλλειψη οικονομικών πόρων εμπόδισαν την επισκευή του.


Το 2015, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο μεγάλων κοινοτήτων, κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το οποίο προηγουμένως είχε αναλάβει τα έργα αποκατάστασης στην Ακρόπολη των Αθηνών και την Αγία Σοφία) να μελετήσει το Κουβούκλιο. Οι κοινότητες της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου συμφώνησαν στην αποκατάσταση της δομής τον Μάρτιο του 2016, με το έργο να ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2017.

Μεταξύ των σημαντικών δωρητών για το έργο ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι η βασιλική δωρεά του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και το δώρο ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Mica Ertegun στο Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων για την υποστήριξη του έργου.





Πηγή: National Geographic, ethnos.gr


Η Νέα Δημοκρατία για την πρόταση Τσίπρα με Βύρωνα Πολύδωρα πρόεδρο στο ΕΣΡ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


Η Νέα Δημοκρατία κρατάει εδώ και καιρό πολύ υπεύθυνη και σοβαρή στάση για το απόλυτο αντισυνταγματικό φιάσκο που έστησε το δίδυμο Τσίπρα - Παππά και συνεχίζει να επιμένει.

Μετά την ανακοίνωση για την πρόταση του Τσίπρα στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ έβγαλε ανακοίνωση 

« Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά. 

Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια».   


«Αλέξης Τσίπρας: Προδότης ή τραγικός ήρωας;»




Στα σαββατοκυριακάτικα φύλλα του γερμανικού τύπου επανέρχεται το ελληνικό ζήτημα. Αναλύσεις για τη διακυβέρνηση Τσίπρα αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας μοιραίας πολιτικής χωρίς ανάπτυξη.

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα το περιοδικό Der Spiegel αναζητά στο καινούργιο τεύχος του ερμηνείες για την απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα που πριν από σχεδόν δύο χρόνια ήταν ακόμα ένα είδος λαϊκού ήρωα. Υποσχόταν τότε να απαλύνει τα βάσανα των πολλών.

Στο μεταξύ η αγάπη των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε οργή, όπως πιστοποιούν περίτρανα οι διαμαρτυρίες και οι δημοσκοπήσεις. Τί είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, «προδότης ή τραγικός ήρωας , δέσμιος ενός κυβερνητικού προγράμματος  που υπαγόρευσαν οι πιστωτές;» Το γερμανικό περιοδικό δεν δίνει οριστική απάντηση.

«Στο διάστημα που κυβερνά ο Τσίπρας αθέτησε τις περισσότερες από τις αρχικές υποσχέσεις του. Το καλοκαίρι του 2015 αποδέχθηκε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας των πιστωτών, παίρνει δις ευρώ, αλλά η χώρα του πρέπει να σφίξει το ζωνάρι. Αυξάνει λοιπόν τους φόρους, μειώνει τις συντάξεις, πουλά αεροδρόμια και λιμάνια. Η ελληνική οικονομία ωστόσο παραμένει σε κατάσταση εξουθένωσης, το ποσοστό ανεργίας στο 24%, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες περικοπές.»

Μεταμορφώσεις και αντιφάσεις

«Ό,τι και να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, κανείς δεν μένει ικανοποιημένος. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι αγκομαχούν με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις, στο εξωτερικό παραπονούνται, επειδή αυτές ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.»

«Η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις. Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία ήθελε να σταματήσει όλα τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Και τώρα που ο ίδιος μεταμορφώθηκε ψάχνει επενδυτές, μόνο που αρκετοί υπουργοί του εξακολουθούν να ανθίστανται στις ιδιωτικοποιήσεις.»

Η παγίδα της διά βίου φτώχειας

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα Gerd Höhler για την κρίση στην Ελλάδα, η οποία ναι μεν δεν τροφοδοτεί πια στο εξωτερικό πηχυαίους τίτλους, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα όμως είναι μια πικρή πραγματικότητα.

«20 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα η κατάσταση για τους περισσότερους Έλληνες είναι χειρότερη παρά ποτέ. Από τα ξένα δάνεια που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής, ούτε λίγο ούτε πολύ 246 δις ευρώ, σχεδόν τίποτα δεν κατέληξε στα χέρια των ανθρώπων. Το μεγαλύτερο μέρος αξιοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών. Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη το 2014 η Ελλάδα κατρακύλησε πίσω στην ύφεση μετά την εκλογική νίκη του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα.»

«Η υψηλή ανεργία διαρκείας, η μαύρη απασχόληση και η κακοπληρωμένη απασχόληση περιορισμένου χρόνου είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία. Από τους ανθρώπους αυτούς μόνο οι λιγότεροι θα καταφέρουν να θεμελιώσουν αξιοσημείωτα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση γήρατος. Οι περισσότεροι έχουν πιαστεί στην παγίδα της διά βίου φτώχειας.»

Και είπεν η Bild

Και όπως τόσο συχνά η απλή φωνή της λαϊκής Bild, σήμερα σαν στριγκή επωδός στις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες, τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς των γερμανικών εφημερίδων για το ελληνικό πρόβλημα. Τίτλος της: «Ο ένας στους τρεις Έλληνες χρωστά στην εφορία».

Ιδού και το ρεπορτάζ: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάθεται πάνω σ' ένα βουνό από χρέη, εδώ και μια εξαετία εξαρτάται από τον ορό των δανειστών της, δεν είναι όμως ικανή να πάρει λεφτά από τους πολίτες της. Αυτή τη στιγμή οι αξιώσεις του κράτους έναντι ιδιωτών και επιχειρήσεων φθάνουν το ποσόν-ρεκόρ των 91,6 δις ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ποσόν αυτό αγγίζει το 55% της συνολικής αποδοτικότητας της οικονομίας. Το κρατικό χρέος υπολογίζεται στα 320 περίπου δις ευρώ.»





Πηγή: Deutsche Welle, ethnos.gr


Νέες αποκαλύψεις για την Αμφίπολη. Γλυπτά διάσπαρτα σε τρία μουσεία του εξωτερικού



Οι ανασκαφείς βρήκαν και ταύτισαν σε τρία μουσεία του εξωτερικού -Λούβρο, Κωνσταντινούπολης και Γκετί- τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, τα οποία στην αρχαιότητα ανήκαν σε κατασκευές που υπήρχαν πάνω στον λόφο Καστά και συνδέονται με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης!

Δεν είναι μόνο ο λέοντας πάνω στο επιβλητικό βάθρο στη κορυφή της Αμφίπολης και ο περίβολος του μισού χιλιομέτρου που προκαλούσε δέος.

Τεραστίου μεγέθους με γλυπτές συνθέσεις και πλούσιο εναέτιο διάκοσμο ήταν και η εξωτερική πρόσοψη του ταφικού μνημείου όπως αποκαλύπτει στο Βήμα της Κυριακής ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά Μιχάλης Λεφαντζής.

Πρόκειται για το περίφημο δίστυλο εν παραστάσι, μπροστά από τις Σφίγγες και τα σκαλοπάτια της εισόδου του τάφου, το οποίο έφτανε ως τον περίβολο, ήταν σε κοινή θέα και αποτελούσε μεγαλοπρεπή κατασκευή όσο λειτουργούσε το ταφικό μνημείο ως ηρώο. Παράλληλα, ύστερα από έρευνα της ανασκαφικής ομάδας καταδεικνύεται ότι μάρμαρα που ανήκουν στο μνημειακό σύνολο του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης έχουν μεταφερθεί, από τον 19ο αιώνα, σε αρχαιολογικές συλλογές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από την Ευρώπη ως την Αμερική. Οι ανασκαφείς βρήκαν και ταύτισαν σε τρία μουσεία του εξωτερικού -Λούβρο, Κωνσταντινούπολης και Γκετί- 11 τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, τα οποία στην αρχαιότητα ανήκαν σε κατασκευές που υπήρχαν πάνω στον λόφο Καστά και συνδέονται με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης!

Το ηρώον και οι επεμβάσεις

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία εντός του ταφικού μνημείου αλλά και τα νέα δεδομένα αποτυπών9ουν, Συμφωνα με τον κ. Λεφαντζή, την εικόνα της αρχικής χρήσης του λατρευτικού χώρου ως ηρώου προς τιμήν ενός υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου της Μακεδονίας και ως χρηστηρίου, σχεδιασμένου να λειτουργείται από μια σημαντική ιέρεια, διαθέτοντας δευτερογενείς τελετουργικές ταφές με σκοπό τη χρησμοδοσία. Όλα συνηγορούν ότι μετά τη ρίψη του σώματος της 60χρονης γυναίκας στην κιβωτιόσχημη θήκη έγινε επίχωση και σφράγιση του νεκρικού θαλάμου με τη μαρμάρινη θύρα. Οι λατρευτικές δραστηριότητες του χώρου με την κιβωτιόσχημη θήκη μεταφέρθηκαν πιο μπροστά στους προηγούμενους θαλάμους. Και είναι φανερές οι οικοδομικές επεμβάσεις που έγιναν. Παράλληλα, όπως επισημαίναι ο κ. Λεφαντζης η γραπτή ζωφόρος, στην οποία πρωταγωνιστούν δελφικοί τρίποδες ανάμεσα στις άλλες σκηνές, είναι η σημαντικότερη μαρτυρία αυτής της ιστορικής επέμβασης υποδηλώνοντας και την αρχική χρήση του λατρευτικού αυτού χώρου ως ηρώου και χρηστηρίου. Ταυτόχρονα δεν θεωρείται τυχαίο πως υπάρχουν κοινά θέματα (νεκρόδειπνο, ιεροθέσιο κλπ) οι παραστάσεις που είναι αποτυπωμένες στην ανάγλυφη ζωφόρο του βάθρου του λέοντα, ψηλά στον Τύμβο, στα μαρμάρινα τμήματα του διστύλου εν παραστάσει (εξωτερική πρόσοψη του τάφου) και στη ζωγραφισμένη ζώνη (θριγγός/γραπτή ζωφόρος) εντός του τρίτου χώρου του τάφου.

Δέος στους υστεροκλασικούς

Τι έχει προκύψει από τη μελέτη των στοιχείων και την έρευνα που οδήγησε σε ταυτίσεις και αποδόσεις θραυσμάτων και τμημάτων αρχιτεκτονικών μελών και μαρμάρινων γλυπτών; Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για το εξωτερικό κέλυφος του πρώτου χώρου του τάφου (με τις Σφίγγες και τη μνημειώδη σκάλα). Καλυπτόταν από δίριχτη στέγη στους αρχαίους χρόνους και είχε μαρμάρινη πρόσοψη δίστυλη εν παραστάσι, η οποία εδραζόταν στη στέψη του περιβόλου και είχε μαρμάρινο περιθύρωμα. Η πρόσοψη είχε πλάτος έξι μέτρων και ύψος που έφτανε τα εννέα μέτρα, δηλαδή ήταν υψηλότερη κατά ένα μέτρο από την κορυφή της καμάρας του τάφου. Η αρχιτεκτονική μελέτη έδειξε ότι η κυριότητα του περιβόλου δεν δημιουργούσε πρόβλημα και η πρόσοψη φαινόταν ευθεία, προκαλώντας δέος στο βλέμμα του ανθρώπου της εποχής, στα υστεροκλασικά χρόνια.

Μάρμαρα σε Μουσεία του Εξωτερικού

Ο κ. Λεφαντζής ειδικός στις ταυτίσεις και στέλεχος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων του Υπ,. Πολιτισμού σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Αντόνιο Κορσο, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, εντόπισε και ταύτισε 17 αρχιτεκτονικά μέλη και μαρμάρινα γλυπτά από το δίστυλο εν παραστάσι. Τα περισσότερα βρέθηκαν διάσπαρτα νότια του τάφου του Τύμβου της Αμφίπολης. Κάποια είχαν εντοπιστεί σε ελληνικά μουσεία.

Μάλιστα πέντε εξ αυτών εντοπίστηκαν στο Λούβρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται εδώ και δύο αιώνες. Δύο ακόμη γλυπτά βρέθηκαν στο Μουσείο Γκετί, (τα οποία είχαν πουληθεί από ιδιώτη).




Πηγή : news247.gr


Παρουσιάζει πρόσωπα για ΕΣΡ ο Τσίπρας αντί να καταργεί τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά



Κώστας Βουκελάτος

Παιχνίδια για γερά νεύρα παίζει η κυβέρνηση και όλα αυτά για να μην καταργήσει τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά.

Κοροιδεύει τον κόσμο κατά την προσφιλή του τακτική εδώ και χρόνο ο Τσίπρας και είναι ικανός να μην καταργήσει τον νόμο Παππά και να προτείνει την πλειοψηφία των προσώπων στο ΕΣΡ να είναι από την Νέα Δημοκρατία για να την πιέσει να συναινέσει, μέχρι εκεί φτάνει η ανοησία του.

Δεν είναι θέμα μόνο προσώπων, είναι θέμα καθαρά αντισυνταγματικότητας ενός νόμου που η κυβέρνηση επιμένει να έχει σε ισχύ αντί να τον καταργεί και να εκχωρεί τις αρμοδιότητες στο αρμόδιο όργανο του ΕΣΡ όπως αποφάσισε και το ΣτΕ.

Άρα η ευθύνη δεν είναι στην Νέα Δημοκρατία είναι στο δίδυμο Τσίπρα - Παππά που εξακολουθούν να κάνουν του κεφαλιού τους να λειτουργούν αντισυνταγματικά και να σαμποτάρουν την όποια προσπάθεια για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Έτσι για να μην περνάνε για Συριζαίους όλους τους Έλληνες πολίτες τους λέμε ότι σας έχουμε πάρει χαμπάρι.

Είναι πλέον βέβαιο ότι τα παιχνίδια αντισυνταγματικότητας που παίζει η κυβέρνηση φτάνουν στα όρια τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.


Και οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδοκιμάζουν τις επιθέσεις κατά του ΣτΕ



Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της τόσο για τις «ανοίκειες επιθέσεις» κατά του θεσμικού ρόλου του ΣτΕ, όπως αναφέρει, όσο και για την έλλειψη σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των λειτουργών του.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Α) Υπενθυμίζει ότι το μέγιστο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη (Σ. Φρόιντ), που αποτελεί και το πρώτο καθήκον της Πολιτείας (Αλεξάντερ Χάμιλτον). Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, η πολιτική εξουσία δεν είναι παρά μια οργανωμένη ληστεία (Αυγουστίνος) και η δύναμή της χωρίς Δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά τυραννία (Πασκάλ).

Β) Επισημαίνει, αναφορικά με τις απαξιωτικές για τη Δικαιοσύνη πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, ότι η πολιτική πράξη οφείλει να είναι γόνος αρετής (Πλάτων) και ότι οι δίκαιοι δεν οργίζονται (Ευριπίδης).

Γ) Δηλώνει την πλήρη αποδοκιμασία του τόσο για τις ανοίκειες επιθέσεις κατά του θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστηρίου εγνωσμένου κύρους και αξίας, όσο και για την έλλειψη σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των λειτουργών του, φαινόμενα δυστυχώς νεοπαγή που συνδηλώνουν και συντείνουν στον εκπεσμό της ποιότητας της δημόσιας ζωής της χώρας.

Δ) Τονίζει ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων συνιστά, κατά το Σύνταγμα, θεμελιώδη υποχρέωση της δικαστικής λειτουργίας και ότι σε μια δημοκρατική πολιτεία είναι μεν αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, ως ανθρώπινων δημιουργημάτων, πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών».



Πηγή : kathimerini.gr


Αεροσκάφος παίρνει φωτιά στην απογείωση



Περίπου είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά χθες όταν πήρε φωτιά το δεξιό φτερό ενός επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας American Airlines στο αεροδρόμιο Ο’ Χέιρ στο Σικάγο καθώς ετοιμαζόταν να απογειωθεί, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Oι πιλότοι ανέφεραν ότι έσκασε ένα από τα ελαστικά, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ, που πάντως διευκρίνισε ότι η πληροφορία αυτή προερχόταν από τους πιλότους και διεξάγεται έρευνα, ενώ η εταιρεία έκανε λόγο περί ενός «προβλήματος σε κινητήρα».