Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η απελπισία ΣΥΡΙΖΑ με τις μεταγραφές Κουλούρη, Τζουμάκα, Κουβέλη δείχνουν την απόγνωση του Τσίπρα



Κώστας Βουκελάτος

Αλήθεια ποιανού ιδέα ήταν να μεταγραφούν στο κόμμα ακόμα δύο από το βαθύ ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε την Ελλάδα και ένας μπαλαντέρ τύπου όπου μου πείτε πάω αρκεί να είμαι στα πράγματα;

Όσοι εδώ και χρόνια είναι στην αφάνεια και παροπλισμένοι επαναδραστηριοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλασάρονται ως μεταγραφές που θα βελτιώσουν το μέλλον βάζοντας φρένο στην κατρακύλα του κόμματος, έτσι νομίζουν κάποιοι.

Και εδώ μπορείς μόνο να γελάσεις και να προβληματιστείς για την κατάντια που είχε και συνεχίζει να έχει το κυβερνών κόμμα των τίποτα.

Η προσπάθεια να φέρεις στον ΣΥΡΙΖΑ τους Κουλούρη, Κουβέλη και Τζουμάκα δεν είναι πολιτική διερεύνηση προς το κέντρο αλλά τρελή γύρα στην φυγόκεντρο της συνεχιζόμενης παρακμιακής πορείας του Τσίπρα του κόμματος του και της κυβέρνησης του.

Ο Τσίπρας νομίζει ότι εάν εντάξει τους παρακμιακούς ΠΑΣΟΚΟΥΣ του παρελθόντος στο κόμμα του η κίνηση του αυτή θα έχει τη απήχηση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου και εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

Δεν φτάνουν όσοι ΠΑΣΟΚΟΙ από το βαθύ ΠΑΣΟΚ που φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στην χώρα βρίσκονται από την πρώτην στιγμή στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο αζήτητα Κουβέλης που ζήτημα να τον ψηφίζει και ο ίδιος στις εκλογές (πήρε στις τελευταίες 0,49%), ο Τζουμάκας αποτυχημένος βουλευτής από το 2007 και σαν πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κινήματος πήρε 0,19% το 2014 αυτοί οι δύο τεράστιοι μαζί με τον εντελώς τίποτα που δεν τον θυμόμαστε μέχρι να οδηγήσει παράνομα περνώντας κανένα κόκκινο Κουλούρης είναι η επιλογές απελπισίας του Τσίπρα.

Με αυτούς δίπλα στην Αυλωνίτου, Πολάκη. Καφαντάρη, Καρακώστα και τους άλλους τιτανομέγιστους ο Τσίπρας πιστεύει ότι θα δυναμώσει το τελειωμένο κόμμα του.

Απορίες 

Αξιοπρέπεια δεν έχουν και οι τρεις που θέλουν να ενταχθούν στο τελειωμένο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Εάν είχαν αξιοπρέπεια δεν θα γράφαμε σήμερα για αυτούς ρωτώντας.

Τι θα κερδίσει η χώρα μόλις ενταχθούν και οι τρεις στην πλέον καταστροφική κυβέρνηση της χώρας την τελευταία 100ετία;

Ποιες είναι οι επιτυχίες τους όταν και οι τρεις ήταν στην ενεργό πολιτική;

Ποια θα είναι η συμβολή τους; 

Να σοβαρευτούν όσοι έχουν και λίγο μυαλό και να κοιτάξουν να συμβουλέψουν τον Τσίπρα να δραπετεύσει και να μην περιμένει να πέσει γιατί όσο παραμένει στην εξουσία κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα και στους Έλληνες.


Αυγενάκης: Δεν επαναπαυόμαστε στη δημοσκοπική μας υπεροχή



Περισσότεροι από 20 βουλευτές απ' όλη την Ελλάδα και δεκάδες στελέχη της ΝΔ (Συντονιστές, Τομεάρχες, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Επικεφαλής Γραμματειών κ.α.) επισκέφθηκαν τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την εβδομάδα που πέρασε, με στόχο να μεταδώσουν το μήνυμα της "Συμφωνίας Αλήθειας" της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα κλιμάκια της ΝΔ επισκέφθηκαν στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, περισσότερες από 40 πρότυπες αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες στην Πελοπόννησο, περισσότερα από 10 τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα, περισσότερες από 20 μονάδες καινοτομίας και επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κλάδο της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και περί τις 30 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στόχος είναι μέσα από τις στοχευμένες αυτές δράσεις κομματικών στελεχών, να αναδειχθεί η σημασία που έχουν στην παραγωγή υπεραξίας και πλούτου στις τοπικές κοινωνίες η έρευνα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αριστεία, αλλά και να στείλει η ΝΔ το μήνυμα ότι χρειάζεται ένα κλίμα στο οποίο να μπορούν να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθούν οι ενδογενείς και κυρίως οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τα «οδοιπορικά» της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν πριν από τη επίσκεψη της ΝΔ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος στο «οδοιπορικό της ΝΔ για τη Συμφωνία Αλήθειας» τονίζει: «Δεν επαναπαυόμαστε στη δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας.

Σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους Έλληνες, να ακούσουμε τις απόψεις τους, τις θέσεις τους, αλλά και να συζητήσουμε με τον κάθε ένα πολίτη, επαγγελματία, ακαδημαϊκό, άνεργο, οικογενειάρχη που δίνει καθημερινά τον αγώνα του από το δικό του μετερίζι».



Πηγή : neakriti.gr


«Να σου πω κάτι Αλέξη…» της Ειρήνης Αγαπηδάκη


Γράφει η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Nα σου πω κάτι Αλέξη, για «τα παιδιά που είχαν την ευγενική φιλοδοξία να μείνουν και να σπουδάσουν εδώ», όπως είπες σήμερα.

Το να μείνεις και να σπουδάσεις εδώ, δεν είναι «ευγενική φιλοδοξία», αλλά η μόνη διαθέσιμη επιλογή για πολλούς από μας.

Φοιτήσαμε σε ένα πανεπιστήμιο που απέχει πολύ από το να εκπληρώνει τους σκοπούς του δουλεύοντας παράλληλα -αυτό είναι κάτι, που δε θα καταλάβεις ποτέ και δεν έχω τέτοια απαίτηση.

Συνεχίσαμε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα (πάλι επειδή δεν είχαμε επιλογή) που σε κάποια αντικείμενα είναι ανταγωνιστικές των ξένων πανεπιστημίων και κάποιοι αποφασίσαμε να κάνουμε και διδακτορικές σπουδές. Αν είχες την παραμικρή επαφή με αυτό που λέγεται «μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές», για να μην πω για όλα τα υπόλοιπα, δε θα μπορούσες να εκστομίσεις την παρακάτω ουρανομήκη ανοησία (το “ευγενική φιλοδοξία” δεν ήταν ανοησία, ήταν σταλινικού τύπου χλευασμός):

«Τα παιδιά αυτά, που κάνουν διδακτορικά, έκαναν μέχρι τώρα δωρεάν μαθήματα για να αποκτήσουν διδακτική πείρα. Εμείς λοιπόν, από φέτος αποφασίσουμε να τους δίνουμε και ένα αντιμίσθιο».

Κάτι σαν χαρτζιλίκι δηλαδή.

Πρώτον, αυτή η διδασκαλία, δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική πείρα, διότι δεν αποτελεί αυτό που λέμε “αυτοδύναμη διδασκαλία”. Η διδακτική πείρα, έρχεται,μετά το διδακτορικό και αμείβεται με διαφορετικό τρόπο.

Δεύτερον, το «χαρτζιλίκι» να το δώσεις στον Φλαμπουράρη να πιεί κανένα φραπέ. Δε θέλουν χαρτζιλίκι οι υποψήφιοι διδάκτορες, άλλα χρειάζονται, τα οποία δε μπορείς καν να αντιληφθείς: πρώτο και καλύτερο το να έχουν πρόσβαση σε διεθνή περιοδικά και βιβλιογραφικές βάσεις.

Ξέρεις Αλέξη μου, που ανάθεμα αν διάβασες ποτέ μια ώρα στη ζωή σου ως φοιτητής, χωρίς πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία, είναι αδύνατο να κάνεις διδακτορικό. Αλλά τι σου λέω τώρα, ε; Που να τα ξέρεις εσύ αυτά;

Επίσης μιας και σε καίει το ζήτημα «Διδακτορικές σπουδές»,τα πέρασε και η σύζυγός σου πρόσφατα και ίσως να έχεις ευαισθησία στο θέμα, τα περισσότερα διδακτορικά στον ανεπτυγμένο κόσμο, γίνονται με χρηματοδότηση, ειδικά όσα, αφορούν εμπορεύσιμες ιδέες ή μπορούν να βελτιώσουν το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών όπως πχ στην υγεία.

Και με τον όρο «χρηματοδότηση», δεν εννοώ «χαρτζιλίκι», αλλά σταθερή χρηματοδότηση, για να μπορεί ο διδακτορικός φοιτητής να κάνει σοβαρή δουλειά. Αυτά τα λεφτά, επειδή δεν τα δίνεις από την τσέπη σου, πρέπει να δίδονται ύστερα από αξιολόγηση με σαφή και αυστηρά κριτήρια – όχι όπως δίδονται τα δάνεια από την Αττικής, αλλά κανονικά, με α-ξι-ο-λό-γη-ση και κρι-τή-ρια. Τι να σου λέω τώρα… Μήπως για να μην πονοκεφαλιάζεις, να μας άφηνες να τραβήξουμε ιδιωτική χρηματοδότηση;

Τρίτον, ίσως θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι, αυτή τη στιγμή, είναι τέτοιο το πλαίσιο των Διδακτορικών Σπουδών στη χώρα που διοικείς, που, υπάρχουν μεταπτυχιακά τα οποία δεν κάνουν ούτε για σεμινάριο, όπως υπάρχουν και διδακτορικά τα οποία επιχειρούν να ξανα-ανακαλύψουν τον τροχό. Το ίδιο δίπλωμα MSc και PhD παίρνει και αυτός που δουλεύει σκληρά και προσφέρει νέα γνώση και αυτός που δε μπορεί ούτε μασημένη τροφή να χωνέψει. Με άλλα λόγια Αλέξη μου, το πόσο σοβαρή δουλειά είναι ένα διδακτορικό, εξαρτάται κυρίως, από την καλή θέληση του υποψήφιου διδάκτορα και την τύχη να έχεις σοβαρό Επιβλέποντα Καθηγητή.

Και επειδή σε νοιάζει το περίφημο «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και η σύνδεσή του με την επιχειρηματικότητα, να σου πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλη λαχτάρα να δουν να αλλάζουν τα πράγματα γύρω τους και όχι στην αίθουσα ενός εργαστηρίου.

Αυτοί που λες οι άνθρωποι Αλέξη μου, παίζει και να την έχουν βγάλει με οριακές για την υγεία τους ώρες ύπνου και μάλιστα, επί σειρά ετών, μόνο και μόνο για να δουν την ερευνητική τους δουλειά να λειτουργεί σε συνθήκες πραγματικής ζωής και να βελτιώνει τη ζωή των άλλων. Αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να σκεφτείς πως θα κινητοποιήσεις, θα ενισχύσεις, θα χρησιμοποιήσεις, για να δώσεις πρόσθετη αξία σε αυτό που παράγεται στο πανεπιστήμιο και να κάνεις την περίφημη σύνδεση με την κοινωνία.

Κι επειδή τα έφερε έτσι η τύχη να δικαιούμαι να συμπεριλάβω κι εγώ τον εαυτό μου ανάμεσα σε αυτούς, σου λέω πως, αυτά που είπες πάλι σήμερα, δεν αποτελούν προσβολή απλά για τα αυτιά μου, αλλά για κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, που κάνω κάτι το οποίο δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ: δουλεύω και λύνω προβλήματα.

Η διαφορά μας ξέρεις ποια είναι;

Εσύ βγάζεις έρπη όταν αναγκάζεσαι να δουλέψεις

Εγώ βγάζω έρπη, κάθε φορά που μου χαλάς τη δουλειά.

PS. Η αλήθεια είναι, ότι αν μας αφήσουν να κάνουμε στοιχειωδώς τη δουλειά μας, αν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι, πολλοί από μας, θα επιλέξουμε να μείνουμε εδώ.

Γιατί, μας καίει Αλέξη να δούμε την πατρίδα μας καλύτερη.

Με σχολείο (κι όχι σχολειό- το σχολειό σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος Αλέξη) και πανεπιστήμιο, καλύτερα από αυτά που μας ανάγκασες εσύ και οι όμοιοί σου (είστε πολλοί, είστε παντού και κάνατε ζημιά πριν γίνετε κυβέρνηση) να φάμε στη μάπα τόσα χρόνια.

*Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Προαγωγή & Αγωγή Υγείας και Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών


Πώς θα συνταξιοδοτούνται οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ




Ο ΟΑΕΕ με Εγκύκλιό του διευκρίνισε πως θα μπορούν να παίρνουν προσωρινή σύνταξη οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

Ήδη με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας έχει οριστεί ότι σε περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος, οφείλει από ασφαλιστικές εισφορές ποσό που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο παρακράτησης του φορέα μας, τότε είναι δυνατή η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης με παρακράτηση της οφειλής από εισφορές από την οριστική σύνταξη και όχι από την προσωρινή.

Σε περίπτωση που εκτός από ασφαλιστικές εισφορές οφείλεται και ποσό από αναγνωρίσεις χρόνων, αθροιστικά οι οφειλές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο παρακράτησης, δηλαδή ποσό 14.202 €, το οποίο μετά τις επιβαρύνσεις και τα πρόσθετα τέλη δεν υπερβαίνει τις 20.000 €).

Εφόσον το υπερβαίνει, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα ενημερώνεται ότι προκειμένου να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, θα πρέπει η οφειλή να περιοριστεί στο παρακρατούμενο όριο το προβλεπόμενο από την παραπάνω διάταξη. Το ποσό το οποίο θα καταβάλλεται θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές και το υπόλοιπο της οφειλής από εισφορές θα παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις από την οριστική σύνταξη.

Η οφειλή από αναγνωρίσεις θα παρακρατείται από την προσωρινή σύνταξη.

Παράδειγμα: Έστω ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ έχει συνολική οφειλή 22.200 € από τα οποία 15.000 από εισφορές και πρόσθετα τέλη και 7.200 από αναγνώριση χρόνου (μηνιαία δόση 300 €). Για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει το ποσό των 2.200 € ώστε η συνολική οφειλή να περιοριστεί στις 20.000 €. Από την προσωρινή σύνταξη θα παρακρατείται το ποσό της δόσης από αναγνώριση (300 €), ενώ με την έκδοση της οριστικής απόφασης θα οριστεί τόσο η παρακράτηση σε δόσεις του ποσού των 12.800 (15.000 – 2.200 = 12.800) από εισφορές, όσο και η συνέχιση των δόσεων από αναγνώριση, μέχρις εξοφλήσεως.



Πηγή 


Νέα Δημοκρατία για την κοροϊδία των μισθολογίων στις ένοπλες δυνάμεις




Ο Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 30η Σεπτεμβρίου παρήλθε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών τα χρηματικά ισοδύναμα για να μην ανασταλούν οι μισθολογικές  προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι μάσκες της κοροϊδίας από τον κ. Καμμένο έπεσαν.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τον κ. Χουλιαράκη!

Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί από την Κυβέρνηση και κυρίως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αντιμετωπίζει τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τον απαιτούμενο σεβασμό.

Όχι με ψεύδη και δήθεν άκαρπες προσπάθειες, προκειμένου ο κ. Καμμένος και το κόμμα του να αποκομίσουν μόνο επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά οφέλη».



Έκρηξη εγκληματικότητας με ραγδαία αύξηση ληστειών και διαρρήξεων



Στην Επικράτεια καταγράφηκαν 2.456 ληστείες έναντι 2.203 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ στην Αττική 1.867 έναντι 1.648

Έκρηξη της εγκληματικότητας με ραγδαία αύξηση των διαρρήξεων σε σπίτια, ληστειών σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα, πρατήρια υγρών καυσίμων, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, αλλά και αρπαγές
τσαντών και κλοπές αυτοκινήτων, παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στην Επικράτεια καταγράφηκαν 2.456 ληστείες έναντι 2.203 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ στην Αττική 1.867 έναντι 1.648.

Αναλυτικότερα, στα τροχαία παρατηρείται αύξηση σε ποσοστό 5,8 % σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2015. Το φετινό πρώτο εξάμηνο συνελήφθησαν 173.034 άτομα να εισέρχονται παράνομα στα σύνορα της χώρας μας, την ώρα που πραγματοποιήθηκαν 9.454 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Στην Επικράτεια καταγράφηκαν 2.456 ληστείες έναντι 2.203 τον προηγούμενο χρόνο, στην Αττική 1.867 έναντι 1.648, στη Θεσσαλονίκη 336 έναντι 265.

Συνολικά σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 132 περισσότερες αρπαγές τσαντών (274 έναντι 142), 54 περισσότερες σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών (127 έναντι 73), 30 περισσότερες σε ταξί (86 έναντι 56), 19 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (51 έναντι 32), 19 περισσότερες σε οικίες (484 έναντι 465), 9 περισσότερες σε ΕΛ.ΤΑ (13 έναντι 4). 

Στην Αττική, καταγράφηκαν 121 περισσότερες αρπαγές τσαντών (246 έναντι 125), 44 περισσότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών (92 έναντι 48), 32 περισσότερες σε οικίες (331 έναντι 299), 24 περισσότερες σε ταξί (79 έναντι 55), 19 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (41 έναντι 20). Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 14 περισσότερες ληστείες σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών (22 έναντι 8), 7 περισσότερες αρπαγές τσαντών (13 έναντι 6), 6 περισσότερες εντός οικιών (50 έναντι 44), 5 περισσότερες σε ταξί (6 έναντι 1). 

Στην Επικράτεια το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκαν 37.454 κλοπές διαρρήξεις έναντι 36.329 τον προηγούμενο χρόνο, στην Αττική 21.876 έναντι 21.227, στη Θεσσαλονίκη 5.875 έναντι 5.259.

Αναφορικά με τα είδη κλοπών-διαρρήξεων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, καταγράφηκαν 892
περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (8.307 έναντι 7.415), 380 περισσότερες σε οικίες (11.643 έναντι 11.263), 221 περισσότερες σε καταστήματα (4.770 έναντι 4.549), 117 λιγότερες σε συγκοινωνιακά μέσα (1.917 έναντι 2.034), 64 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς (128 έναντι 192).

Στην Αττική στην ίδια εγκληματική κατηγορία σημειώθηκαν 262 λιγότερες σε οικίες (6.338 έναντι 6.600), 7 λιγότερες από Ιερούς Ναούς (27 έναντι 34), 530 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (5.780
έναντι 5.250), 84 περισσότερες σε καταστήματα (2.659 έναντι 2.575), 53 περισσότερες με αρπαγές τσαντών (580 έναντι 527). Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 449 περισσότερες σε οικίες (1.543 έναντι 1.094), 326 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (1.200 έναντι 874), 279 περισσότερες σε καταστήματα (911 έναντι 632), 89 περισσότερες με αρπαγές τσαντών (128 έναντι 39), 16 περισσότερες σε Ιερούς Ναούς (24 έναντι 8).

Οι κλοπές τροχοφόρων αυξήθηκαν σε επίπεδο Επικράτειας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Φέτος καταγράφηκαν 13.190 κλοπές τροχοφόρων, ενώ το Α' εξάμηνο πέρσι είχαν καταγραφεί 12.041 κλοπές.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 24,3% (115 έναντι 152), οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας κατά 23,4% (36 έναντι 47), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 8,9% (1.148 έναντι 1.250), οι υποθέσεις ζωοκλοπής κατά 19% (307 έναντι 382) και οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 5,7% (33 έναντι 35). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 10,8% (1.502 έναντι 1.355).

Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις απάτης 16,4% (1.919 από 1.648), λαθρεμπορίου 14.1% (684 έναντι 600) και Ν. περί όπλων 2,5% (2.414 έναντι 2.349)

Το Α' εξάμηνο του 2016 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 46 ανθρωποκτονίες με πρόθεση, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 50 ανθρωποκτονίες. Επίσης, διαπράχθηκαν 58 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 101 που είχαν καταγραφεί το Α' εξάμηνο του 2015. Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 90 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 104 περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 82,5%. 

Το Α' εξάμηνο του 2016, σε σύγκριση με την τελική αποτίμηση για το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σημειώθηκαν συνολικά 307 περισσότερα ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) σε όλη την Επικράτεια.

Ειδικότερα:

- 347 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 328 ( 19 περισσότερα )

- 382 σοβαρά ατυχήματα έναντι 421 ( 39 λιγότερα )

- 4.862 ελαφρά ατυχήματα έναντι 4.535 (327 περισσότερα)

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν:

- 378 θάνατοι από ατυχήματα έναντι 357 (21 περισσότεροι)

- 441 σοβαρά τραυματίες έναντι 493 (52 λιγότεροι)

- 6.191 ελαφρά τραυματίες έναντι 5.787 (404 περισσότεροι).

Η πλειονότητα των θανατηφόρων ατυχημάτων, και συγκεκριμένα 126, συνέβησαν στις κατοικημένες περιοχές, ενώ στο δευτερεύον οδικό δίκτυο (επαρχιακές οδούς) συνέβησαν (101). Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης συνέβησαν (13), στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών καθώς και στην Εγνατία Οδό (10), στην Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων (4), στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης/ΒΟΑΚ (4) και στην Αττική Οδό (2) . Τέλος, σημειώνεται ότι στο λοιπό Ε.Ο. δίκτυο σημειώθηκαν (81) ατυχήματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων καταγράφεται κατά τις ώρες 17.00-21.00 με 83 ατυχήματα (ποσοστό 23.9%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (21,6%) που καταγράφονται και στις ώρες 13.00-17.00 με 75 ατυχήματα, καθώς και 24.00-07.00 με 75 ατυχήματα, επίσης.




Πηγή


Στο «κόκκινο» η κόντρα Πολάκη - Σαλμά



Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον πρώην ομόλογό του της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά, μετά τις καταγγελίες του πρώτου για «κομπίνα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις. Ο κ. Πολάκης μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή κατηγόρησε τον κ. Σαλμά ότι αντιπροσωπεύει, μαζί με τους συνεργάτες του, συσκευή διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Υποστήριξε, δε, ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, τιμολογήθηκε ως διαγνωστική πράξη με 1.500 ευρώ τη στιγμή που η τιμή της στις ΗΠΑ είναι 450 δολάρια, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαλμάς, ως χειρουργός ορθοπεδικός, έχει πάρει άδεια ιατρείου για να κάνει την εξέταση και έχει καταθέσει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ για 500 ασθενείς.

Με μηνυτήρια αναφορά και αγωγή ενταντίον του κ. Πολάκη απαντά ο κ. Σαλμάς, που τον κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο κ. Σαλμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης διαψεύδει κατηγορηματικά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τονίζοντας ότι ουδέποτε πήρε αντιπροσώπευση του μηχανήματος με κανένα συνεργάτη του ή συγγενή του, και δεν έχει ουδεμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε έχει λάβει ευρώ από τον Οργανισμό. Προειδοποιούσε, μάλιστα, τον κ. Πολάκη ότι εάν δεν αποδείξει έως το πρωί της Παρασκευής αυτά που λέει, θα καταθέσει μήνυση εναντίον του, όπως και τελικά έπραξε.

Ο κ. Σαλμάς όμως δεν αρκέστηκε στη διάψευση αλλά πέρασε στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι «την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ κατά το διάστημα που έγιναν οι 500 αρθροσκοπήσεις σε ιατρείο, όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης, την ευθύνη έγκρισης της εξέτασης, της κοστολόγησής της και τη διαπραγμάτευση της τιμής της μέσω του ΕΟΠΥΥ, είχαν οι κ. Πολάκης και Κουρουμπλής». Οπως εξηγεί, η πρώτη διαγνωστική αρθροσκόπηση σε ιατρείο στην Ελλάδα έγινε τον Ιούνιο του 2015 και η πιο πρόσφατη τον Σεπτέμβριο του 2015. «Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης επί 18 μήνες που ανέλαβαν έως και σήμερα δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση ενώ είχαν δυνατότητα να το κάνουν;», αναρωτιέται ο κ. Σαλμάς και επισημαίνει ότι πριν από έναν χρόνο μειώθηκαν οι τιμές σε δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις. Τέλος, ο κ. Σαλμάς υπενθυμίζει ότι περιμένει απάντηση για ερώτηση στη Βουλή για το εάν οι κ. Ξανθός και Πολάκης έχουν πάει ταξίδια με έξοδα φαρμακοβιομηχανίας ή προμηθευτών υλικών από το 2000 έως σήμερα.


Έντυπη Καθημερινή


Εξαρθρώθηκε «οικογενειακή επιχείρηση» εμπορίας ναρκωτικών ουσιών




Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης «οικογενειακή επιχείρηση», που λειτουργούσε ως οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

Συνελήφθησαν ως μέλη τέσσερις ημεδαποί, που έχουν συγγενική σχέση και συγκεκριμένα ένα αντρόγυνο, ο σύζυγος 22 και η σύζυγος 20 ετών, ένας 18χρονος (αδερφός της 20χρονης) και μία 39χρονη (μητριά τους).

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για εμπορία ναρκωτικών ουσιών και παράβαση του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, χθες (30 Σεπτεμβρίου 2016), πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και κατά τη διάρκεια ερευνών που διενεργήθηκαν σε διάφορους χώρους οικίας, στην οποία διαμένουν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • (13) δέματα ηρωίνης συνολικού βάρους (5) κιλών και (830,9) γραμμαρίων (11 από αυτά βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένη κρυπτή σε ηλεκτρική συσκευή),
  • δέμα κάνναβης βάρους (95) γραμμαρίων,
  • το χρηματικό ποσό των (5.995) ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
  • (3) ζυγαριές ακριβείας και
  • (9) κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.



Επιπλέον, οι συλληφθέντες λάμβαναν μέτρα επιτήρησης του εξωτερικού χώρου της οικίας τους, όπου είχαν εγκαταστήσει σύστημα βιντεοεπιτήρησης, αποτελούμενο από τέσσερις (4) κάμερες και κεντρική μονάδα, τα οποία κατασχέθηκαν.



Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




astynomia.gr


Δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου




Με προσωρινή διαταγή το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την δέσμευση της ατομικής περιουσίας των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου.

Ο Νίκος Αγαπηνός, δικηγόρος των προμηθευτών, μίλησε «για απόφαση-σταθμό».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική», υπογράμμισε, «γιατί σηματοδοτεί την ευθύνη των μελών της οικογενείας Μαρινόπουλος».

Από δω και πέρα, εκκινούν οι νόμιμες διαδικασίες για την υλοποίηση των προσωρινών διαταγών.

Την ίδια ώρα, έπεσαν οι υπογραφές για την διάσωση της Μαρινόπουλος Α.Ε. για μην βρεθούν στον δρόμο οι 12.000 εργαζόμενοι.





Ενεργή νάρκη εντοπίστηκε λίγα μέτρα από παραλία της Σκοπέλου

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Νάρκη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει εντοπισθεί στα ανοιχτά από το Λουτράκι της Σκοπέλου και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξουδετέρωσή της. Η νάρκη εντοπίσθηκε πριν από περίπου 40 ημέρες, είναι ενεργή, δεν έχει διαβρωθεί και έγινε αντιληπτή από τουρίστα.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι λιμενικές αρχές της Σκοπέλου και οι λιμενικοί εντόπισαν τη νάρκη σε βάθος 7 μέτρων και σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την ακτή. Λίγες ημέρες αργότερα μετέβησαν στο Λουτράκι της Σκοπέλου άνδρες της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι καταδύθηκαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι η νάρκη είναι ενεργή αφού δεν έχει υποστεί διάβρωση.

Η εξουδετέρωσή της όμως ήταν αδύνατη, διότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ, μέσω των οποίων ηλεκτροδοτείται όλο το νησί και μια πιθανή αστοχία, ενδέχεται να προκαλούσε μεγάλες ζημιές και να βύθιζε την Σκόπελο στο σκοτάδι.

Ήδη ο Δήμος Σκοπέλου και το τοπικό Λιμεναρχείο έχουν αποστείλει έγγραφο στους υπευθύνους της ΔΕΗ, ζητώντας την απομάκρυνση των καλωδίων από το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να επαναληφθεί και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία εξουδετέρωσης της νάρκης.

Για το θέμα μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης και ο Λιμενάρχης Γιώργος Γκάρας που επεσήμαναν ότι «πρέπει να εξουδετερωθεί η νάρκη για λόγους ασφαλείας, τώρα που έληξε η τουριστική σεζόν, αλλά μέχρι τότε το σημείο που εντοπίσθηκε η νάρκη θα είναι αποκλεισμένο, ήδη φυλάσσεται και έχει σηματοδοτηθεί με σημαδούρα».





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι “Σοφοί” βάζουν ταφόπλακα στους νέους – Πρόταση για κατώτατο μισθό 498 ευρώ για όσους είναι κάτω από 25 ετών



Νέα μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κάτω των 25 ετών προτείνει η Επιτροπή Σοφών, στο πλαίσιο της... απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Στο πόρισμά της η Επιτροπή, προτείνει για τον πρώτο χρόνο εργασίας οι νεαροί εργαζόμενοι να πληρώνονται στο 85% του σημερινού κατώτατου μισθού (586 ευρώ) δηλαδή να παίρνουν το συμβολικό ποσόν των 498,10 ευρώ. Έπειτα ο μισθός τους να αυξάνεται στο... ιλιγγιώδες ποσό των 556,7 ευρώ (δηλαδή στο 95% των 586).

Το πόρισμα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής, που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πως θα αποτελέσουν τη βάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης.


Αναλυτικά το δελτιο Τύπου του υπουργείου:

2.1 Συνδικαλιστική Δράση

1. Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία. Εναπόκειται στον Έλληνα νομοθέτη να καθορίσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης απεργίας σεβόμενος το συνταγματικό πλαίσιο.

2. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Οι διατάξεις για τις εργατικές διαφορές στην Ελλάδα έχουν καθιερώσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων – οι κανόνες τους είναι αποδεκτοί και από τα δύο μέρη. Ο Έλληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.

2.2 Ομαδικές Απολύσεις

3. Πριν την πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης, οι εργοδότες οφείλουν να προχωρήσουν καλόπιστα σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη την έκδοση της απόφασης επί του προδικαστικού ερωτήματος, το ισχύον σύστημα θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης του σχεδίου απολύσεων.

4. Σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. Μετά την πάροδο της κρίσης, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρήσει στην επανέναρξη της πλήρους δραστηριότητάς του με τη βοήθεια ενός έμπειρου εργατικού δυναμικού.

2.3 Κατώτατος μισθός

5. Θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή1. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες

2.6. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το ως άνω σύστημα μειωμένου κατώτατου μισθού θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την πάροδο των δύο ετών3. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια4.

2.4 Συλλογικές διαπραγματεύσεις

7. Οι αντιπροσωπευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος κατόπιν αίτησης ενός από τα διαπραγματευόμενα μέρη σε κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο. Οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Η απόφαση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης λαμβάνεται από τον Υπουργό Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι θα θεσμοθετήσουν ένα διοικητικό σύστημα που θα επιτρέπει τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στη διαπραγματευτική μονάδα. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει, επίσης, τη δυνατότητα επέκτασης, σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην αντίστοιχη αγορά εργασίας (υψηλός κύκλος εργασιών, υψηλό ποσοστό χαμηλόμισθων, στρέβλωση ανταγωνισμού), καθώς και σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εισαγωγή συστήματος μαθητείας5. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η επέκταση πρέπει να είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που καλύπτεται το όριο του 50%6.

8. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αρχή της εύνοιας. Ένα μέρος της Επιτροπή υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω εθνικών/κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εκτός κι αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων7. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η μισθολογική ευελιξία στο μικρο-επίπεδο είναι σημαντική. Συνεπώς, η ιεραρχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, όπου συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εγγύτερα των εμπλεκόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό/ομοιοεπαγγελματικό/εθνικό επίπεδο8.

9. Η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί έξι μήνες. Αν το δεύτερο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η μετενέργεια πρέπει να καλύπτει όλους τους συμφωνηθέντες όρους εργασίας. Αν το τρίτο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η συλλογική σύμβαση θα μπορεί να καταγγέλλεται με προειδοποίηση τριών μηνών.

10. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων οι όροι της συλλογικής σύμβασης μπορούν να καθορίζονται μέσω διαιτησίας, κατά προτίμηση εφόσον και τα δύο μέρη συμφωνούν. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, αφού καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης. Το σύστημα διαιτησίας τροποποιήθηκε πρόσφατα και θα πρέπει να αξιολογηθεί μέχρι το 2018 προκειμένου να εκτιμηθεί ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

11. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις, την ίση μεταχείριση υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, τη δια βίου μάθηση, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτικά σχόλια που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση. Με δεδομένο πως ορισμένα από τα ως άνω ζητήματα συνδέονται στενά με στρατηγικές του κράτους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση και του συστήματος επαγγελματικής επιμόρφωσης, η ενδυνάμωση ενός ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου είναι απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο μία συζήτηση για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού νόμου θα ήταν χρήσιμη. Ωστόσο, σε αυτό το πεδίο, δεν βλέπουμε κάποια αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

12. Ο Ο.Α.Ε.Δ. πρέπει να εξετάσει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη αποτελεσματικότερη επανένταξη των ανέργων και την προσέλκυση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων καλά σχεδιασμένων επιδοτήσεων πρόσληψης με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.


Πηγή : newsit.gr


Ξεκίνησε για να διακοπεί η δίκη Διώτη για τη «λίστα Λαγκάρντ»



Για τις 5 Οκτωβρίου διακόπηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του επί του υλικού της «λίστας Λαγκάρντ», έπειτα από αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο με ξαφνική αδιαθεσία.

Η υπεράσπιση ζήτησε ολιγοήμερη διακοπή της δίκης προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και άλλων και αναμένεται εντός της ημέρας, με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, να αποφανθούν οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα περισσότερων από 2.000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον κ. Διώτη, (αριθμ. 44/2015) απορρίπτει τον ισχυρισμό του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής και δέχεται ότι η μη αξιοποίησή του εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Με το ίδιο βούλευμα, οι εφέτες αποφάσισαν την απαλλαγή του προκατόχου του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, κατηγορούμενου επίσης για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της επίμαχης λίστας, απoδεχόμενοι τους ισχυρισμούς του ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως από τον τότε προϊστάμενο του υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη λίστα των καταθετών, πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ, και επίσης ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Στη δίκη του κ. Διώτη είναι μάρτυρας ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες αφορούσαν την αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου με την αφαίρεση των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Τον Μάρτιο του 2015, το δικαστήριο απάλλαξε τον πρώην υπουργό από την κατηγορία της απιστίας και, μετατρέποντας την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε πλημμέλημα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με 3ετή αναστολή.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Νέα Δημοκρατία για φιάσκο τηλεοπτικών αδειών και προσπάθεια ελέγχου δικαιοσύνης απο ΣΥΡΙΖΑ



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε  δύο δηλώσεις για τα όσα συμβαίνουν στο τηλεοπτικό πεδίο και την δικαιοσύνη με υπεύθυνους τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά 

Γιώργος Κουμουτσάκος :

«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη.  

Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη.  

Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». 

Ο κύριος Κουμουτσάκος αναγκάστηκε μετά τις νέες δηλώσεις Παππά με τις οποίες προσπάθησε να "πετάξει" την ευθύνη από επάνω του για τα όσα συνέβησαν εχθές στο ΣτΕ, να κάνει και την παρακάτω δήλωση :

«Το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει, για ακόμη μια φορά, στη γνωστή σκοτεινή προπαγάνδα του. 

Παραποιεί, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί. 

Όλοι θυμούνται πολύ καλά ποιος παρεμβαίνει συστηματικά, ωμά και κυνικά στο έργο της Δικαιοσύνης.  

Είναι η Κυβέρνηση. 

Είναι ο κ. Τσίπρας που, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε κατά λέξη: “Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα”.

Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι βαριά έκθετοι και εκτεθειμένοι. 

Είναι κατηγορούμενοι.

Βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. 

Και γι’ αυτό είναι πανικόβλητοι». 


Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η δήλωση Ερντογάν



«Επικίνδυνη» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιφερειακή σταθερότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, χθες το πρωί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο». Και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή, και ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Αν και στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Eξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συζητήθηκαν και άλλα θέματα (επιλογή νέου αρχηγού Πυροσβεστικής, ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτρα διαβεβαίωσης του ΝΑΤΟ για τη διετία 2015-2016), είναι απολύτως σαφές ότι ο βασικός σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν να καταγραφεί μια θεσμικού επιπέδου τοποθέτηση για τη θέση της Ελλάδας σε ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να επιδέχεται απολύτως καμία παρερμηνεία. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε εκτενέστατα από τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, αλλά και τους θεσμικά παρόντες υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία και από απόσταση τις κινήσεις του κ. Ερντογάν τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως τις πολύ σοβαρές ενδοτουρκικές στοχεύσεις που έχει η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, ωστόσο δεν επιθυμούν να αφήσουν αναπάντητο οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντιληπτό ως αμφισβήτηση του status quo στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εγινε και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις της Συνθήκης για τη διαβίωση των μειονοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προφανώς, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν τότε εξετάστηκαν υπό το πρίσμα του γενικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Ωστόσο, το γεγονός ότι επανήλθε και μάλιστα όντας ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία, αυξάνει τη σημασία αυτών των παρεμβάσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις από κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Καμμένος είπε χθες ότι «η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί «να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου». Σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Ερντογάν ότι «δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι», ο κ. Καμμένος ανέφερε πως «οι φωνές αυτές ήταν ελληνικές, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό». Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ξυδάκης απέδωσε επίσης (ΣΚΑΪ) τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της Τουρκίας ώστε να τη μετασχηματίσει από κοσμικό κράτος σε «λαϊκό Ισλάμ».



Έντυπη Καθημερινή


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω αγώνα δρόμου



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του αγώνα δρόμου "Acropolis Run". Οι ρυθμίσεις, θα ισχύσουν από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 22:00. 

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει από τη διασταύρωση των οδών 

Ακάμαντος και Αποστόλου Παύλου με κατεύθυνση τις οδούς Ακάμαντος - Στησικλέους - Αρακύνθου - Παναιτωλίου - Μουσών - Γαριβάλδι - Ροβέρτου Γκάλι (αριστερά) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δεξιά) - Φρυνίχου (αριστερά) - Λυσικράτους - Σέλλεϋ - Τριπόδων - Πρυτανείου (αριστερά) - Θεωρίας - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δεξιά), ενώ ο τερματισμός θα είναι στο σημείο εκκίνησης.

Η προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνει στις ακόλουθες οδούς: Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Γαριβάλδι, Ακάμαντος, Στησικλέους (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού), Αρακύνθου, Παναιτωλίου, Φρυνίχου, Λυσικράτους, Σέλλεϋ, Τριπόδων και Πρυτανείου.


Κόντρα μεταξύ Τόσκα και 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ΑΤ Ομόνοιας και το περιστατικό με τους πρόσφυγες



«Εμφύλιος» φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες ότι προσφυγόπουλα έπεσαν θύματα εξευτελισμού από αστυνομικούς του τμήματος Ομονοίας.

Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομονοίας

21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Καραγιαννίδη φέρνουν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή το θέμα στη Βουλή, ζητώντας –εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες- να ληφθούν μέτρα... ενάντια στους επίορκους αστυνομικούς, που κηλιδώνουν το Σώμα με τις πράξεις τους.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

H καταγγελία, η οποία έγινε γνωστή από την σελίδα «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26» στο Facebook, αφορά περιστατικό που φέρεται να συνέβη την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, οι γονείς κατέθεσαν μήνυση εναντίον των αστυνομικών και κατήγγειλαν ότι πέντε μετανάστες, ηλικίας από 12 έως 22 ετών, ενώ πήγαιναν να παίξουν σε θεατρική παράσταση στην οδό Ασκληπιού στάθηκαν στο δρόμο μετά από απαίτηση αστυνομικών της ΔΙΑΣ, στο ύψος του Πολυτεχνείου.Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 ενώ στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, στο σημείο έσπευσαν και 2  περιπολικά. Έπειτα από έρευνα κατασχέθηκαν πέντε πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ' το περίπτερο για την παράσταση), ένα laptop, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου και κρατήθηκαν επτά ώρες περιμένοντας να γίνει εξακρίβωση στοιχείων ενώ κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά κατάφερε να πάρει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει την οικογένεια του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2x2 υπό τα βλέμματα ένστολων και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό και σεξουαλικό περιεχόμενο.

Όταν οι γονείς και οι δικηγόροι έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα, τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα. Τελικά, όπως προαναφέραμε, οι γονείς υπέβαλαν μήνυση και οι προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από 10 ολόκληρες ώρες, όπου κρατούνταν χωρίς καμία κατηγορία.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Είχαμε πληροφορίες για οπλισμό-Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα»

Μετά την έρευνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου,  ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος.

Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες, ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία.

Το Υπουργείο τονίζει ότι  ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο.

Όπως λένε συνεργάτες του Ν.Τόσκα, το υπουργείο δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα,  όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

«Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών,  όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης», επισημαίνεται στο τέλος, αφήνοντας έτσι αιχμές για τους 21 βουλευτές.



Πηγή : star.gr


«Βόμβα» Bloomberg: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τον Σεπτέμβριο του 2017



Και αφού προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές - Η απουσία του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα - Καθησυχάζουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς δεν θεωρούν «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου

Μία ακόμη «βόμβα» περίμενε σήμερα την ελληνική οικονομία, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές -δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που επαληθευτεί, θα οδηγήσει σε απόλυτο εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη του δράματος που όλοι βιώσαμε στο α' εξάμηνο του 2015. 

Παράλληλα, διαψεύδει πλήρως, για μια ακόμη φορά, τις αισιόδοξες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016 και ως εκ τούτου θα «ανοίξει ο δρόμος» για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Όπως μεταδίδει το newmoney.gr, από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο.

Όμως, έχει καταστεί φανερό ότι και η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πλήθος επιθέσεων από βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), οι οποίοι τον «κατηγορούν» πως τους υποσχέθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου το «βάρος» για τους Γερμανούς φορολογουμένους θα είναι μικρότερο.

Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Η πληροφορία ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ έλαβε το μήνυμα ότι ελάφρυνση χρέους δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχει ζητήσει, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον για το Ταμείο να κάνει πάλι τα «στραβά μάτια» και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Επομένως, «δηλώνει» από τώρα ότι δεν μετάσχει, μέχρι η Γερμανία, που είναι το βασικό εμπόδιο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, να κάνει τις εκλογές της και να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει για το ελληνικό χρέος.

Το γεγονός ότι η πληροφορία διαχέεται από τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δείχνει επίσης ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις προς τη Γερμανία, δεδομένου ότι για την κυβέρνηση Μέρκελ η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πρόβλημα, διότι η έγκριση του τρίτου μνημονίου από τη γερμανική βουλή είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επομένως, η απόσυρση του ΔΝΤ δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία.

Επιπλέον, τίθεται και ένα ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης και το τρίτο Μνημόνιο.

Μένει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός -πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρτίζει εκθέσεις και θα αξιολογεί την πορεία του προγράμματος, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.



Πηγή : protothema.gr