Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι σίγουρος ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος



Ο πρώην ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ο Γκιουλέν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Die Zeit πως η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πρόδωσε τις αρχές της τουρκικής κυβέρνησης και του παγκόσμιου κινήματός του που φέρει την ονομασία «Hizmet» (Υπηρεσία).

Επισήμανε τα σχόλια του Ερντογάν πως η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν «ένα δώρο από τον Θεό» επειδή θα επέτρεπε την αποκάθαρση του στρατού.

Ο Γκιουλέν δήλωσε πως ένας τούρκος αξιωματικός είπε πρόσφατα πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τη νύκτα του πραξικοπήματος και πρόσθεσε: «Ήδη γνώριζαν όλα όσα θα συνέβαιναν αργότερα».

Ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα τη νύκτα του πραξικοπήματος, όμως ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει πως επρόκειτο για μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς, όπως είπε, έμαθε για το πραξικόπημα από τον κουνιάδο του.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ένας πληροφοριοδότης πήγε στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και έδωσε την πληροφορία για το πραξικόπημα. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με μερικούς άλλους υψηλόβαθμους διοικητές, είχαν απαχθεί από τους πραξικοπηματίες.

Ο Γκιουλέν δήλωσε πως το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία για να απολύσει χιλιάδες πρόσωπα που θεωρούσε αντιπάλους του από υπουργεία, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για να συλλάβει δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υποστηρικτών του Γκιουλέν, και πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.

Ο Γκιουλέν αποστασιοποιήθηκε από τον Ερντογάν λέγοντας πως είχαν συναντηθεί μόνο λίγες φορές πριν γίνει πρωθυπουργός το 2003.

«Ούτε οι φίλοι μου ούτε εγώ ήμασταν κοντά στον Ερντογάν, παρόλο που διατυπώνονται ισχυρισμοί για κάτι τέτοιο», δήλωσε στην Die Zeit.

Το κίνημα Hizmet είχε υποστηρίξει κάποτε τον Ερντογάν, επειδή όταν είχε ιδρύσει το κόμμα AKP είχε υποσχεθεί δημοκρατία και ισχυρά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να περιορίσει την πολιτική εξουσία του στρατού, δήλωσε ο Γκιουλέν. Όμως, πρόσθεσε, ο Ερντογάν παραβίασε τις υποσχέσεις του μετά την εκλογή του το 2011.

Ο Γκιουλέν είπε ακόμη στην Die Zeit πως δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα τον εκδώσουν στην Τουρκία, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως πως, αν οι αμερικανικές αρχές αποφασίσουν να τον παραδώσουν, θα αγοράσει ο ίδιος ένα αεροπορικό εισιτήριο για εκεί.




(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
huffingtonpost.gr


Ο επικίνδυνος σουλτάνος της Τουρκίας προκαλεί θέτει θέμα συνόρων και αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης



Διαβάζουμε στο tovima.gr τις δηλώσεις του επικίνδυνου σουλτάνου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας στην 27η Σύνοδο των Μουχτάρηδων άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1923 μας έπεισαν στη Λωζάννη. Τα νησιά στο Αιγαίο που αν φωνάξεις από απέναντι ακούγεσαι, εμείς στη Λωζάννη τα δώσαμε στους Έλληνες. Ορισμένοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη Λωζάννη ως νίκη. Είναι αυτό νίκη; Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Επειδή εκείνοι δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη , γι' αυτό εμείς βιώνουμε σήμερα προβλήματα».

Επίσης ο Ερντογάν ανέφερε για τη Συνθήκη της Λωζάννης:

«Σήμερα είναι η 93η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης που συνιστά το ιδρυτικό έγγραφο της Δημοκρατίας μας. Η νίκη, που επετεύχθη με την πίστη, το θάρρος και τη θυσία του ιερού έθνους μας καταχωρήθηκε στο πεδίο της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η συνθήκη αυτή έχει θέση τίτλου ιδιοκτησίας του νεοσυσταθέντος κράτους μας. Το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή η αξία των θεμελιωδών αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και κυρίως η εθνική βούληση και η δημοκρατία, γίνεται σήμερα πολύ καλύτερα κατανοητή.

Το ιερό έθνος μας έδειξε ακόμη μια φορά ότι θα απαντήσει με αλληλεγγύγη και ενότητα με το πνεύμα αγώνα επελυθέρωσης απέναντι σε κάθε είδους πραξικοπηματική απόπειρα. (..)

Μέσα στα 93 έτη που πέρασαν η Τουρκική Δημοκρατία, που κατέστη η 6η  μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, προχωρά ακάθεκτη στην πραγματοποίηση των στόχων για το 2023, και στο όραμα για το 2053 και το 2071.

Με τις σκέψεις αυτές κατά την 93η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάννης τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της δημοκρατίας μας Μουσταφά Κεμάλ και όλων των ανδρών του κράτους που ήταν οι αρχιτέκτονες της συνθήκης».

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό  με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

Τι απαντά η Αθήνα

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό» τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Αγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα 'γκρίζων Ζωνών'».

» Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το 'κλείσιμο' του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

» Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας:

«Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας - ΝΑΤΟ είναι παράγοντας 'ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή', τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».


Κλάμα: Ο Πολάκης λέει το copy paste «κόπι πάστε» και πέφτουν τα τσιμέντα της βουλής (Vid)



Μπορεί να φοβάσαι αγαπητέ αναγνώστη ότι είναι τρολάρισμα, γιατί είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως δεν υπάρχει λόγος. Ο υπουργός της καρδιάς μας το έκανε και αυτό…

Μετά το γνωστό «ΧΙΒ» (HIV) ο Παύλος Πολάκης πέρασε στην επόμενη πίστα λέγοντας το copy paste «κόπι πάστε». Δείτε το βίντεο (στο 00:25) και κλάψτε ελεύθερα.





Πηγή : koolnews.gr


«Συμβιβάζεται» με την ιδέα παραμονής χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα η ΕΕ

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Προς παγίωση της παραμονής ενός σημαντικού αριθμού δεκάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στην Ελλάδα κινούνται οι Βρυξέλλες όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποιώντας χθες σειρά εκθέσεων και εκτιμήσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία στο Προσφυγικό. 

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος που η Ελλάδα έστω και σταδιακά εφαρμόζει τη συμφωνία του Δουβλίνου για παροχή ασύλου, που οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες της ΕΕ σταδιακά αυξάνονται, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του Σέγκεν παραμένουν περιορισμένοι και, τέλος, που η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται. 

«Ωστόσο, η κρίση δεν έχει τελειώσει» επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξηγώντας ότι ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να επωμιστεί όλο το άχθος του Προσφυγικού, πλην όμως θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος παροχής ασύλου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων που παραμένουν σημαντικό διάστημα στη χώρα και για την εκπαίδευση των ανηλίκων. Ο επίτροπος ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συντάξει σχετική έκθεση. 

Σημείωσε πάντως ότι αν από τον Δεκέμβριο και μετά κριθεί ότι είναι πλέον από νομικής απόψεως εφικτές οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα (σ.σ. σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό), ο αριθμός των επιστροφών θα είναι σε πρώτη φάση περιορισμένος.
Εκ παραλλήλου, ο Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Ιταλία, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που υποδέχονται. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά και νομική ευθύνη, επισήμανε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι έκφρασης αυτής της αλληλεγγύης.

Επί της ουσίας ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων στο Προσφυγικό είναι η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της παραμονής αρκετών δεκάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στο έδαφός της.

Σήμερα ανέρχονται σε 70.000, δήλωσε ο επίτροπος. Ο αριθμός δεν αναμένεται μεσοπρόθεσμα να μεταβληθεί, εκτιμούν αναλυτές στις Βρυξέλλες, αφού στην περίπτωση που αυξηθούν οι αναχωρήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες-μέλη θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι αντίστοιχες αφίξεις προσφύγων σε άλλες χώρες-μέλη διερχόμενων από την Ελλάδα.

Στην πράξη αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του αριθμού των προσφύγων και τη δημιουργία στο ελληνικό κράτος της ηθικής και κοινωνικής υποχρέωσης να μελετήσει με ποιους τρόπους οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Πάντως, ο έλληνας επίτροπος κατέστησε σαφές χθες ότι ώς το τέλος του 2017 τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να απορροφήσουν περί τους 30.000 πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Προς το παρόν οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία προς την ΕΕ ανέρχονται σε 5.600. Τέλος, ως προς τις αφίξεις στην Ελλάδα δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες κατά μέσον όρο καταγράφονται περί τους 80 πρόσφυγες ημερησίως έναντι 7.000 αντιστοίχως τον Οκτώβριο του 2015.




Μανώλης Σπινθουράκης
Newsroom ΔΟΛ


Περάστε κόσμε! Η ΕΡΤ κάνει προσλήψεις!



Την προηγούμενη βδομάδα αποφασίστηκε και πλέον στην ΕΡΤ… άνοιξαν και περιμένουν όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν σε μία από τις 51 θέσεις εργασίας. Απορίας άξιον πάντως και λογικό να προκαλεί ερωτήματα είναι τι θέσεις εργασίας καλύπτουν οι ήδη υπάρχοντες 2500 εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Να αναφέρω ότι εδώ και έναν χρόνο περιμένουμε να γίνει το οργανόγραμμα της ΕΡΤ με το οποίο οι διευθυντές έπρεπε να γνωρίζουν από τους προϊσταμένους τμημάτων ποιοι, πόσοι και σε τι θέσεις εργάζονται. Τα στοιχεία αυτά, αν και εφόσον συγκεντρώθηκαν, δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα παρά τη διαφάνεια στο έργο της που υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΡΤ. Κι έτσι, ενώ ουδείς γνωρίζει αν αρκετοί από τους 2.500 εργαζόμενους είναι μόνο στα χαρτιά της μισθοδοσίας τώρα προκηρύσσονται θέσεις εργασίας που θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης:

«η Ανοιχτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αφορά τη σύναψη 51 (πενήντα μίας) συμβάσεων μίσθωσης έργου για την παραγωγή ή παρουσίαση συγκεκριμένου αριθμού εκπομπών των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών ή διαδικτυακών προϊόντων της ΕΡΤ. Οι εν λόγω συμβάσεις αφορούν στην τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου 2017.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://bit.ly/2dzzJoy μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 17:00. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία ή παραπάνω αιτήσεις, σύμφωνα με τα προσόντα του. Στην ίδια διεύθυνση, διατίθενται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα προσόντα, την περιγραφή των αιτούμενων θέσεων, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης των υποβληθεισομένων αιτήσεων».

Οι 16 συμβάσεις από αυτές αφορούν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και συγκεκριμένα ζητούνται:

1. ένας δημοσιογράφος για την παρουσίαση.
2. δύο δημοσιογράφοι για το σχολιασμό της επικαιρότητας.
3. ένας δημοσιογράφος για την αρχισυνταξία.
4. τρείς δημοσιογράφοι, ένας από κάθε μία από τις εξής πόλεις: Παρίσι, Μόσχα, Ρώμη για ανταποκριτές.
5. ένας δημοσιογράφος για τη σύνταξη και παρουσίαση οικονομικού ρεπορτάζ.
6. δύο δημοσιογράφοι για τη σύνταξη και παρουσίαση ελεύθερου ρεπορτάζ.
7. έναν παρουσιαστή καιρού για την παρουσίαση του δελτίου καιρού.
8. έναν διερμηνεία της νοηματικής γλώσσας για παρουσίαση.
9. δύο γραφίστες για τη δημιουργία γραφικών.
10. έναν μοντέρ.
11. έναν χειριστή γεννήτριας χαρακτήρων.

Για την παραγωγή και παρουσίαση των λοιπών τηλεοπτικών καθημερινών δελτίων ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. (στις 06:00, 12:00, 15:00, 18:00 και 00:00), η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προτίθεται να αναθέσει επτά (7) συμβάσεις μίσθωσης έργου σε:

1. Της σύνταξης και παρουσίασης οικονομικού ρεπορτάζ σε ένα δημοσιογράφο.
2. Της σύνταξης και παρουσίασης ελεύθερου ρεπορτάζ σε ένα δημοσιογράφο.
3. Της δημιουργίας γραφικών σε δύο γραφίστες.
4. Του μοντάζ σε δύο μοντέρ.
5. Του χειρισμού των γεννητριών χαρακτήρων σε έναν χειριστή.

Για την παραγωγή και παρουσίαση των ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών της Πρωινής Ζώνης (από τις 07:00 έως τις 12:00), η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προτίθεται να αναθέσει τις εννέα εξής συμβάσεις μίσθωσης έργου:

1. Της αρχισυνταξίας σε ένα δημοσιογράφο.
2. Της δημιουργίας γραφικών σε δύο γραφίστες.
3. Του μοντάζ σε τέσσερεις μοντέρ.
4. Του χειρισμού των γεννητριών χαρακτήρων σε έναν χειριστή.
5. Του χειρισμού των μηχανών λήψης εικόνας σε έναν μακενίστα.

Για την παραγωγή και παρουσίαση των ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών της Μεσημεριανής Ζώνης (από τις 13:00 έως τις 15:00), η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προτίθεται να αναθέσει τις εξής τρεις συμβάσεις μίσθωσης έργου:

1. Του μοντάζ σε δύο μοντέρ.
2. Του χειρισμού των γεννητριών χαρακτήρων σε ένα χειριστή.

Επίσης, αναζητούνται δύο γραφίστες για την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, εννέα ηχολήπτες, ένας δημοσιογράφος αθλητικών και ένας μουσικός παραγωγός για ραδιοφωνικές εκπομπές της, δύο δημοσιογράφους για την παραγωγή και παρουσίαση των καθημερινών δελτίων ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού της Κομοτηνής και έναν ηχολήπτη για την παραγωγή των καθημερινών δελτίων ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού της Ζακύνθου.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται από την ΕΡΤ «Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα διενεργηθεί από Επιτροπή Διενέργειας (ΕΔ), η οποία θα οριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. (ΔΣ) με σκοπό την επιλογή επαγγελματιών. Για κάθε επιμέρους ειδικότητα θα συγκροτηθεί με απόφαση της Επιτροπής Διενέργειας σχετική υποεπιτροπή, αποτελούμενη από υπαλλήλους της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. που έχουν ενασχόληση και εμπειρία στην εν λόγω ειδικότητα με σκοπό την αξιολόγηση των υποβληθησόμενων αιτήσεων, καθώς και η υποβολή πρότασης στην ΕΔ σχετικά με την αναγκαιότητα υποβολής των υποψηφίων στη δοκιμασία που περιγράφεται κατωτέρω.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας επιλογής η αρμόδια υποεπιτροπή, θα συνεκτιμήσει την επιστημονική συγκρότηση και κατάρτιση, την εν γένει παρουσία των υποψηφίων στο χώρο των Μ.Μ.Ε., καθώς και το σύνολο του έργου τους και τη σχέση τους με τα αντικείμενα στα οποία είναι υποψήφιοι, όπως προκύπτει από το βιογραφικό τους σημείωμα. Για την αξιολόγηση της γενικότερης παρουσίας των υποψηφίων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των στοιχείων των αιτήσεών τους θα συνεκτιμηθούν και όλα τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία στο διαδίκτυο. Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας η υποεπιτροπή δύναται να καλέσει τους υποψηφίους που έκρινε ως πιο κατάλληλους σε προφορική συνέντευξη, προκειμένου να καταλήξει στην τελική επιλογή.

Κατά τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης, στην οποία μπορούν να παρίστανται και μέλη της ΕΔ, οι υποψήφιοι θα κληθούν, μέσα από σχετικές ερωτήσεις της υποεπιτροπής, να παρουσιάσουν αναλυτικά την προσωπική τους επαγγελματική εικόνα και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της καταλληλότητας τους να εκτελέσουν το έργο που έχουν αιτηθεί. Σε όσες περιπτώσεις ειδικοτήτων κριθεί αναγκαίο η υποεπιτροπή θα καλέσει τους υποψηφίους σε πρακτική δοκιμασία, προκειμένου να ελεγχθεί η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πραγματικών συνθηκών εκτέλεσης του έργου. Κάθε υποεπιτροπή θα προτείνει στη συνέχεια στην Επιτροπή Διενέργειας τους καταλληλότερους υποψηφίους. Η ΕΔ θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο τους επαγγελματίες που προτείνει να αναλάβουν το έργο. Η απόφαση ανάθεσης των συμβάσεων έργου θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και η σχετική απόφαση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και στο πρόγραμμα Διαύγεια. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει τη μη ανάθεση της/των σύμβασης/συμβάσεων έργου, τη ματαίωση της διαδικασίας ή/και την ανάκληση της παρούσας».

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ποιοι θα αναλάβουν… καίριες θέσεις, όπως αυτές της παρουσίασης και του σχολιασμού, αλλά και ποιοι… απορρίφθηκαν!



Πηγή : newsit.gr


Ένα βήμα πιο κοντά στην ινσουλίνη σε χάπι



Ένα βήμα πιο κοντά προς την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η έρευνα για ένα χάπι ινσουλίνης, η οποία θα απαλλάξει εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη σε όλο τον κόσμο από τις ενέσεις της ορμόνης.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Niagara, στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τρόπο να περικλείουν την ινσουλίνη σε ένα χάπι το οποίο μπορεί να την μεταφέρει ανέπαφη από το στομάχι ώστε να την απελευθερώνει στο έντερο.

Όπως δήλωσε η δρ Μαίρυ ΜακΚορτ, καθηγήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χορήγηση της ινσουλίνης από το στόμα ήταν η διέλευσή της από το στομάχι.

Και αυτό, διότι πρωτεΐνες όπως η ινσουλίνη είναι πολύ ευαίσθητες στο όξινο περιεχόμενό του και διαλύονται πριν φθάσουν στα έντερα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Το εμπόδιο αυτό ξεπέρασαν η δρ ΜακΚορτ και οι συνεργάτες της με τη βοήθεια ενός νέου είδους καψακίων που δημιούργησαν από φυσικά μόρια λιπιδίων, τους χοληστερυλεστέρες.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο 252ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, οι κάψουλές τους έχουν την ιδιότητα να διέρχονται ανέπαφες από το στομάχι ακριβώς όπως συμβαίνει με τα λιπίδια των τροφίμων που τρώμε.

Έτσι, δεν χρειάζονται κάποιο περίβλημα από πολυμερή για να αντέξουν τις επιδράσεις των γαστρικών οξέων και να φθάσουν έως το έντερο.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως όταν οι κάψουλες αυτές, τις οποίες ονόμασαν χοληστοσωμάτια (cholestosomes), φθάσουν στο έντερο, ο οργανισμός τις αντιλαμβάνεται ως λιπίδια που πρέπει να διασπαστούν και έτσι διαλύονται, απελευθερώνοντας την ινσουλίνη που περικλείουν.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τα πειράματά τους σε ζώα για να προχωρήσουν σύντομα σε μελέτες σε ανθρώπους.



Πηγή : Web Only


ΗΠΑ: Έφηβος σκότωσε τον πατέρα του και μετά άνοιξε πυρ σε σχολείο



Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ ένα ακόμη περιστατικό εφήβου που σκότωσε πρώτα τον πατέρα του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε κοντινό δημοτικό σχολείο, όπου άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο μαθητές και μία δασκάλα. 

Ο ανήλικος δράστης, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, συνελήφθη αμέσως μετά, ενώ το δημοτικό σχολείο του Τάουνβιλ, κοντά στο Άντερσον στη Νότια Καρολίνα, εκκενώθηκε. 

Το κίνητρο του 14χρονου δράστη επίσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Αστυνομίας ωστόσο, η επίθεση δεν φαίνεται να συνδέεται ούτε με τρομοκρατία ούτε με ρατσισμό.

Ο έφηβος πυροβόλησε θανάσιμα πρώτα τον 47χρονο πατέρα του και έπειτα κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο προς το δημοτικό σχολείο, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν και παραμένει μυστήριο πού βρήκε το όχημα με το οποίο μετακινήθηκε. 

Ο παππούς και γιαγιά του 14χρονου έλαβαν τηλεφώνημα από τον εγγονό τους, ο οποίος έκλαιγε ασταμάτητα. Καθώς δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι τους έλεγε, πήγαν οι ίδιοι στο σπίτι του γιου τους, όπου τον βρήκαν νεκρό. 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στον χώρο γύρω από τις εγκαταστάσεις του σχολείου, το οποίο εκκενώθηκε, ενώ οι περί τους 300 μαθητές μεταφέρθηκαν σε γειτονική εκκλησία, όπου τους παρέλαβαν αργότερα οι γονείς τους. 




Newsroom ΔΟΛ


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε «ξεφτιλισμένο» τον Τσίπρα



«Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν τη δική τους ροπή και λαγνεία για την εξουσία»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» με αφορμή την συζήτηση για πιθανή πώληση των εταιρειών ύδρευσης.

Η κα. Κωσταντοπούλου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και τον είπε ξεφτιλισμένο...

«Εγώ ξέρω ότι οι άνθρωποι που έχουν τιμή και αξιοπρέπεια δεν λένε άλλα και πιστεύουν άλλα. Άκουγα τις προάλλες τον λόγο του κ. Τσίπρα όταν πήγε στην ΕΥΔΑΠ που έλεγε θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας αυτοί που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΔΑΠ. Όταν το έχεις πει αυτό, ε, πρέπει πραγματικά, να είσαι εντελώς ξεφτιλισμένος. Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη για να φτάνεις να υπογράφεις την ιδιωτικοποίηση αυτή. Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, ούτε τώρα αποδέχομαι βέβαια το παραμύθι που λέει: «το καημένο το παιδί, τόσο μπορούσε. Δεν μπόραγε, όπως λέμε», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

«Κάποιοι απλώς επέλεξαν να κάνουν τη δική τους ροπή και λαγνεία για την εξουσία, να την μετατρέψουν σε ένα σενάριο αδιεξόδου και μονόδρομου» είπε η κα. Κωνσταντοπούλου.

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν άλλες επιλογές και υπάρχουν άλλες επιλογές», τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.



Πηγή : news247.gr


Δεν αποφασίζει για τη δόση το σημερινό EuroWorking Group



Χωρίς απόφαση για τη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, καθώς ακόμη παραμένουν ανοιχτά τρία από τα 15 προαπαιτούμενα.

Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα σχετίζονται με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με το ΕΤΜΕΑΡ, ήτοι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά τα προαπαιτούμενα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Οι δανειστές θέτουν ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων το τέλος Οκτωβρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα είναι όλα έτοιμα έως τότε. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.

Τα προαπαιτούμενα

Η ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά. Μετά την τοποθέτηση διοίκησης στην Attica Bank, θα ακολουθήσει η πλήρωση της θέσης του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα και η τοποθέτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν και 15 άλλα μέλη των ΔΣ.

Σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθείται η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλίας (του κλάδου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή κινείται σε τρεις άξονες, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ΥΠΑ με παράλληλη διακριτότητα και ανεξαρτησία του εποπτικού ελέγχου που ασκεί στα αεροδρόμια και επίσης με έμφαση στον εξορθολογισμό των δομών της.

Τέλος, οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Στο πλαίσιο αυτό έχουν θέσει στο τραπέζι προτάσεις, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή ακόμα και το νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.




Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : cnn.gr


Ολομέτωπη επίθεση ΝΔ για τις επιχορηγήσεις στις ΜΚΟ ψυχικής υγείας



Ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η Ομοσπονδία «Αργώς» αρνούνται ότι έγινε κάποια παρατυπία. Ωστόσο, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν Ερώτηση καθώς βλέπουν ακύρωση στις διαδικασίες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και έκδοση αποφάσεων που δεν είναι -κατά την γνώμη τους- προς την σωστή κατεύθυνση…

Οι 27 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας, Χ. Κέλλα, κάνουν λόγο "για έκδοση περίεργων τροποποιητικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας από το 2015 και μετά", που επαναφέρουν ουσιαστικά το μη βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας από ΜΚΟ, ακυρώνοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων του τομέα της ψυχικής υγείας, της προηγούμενης ψυβέρνησης της ΝΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μέχρι το τέλος του 2012, το υφιστάμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από ΜΚΟ α) δεν ήταν βιώσιμο, β) οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δεν κοστολογούνταν, γ) δεν υπήρχε παρακολούθηση της λειτουργίας του, ούτε αξιολόγηση ως προς την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης των ασθενών, δ) αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης.

Για τους λόγους αυτούς το Μάιο του 2013, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας από τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ.Andor. Το Σύμφωνο περιελάμβανε και την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Με το Σύμφωνο εξασφαλίστηκε κοινοτική χρηματοδότηση 180 εκ. € (60% ΕΣΠΑ, 40% τακτικός προϋπολογισμός) μέχρι το τέλος του 2015. Η χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας θα βασιζόταν πλέον στην κοστολόγηση των υπηρεσιών ανά ασθενή, μετά από μελέτη που έκανε η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου. Έτσι το κόστος των ΜΚΟ έπεσε από 92-95 εκ. € το χρόνο στα 58 εκ. €.

Από το Δεκέμβριο του 2015 και μετά, παρατηρείται η έκδοση από το υπουργείο Υγείας, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, περίεργων τροποιητικών αποφάσεων ένταξης των έργων των ΜΚΟ, που βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα, δηλαδή:

-  αύξηση της ποσόστωσης της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ χωρίς ανάλογη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού, άρα αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού,
- αύξηση του προϋπολογισμού συγκεκριμένων έργων, χωρίς να υπάρχει αύξηση των ασθενών,
-  έλλειψη των στοιχείων χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός, ΕΟΠΥΥ),
- πλήρης απουσία των απολογιστικών στοιχείων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, που πιστοποιούν, κατόπιν ελέγχου, τις παρασχεθείσες υπηρεσίες από τις ΑΜΚΕ, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Το Μάρτιο του 2016, με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε Επιτροπή για την επανακοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις ΜΚΟ ανά ασθενή. Στόχος η επαναφορά του συνολικού κόστους στα παλαιά επίπεδα, προς όφελος των ΜΚΟ. Στην 8μελη Επιτροπή συμμετέχει μόνο ένας Υπηρεσιακός από το Υπουργείο Υγείας 3 σύμβουλοι Υπουργών και 3 εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα), αναφέρεται πως διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας στις οποίες ιδρυτικά μέλη είναι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδροι ΜΚΟ είναι αποσπασμένοι σε γραφεία Υπουργών, διοικητικό προσωπικό είναι συγγενείς Γενικών Γραμματέων, Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 4/5 από συγγενείς και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες με εκατομμύρια ευρώ ενώ έχουν μόλις πέντε ασθενείς - ωφελούμενους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός

1. Είναι σε γνώση σας η έκδοση των τροποποιητικών αποφάσεων που είναι αντίθετες προς το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Andor και εάν ναι ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ;
2. Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας, σε ποιές ΜΚΟ υπήρξε αύξηση της χρηματοδότησης το 2015, ποιοί είναι ιδρυτικά μέλη, πρόεδροι, και μέλη Δ.Σ ;
3. Ποιά η σχέση όλων αυτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ;



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Νέα Δημοκρατία : Xάνει έδαφος η Ελλάδα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της




Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα,  όπως προκύπτουν από  την έκθεση «Global Competitiveness Report  2016 – 2017» του World Economic Forum, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με την έκθεση “Global Competitiveness Report  2016 - 2017” του World Economic Forum, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται. Η Ελλάδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη  βρίσκεται φέτος στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών από την 81η θέση που ήταν πέρυσι.

Η Ελλάδα έχασε 5 θέσεις στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 - 2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ είχε κερδίσει 10 θέσεις στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2014 - 2015 επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Οι περισσότερο προβληματικοί τομείς για την ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη σταθερού νομικού πλαισίου, οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η φορολογική νομοθεσία και η πολιτική αστάθεια.

Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που βλέπουν να εξανεμίζονται οι τεράστιες θυσίες τους, είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».


Φίλης: Η κοινωνία είναι ώριμη και οι αλλαγές θα προχωρήσουν

(Φωτογραφία:  Icon )


Οι αλλαγές στο μάθημα των θρσηκευτικών θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων «έξαλλων», είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία στο σύνολό της δεν αντιδρά στις αλλαγές. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Ιστορία έχει δείξει ότι καμία πλευρά δεν κερδίζει από μία συγκρούση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Μιλώντας στη Βουλή, στον προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Φίλης σημείωσε πως τα νέα θρησκευτικά διδάσκονται ήδη τρία χρόνια πιλοτικά και πως είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα.

Σημείωσε ότι το σχολείο είναι ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο και κοσμικό, και πως στόχος είναι τα θρησκευτικά να γίνουν ένα μάθημα ενδιαφέρον, χωρίς η διδασκαλία τους με μετατρέπει την αίθουσα σε άμβωνα.

Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει αντιρρητικό λόγο, γιατί θέλει να έχει τον ρόλο της, όμως η κοινωνία είναι ώριμη και οι αλλαγές θα προχωρήσουν. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Εκκλησία στο σύνολό της τελικά δεν θα αντιδράσει, αλλά θα επιμείνουν μόνο κάποιοι «έξαλλοι».

Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι φέτος τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που άνοιγαν με... φωτοτυπίες και με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ πολλά σχολεία συγχωνεύτηκαν με βιαιότητα.

Ο κ. Φίλης παρουσίασε τους τρεις άξονες όσον αφορά στην εκπαίδευση:

  • Δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση σωρείας εξετάσεων στο Γυμνάσιο. «Στόχος μας να ενισχύουμε τη συνεργατική και βιωματική διδασκαλία» υπογράμμισε.
  • Κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. «Ο ισχύων τρόπος έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει του γονείς» ανέφερε.
  • Τρίτος άξονας η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οσον αφορά το προσφυγικό και τα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό το προσφυγικό. Η κοινωνία έχει ανταποκριθεί με ανθρωπιά. Δεν θέλει παιδιά σε γκέτο αλλά στα σχολεία. Με πόρους της ΕΕ αλλά και ελληνικούς πόρους ξεκινάμε πρόγραμμα για την εκπαίδευση 2000 προσφύγων».

«Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής»

Σε προσωπικούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο Νίκος Φίλης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. 

Με αφορμή την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επανέφερε τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές στα μητρώα των πανεπιστημίων επειδή ο ίδιος είναι αιώνιος φοιτητής, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι γνωστό ότι δεν πήρε πτυχίο από τη Νομική, μολονότι είχε περάσει από τους πρώτους, για προσωπικούς λόγους. 

«Ο κ.Μητσοτάκης διακινεί μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» σημείωσε ο Ν.Φίλης για να προσθέσει: «Δεν με μειώνει αυτό που κάνει παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Λυπάμαι που ο κ.Μητσοτάτης είναι ο υποκινητής αυτής της λάσπης που διακινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου, ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπο της κυβέρνησης. Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, να με κρίνετε από αυτά που κάνω ως υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο» σημείωσε ο κ.Φίλης. 

Απάντηση στον Αμβρόσιο

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αμβρόσιο και πιο συγκεκριμένα στο φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει στην περιοχή της μητρόπολης Καλαβρύτων Αιγιαλίας όπου ο κ.Φίλης χαρακτηρίζεται «φίδι» όπως κατήγγειλε ο ίδιος. 

«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της αγάπης έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά. Τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι υπέρβαροι, για τόσους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια όπως εγώ. Δεν πιστεύω ότι θίγει εμένα προσωπικά. Θίγει την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την καταδίκη από τη διοίκηση της Εκκλησίας. 

«Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους» είπε ακόμη με αφορμή τις καμπάνες που χτύπησαν πένθιμα αναγγέλλοντας, όπως είπε, τον θάνατό του». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και τον λαό. 
Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε ο κ.Φίλης. 




Newsroom ΔΟΛ


Κατολίσθηση με 27 αγνοούμενους στην Κίνα



Κατολίσθηση, ισοπέδωσε χωριό στην επαρχία Ζετζιάνγκ στην ανατολική Κίνα με τους αγνοούμενους να ανέρχονται στους 27.

Η περιοχή είχε πληγεί από τις βροχές του τυφώνα Μέγκι, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 523 στην Ταϊβάν.  Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στην περιοχή, ενώ σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Δεκάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ στην επαρχεία Φουτζιάν  σχολεία έχουν κλείσει και περισσότεροι από 120.000 ανθρώπους που ζουν οι εργάζονται κοντά στις ακτές έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές της επαρχίας.


Πηγή


Όμηροι της εφορίας 500.000 νοικοκυριά που πούλησαν ακίνητο




«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» για όσους πούλησαν ακίνητα - Το κράτος μοίραζε «διπλές επιταγές» αλλά ελέγχουν τώρα για φοροδιαφυγή όσους δήλωναν στα συμβόλαια μόνον την αντικειμενική!

Μπορεί μεταβιβάσεις ακινήτων να μη γίνονται εδώ και μια δεκαετία πια, αλλά το υπουργείο Οικονομικών βρήκε τρόπο να εισπράξει φόρους και από τις μεταβιβάσεις που γίνονταν στο παρελθόν -ακόμα και πριν το 2005 που οι υποθέσεις αγοραπωλησιών έχουν πια παραγραφεί. Με πρόσχημα τους ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στοχοποιεί για «μαύρο χρήμα» όσους δήλωσαν στο πωλητήριο συμβόλαιο την αντικειμενική τιμή και όχι την πραγματικό τίμημα –πρακτικά δηλαδή σχεδόν όλους όσους πούλησαν ακίνητο πριν το 2013.

Στην παγίδα του νόμου δεν πέφτουν μόνο εργολάβοι-κατασκευαστές, αλλά και ακόμα και πάνω από 500.000 νοικοκυριά που πούλησαν ακίνητα στην δεκαετία του 2000. Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να δώσει λύση, καθώς η εφορία τους αντιμετωπίζει όλους σαν φοροφυγάδες, αν διαπιστώσει πως κατέθεσαν στην τράπεζα μεγαλύτερο ποσό από το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο.

Εφαρμόζει όμως δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο μέσος ιδιοκτήτης που πούλησε κάποιο ακίνητο και δεν είχε να κερδίσει κάτι από την απόκρυψη του τιμήματος, καλείται τώρα να πληρώσει φόρους που ποτέ δεν όφειλε, ενώ άλλοι εμπλεκόμενοι που θησαύριζαν από τις πρακτικές αυτές (τράπεζες, μεσίτες, κατασκευαστές κλπ) μένουν στο απυρόβλητο.

Αλλά ακόμα και το ίδιο το Κράτος, που εισέπραξε δισεκατομμύρια από μεταβιβάσεις ακινήτων, νομιμοποιούσε τις «διπλές τιμές» (αντικειμενική-αγοραία) και τις «διπλές επιταγές» που έδιναν οι τράπεζες στους υποψήφιους αγοραστές, μία για να καλύψουν την αναγραφόμενη στα συμβόλαια αντικειμενική τιμή, και άλλη για το επιπλέον ποσό έως το πραγματικό τίμημα.
Ιστορίες τρέλας

Η σκληρή πραγματικότητα, με την οποία έρχονται καθημερινά πλέον αντιμέτωποι χιλιάδες φορολογούμενοι, έχει ως εξής:

Σκαλίζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς εδώ και πέντε χρόνια για αδήλωτα κεφάλαια, οι φοροελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν έναν «κρυμμένο θησαυρό» δισεκατομμυρίων για να φορολογήσουν. Σε κάθε φορολογούμενο που ελέγχουν, αν αυτός έχει πουλήσει ακίνητο μετά το 2001, βρίσκουν και κάποια τραπεζική κατάθεση που ξεπερνά τα δηλωθέντα εισοδήματα της χρονιάς αφού, όπως όλοι κάνανε εδώ και 30 χρόνια, στο πωλητήριο συμβόλαιο δήλωναν μόνον την αντικειμενική τιμή που ίσχυε και όχι την πραγματική αγοραία αξία που είχε το ακίνητο.

Την διαφορά αυτή που δεν δικαιολογείται από το συμβόλαιο, την χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» και αξιώνουν φόρο έως 120% του τιμήματος που ξεπερνά το αναγραφέν στο συμβόλαιο. Δεν δέχονται ότι το ποσόν της κατάθεσης που εντόπισαν αποτελεί νόμιμα φορολογημένο εισόδημα επειδή δεν συμφωνεί με το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και, εναλλακτικά, καλούν τον ιδιοκτήτη να πληρώσει αυτός τον φόρο μεταβίβασης που δεν πλήρωσε ο αγοραστής.

Ωστόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε κοινό μυστικό και καθολικό φαινόμενο ο θεσμός της «συμφωνίας κάτω από το τραπέζι», με τις «ευλογίες» μεσιτών, τραπεζών, εφόρων, λογιστών, νομικών αλλά και του Κράτους ακόμη.

Είναι ενδεικτικό ότι όχι μόνον οι εμπορικές τράπεζες, αλλά ακόμα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων –φορέας δηλαδή άμεσα εποπτευόμενος από το υπουργείο Οικονομικών- καλούσε με ανακοινώσεις που αναρτούσε στην ιστοσελίδα του τους δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν δάνεια, προβάλλοντας σαν δέλεαρ ότι «χρηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ του αναγραφόμενου στο αγοραπωλητήριο συμβόλαιο ως οφειλόμενου τιμήματος και της αγοραίας – εμπορικής αξίας του υπό δανειοδότηση ακινήτου»!

Αποδεχόταν έτσι και το ίδιο το Κράτος ότι, κατά την συνήθη πρακτική που όλοι εφάρμοζαν για ακίνητα και στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας, άλλη τιμή θα αναγράφεται στο συμβόλαιο που θα κατατεθεί στην εφορία και άλλο θα είναι το πραγματικό που θα εισπράξουν οι πωλητές.

Από την άλλη, και ενώ για δεκαετίες το υπουργείο Οικονομικών εισέπραττε δισεκατομμύρια από φόρους μεταβίβασης από τα συμβόλαια με βάση αντικειμενικές αξίες που το ίδιο καθόριζε, «ενοχοποιεί» όσους συμφωνούσαν υψηλότερο τίμημα. Αλλά όταν οι αγοραίες τιμές έπεσαν κάτω από τις αντικειμενικές, δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να τις διορθώσει. Ακόμα και όταν -πέρυσι μόλις- τις διόρθωσε, το υπουργείο επέλεξε με ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια να αφήσει αμετάβλητες τις αξίες σε όσες και όποιες περιοχές ήθελε, αδιαφορώντας αν οι τρέχουσες πραγματικές τιμές και αξίες είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

«Λεφτά υπάρχουν» στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούσε ποτέ τα λεφτά που εισέπρατταν τα φυσικά πρόσωπα από την πώληση ακινήτων σαν εισόδημα που έπρεπε να φορολογηθεί –με εξαίρεση το 2006 που επιβλήθηκε Φόρος Υπερτιμήματος αλλά αμέσως καταργήθηκε και από το 2014 τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων που και αυτός όμως ανεστάλη και δεν λειτούργησε.
Παρόλα αυτά, εν έτει 2016, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «μη φορολογημένο εισόδημα» και «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» την κατάθεση του υπερτιμήματος (πάνω από αυτό που αναγράφεται στο συμβόλαιο) εφόσον μπήκε στον λογαριασμό όποιου πούλησε ακίνητο.

Αυτό γίνεται με την σύγκριση των καταθέσεων και της δηλώσεως Ε1. Οι πωλητές ανέγραφαν σαν έσοδο «από εκποίηση περιουσιακού στοιχείου» στον Κωδικό 781 του Ε1 και δεν φορολογούνταν, αλλά τώρα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η κατάθεση των επιπλέον ποσών προέρχεται από την ίδια συναλλαγή.

Επιπλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει άμεσα από τον Οκτώβριο τους αναδρομικούς ελέγχους αυτούς και σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες, των οποίων τα στοιχεία των τραπεζικών κινήσεων από το 2002 και μετά παρέδωσαν ήδη οι τράπεζες στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τους ζητά μάλιστα και να... αυτοκαταγγελθούν, πληρώνοντας φόρο που δεν όφειλαν, για να μην τους κατάσχει όσα έχουν και δεν έχουν.

Οι εμπνευστές του σχεδίου υπολογίζουν -με βάση τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ- ότι στην «χρυσή δεκαετία» 2001-2010 πουλήθηκαν τουλάχιστον 800.000 ακίνητα. Εκτιμούν σε 80-100.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, τη μέση απόκλιση πραγματικής (αγοραίας) και αντικειμενικής αξίας που γράφτηκε στα συμβόλαια. Εκτιμούν έτσι πως το χρήμα που «καίει» τα χέρια όσων πούλησαν ακίνητα και μπορεί τώρα να φορολογηθεί ή να ενταχθεί σε ρύθμιση για να νομιμοποιηθεί, αγγίζει ή και ξεπερνά τα 60-80 δισ. ευρώ.

Η πρόχειρη λύση στην οποία καταφεύγουν πάντως οι ιδιοκτήτες που πούλησαν ακίνητο, μετά και από «φιλική σύσταση» των εφοριακών, είναι να συμφωνήσουν με τον αγοραστή να συντάξουν συμπληρωματικό συμβόλαιο και να δηλώσουν τώρα το υπερτίμημα. Η εφορία θα εισπράξει το 3% του ποσού σαν φόρο μεταβίβασης (πχ 600 ευρώ για διαφορά αξίας 200.000 ευρώ) το οποίο –ως μη όφειλε όμως- αναλαμβάνει συνήθως να το πληρώσει ο πωλητής αντί του αγοραστή, καθώς αυτός είναι που «καίγεται» να γλιτώσει τα χειρότερα από την εφορία.

Και έτσι ακόμα όμως ο πωλητής κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένος σε πρόστιμα 40%-120%, σε περίπτωση που δεν εντοπίσει τον αγοραστή και αυτός αρνηθεί να συνεργαστεί, από φόβο ότι η εφορία θα ελέγξει και το δικό του πόθεν έσχες για την αγορά του παρελθόντος, αν έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να το καλύψει.




Πηγή: newmoney.gr , newsbomb.gr


Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους δύο συνταξιούχους




Ένας στους δύο συνταξιούχους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας μετά και τις νέες μειώσεις που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου σήμερα οι 6 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44.8% των συνταξιούχων παίρνουν μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οι τα τελευταία χρόνια οι συντάξεις μειώθηκαν από 20% έως και άνω του 50% μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος προβλέπει ότι θα υπάρχει και συνέχεια καθώς όπως τονίζει «ο αυτόματος κόφτης έρχεται» και καταλήγει σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας.



Πηγή : tanea.gr


ΔΕΗ: Παράταση στη ρύθμιση των 36 δόσεων



Παράταση ενός μήνα, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου δίνει η ΔΕΗ σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή έπειτα από την συνεχιζόμενη προσέλευση, με αμείωτο ρυθμό, των πελατών της Επιχείρησης για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ ανταποκρινόμενη στα αιτήματα διαφόρων φορέων δίνει την ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση αυτή και σε όσους τη ζητήσουν όχι αυτοβούλως αλλά μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους, με μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν προβεί σε αυθαίρετη επανασύνδεση με επέμβαση στο μετρητή τους.

Τέλος, η ΔΕΗ εξαντλώντας κάθε περιθώριο καλής θέλησης, σε όσους είχαν κάνει παρέμβαση στο μετρητή τους - πλην της περίπτωσης της ρευματοκλοπής- αποφάσισε η επανασύνδεση να γίνεται με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και η εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις.


Έκανε ξανά το λάθος ο Τσίπρας να δεχθεί συζήτηση για την διαπλοκή στην βουλή



Μετά από τη σφοδρή αντιπαράθεση για την Παιδεία με ένα Μητσοτάκη σοβαρό ξέροντας τι θέλει να πει και έναν Τσίπρα σε αποσύνθεση να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα οι δύο πολιτικοί αρχηγού έδωσαν  νέο «ραντεβού» στη Βουλή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο να γίνει μια νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και την διαφθορά και ο  Αλέξης Τσίπρας  δέχτηκε καταθέτοντας αίτημα για να οριστεί ημερομηνία.

Καταθέτω το αίτημα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις».

Για να πάρει την απάντηση στη δευτερολογία του, από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα την συζήτηση για την διαπλοκή και την διαφθορά που είχε γίνει πριν από έξι μήνες στην οποία ο Τσίπρας και το κόμμα του «υπέστη πανωλεθρία» και παρόλα αυτά επανέρχεται λέγοντας του χαρακτηριστικά «Χαίρομαι για αυτό. Όμως υπάρχει μια διαφορά. Σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τότε υπάρχουν κάποια δεδομένα. Ο Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής και η offshore της Αυγής».