Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Το ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τους 34 νεκρούς και 136 τραυματίες



Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί ), δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και άφησαν πίσω τους 14 ανθρώπους νεκρούς και 81 τραυματίες.

 Λίγη ώρα αργότερα οι τρομοκράτες κτύπησαν και πάλι σε σταθμό του μετρό κοντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου σκοτώθηκαν άλλοι 20 άνθρωποι.

Τρένο με τρία βαγόνια αναχωρούσε από τον σταθμό Maelbeek με κατεύθυνση Arts-Loi, όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο μεσαίο βαγόνι που διερχόταν από την αποβάθρα εκείνη την στιγμή. 

Ο οδηγός πρόλαβε και παρά το σοκ ακινητοποίησε αμέσως το τρένο και εκκένωσε το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι, όπως μετέδωσε το RTBF.

Ανάμεσα στους τραυματίες στο αεροδρόμιο είναι και μια Κύπρια υπήκοος, που όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Μετά τα νέα κτυπήματα συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας παντού.


«Safety check» στο Facebook μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες


Το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή «safety check» για τους χρήστες του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας τους στα σύνορα, τα αεροδρόμια και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Και η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, όπως έκανε γνωστό ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ενισχύθηκε και ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε καραμπινιέρους, αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις. Σήμερα το απόγευμα, σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή στο Βατικανό θα εορτασθεί, με κάθε επισημότητα, το Πάσχα των καθολικών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο κηρύχθηκε και η έναρξη του «αγίου έτους» των Καθολικών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η ιταλική πρωτεύουσα και η Αγία Έδρα συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«Με την σκέψη μας είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων της τρομερής αυτής τρομοκρατικής επίθεσης που έπληξε την καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Επίσης, η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη. «Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη», ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.

Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: «Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα».



Πηγή : newsbeast.gr


Αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την Δικαιοσύνη λόγω Βρυξελλών




Την επόμενη Δευτέρα η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών - Ο Αλ.Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυρ.Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε ότι η συζήτηση στη Βουλή -σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Την αναβολή της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με την Δικαιοσύνη, που είχε προγραμματιστεί για απόψε στη Βουλή, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης για απόψε συζήτησης στη Βουλή για την Δικαιοσύνη, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Για την απόφασή του αυτή, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά πριν από λίγο. Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου.

Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί απόψε η συζήτηση που προκάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ανακοινώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. 

Μετά την απόφαση αναβολής της συζήτησης για την Δικαιοσύνη και την διαφθορά, οι προαναγγελθείσες -από κυβερνητικές πηγές- συνταρακτικές αποκαλύψεις θα πρέπει να περιμένουν.


Μέχρι το πρωί της Τρίτης, από κυβερνητικά στελέχη διατυπωνόταν η διαβεβαίωση-υπόσχεση ότι θα δοθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «στοιχεία και παραδείγματα από την κυβέρνηση για τις αμαρτωλές σχέσεις παλαιού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων», ενώ μιλούσαν και για αποκαλύψεις για «τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να κουκουλωθούν υποθέσεις διαφθοράς.

Την επόμενη Δευτέρα η προ ημερησίας για την Δικαιοσύνη

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να επισημοποιήσει την αναβολή της σημερινής συζήτησης για την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Ωστόσο, η αναβολή προκαλεί έναν νέο πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς την ερχόμενη Πέμπτη έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τα ζητήματα που απασχολούν την Δικαιοσύνη και την πρόσφατη αναφορά της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη περι πολιτικής εμπλοκής στην έρευνά της για την υπόθεση Βγενόπουλος.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προηγηθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια συνεδριάσει η κοινοβουλευτική επιτροπή. Γι αυτό και δεν αποκλείεται η αναβολή της προ ημερησίας να συμπαρασύρει και την συνεδρίαση της επιτροπής.


Πηγή : protothema.gr


5 χιλ. έφτασαν οι πρόσφυγες στον Πειραιά



Επιτέλους αρχίζουν οι απελάσεις παράνομων λαθρομεταναστών, 150 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Μυτιλήνη θα οδηγηθούν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών για απέλαση. 

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονταν σε 4750 άτομα, ενώ μαζί με τους 497 που αποβιβάστηκαν από το Νήσος Μύκονος έφθασαν τους 5247.   

Σήμερα έφτασαν με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 131 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.   

Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον Πειραιά, αποφασίστηκε τα πλοία που έχουν ναυλωθεί για να μεταφέρουν πρόσφυγες να μην κατευθύνονται στον Πειραιά αλλά να πηγαίνουν προς άλλα λιμάνια, όπως της Ελευσίνας. 




Ο άγνωστος πόλεμος των ΜΚΟ - Έφερναν και πρόσφυγες στα νησιά



Οι ύποπτες σχέσεις μερικών από αυτές με δουλεμπόρους και ξένους πράκτορες

Μυστήριες οργανώσεις με χρηματοδότες Αμερικανούς κροίσους, αλλά και ισλαμικά σύμβολα και πανάκριβα σκάφη - Τσακωμοί στις ακτές για το ποιος θα σώσει πρώτος ποιον

«Mήπως υπάρχουν υπερβολικά πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και εθελοντές στα νησιά του Αιγαίου, μερικές εκ των οποίων προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν;». Το ερώτημα δεν έχει τεθεί από Ελληνα αξιωματούχο, αλλά από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Πράγματι, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκτός από την απόβαση προσφύγων και μεταναστών βιώνουν και την απόβαση «ακτιβιστών και αλληλέγγυων» παντός είδους. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, η οικονομικά εύρωστη ΜΚΟ Migrant Offshore Aid Station (MOAS) καθοδηγούσε μέσω των social media πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονταν στα τουρκικά παράλια να κατευθυνθούν στο Αγαθονήσι. Είχε φροντίσει να αγκυροβολήσει στα παράλια του μικρού ελληνικού νησιού το υπερσύγχρονο σκάφος της οργάνωσης «Topaz Responder» με σκοπό να βοηθήσει με τους προβολείς του την αποβίβαση από τα πλοιάρια. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω σκάφος έχει μήκος 51 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2015. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΜOAS ανήκει στον πλούσιο Αμερικανό Κρίστοφερ Κατραμπόνε, ο οποίος είχε τα προηγούμενα χρόνια αναπτύξει επιχειρηματικές δράσεις στο Αφγανιστάν! Ενα δεύτερο παράδειγμα αυθαιρεσίας είναι η διανομή του περιβόητου φυλλαδίου στην Ειδομένη για το πέρασμα στη FYROM από μη φυλασσόμενη διάβαση. Οι ελληνικές αρχές στρέφουν τις έρευνές τους σε ΜΚΟ και Ελληνες και ξένους «αλληλέγγυους».

Σχέσεις μίσους - αγάπης

Πριν από λίγο καιρό είχαν συλληφθεί στη Λέσβο πέντε εργαζόμενοι σε δύο ΜΚΟ με την κατηγορία ότι διευκόλυναν την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τρία ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Γιώργος Πάλλης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου, μετέβησαν στη Μυτιλήνη για να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Στην κατάθεσή τους ζήτησαν «την απαλλαγή των εθελοντών από όλες τις κατηγορίες».

Κατά κανόνα η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία τη συχνά ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ και «αλληλέγγυων». «Η αμηχανία οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ιδεολογική συγγένεια και το πλέγμα των σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος με τον αστερισμό των ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες, μετανάστες και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δεύτερος λόγος είναι η πρακτική αδυναμία του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει το προσφυγικό τσουνάμι όταν αυτό διογκώθηκε το 2015», σχολιάζει επικεφαλής μιας πολύ γνωστής ΜΚΟ που βιώνει εδώ και δύο χρόνια την κατάσταση. Η αδυναμία αυτή κατά κάποιον τρόπο νομιμοποίησε τη δράση των ΜΚΟ. «Οταν μια κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως ΜΚΟ, τότε οι ΜΚΟ συμπεριφέρονται ως κυβερνήσεις», δήλωσε ένας δημοσιογράφος του CNN στον αέρα επιχειρώντας να σχολιάσει την κατάσταση στη Λέσβο. Με άλλα λόγια, τα κενά που αναπόφευκτα προέκυψαν ήρθαν να καλύψουν δεκάδες ΜΚΟ που ενεπλάκησαν στη διάσωση, στη στέγαση, στη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών. 

Τα φυλλάδια, ένα στα ελληνικά και ένα στα αραβικά, που μοιράστηκαν στην Ειδομένη για να περάσουν μαζικά οι πρόσφυγες τα σύνορα. Στο φυλλάδιο στα αραβικά υπάρχει και χάρτης για το πώς μπορούν να μετακινηθούν.

Είναι πολλά τα λεφτά...

Οι αυθαιρεσίες και η παντελής έλλειψη ελέγχου υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ανεβάσει τους τόνους και να επιχειρήσει να βάλει κάποια τάξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καταγγείλει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το θολό τοπίο των ΜΚΟ κρύβει και προβατόσχημους λύκους ανάμεσα στους αμνούς. Κάποιες από τις ΜΚΟ έφτασαν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει! Οταν επιτέλους φτιάχτηκε μητρώο, φάνηκε ότι μόνο στη Λέσβο δραστηριοποιούνται επισήμως 100! «Ούτε κι εγώ ξέρω πόσες ακόμα δρουν ανεπίσημα», σχολιάζει τοπικός παράγοντας. Αρμόδιες ελληνικές πηγές είπαν στο «ΘΕΜΑ» ότι «οι ΜΚΟ έφτασαν να έχουν το πάνω χέρι στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης». Μεταξύ αυτών, κάποιες είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες όσον αφορά στις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν και βέβαια είναι αρκετές αυτές που συγκροτήθηκαν ευκαιριακά για να αποσπάσουν κονδύλια και χορηγίες.

Είναι αλήθεια ότι γύρω από το Προσφυγικό διακινείται πακτωλός χρημάτων. Μία κατηγορία είναι τα κονδύλια που δίνουν διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η UNESCO. Μία δεύτερη κατηγορία είναι οι χορηγίες μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών και, τέλος, είναι επώνυμοι και ανώνυμοι ιδιώτες που ανταποκρίνονται σε αιτήματα ΜΚΟ και χρηματοδοτούν χωρίς να μπορούν να ελέγξουν πώς διατίθενται οι χορηγίες τους. Μεταξύ κάποιων ΜΚΟ μάλιστα έχει στηθεί ένας ακήρυχτος πόλεμος.  Ενδεικτικό του χάους που επικρατούσε είναι το εξής: η οργάνωση IRC (International Rescue Committee) δημιούργησε με δικούς της πόρους ένα κέντρο υποδοχής στη Λέσβο που κόστισε 1 εκατ. ευρώ. Ταυτοχρόνως, μία άγνωστη βρετανική ΜΚΟ νοίκιασε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο προκειμένου να λειτουργήσει το δικό της κέντρο υποδοχής. Για τον σκοπό αυτό συγκέντρωνε χορηγίες μέσω του Διαδικτύου. Στην ιστοσελίδα (mydonate.bt.com/events/corefunding/ 275290), που έχει πια κατεβεί, ισχυριζόταν ότι το κέντρο θα λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.

Διαδικτυακές χορηγίες

Οι περισσότερες τυχάρπαστες ΜΚΟ, αλλά και διάσπαρτοι «εθελοντές αλληλέγγυοι» βασίζονται στις διαδικτυακές χορηγίες. Χρησιμοποιούν τα social media για να διαφημίσουν την προσφορά τους και να συγκινήσουν το κοινό. Γι’ αυτό και ανεβάζουν φωτογραφίες που προκαλούν συγκίνηση. «Η εκμετάλλευση των προσφύγων ξεκινάει πριν ακόμα αυτοί φτάσουν στην ακτή. 

Εχει τύχει να παίξουν ξύλο μέλη διαφόρων ΜΚΟ για το ποιος θα προλάβει να πλησιάσει μια βάρκα ή θα αγκαλιάσει ένα μωρό τη στιγμή που έχουν στηθεί στη στεριά οι απαραίτητες κάμερες», σχολιάζει στέλεχος γνωστής και αξιόπιστης ΜΚΟ, το οποίο έχει γίνει μάρτυρας πολλών παρόμοιων περιστατικών.Πηγές του Λιμενικού μάς είπαν ότι τέτοιες ΜΚΟ συνεργάζονται με Τούρκους διακινητές, προκειμένου αυτοί να οδηγήσουν τα πλοιάρια με τους μετανάστες σε συγκεκριμένα σημεία των ακτών, ώστε να είναι αυτοί που θα τους παραλάβουν. 

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που θα τραβήξουν βοηθούν αποφασιστικά στη συλλογή χορηγιών.  

Η ίδια πηγή μάς είπε ότι τα κυκλώματα ΜΚΟ και «αλληλέγγυων» βγάζουν κέρδος και από τις βάρκες. Η μία ή οι δύο εξωλέμβιες μηχανές κάθε φουσκωτού εξαφανίζονται ως διά μαγείας. «Εχουμε ενδείξεις ότι ακόμα και φουσκωτά “ανακυκλώνονται”. Με κάποιο τρόπο τα στέλνουν πίσω στις τουρκικές ακτές για να ξαναχρησιμοποιηθούν. Με κάποιο αντάλλαγμα φυσικά!».

Μία άλλη καταγγελία που αποτυπώνει την αναρχία που επικρατεί προέρχεται από την Ενωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και αφορά την οργάνωση WAHA. Η εν λόγω οργάνωση χρησιμοποιούσε το Αγροτικό Ιατρείο στη Σκάλα Συκαμιάς χωρίς να της έχει παραχωρηθεί σχετική άδεια. Η οργάνωση WAHA έχει ως βάση τη Γαλλία και δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία, στο Καμερούν, στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στη Σενεγάλη, στο Σουδάν, στη Ζάμπια και σε άλλες χώρες. Σε πολλές από αυτές τις χώρες έχει στήσει κέντρα υγείας, τα οποία λειτουργεί. Χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές και συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία Etihad. Από τον Οκτώβριο του 2015 έχει επεκτείνει τη δράση της στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία, στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Ισλαμική προπαγάνδα

Μία από τις ΜΚΟ που έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της είναι η μουσουλμανική One Nation, με έδρα την Αγγλία. Συνεργάζεται με την τουρκική ΜΚΟ ΙΗΗ που συνδέεται στενά με το καθεστώς Ερντογάν και έχει κατηγορηθεί ότι εφοδιάζει με όπλα τους τζιχαντιστές στη Συρία υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο λογότυπό της κυριαρχεί ένα χέρι με υψωμένο αντίχειρα, που είναι και το σήμα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμα και το όνομά της παραπέμπει στην κοινότητα των απανταχού μουσουλμάνων. 

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που έχει αναρτήσει η οργάνωση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook φαίνονται μέλη της εν πλω, με φουσκωτό σκάφος, στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Σκάλας Συκαμιάς και τουρκικών ακτών να υποδέχονται βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και να τους καθοδηγούν στα αγγλικά πώς και σε ποιο μέρος της ακτής να κατευθυνθούν, αναφωνώντας τρεις φορές στα αραβικά τον ισλαμικό χαιρετισμό, «Αλλάχου Ακμπαρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος». 

Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ κάνει ακραία ισλαμική προπαγάνδα. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ισχυρίζονται ότι στη Λέσβο αυτή τη στιγμή υπάρχουν πράκτορες όλων των μυστικών υπηρεσιών, κάνοντας το νησί να θυμίζει το τέλειο σκηνικό για κατασκοπική ταινία! Στη Λέσβο δραστηριοποιείται και η δανική ΜΚΟ DRC (Danish Refugee Council). Αυτή η οργάνωση συνεργάζεται με την προαναφερθείσα WAHA σε προγράμματα που αφορούν στα Βαλκάνια. Υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Δανίας, αλλά και από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Επίσης εξασφαλίζει σημαντικές δωρεές. Κλείνουμε αυτό το ρεπορτάζ με ένα περιστατικό που θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τραγικό. Κάποιοι «εθελοντές αλληλέγγυοι» στην Πέτρα της Μυτιλήνης, σε συνεργασία με άγνωστη ΜΚΟ, σκέφτηκαν ότι θα ήταν χρήσιμο να φτιάξουν μια αποβάθρα στην ακτή για να δένουν χωρίς προβλήματα τα πλοιάρια των διακινητών. Ανάρτησαν λοιπόν μήνυμα «Ας φτιάξουμε μια αποβάθρα για τους πρόσφυγες» στα αγγλικά και ζήτησαν την εισφορά απλών ανθρώπων. Μέσω Facebook συγκέντρωσαν περισσότερα από 3.000 ευρώ. Αποβάθρα βεβαίως δεν φτιάχτηκε και η σελίδα σύντομα κατέβηκε. Οσο για τα χρήματα, καλύτερα να μη ρωτήσουμε πού πήγαν...

Τρέχουν όλες για τα 700 εκατ. των Βρυξελλών

Στην κυβέρνηση αγνοούν τον ακριβή αριθμό όσων δρουν στην Ελλάδα και την «ιστορία» της καθεμιάς εξ αυτών

Το σκοτεινό κεφάλαιο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών συνόρων χωρίς έως σήμερα η επίσημη πολιτεία να γνωρίζει την ταυτότητά τους ώστε να τις πιστοποιήσει αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι στο τεράστιο παζλ των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών στο Προσφυγικό. 

Παρά το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο του 2015 πλήθαιναν οι φωνές για τον ρόλο των οργανώσεων αυτών, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει στην καταγραφή τους, επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα πέντε ολόκληρους μήνες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Νοέμβριο η δημοτική αρχή της Λέσβου είχε συλλέξει στοιχεία για 81 ΜΚΟ που δρούσαν την περίοδο εκείνη στο νησί, όταν ο κ. Γιάννης Μουζάλας παραδεχόταν τότε στη Βουλή ότι το υπουργείο του συνεργαζόταν σε Λέσβο και Σάμο με 4 μόνο οργανώσεις, χωρίς να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το έργο που πρόσφεραν οι υπόλοιποι άγνωστοι «καλοί Σαμαρείτες». 

Χαώδες και ανεξέλεγκτο τοπίο

Στο μεταξύ, η απόφαση των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δοθεί η οικονομική βοήθεια σε ΜΚΟ και εθελοντικούς φορείς και όχι στο ελληνικό κράτος προκειμένου να στηριχθούν οι δομές και οι ανάγκες για την παραμονή και τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών γεννά ερωτήματα με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το εν Ελλάδι τοπίο στον χώρο των ΜΚΟ είναι χαώδες και ανεξέλεγκτο. «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», έχει δηλώσει ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, όμως η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης, επιτρέπει σε άτομα αγνώστων ΜΚΟ να εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς όφελός τους. Οπως έγινε πριν από μερικές ημέρες με τους χιλιάδες πρόσφυγες που υπό την καθοδήγηση τέτοιων ατόμων προσπάθησαν να περάσουν στα Σκόπια προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. 

Φυσικά η κυβέρνηση δεν θέλει να μετατρέψει την Ειδομένη σε κέντρο κράτησης, αυτό όμως δίνει την ευκαιρία σε ΜΚΟ και άλλους φορείς να δείξουν στην Ε.Ε. πόσο «απαραίτητοι» είναι διεκδικώντας μέρος από τα 700 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να δοθούν από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τα όσα έχει ανακοινώσει ο κ. Στυλιανίδης αναφορικά με την ενίσχυση των 700 εκατ. ευρώ, για το 2016 προβλέπεται αρχικά η διάθεση 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα προβλεφθεί για χρήση εντός του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Το ποσό αυτό θα είναι άμεσα διαθέσιμο μετά την υιοθέτηση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Πάντως, μόνον η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαθέτει έναν χάρτη και στοιχεία με τις ΜΚΟ και τους φορείς, κρατικούς και μη, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στον συγκεκριμένο χάρτη, ο οποίος ανανεώνεται κάθε μήνα -η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2016- εμφανίζονται οι περιοχές Λέσβος, Σάμος, Κως, Καστελόριζο, Ρόδος, Σύμη, Λέρος, Χίος και φυσικά η Ειδομένη. Εκεί περιγράφονται οι φορείς που ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς της υποδοχής, φιλοξενίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ελληνικές ΜΚΟ οι οποίες έχουν διαχρονική συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς.  

Επίσης, ο Δήμος Σάμου είναι από τους λιγοστούς που έχουν λίστα με τις ΜΚΟ και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο νησί. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν 18 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 




Μανόλης Γαλάνης, 
Βασίλης Γούλας
Πηγή : protothema.gr


Ασφυκτικό πρέσινγκ από εισπρακτικές και για τα κοινόχρηστα!



Σε ιδιωτικές εταιρείες αναθέτουν την είσπραξη των κοινοχρήστων λόγω των συσσωρευμένων οφειλών όλο και περισσότερες πολυκατοικίες εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η ύφεση φέρνει νέες συνήθειες στη ζωή των ενοίκων: Πληρωμή με πιστωτικές κάρτες, διακανονισμοί και... άτοκες δόσεις είναι μερικές από τις μεθόδους που επιστρατεύονται τα τελευταία χρόνια με στόχο τη στοιχειώδη συντήρηση και λειτουργία του κτιρίου. Οι διαχειριστές αναγκάζονται να χτυπούν τις πόρτες των διαμερισμάτων αρκετές φορές προκειμένου να γεμίσουν το κοινό ταμείο, αλλά συχνά μάταια:

Τα χρέη διογκώνονται, η κεντρική θέρμανση διακόπτεται, το ασανσέρ τίθεται εκτός λειτουργίας και εκατοντάδες πολυκατοικίες στις μεγάλες πόλεις της χώρας «γερνούν» πρόωρα λόγω ανεπαρκούς συντήρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εξηγούν επαγγελματίες του χώρου, οφείλονται κοινόχρηστα από το 2013, ενώ τα χρέη μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τις 3.500 ευρώ ανά διαμέρισμα...

«Τον τελευταίο καιρό πολύ περισσότεροι απευθύνονται στις εταιρείες για την είσπραξη των κοινοχρήστων», λέει η κ. Μπλιώνα, υπεύθυνη στην εταιρεία εξυπηρέτησης κτιρίων Express Home Service.

«Η μεγάλη αύξηση για εμάς ξεκίνησε το 2013, όταν έγινε υποχρεωτικό βάσει νόμου κάθε δαπάνη της πολυκατοικίας να συνοδεύεται από νόμιμο παραστατικό. Ετσι κάποια φυσικά πρόσωπα, ένοικοι των πολυκατοικιών, που είχαν αναλάβει αυτήν τη δουλειά δεν μπορούσαν πλέον να την κάνουν.

Η κρίση έφερε χρέη

Επειτα η κρίση και η οικονομική δυσπραγία έπαιξαν σημαντικό ρόλο: τα οφειλόμενα κοινόχρηστα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα. Εχουμε μεγάλη εμπειρία και εξυπηρετούμε αρκετά κτίρια σε όλη την Αθήνα. Βλέπουμε ότι στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στο Παγκράτι εκεί όπου υπάρχουν και πολλοί μετανάστες δεν πληρώνονται κοινόχρηστα. Εστω και ένας να χρωστά 1.000 ευρώ παραλύει όλη η πολυκατοικία».

Οι εταιρείες κάνουν αυτό που είναι δύσκολο στον διαχειριστή: Επιμένουν με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ή και επιστολές προσπαθώντας να πείσουν όσους χρωστούν να αποπληρώσουν τμήμα της οφειλής ή συμφωνώντας μαζί τους διακανονισμό των χρεών. Σε πρώτη φάση τα οφειλόμενα καλύπτονται από το αποθεματικό. Οταν όμως το ποσό μεγαλώνει και ο ένοικος που χρωστά δεν ανταποκρίνεται, τότε το γραφείο απευθύνεται στη συνέλευση των ιδιοκτητών η οποία έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

«Οι σχέσεις μεταξύ των ενοίκων είναι μια λεπτή υπόθεση. Δεν είναι δουλειά ενός διαχειριστή να χτυπάει τις πόρτες των διαμερισμάτων σε μια δύσκολη κατάσταση», εξηγεί η κ. Ελένη Ιακωβίδου, υπεύθυνη της εταιρείας διαχείρισης κτιρίων «Πολυκατοικείν» στη Θεσσαλονίκη.

«Πλέον δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες για την εξόφληση των κοινοχρήστων αλλά και κατάθεση σε λογαριασμό μέσω web banking, κάτι που ζητήθηκε πολύ μετά τα capital controls και το οποίο μπορούν να παρέχουν οι εταιρείες σε σχέση με έναν ιδιώτη διαχειριστή. Επίσης κάνουμε διακανονισμούς: Ξεκινούν ακόμη και από τα 5 ή 10 ευρώ την εβδομάδα. Γιατί όταν το ποσό μεγαλώνει, συνήθως δεν αποπληρώνεται εύκολα. Το ένα διαμέρισμα που χρωστά μπορεί να το καλύψουν οι υπόλοιποι, όταν όμως γίνονται δύο ή τρία, η κατάσταση δεν ελέγχεται», λέει.

«Οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αγωγή. Και οι ένοικοι όμως το αποφεύγουν. Κανείς δεν θέλει να κάνει αγωγή σε κάποιον που δεν έχει να πληρώσει. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν. Γι' αυτές τις περιπτώσεις συνήθως εκδίδεται διαταγή πληρωμής, που εφαρμόζεται σε όσες οικοδομές έχουν κανονισμό και είναι ταχεία -σε 15-20 μέρες υπάρχει απόφαση-, διαφορετικά γίνεται αγωγή, μια διαδικασία χρονοβόρα αφού η απόφαση βγαίνει μετά από περίπου 1,5 χρόνο. Ποιος όμως θέλει να βγάλει από το σπίτι του έναν άνθρωπο; Εχουμε αποκτήσει πλέον προσωπική σχέση με τους ανθρώπους, ξέρετε σε πόσες πολυκατοικίες υπάρχουν διαμερίσματα που ζουν οικογένειες ανέργων με συντάξεις παππούδων;».

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% στις πολυκατοικίες των μεγάλων πόλεων δεν υφίσταται πλέον κεντρική θέρμανση.

«Ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, η κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 70%. Παλειότερα ο χειμώνας ήταν το ζενίθ της δουλειάς μας. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Η κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο έχει σχεδόν καταργηθεί -είναι ελάχιστες οι πολυκατοικίες που τη διατηρούν- και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, τζάκια ή αερόθερμα ενώ διαδεδομένα είναι και τα ατομικά συστήματα φυσικού αερίου. Και επειδή το γραφείο εξυπηρετεί τόσο την Ανατολική όσο και την πιο ''ευκατάστατη'' Δυτική Θεσσαλονίκη, σας λέω ότι το πρόβλημα είναι παντού το ίδιο. Εμείς για να συγκρατήσουμε την πελατεία μας το 2012 και χωρίς κανείς να μας το ζητήσει ενημερώσαμε τους πελάτες μας ότι μειώνουμε το κόστος για τις υπηρεσίες μας κατά 30%. Δεν γίνεται αλλιώς», εξηγεί η κ. Ιακωβίδου.

Απαραίτητη η Θέρμανση

Η κ. Μπλιώνα από την πλευρά της επισημαίνει ότι «ο κόσμος απευθύνεται στα γραφεία και επειδή αυτά μπορούν να τον ενημερώνουν. Εξηγούμε ότι τα κλειστά συστήματα κεντρικής θέρμανσης καταστρέφουν τις υποδομές: καυστήρες, ηλεκτροβάνες, κυκλοφορητές, ακριβός εξοπλισμός αχρηστεύεται όταν δεν χρησιμοποιείται, γι' αυτό συνιστούμε τους κρύους μήνες να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση έστω και λίγο για συντήρηση. Εχουμε, επίσης, πολυκατοικίες που όλοι οι ένοικοί τους ήταν δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης και δεν το γνώριζαν. Τους ενημερώσαμε με ανακοίνωση και πήραν αυτό που δικαιούνταν».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΝΟΙΚΟΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Παραδώσαμε το ταμείο της πολυκατοικίας λόγω κρίσης

«Ηταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν αποφασίσαμε να αναθέσουμε στο γραφείο που εκδίδει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και την είσπραξή τους», λέει η κ. Μπαλάσκα, διαχειρίστρια σε μια πολυκατοικία του Αμαρουσίου με 37 διαμερίσματα.

«Θελήσαμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία, τη δυσκολία του να συγχρονιστούμε τόσοι άνθρωποι και παράλληλα τα εμπόδια που προκύπτουν λόγω οικονομικής κρίσης: και στην δική μας πολυκατοικία -όπως σχεδόν παντού- υπάρχουν χρωστούμενα από παλαιότερα κοινόχρηστα. 

Επιλέξαμε μια μεγάλη εταιρεία που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα αυτό το θέμα», προσθέτει.

«Πλέον, μία φορά τον μήνα έρχονται στην πολυκατοικία για την είσπραξη. Αν κάποιος δεν ανταποκριθεί, μπορεί να καταθέσει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και, αν υπάρχει θέμα μη πληρωμής, εκείνοι επιμένουν περισσότερο. Αυτό γίνεται κυρίως τηλεφωνικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτήν τη δουλειά την έκανα εγώ. Ομως δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν και χρέη που φτάνουν τα 1.000 ευρώ. Ουσιαστικά τα καλύπτει η υπόλοιπη πολυκατοικία. Δείχνουμε κατανόηση.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν δεν έχει να πληρώσει; Συνήθως τα κοινόχρηστα μένουν τελευταία. Οταν δεν υπάρχουν δουλειές, όταν κάποιοι κλείνουν μαγαζιά, σε ποια έξοδα θα αντεπεξέλθουν πρώτα; Είναι λογικό».

Συσσωρευμένα χρέη

Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» έτερη διαχειρίστρια πολυκατοικίας από τα Εξάρχεια, τα συσσωρευμένα χρέη ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ανατέθηκε η είσπραξη των κοινοχρήστων σε ιδιωτική εταιρεία.

«Με ένα κόστος 100 ευρώ το μήνα για τα 20 διαμερίσματα της πολυκατοικίας η εταιρεία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της έκδοσης αλλά και της είσπραξης των κοινοχρήστων», λέει.
«Αυτό είναι μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες, γιατί σε κάποια διαμερίσματα ορισμένοι για υπαρκτούς και άλλοι για μη υπαρκτούς λόγους δεν πλήρωναν. Τελικά όταν σε ένα διαμέρισμα οι οφειλές ξεπέρασαν τα 2.000 ευρώ, η πολυκατοικία -η οποία έχει πολλούς δικηγόρους- αποφάσισε να πάει δικαστικά.

Η εταιρεία είσπραξης κοινοχρήστων δεν μπορεί να πάρει τέτοια πρωτοβουλία. Ομως, όταν σε άλλη περίπτωση χρειάστηκε, ήταν εκείνοι που αναζήτησαν τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων -οι οποίοι βρίσκονται στην επαρχία- για να τους ενημερώσουν ότι οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα.

Επίσης, με δική τους προτροπή έχει γίνει διακανονισμός για ένα διαμέρισμα το οποίο ενώ επί πέντε χρόνια δεν πλήρωνε κοινόχρηστα, πλέον δίνει 100 ευρώ τον μήνα μέχρι να βρεθεί μια άκρη...».




Κατερίνα Ροββά
Πηγή : ethnos.gr


Καλές οι αποκαλύψεις για διαφθορά αλλά όταν γίνονται για αποπροσανατολισμό είναι στημένο το σκηνικό


Κώστας Βουκελάτος

Στριμωγμένη η κυβέρνηση και βλέποντας ότι καταποντίζεται σε όλα τα επίπεδα μέσα και έξω προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με αποκαλύψεις διαφθοράς μήπως και κερδίσει χρόνο.

Καλές οι αποκαλύψεις αλλά ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει και ξέρει οπότε αναρωτιέται γιατί τώρα κύριοι; Και γιατί αυτή την στιγμή; Δεν είμαστε τόσο κορόιδα!! 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης είναι τόσο σοβαρά που οι αποκαλύψεις πάνε σε δεύτερη μοίρα γιατί το μέλλον προδιαγράφεται για τον ίδιο και την οικογένεια του δυσοίωνο και χωρίς ελπίδα.

«Ονόματα με διευθύνσεις κι αριθμούς» υπόσχονται οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζοντας το χαρτί του αποπροσανατολισμού μήπως και καλύψουν την ανικανότητα και ρίξουν σκιά στις αλλεπάλληλες ήττες που έχουν υποστεί και επηρεάζουν την χώρα και τους πολίτες.

Περιμένουμε λοιπόν τις «αποκαλύψεις», «καταγγελίες» και «βόμβες» που θα διαμορφώσουν «ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο»  και θα κάνουν σεισμό όπως λένε από την κυβέρνηση, αλλά το επαναλαμβάνω ο πολίτης προτιμά ότι έχετε να το στείλτε στην δικαιοσύνη και να την αφήσετε να κάνει την δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις γιατί άλλα είναι τα ουσιαστικότερα προβλήματα τα οποία είναι τεράστια και τα έχετε δημιουργήσει εσείς οι κυβερνώντες και η πολιτική σας. 

Ο κόσμος έχει τεράστια προβλήματα για να ασχοληθεί με κάτι το οποίο καλύτερα από το να το διατυμπανίζουν και να το διαφημίζουν θα ήταν καλύτερα να έχουν αποδώσει τιμωρία εκεί που πρέπει και αυτό ναι θα ήταν είδηση.

Και μίας και λέμε και για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη σήμερα εκτός των "βομβών" αποκαλύψεων θα συζητηθεί και το θέμα Παπαγγελόπουλου που αφορά πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη,  «εξηγήσεις» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς και για τις βαριές κατηγορίες που το αποδίδουν ότι ο ίδιος επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης; 

Την σημερινή συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 7μ.μ. ζήτησε ο Τσίπρας, εξαιτίας των διαστάσεων που πήραν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την καταγγελία της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν παρεμβάσεις και απειλές προς την ίδια, προκειμένου να επιστρέψει την υπόθεση που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο (σ.σ. τέθηκε από την ίδια πρόσφατα στο αρχείο) στον εισαγγελέα Διαφθοράς, με το επιχείρημα (του υπουργού) ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος.

Ο λόγος λοιπόν στην  σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με τον Τσίπρα να ανεβαίνει στο βήμα μετά τους βασικούς ομιλητές τον υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος  και κύριο Παπαγγελόπουλο και έχοντας κρυφά τα χαρτιά του για το τι θα πει και τι θα αποκαλύψει.

Πάντως καλή η αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαπλοκής αλλά με ουσιαστική αντιμετώπιση και όχι για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους πολίτες από τα τεράστια προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αυτό τον ενάμιση χρόνο.

Πράξεις θέλει ο πολίτης και όχι ανακοινώσεις και καταγγελίες από το βήμα της βουλής.




Βρυξέλες : 13 νεκροί και 35 τραυματίες μέχρι στιγμής ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης



Διπλή έκρηξη σημειώθηκε στις 8:15 το πρωί της Τρίτης στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ από βομβιστές αυτοκτονίας. 

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 νεκρούς και περίπου 35 τραυματίες. 

Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 30 τραυματίες, σύμφωνα με το RTBF.

Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας και ματαιώθηκαν οι πτήσεις καθώς εκκενώνεται και όλη η περιοχή του αεροδρομίου.  

Τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο αναστέλλονται.

Ολα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

Πηγή φωτό : The Telegraph 
Πηγή φωτό : The Telegraph
Πηγή φωτό : The Telegraph

Η πτήση 620 της Aegean με αναχώρηση 08:40, από Αθήνα για Βρυξέλλες, δεν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο και παραμένει κλειστό.

Έχουν εντοπιστεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν από λίγο έγινε και νέα έκρηξη στο σταθμό του Μετρό ο οποίος είναι λίγα μέτρα από το Ευρωπαικό κοινοβούλιο.


Apple: Αυτό είναι το νέο οικονομικό iPhone SE


Η Apple παρουσίασε το νέο μικρότερο και πιο οικονομικό iPhone SE

Στην παρουσίαση που έγινε στην Καλιφόρνια, η Apple παρουίσασε το νέο οικονομικό και μικρότερο iPhone SE που διαθέτει οθόνη 4 ιτσών, και σχεδιαστικά μοιάζει με το iPhone 5S με τη μόνη διαφορά οτι θα κυκλοφορεί σε  νέα χρώματα και θα έχει φυσικά νέο ισχυρό επεξεργαστή A9 που το κάνει πιο γρήγορο από το iPhone 6S.



Διαθέτει επίσης 12MP κάμερα με δυνατότητα λήψης 4K Video, υποστήριξη του της λειτουργιας 3D Touch και Live Photos.



Το νέο iPhone SE θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαρτίου σε τιμή του θα είναι στα 349$ για την 16 GB έκδοση και 449$ για την έκδοση των 64GB   




Πηγή : newsit.gr


Πώς να πηγαίνετε στην δουλειά για να μην… παχύνετε!



Αν είστε 40 έως 69 ετών και θέλετε να αποφύγετε να παχύνετε, τότε καλά θα κάνετε να πηγαίνετε καθημερινά στη δουλειά σας όχι με το αυτοκίνητο, αλλά κάνοντας ποδήλατο, περπατώντας ή -αν η δουλειά σας είναι μακριά- έστω με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Φλιντ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας "The Lancet Diabetes & Endocrinology", μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 150.000 άτομα, συσχετίζοντας τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας και το βάρος τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η καλύτερη λύση μετακίνησης στη δουλειά -όσον αφορά το πάχος- είναι το ποδήλατο: ενδεικτικά, ένας μέσος 53χρονος με βάρος 86 κιλά είναι πέντε κιλά πιο ελαφρύς από έναν συνομήλικό του που οδηγεί καθημερινά, ενώ μια μέση 52χρονη βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα ίδια ηλικίας που πάει στη δουλειά της με το αυτοκίνητο.

Μετά το ποδήλατο, το περπάτημα για τη δουλειά είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους, Τόσο για το ποδήλατο, όσο και για το περπάτημα, όσο πιο μακριά βρίσκεται η δουλειά κάποιου, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, όσον αφορά τη μείωση του βάρους του,

Αλλά ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τραμ, μετρό) είναι καλύτερη από την καθημερινή οδήγηση με το ΙΧ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παίζει τον θετικό ρόλο της στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Το ίδιο ισχύει επίσης για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. μέχρι/από τον σταθμό του μετρό).



Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr





Ιωάννινα: Ξεσηκώθηκαν για τους πρόσφυγες, εισβολή σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ



Ενταση επικράτησε αργά το βράδυ της Δευτέρας έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Δολιανά Καλπακίου, καθώς οι κάτοικοι μόλις πληροφορήθηκαν την άφιξη ακόμη 200 προσφύγων ξεσηκώθηκαν, επιτέθηκαν φραστικά στις τοπικές αρχές και έκλεισαν τον δρόμο προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων. Οπως υποστηρίζουν, η Μαθητική Εστία είναι ασφυκτικά γεμάτη από πρόσφυγες και δεν επιτρέπουν να στηθούν σκηνές στο χωριό τους.

Επίσης, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατσικά Ιωαννίνων την στιγμή που στελέχη του κόμματος συνεδρίαζαν για να οργανώσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες και θέλησαν να μοιράσουν φυλλάδια. 

Αποχωρώντας προπηλάκισαν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και έσπασαν τις τζαμαρίες των γραφείων. Η αστυνομία επενέβη και προσήγαγε 18 άτομα.

Στις 7 το απόγευμα, μία άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών, επιτέθηκε φραστικά στον περιφερειάρχη Ηπείρου και προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδό του στο Κέντρο.



Πηγή : tanea.gr


Καταστροφική μανία υπερφορολόγησης από το Το Υπ. Οικονομικών που αναζητά νέους φόρους



Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να έρθουν τους επόμενους μήνες. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα καταθέσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της φορολόγησης και των τελών Ι.Χ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στόχος είναι η φορολόγηση να γίνεται όχι με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου αλλά με την εμπορική του αξία. Μ’ αυτήν θα καθορίζεται το τέλος ταξινόμησης, το τεκμήριο διαβίωσης αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Οπως ανέφερε πρόσφατα το Εθνος, στόχος είναι η δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης της αγοράς αυτοκινήτου βάσει της πραγματικής αξίας τους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δύο αυτοκίνητα ίδιου κυβισμού αλλά με μεγάλη διαφορά στην τιμή αγοράς τους καταβάλλουν τους ίδιους φόρους και τέλη κυκλοφορίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια ώστε το νέο μοντέλο να εφαρμοσθεί από τα φετινά τέλη κυκλοφορίας και θα αφορά κυρίως τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι αλλαγές στη φορολογία του αυτοκινήτου θα εφαρμοσθούν μέσα στο 2016.

Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

Καταργείται το κριτήριο του κυβισμού των οχημάτων ως βάση για τη φορολόγησή τους. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης. Δηλαδή η φορολόγηση των καινούργιων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της τιμής στα χαμηλού κυβισμού και χαμηλής αξίας, και αύξηση στα ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

Σήμερα τα καινούργια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας αλλά και του κυβισμού του κινητήρα με συντελεστές 5% έως 50% και επιπλέον τον ΦΠΑ, το ύψος των τελών κυκλοφορίας θα καθορίζεται με κριτήριο την εμπορική αξία κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και που σήμερα το ύψος των τελών υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού ευνοεί τους φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από το 2010. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα καινούργιο αυτοκίνητο 2.000 κυβικών ακριβής μάρκας που κοστίζει 45.000 ευρώ σ’ αυτό αναλογούν τέλη κυκλοφορίας 150 ευρώ, ενώ αυτοκίνητο ίδιου κυβισμού και μάρκας αλλά παλαιότητας 10 ετών επιβαρύνεται με τέλη ύψους 650 ευρώ. 

Επιπρόσθετα οι αναπροσαρμογές θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και για ΙΧ με χαμηλούς ρύπους, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται ετησίως σε 1 δισ. ευρώ και με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να αυξηθούν.

Η αντικειμενική δαπάνη για την κατοχή και τη συντήρηση του αυτοκινήτου (τεκμήριο διαβίωσης) θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές και συντελεστές που θα οδηγούν σε απομείωση της αξίας τους. Σήμερα τα τεκμήρια υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και τα έτη παλαιότητας.



Πηγή : greekmoney.gr


ΝΔ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθώς να οργανώνεται ενόπλως το παρακράτος της άκρας Αριστεράς




Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία για τα όσα λέει σε κείμενό της η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία για τα όσα λέει σε κείμενό της η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», με αφορμή πρόσφατη πορεία της στα Εξάρχεια, κατηγορώντας την ότι «παρακολουθεί απαθώς να οργανώνεται ενόπλως το παρακράτος της άκρας Αριστεράς και να δηλώνει την πρόθεσή του να υποκαταστήσει την έννομη τάξη», ενώ καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «να ενεργήσει άμεσα και να συλλάβει τους κατ' ομολογία τους τρομοκράτες».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την ομολογία της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», έχει ως εξής:

«Η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας”, ομολόγησε την διοργάνωση ένοπλης διαδήλωσης, τελώντας σωρεία κακουργημάτων.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί απαθώς να οργανώνεται ενόπλως το παρακράτος της άκρας Αριστεράς και να δηλώνει την πρόθεσή του να υποκαταστήσει την έννομη τάξη.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να συλλάβει τους κατ' ομολογία τους τρομοκράτες».



Πηγή: ethnos.gr






Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Δεν μιλάω πια με τον Αλέξη Τσίπρα -Νιώθω θλίψη για τους Συριζαίους υπουργούς




Χείμαρρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την «πρώτη φορά Αριστερά». Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής», ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τη συντριπτική ιδεολογική και πολιτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σακελλαρίδης από τη στιγμή που αποφάσισε να παραιτηθεί από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2015, καθώς αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. 

Ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα. Στο γιατί τον επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για κυβερνητικό εκπρόσωπο, στους βουλευτές και τους υπουργούς που υπερασπίζονται μια πολιτική με επιχειρηματολογία οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης, με επιχειρηματολογία Σαμαρά, αλλά και στο ότι πλέον δεν μιλάει με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά.

«Νιώθω ευθύνη για την ιδεολογική και πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα κατήγαγε μια συντριπτική πολιτική επικράτηση, υπέστη όμως μια συντριπτική ιδεολογική και πολιτική ήττα», λέει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας το όνομά του στη μακρά (όπως τείνει να γίνει) λίστα των πρώην συνεργατών που «καρφώνουν» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Με ενοχλεί που όλα αυτά γίνονται στο όνομα της Αριστεράς. Και νιώθω ευθύνη. Δεν μπορώ να χρεώνω όλη την κατάσταση μόνο στον Τσίπρα και στο επιτελείο του», σημειώνει.

«Δεν μιλάω πια ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Παππά» 

Πια, δεν μιλάει ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον Νίκο Παππά, ούτε και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να είναι τελικά υποψήφιος και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου: «Νιώθω πιο πολλή θλίψη παρά οργή για τους Συριζαίους. Τα μέλη, τους βουλευτές, τους υπουργούς που υπερασπίζονται μια πολιτική με επιχειρηματολογία οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης. Με επιχειρηματολογία Σαμαρά». Αφήνει δε να εννοηθεί πως αν γίνονταν εκλογές σήμερα, ίσως να μην ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. «Και κάθε τόσο ρωτάει τον ίδιο του τον εαυτό: "Αν γίνουν αύριο εκλογές, Γαβριήλ, τι θα ψηφίσεις;"», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.


«Τον έκανα κυβερνητικό εκπρόσωπο γιατί ήταν άφθαρτος και γοητευτικός» 

Ως άφθαρτος και... γοητευτικός επιλέχθηκε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον Αλέξη Τσίπρα για το πρώτο διάστημα της «πρώτης φοράς Αριστερά». Ένα διάστημα που φαίνεται δεν θέλει να θυμάται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σύμφωνα με τον συντάκτη, δεν διστάζει να πει πως «αυτό που έκανα ήταν προπαγάνδα. Αυτή ήταν η δουλειά μου». Αποκαλύπτεται δε πως το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, όταν εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας, ψιθύριζε: «Δεν έχω άλλα καύσιμα. Έως εδώ ήταν». Παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 μετά από απαίτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν ήθελε να ψηφίσει τη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Είχε ψηφίσει όμως, τον προηγούμενο Αύγουστο, το Μνημόνιο.

«Η χειρότερη νύχτα της ζωής μου όταν ψήφισα το Μνημόνιο» 

Ήταν η χειρότερη νύχτα της ζωής του: «Ένιωθα πως είχα βγει από το σώμα μου όταν ψήφισα... Γιατί ψήφισα; Ξέρεις, όσο πιο βαθιά μπαίνεις σε ένα σύστημα, τόσο πιο δύσκολα βγαίνεις από αυτό. Το έκανα γνωρίζοντας πως δεν μπορούσα να πράξω διαφορετικά», έχει πει σε συνομιλητές του. Η ευθύνη τον στοιχειώνει ακόμα. «Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι παραιτήθηκα. Ήμουν εκεί, ήμουν μέσα στις συσκέψεις, ήμουν στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου», λέει. Και αρνείται να πιστέψει πως οι διαρροές που ακολούθησαν την παραίτησή του, πως ουσιαστικά αποπέμφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, προήλθαν από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Ό,τι και αν έχει γίνει μεταξύ μας, πιστεύω πως και ο Αλέξης και ο Νίκος έχουν έναν κώδικα βαθιά μέσα τους».

«Αν είναι να μιλήσουμε για ευθύνες μπορώ να γράψω σεντόνια»

Αντίθετα από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που δίνουν χειμαρρώδεις συνεντεύξεις και αποκαλύπτουν διαλόγους με τον πρωθυπουργό, κρυφά σχέδια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, εκείνος λέει, ενοχλημένος, πως «αν είναι να μιλήσουμε για ευθύνες, θα μπορούσα να γράψω σεντόνια». Αλλά φαίνεται πως δεν θέλει να το κάνει γιατί «πώς να το κάνουμε, υπάρχει ένα άτυπο συμφωνητικό non disclosure».

Περιμένει να γίνει πατέρας

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι θα γίνει πατέρας, καθώς η σύντροφός του (από το φθινόπωρο του ’14) και δημοσιογράφος του Mega Ράνια Τζίμα περιμένει το πρώτο τους παιδί. 



Πηγή: iefimerida.gr 


Αερομαχίες με οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη και ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο



Επικίνδυνες  εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά και ρεκόρ παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη σήμερα στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο τρεις σχηματισμούς μαχητικών ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν τέσσερα οπλισμένα αεροσκάφη, ενώ σταθερά σήκωσαν και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.

Τα τουρκικά πραγματοποίησαν ρεκόρ παραβιάσεων, ενώ σημειώθηκαν και δυο εμπλοκές με ελληνκά.

Πιο συγκεκριμένα, μια 6άδα τουρκικών μαχητικών μπήκε στις 14:49 το μεσημέρι στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου. Από αυτά τα δυο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. 

Αμέσως απογειώθηκαν F-16 από τη Λήμνο και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες μαζί τους. Το αποτέλεσμα ήταν τα οπλισμένα αεροσκάφη να φύγουν τρέχοντας και να έρθουν δυο νέα οπλισμένα, τα οποία και αυτά αναχαιτίστηκαν. 

Επίσης, στις 15:57 ένα ζεύγος τουρικών μαχητικων μπήκε στην περιοχή νότια της Σάμου για δυο λεπτά και στη συνέχεια άλλο ένα στις 16:14. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από το Καστέλλι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η εικόνα των τουρκικών παραβιάσεων σήμερα είναι η ακόλουθη:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 21η ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (6 α/φ & 2 α/φ & 2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 11

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4 (2 x 2 α/φ)

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 24

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ


Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. 


Πηγή : onalert.gr


Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Ο στόχος είναι πολλές νήσοι Ellis στην Ελλάδα»



Συγκλονιστική αποκάλυψη στον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, προχώρησε ο ανταποκριτής  του Mega στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε στον Μανώλη Σπινθουράκη, ότι στόχος είναι η δημιουργία πολλών "Ellis Island", εννοώντας το αμερικανικό νησί όπου οι μετανάστες προς τις ΗΠΑ περίμεναν για να μάθουν εάν τελικά μπορούν να μπουν στη χώρα.

«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;», ήταν η ερώτηση; «Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές δεν μειώνονται παρά την προηγηθείσα συμφωνία.Την Κυριακή έφτασαν στη χώρα μας περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 1.662. Εξ αυτών 698 έφτασαν στη Λέσβο, 830 στη Χίο, 21 στη Σάμο, 26 στην Κω και 87 στο Καστελόριζο.

Συνολικά στον ελλαδικό χώρο βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται σε Ειδομένη και Πειραιά. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας οι Τούρκοι έστειλα ήδη 25 αστυνομικούς σε ελληνικά νησιά, ενώ αντίστοιχα μεταβαίνουν 5 Έλληνες αστυνομικοί που μιλούν Αγγλικά και Τουρκικά στο Δικελί και το Τσεσμέ, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και άλλοι μόλις η Τουρκία χαρακτηρίσει και άλλες περιοχές της ως λιμάνια επανεισδοχής.

Την ίδια στιγμή πάντως στη Λέσβο τα πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της άρνησής τους να εγκαταλείψουν το νησί.

Βλέποντας η Αθήνα ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό.

Η κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση από τον Μάαρτεν Φερβέι να παρέμβει προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να γίνουν:

«Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές».




Πηγή : tovima.gr


Μουζάλας: Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία

  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



Την διαβεβαίωση ότι ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα χωρίς την χρήση βίας, έδωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας. 

Κατά την συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία». Μάλιστα είπε ότι θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα αλλά εξήγησε ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθούν καλές συνθήκες στην Ειδομένη ώστε να μην μετατραπεί σε «καμπ» σαν το Καλαί της Γαλλίας.

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία είναι καλή» και ζήτησε την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων «για να υλοποιηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία». «Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», τόνισε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ αλλά έπρεπε να έρθει όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς». Όπως είπε «το ΝΑΤΟ δεν είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές, είχε όμως αποτέλεσμα ότι το blame game ενάντια στην Ελλάδα καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία». «Μην φορτώνετε την πιθανή αποτυχία του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση. Το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι η ροή αυτή μπορεί να σταματήσει μόνο στην Τουρκία και αλλάζει το παιχνίδι ενοχών ότι φταίει η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στην Αμυγδαλέζα λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν την έκλεισε και ότι ήταν πάντα σε λειτουργία αλλά με λιγότερο κόσμο καθώς είχε υποστεί καταστροφές, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό από την εποχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι «δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε “ελάτε σας περιμένουμε”», αλλά κράτη της Ευρώπης που ζητούσαν εργατικά χέρια. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην έκθεση του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων που ζητούσε 1.200.000 μετανάστες. «Αν νομίζετε πως ό,τι βλακεία και να πω εγώ μπορώ να καλέσω 850.000 πρόσφυγες (σ.σ. όσοι πέρασαν από την Ελλάδα), κάνετε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την διαχείριση του προβλήματος εντός της χώρας είπε ότι «δίνουμε τάξη στο χάος». «Χτίζουμε 500 με 1000 θέσεις την ημέρα. Ήδη έχουμε 36.000 θέσεις», ενώ αναφορικά με την εκταμίευση κονδυλίων από την Ε.Ε. τόνισε ότι είναι «φοβερά δύσκολη». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κονδύλι για σκυλιά: «Έχουμε ένα ποσό για σκυλιά. Ε, δεν θέλουμε σκυλιά. Θέλουμε φαί», ανέφερε. Χαρακτήρισε δε «κλειδιά» τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διαχείριση του προβλήματος, όπως και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κριτική από ΝΔ αλλά σε χαμηλούς τόνους

Η ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ωστόσο επέλεξε χαμηλότερους τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι δεν τέθηκε εκ νέου του θέμα της παραίτησής την οποία είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα που προκλήθηκε για το Σκοπιανό.

Ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια ούτως ή άλλως δύσκολη και ασαφή συμφωνία», ενώ την κατηγόρησε ότι αν «υιοθετούσε εγκαίρως κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης ίσως η κατάσταση να μην είχε φτάσει στο τραγικό αυτό σημείο».

«Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία, όμως είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ανησυχητικά ασαφής. Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη», ανέφερε για την Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε λόγο για «επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα που εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα των κειμένων που υπέγραψε».

Αναφερθείς στην εμπλοκή των Τούρκων διερωτήθηκε «ποια αρμοδιότητα θα έχουν» και σε «ποιες δομές θα ενταχθούν» αφού η χορήγηση ασύλου αφορά το κράτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα της χώρας είναι χώρας υπό διεθνή επιτήρηση». «Είστε υπερήφανοι; Σε όλα τα μέτωπα καταγράφετε ήττες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά δε τον τούρκο αστυνομικό με ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν την σφραγίδα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους είπε στον κ. Μουζάλα με δηκτικό πνεύμα: «Ελπίζω ότι εν τη ρύμη του λόγου δεν θα την πείτε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”». Όπως είπε, εξάλλου, «η Τουρκία αν είχε την πολιτική βούληση θα μπορούσε να ελέγξει τις ροές».

«Πόση πολιτική γενναιότητα χρειάζεται για να έχουμε συμφωνία στο προσφυγικό; Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής. 



Λάμπρος Σταυρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ