Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Καλάβρυτα, τόπος ιστορικής μνήμης



Ξακουστή αχαϊκή κωμόπολη με μακραίωνο παρελθόν, τα Καλάβρυτα απαντούν πρώτη φορά (ως Βαρονία Καλαβρύτων, μια από τις βαρονίες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας) στο «Χρονικόν του Μορέως», φημισμένη χρονογραφία του 14ου αιώνα, που αναφέρεται στην Πελοπόννησο επί Φραγκοκρατίας.

Εξάλλου, τα Καλάβρυτα διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Αγώνα του 1821, καθώς σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη βρίσκεται η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχθηκε η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Όμως, το γεγονός εκείνο που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή των Καλαβρυτινών και χαράχτηκε στις δέλτους της ελληνικής ιστορίας είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, η ομαδική εκτέλεση του άρρενος πληθυσμού των Καλαβρύτων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Η αντιστασιακή δράση που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας (ανατολικής Αχαΐας) από τις αρχές του 1943 είχε αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των Γερμανών. Η μάχη Ρογών - Κερπινής στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις κατάφεραν να συντρίψουν τα γερμανικά στρατεύματα και να αιχμαλωτίσουν δεκάδες Γερμανούς, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για τηνεκκαθαριστική επιχείρηση που έθεσαν σε εφαρμογή τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην περιοχή των Καλαβρύτων από τις 5 έως τις 15 Δεκεμβρίου 1943.

Με ορμητήριο την Τρίπολη, το Αίγιο και την Πάτρα, τα γερμανικά στρατεύματα, σπέρνοντας τον όλεθρο στις περιοχές απ' όπου διέρχονταν, κατευθύνθηκαν προς την επαρχία Καλαβρύτων, έχοντας ως τελικό στόχο την κωμόπολη των Καλαβρύτων. Οι γερμανικές δυνάμεις εισήλθαν στα Καλάβρυτα την 9η Δεκεμβρίου. Αφού δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κωμόπολη και διαβεβαίωσαν τους κατοίκους, διά στόματος του διοικητή τους, ότι ο στόχος τους ήταν απλώς και μόνον η εξόντωση των ανταρτών, προέβησαν στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες και στην αναζήτηση τυχόν γερμανών τραυματιών της μάχης Ρογών - Κερπινής. Τη 12η Δεκεμβρίου τα γερμανικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στα Καλάβρυτα έδωσαν την εντύπωση ότι ετοιμάζονταν να αποσυρθούν.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, τα γερμανικά στρατεύματα διέταξαν όλους τους Καλαβρυτινούς να συγκεντρωθούν στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο, ενώ οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 14 ετών οδηγήθηκαν σε φάλαγγες στην κοντινή Ράχη του Καππή, στο νυν Τόπο της Εκτέλεσης. Από εκεί υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν τη λεηλασία και την πυρπόληση των περιουσιών τους, ενόσω οι γυναίκες, οι μανάδες, τα παιδιά και τα αδέλφια τους τελούσαν υπό περιορισμό στο κτίριο του δημοτικού σχολείου.

Με μια πράσινη και, εν συνεχεία, μια κόκκινη φωτοβολίδα δόθηκε το σύνθημα της αδιανόητης εγκληματικής πράξης που επακολούθησε. Οι άνδρες και οι έφηβοι των Καλαβρύτων σωριάστηκαν νεκροί από τα πυρά των γερμανικών πολυβόλων. Η ειδεχθής πράξη των Γερμανών ολοκληρώθηκε με τη χαριστική βολή. Από τις εκατοντάδες Καλαβρυτινούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις γερμανικές κάννες, μόλις 13 διασώθηκαν, με τον τελευταίο επιζήσαντα να φεύγει από τη ζωή το 2005.

Οι γυναίκες και τα παιδιά που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν την ύστατη στιγμή από το δημοτικό σχολείο, λίγο πριν παραδοθεί στις φλόγες, έσπευσαν προς το μέρος όπου είχαν συγκεντρωθεί οι άνδρες τους, οι πατεράδες τους, οι γιοι και οι αδελφοί τους. Το ανείπωτο δράμα των καλαβρυτινών γυναικών και μανάδων είχε μόλις αρχίσει...

Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ιερό προσκύνημα, τόπο θυσίας και ιστορικής μνήμης, ο λευκός σταυρός και η πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα θυμίζουν, διδάσκουν και σωφρονίζουν, στέλνοντας μηνύματα ειρηνικής συνύπαρξης και συναδέλφωσης των λαών.

Στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκτίθενται φωτογραφίες από την προπολεμική ζωή των Kαλαβρύτων, φωτογραφικά ντοκουμέντα της πορείας προς το ολοκαύτωμα, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, φωτογραφίες και αντικείμενα που σώθηκαν από την κωμόπολη μετά την πυρπόλησή της από τους Γερμανούς.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Newsroom ΔΟΛ


Στη Βουλή δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του Ν.Φίλη για το Ποντιακό




Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, δύο μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις θέσεις του σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η Βουλή θα αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Φίλη.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά έχει κατατεθεί από το στέλεχος της ΝΔ και δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη και η δεύτερη από τον πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτη Σταμάτη.

Οι δύο μηνυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Φίλης παραβίασε διατάξεις του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Σε αργία ο Αχιλλέας Μπέος - Ορίζεται νέος δήμαρχος στο Βόλο





Σε αργία τίθεται ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος ο οποίος παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σε δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011, είχε υπογραφεί από τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Ηλία Τσέλιγκα στις 2 Δεκεμβρίου.

Τη διαπιστωτική πράξη της αργίας του δημάρχου, που στάλθηκε με συστημένη επιστολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, παραλήφθηκε προσωπικά από τον Αχιλλέα Μπέο.

Η διαπιστωτική πράξη, με την οποία τίθεται σε αργία ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σε δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011, είχε υπογραφεί από τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Ηλία Τσέλιγκα στις 2 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έγινε προσπάθεια επίδοσης του εγγράφου, αλλά η απάντηση ήταν ότι απουσίαζε η υπάλληλος που παραλαμβάνει την αλληλογραφία.

Τον Αχιλλέα Μπέο βαρύνουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η δίκη έχει οριστεί για τις 15 Απριλίου 2016.

Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Αχιλλέα Μπέου αναφέρουν ότι ο παυθείς δήμαρχος του Βόλου θα προσφύγει, αύριο κιόλας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ νομικοί κύκλοι μιλούν για μεγάλες πιθανότητες αναστολής και άρση της αργίας.

Παράλληλα, όπως, ορίζει ο Κώδικας Δήμων της Ελλάδας, αν ο δήμαρχος έχει τεθεί σε αργία, τα καθήκοντά του ασκεί αντιδήμαρχος, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται να συνεδριάσει σε διάστημα πέντε ημερών, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή.

Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκδώσει την ανωτέρω απόφαση μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών αφότου ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία, ή αν εκείνοι που ορίστηκαν αρνούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που στην περίπτωση του Δήμου Βόλου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς.

Για τη θέση του δημάρχου φέρεται να ενδιαφέρεται, με υψηλές πιθανότητες εκλογής, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπαζιάκας, από τους πλέον στενούς φίλους και συνεργάτες του Αχιλλέα Μπέου.


Πηγή : topontiki.gr




Ο εθνικός μας πλούτος πεταμένος στα σκουπίδια




Επίτρεψέ μου να ξεκινήσω το άρθρο με μια ερώτηση: Έχεις ακουστά την πόλη Peniscola;


Εκτός και αν είσαι γνώστης της γεωγραφίας της Valencia στην Ισπανία, λογικά η απάντηση είναι όχι. Η ομολογουμένως πανέμορφη αυτή μικρή πόλη των 7.500 κατοίκων στην ακτή της Μεσογείου μου ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι αρκετά πρόσφατα. Αφορμή να την ανακαλύψω στάθηκε το γεγονός ότι είμαι μεγάλος fanτης σειράς Game of Thrones, και, επισκεπτόμενος τα διάφορα fansitesαναζητώντας μήπως διέρρευσε κάποια πληροφορία για το cliffhanger ending του τελευταίου επεισοδίου, διάβασα πως οι συντελεστές της δημοφιλούς σειράς επέλεξαν την Peniscola ως μία από τις τοποθεσίες γυρισμάτων για τον έκτο κύκλο. Μάλιστα, οι τοπικοί παράγοντες της πόλης δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την επιλογή αυτή καθώς, πέρα από τις εκατοντάδες δουλειές που βρήκαν οι ντόπιοι που συνέβαλαν στην παραγωγή, περιμένουν μεγάλη άνοδο στον τουρισμό από του χρόνου. Αυτό άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλες πόλεις στις οποίες γυρίστηκαν εξωτερικές σκηνές, με αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτό του Dubrovnik στην Κροατία, όπου οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση 15% το 2014.

Εδώ θα σου κάνω την επόμενη ερώτηση: Ήξερες ότι στο παρελθόν οι συντελεστές της σειράς ήθελαν να γυρίσουν σκηνές στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ικαρία;


Ήθελαν, μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με την ελληνική γραφειοκρατία και φορολογία, οπότε και εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια και πήγαν στην Almeria, άλλη μια όμορφη πόλη στην Ισπανία. Και μιας και μιλάμε για όμορφες πόλεις στην Ισπανία, ίσως να θυμάσαι τη Santa Cruz στην Τενερίφη από την πρόσφατη επικαιρότητα. Είναι η τοποθεσία που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν οι συντελεστές της νέας ταινίας Jason Bourne ως σκηνικό για την Αθήνα. Μπορεί η ταινία να διαδραματίζεται στην ελληνική πρωτεύουσα και να έχει θέμα την οικονομική κρίση, αλλά για τους παραγωγούς ήταν πιο εύκολο να μετατρέψουν μερικούς δρόμους στην ισπανική πόλη σε αθηναϊκούς (στήνοντας ελληνικές ταμπέλες και μεταφέροντας μέχρι και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ) παρά να κάνουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα.
Τα δύο αυτά πρόσφατα παραδείγματα ανήκουν σε μια μεγάλη λίστα ντροπής για το ελληνικό κράτος δεκάδων τέτοιων χαμένων ευκαιριών. Πόσες θέσεις εργασίας, πόσα φορολογικά έσοδα, πόσους τουρίστες χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια λόγω τηςανικανότητας και της αδιαφορίας της δημόσιας διοίκησης να αναδείξει τη χώρα σε έναν ελκυστικό προορισμό για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές; Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια χώρα με τεράστια αφθονία και ποικιλία σε μαγευτικά φυσικά τοπία, αλλά και όταν πολλές υπερπαραγωγές του Hollywood τα τελευταία χρόνια έχουν ως βάση την ελληνική μυθολογία και ιστορία.Γιατί, ας πούμε, αντί για το Dubrovnik, να μην ήταν η Ρόδος γνωστή παγκοσμίως ως η τοποθεσία του φανταστικού King's Landing από το Game of Thrones;
Αυτή η ανεπάρκεια δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά συχνά εκδηλώνεται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαχείριση και προβολή της χώρας και του πολιτισμού μας. Δυστυχώς ο προστατευτισμός, ο ωχαδερφισμός και η αργομισθία που έχουν διαβρώσει το ελληνικό δημόσιο πολλές φορές συνθέτουν το πρόσωπο που υποδέχεται Έλληνες και ξένους τουρίστες οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομία, για αρκετούς εκ των οποίων η επίσκεψη στη χώρα μας αποτελεί ταξίδι ζωής. Παρά το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε λόγω της ιστορίας και της θέσης μας, σε πάρα πολλά σημεία υποδομών και διαχείρισης υστερούμε σημαντικά έναντι άλλων αντίστοιχων προορισμών, ορισμένων με πολύ μικρότερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας αξιοθέατων.
Ένα απλό παράδειγμα, που ενδεχομένως στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων είναι δευτερευούσης σημασίας, αποτυπώνει χαρακτηριστικά πώς βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Η φυλακή του Alcatraz στο San Francisco υποδέχεται επισκέπτες όλες τις ώρες της ημέρας, με πολλαπλές αναχωρήσεις πλοίων προς το μικρό νησί, και φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα στον Ειρηνικό Ωκεανό με φόντο την Golden Gate Bridge που συνοδεύει τις απογευματινές επισκέψεις. Αντίθετα, για τη Δήλο, ένα επίσης ακατοίκητο μικρό νησί-μνημείο αλλά με μοναδική ιστορική αξία παγκοσμίως, αναχωρούσαν για πάρα πολλά χρόνια (και πολύ πριν την κρίση) από τη Μύκονο μόνο τρία πλοία, στις 9:00, 10:00 και 11:30 το πρωί. Μόλις πέρυσι προστέθηκε και ένα μοναδικό απογευματινό δρομολόγιο που αναχωρεί στις 16:00, μετά από έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Και δε μιλάμε για κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία, αλλά για ένα νησί που βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σε έναν από τους διασημότερους προορισμούς της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο.
Θα πει κανείς, αυτό σε πείραξε εσένα, τα δρομολόγια από Μύκονο για Δήλο ή τα γυρίσματα του Game of Thrones; Γιατί δε λες για το τάδε ή το δείνα θέμα που μας κόστισε τόσα χρόνια πολύ παραπάνω; Η απάντηση είναι πως δυστυχώς όλα αυτά τα θέματα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, αθροιστικά οδήγησαν τη χώρα εδώ που έχει φτάσει σήμερα, και ειδικότερα, οδήγησαν στην τεράστια υποεκμετάλλευση, και σε οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο, ενός πραγματικά μοναδικού εθνικού πλούτου. Ήταν κοινό μυστικό για πολλά χρόνια πως στο χώρο του Τουρισμού και του Πολιτισμού γινόταν πάρτυ κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος συνδυαζόμενο με τεράστια αδιαφορία για την παραγωγή κάποιου έργου ή αποτελέσματος. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Τα δεκάδες τοπικά φεστιβάλ που κόστιζαν απίστευτα ποσά κάθε χρόνο; Τη φάμπρικα χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών χώρων με το αζημίωτο; Τις κοινοτικές επιδοτήσεις που έπαιρναν διάφοροι για να χτίσουν δήθεν ξενώνες και τα έκαναν εξοχικά (βλέπε το σπίτι της πεθεράς νυν Υπουργού στην Ικαρία); Τους αρχαιολογικούς χώρους που δεν έκοβαν αποδείξεις;
Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η σπατάλη των χρημάτων, αλλά η πλήρης αναποτελεσματικότητα στη χρήση τους. Όπως γινόταν και σε άλλους τομείς, τα κονδύλια που κατανέμονταν ήταν πολλά, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα αυτών κατέληγε στις τσέπες των εμπλεκομένων και όχι στη δημιουργία σοβαρών υποδομών διαχείρισης ή σε αποτελεσματικό σχεδιασμό μακροπρόθεσμης στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο. Όταν η χώρα χρεοκόπησε το 2010, τα λεφτά σταμάτησαν, οι όποιες υποδομές απαξιώθηκαν αλλά η γενικευμένη αδιαφορία παρέμεινε. Οι ντροπιαστικές εικόνες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που σήμερα ρημάζουν εγκαταλελειμμένες, έκαναν πρόσφατα το γύρο του κόσμου στα διεθνή μέσα, και αποτυπώνουν πλήρως τη διαχρονική νοοτροπία και αντιμετώπιση του κράτους προς τον Πολιτισμό.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο ακολούθησε την παραπάνω πεπατημένη, αλλά φαίνεται να δείχνει μια απίστευτη αδιαφορία και ηττοπάθεια σε κορυφαία θέματα. Όπως έκανε σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση, έτσι και στον τομέα του Πολιτισμού, η κυβέρνηση έσπευσε να ξηλώσει όλους τους προηγούμενους επικεφαλής και να διορίσει τους δικούς της κομματικούς. Ακόμη χειρότερα, όμως, εγκατέλειψε εντελώς αδικαιολόγητα σημαντικές προσπάθειες που ήταν σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση διέκοψε τη χρηματοδότηση της ανασκαφής στην Αμφίπολη, ή γιατί έβγαλε αιφνιδίως στη σύνταξη την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Για την ιστορία, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως με βάση τον ισχύοντα νόμο, η κυρία Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, αποχωρεί επειδή έκλεισε 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Και κοίτα να δεις σύμπτωση. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή θα της έδινε δικαίωμα παραμονής στη θέση της για άλλα επτά χρόνια! Αυτά όμως είναι αμελητέα μπροστά στους πραγματικά αψυχολόγητους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο αναμφίβολα κορυφαίο θέμα που αφορά τον Πολιτισμό.

Θυμάσαι την επίσκεψη της Amal Alamuddin, της πασίγνωστης δικηγόρου διεθνών σχέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέρυσι στην Αθήνα για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα;


Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η κυρία Alamuddin ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση, και σύμφωνα με δημοσιεύματα επικοινώνησε τον Ιούλιο με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, πληροφορώντας τον πως είχε ετοιμάσει μια εκτενέστατη νομική γνωμάτευση για τα Γλυπτά. Μάλιστα, το κόστος σύνταξης της γνωμάτευσης αυτής το είχε αναλάβει ομογενής, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κύριος Ξυδάκης φέρεται να της απάντησε να την αφήσει στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Αντί να την καλέσει αυτοπροσώπως στην Αθήνα και να προβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν την προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πετάξει στα σκουπίδια την ευκαιρία να αποκτήσει τεράστια δημοσιότητα διεθνώς το θέμα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, δεδομένου της πολύ μεγάλης δημοφιλίας και κύρους που απολαμβάνει η γνωστή δικηγόρος.
Πιο πρόσφατα, ο νυν Υπουργός και κατά δήλωσίν του πολέμιος της αριστείας, Αριστείδης Μπαλτάς, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση παύει τη συνεργασία της με τη δικηγορική εταιρεία καθώς δε θα διεκδικήσει νομικά τα Γλυπτά, φοβούμενη μήπως χάσει τη δίκη. Πέρα από το ότι η παραπάνω απόφαση υιοθετεί πλήρως ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Μεγάλης Βρετανίας (με κερασάκι στην τούρτα το ότι ο κύριος Μπαλτάς τα αποκάλεσε «Ελγίνεια Μάρμαρα»), αποκαλύπτει και κάτι άλλο για το κυβερνών κόμμα. Φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ιδιαιτερότητα στο ποιες διασημότητες αξιοποιεί: Κλείνει την πόρτα στη δικηγόρο σύζυγο του George Clooney για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά επιστρατεύει το Λάκη Λαζόπουλο να πιει ποτό στο Γκάζι με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο Hollande ως εκπρόσωπο της ελληνικής τέχνης.
Είναι πολύ στενάχωρο ότι τα χειρότερα συμπλέγματα της ψυχοσύνθεσής μας ως λαού έχουν εκφραστεί στην κρατική διαχείριση του μεγαλύτερού μας εθνικού κεφαλαίου. Μας αρέσει να μιλάμε (σχεδόν συνωμοτικά) για το πώς θα εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στο υπέδαφος, όταν αδυνατούμε να διαχειριστούμε επαρκώς το πραγματικό El Dorado της χώρας, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Την τελευταία δεκαπενταετία, ανταγωνίστριες χώρες όπως η Κροατία και η Τουρκία κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν τις τουριστικές τους αφίξεις, συγκριτικά πολύ περισσότερο από όσο τις αυξήσαμε εμείς.
Και ειδικά φέτος, αντί να ξεχωρίσουμε ως πυλώνας σταθερότητας μέσα στην ένταση της ευρύτερης περιοχής, φτάσαμε να έχουμε ρεκόρ ακυρώσεων από τα Capital controls, τις κλειστές τράπεζες και την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών. Ακόμα και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχει φόβος λόγω των τζιχαντιστών, εμείς κοιτάμε πάλι να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας, διώχνοντας τους πιθανούς τουρίστες με βίαιες διαδηλώσεις αναρχικών στην πρωτεύουσα και τη δημιουργία καταυλισμών στις κεντρικές πλατείες της.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εθνικό σχέδιο ώστε να εκμεταλλευτεί το πλήρες δυναμικό της. Πρέπει να αναβαθμίσει την προσβασιμότητα και τη λειτουργία των κορυφαίων μνημείων της. Πρέπει να καθιερώσει τις πόλεις ως διεθνείς προορισμούς για ολιγοήμερα city breaks. Πρέπει να αναδείξει το χειμερινό τουρισμό και να διευρύνει τη σεζόν πέρα από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Πρέπει να αναπτύξει θεματικό τουρισμό πχ. ιατρικό, γαστρονομικό, εκπαιδευτικό, ναυτικό, αθλητικό, αγροτικό, κινηματογραφικό κλπ. Πρέπει να στήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία ιδιωτικών μαρίνων. Πρέπει να επισπεύσει την ιδιωτικοποίηση και αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, πολλά εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Πρέπει να διευκολύνει και να προσελκύσει τα δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως που θέλουν να διδάξουν μέσω παραρτημάτων τους ανθρωπιστικές επιστήμες στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα και αποφασιστικά. Είναι τόσο μα τόσο κρίμα να απαξιώνουμε το μοναδικό αυτό κληροδότημα της ιστορίας και της θέσης μας. Ειδικά εν μέσω της βαθιάς κρίσης και υψηλής ανεργίας, είναι εγκληματικό για το κράτος, όχι μόνο να μην κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευτούμε υλικά και πνευματικά αυτόν τον εθνικό πλούτο, αλλά να στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή, επειδή απλούστατα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε από τη μιζέρια και την παρακμή της χρεοκοπίας πέρα από το να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Το Game of Thrones έχει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2017. Δεν ξέρω αν θα ανανεωθεί, όπως και δεν ξέρω αν θα ξαναπροσπαθήσει να κάνει γυρίσματα στη χώρα μας. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μοναδική και πανέμορφη, με ιστορία, τοπία και μνημεία που θα είναι πάντα περιζήτητα από όλους. Ας τα αναδείξουμε λοιπόν, και ας μην τα πετάμε στα σκουπίδια.

Δημήτρης Βλάχος 
Στέλεχος επενδυτικής τράπεζας
Πηγή :huffingtonpost.gr



Βόμβες Βελκουλέσκου: Η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετες ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό




Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου. Προανήγγειλε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα

Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, επεσήμανε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε την πάγια θέση του Ταμείου, περί της ανάγκης μίας αξιoσημείωτης απομείωσης του Δημόσιου Χρέους. Όπως ανέφερε οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο αυτό δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας.

Συμπλήρωσε δε, ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική.

Η ίδια υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού διευκολύνοντας την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
iefimerida.gr


Φοροφυγάδες κάνουν τα πάντα για να θολώσουν τα νερά





Γράφει ο Γιάννης Αθανασίου

Υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής που πραγματικά το κράτος είναι υπερβολικό αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις φοροφυγάδων που στην προσπάθεια τους να ξεμπλέξουν φτάνουν στο σημείο να μπλέξουν τους πάντες εκτός από το αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο μπαταχτσής τελικά είναι και φαίνεται και τίποτα δεν είναι τυχαίο και το κακό είναι ότι παρασύρουν οι αποδεδειγμένα φοροφυγάδες και τους άμοιρους οικονομικά αδύναμούς και έτσι είναι όλοι ένοχοι για το κράτος.

Πριν από λίγες ημέρες συζητούσα με ένα φίλο και συνάδελφο ο οποίος είχε ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα μεγάλης κακουργηματικής φοροδιαφυγής και μάλιστα του είχε ζητηθεί να βοηθήσει γιατί όπως έλεγε ο φοροφυγάς είχε πέσει θύμα δικηγόρων και λογιστή οι οποίοι του είχαν φάει πολλά λεφτά χωρίς να τον βοηθήσουν και το χρέος έλεγε ότι δεν ήταν δικιά του ευθύνη αλλά αυτών που τον εξαπάτησαν.

Μάλιστα παραλίγο όπως έλεγε τουλάχιστον ο φοροφυγάς στον φίλο μου να πέσει θύμα και τοκογλύφου στον οποίο θα τον οδηγούσε ένας φίλος του τον οποίο κατηγορούσε επίσης ότι προσπάθησε να τον εξαπατήσει, με σκοπό να δανειστεί από τον τοκογλύφο τα  λεφτά για να πληρώσει το χρέος του στην εφορία το οποίο ανερχόταν σε 400.000 ευρώ.

Τον περίμενε και ο ανακριτής πριν από λίγες ημέρες για να απολογηθεί για την κακουργηματική φοροδιαφυγή.

Η συμπεριφορά του φοροφυγά έδειξε ότι τελικά του έφταιγαν όλοι και προσπαθούσε να τους εμπλέξει όλους αντί να δεχθεί ότι πράγματι είχε φοροδιαφύγει και είχε εξαπατήσει το κράτος.

Ο φίλος και συνάδελφος, προσπάθησε να βοηθήσει τον φοροφυγά αν και κάτι δεν του πήγαινε καλά στην όλη υπόθεση και έτσι του βρήκε ένα τίμιο δικηγόρο που προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά του ξεκαθάρισε ο δικηγόρος στον φοροφυγά ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του και έτσι άρχισε το γνωστό παραμύθι φταίνε όλοι οι άλλοι οι «απατεώνες» εκτός από εμένα κτλπ.

Ξαφνικά και ενώ ο δικηγόρος δούλευε στην υπόθεση και ο φίλος μου για να βοηθήσει έψαχνε παντού να βρει τα δήθεν στοιχεία της απάτης των υπολοίπων σε βάρος του φοροφυγά, εμφανίστηκε με νέα εντολή ένας άλλος δικηγόρος ο τέταρτος κατά σειρά που είχε αναλάβει πλέον την υπόθεση φοροδιαφυγής του μπαταχτσή φοροφυγά και ο οποίος δούλευε παρασκηνιακά και κρυφά από τον επίσημο δικηγόρο αρκετές μέρες πριν κάνει την εμφάνιση του στον συνάδελφο του παρουσιάζοντας ότι έχει πλέον την νέα εντολή.

Εκτός από την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του δικηγόρου προς τον δικηγόρο φαίνεται ότι κάτι άλλο ήταν στην μέση και κάποιος κάποιοι φοβόντουσαν κάτι για το οποίο δεν μπήκε ο φίλος μου στον κόπο πλέον να ψάξει γιατί κατάλαβε ότι σίγουρα το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι και δεν άξιζε ούτε να ασχοληθεί.

Φυσικά ο σοβαρός δικηγόρος έστειλε επιστολή καταδικάζοντας τις ενέργειες του φοροφυγά και του συναδέλφου του και έφυγε από την υπόθεση ζητώντας την αμοιβή του για τον χρόνο τον οποίο είχε ασχοληθεί και αντί της αμοιβής ο φοροφυγάς άρχισε να κατηγορεί και τον δικηγόρο όπως και τους προηγούμενους και όλα αυτά για να αποφύγει την αμοιβή για τις υπηρεσίες του δικηγόρου που σημαίνει ότι συνειδητά δεν πληρώνει και δεν είχε από την αρχή διάθεση να πληρώσει.

Μαζί με τον δικηγόρο την πλήρωσε και ο συνάδελφος μου που πήγε να τον βοηθήσει λόγω της φιλίας που είχε με ανιψιά του φοροφυγά και εκεί που πήγε να κάνει το καλό πήγε να βγει και κακός επειδή πήγε να τον βοηθήσει και δεν τα κατάφερε κατηγορώντας τον ότι δεν τον βοήθησε όσο έπρεπε και δεν έκανε σωστά την δουλειά του.

Τέτοιες μέθοδοι φοροφυγάδων τύπου φταίνε όλοι και είναι όλοι απατεώνες εκτός από εμένα δείχνουν μόνο ενοχή για την κακουργηματική φοροδιαφυγή που έχεις διαπράξει και μόνο τίμιος και θύμα δεν φαίνεσαι στην δικαιοσύνη.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα στο γιατί η εφορία δεν ξεχωρίζει τα ξερά από τα χλωρά και βάζει όλους στο ίδιο καζάνι!!

Αυτά για αρχή θα μάθω και θα σας γράψω και την συνέχεια.



Τούρκος βουλευτής : Μέσω Τουρκίας και Ευρώπης προμηθεύονται οι τζιχαντιστές υλικά για την παρασκευή του θανατηφόρου αερίου Σαρίν!





Βούτυρο στο ψωμί της Ρωσίας, που κατηγορεί την Άγκυρα για συνεργασία με τους τζιχαντιστές του ISIS, είναι τα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος βουλευτής Ερέν Ερντέμ, σύμφωνα με τον οποίο το Ισλαμικό Κράτος προμηθεύεται τα απαραίτητα για την παρασκευή του θανατηφόρου αερίου Σαρίν μέσω της Τουρκίας.

Ο Ερντέμ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία δηλαδή), υποστηρίζει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έκλεισε... βιαστικά και επί της ουσίας το θέμα "κουκουλώθηκε". Οι καταγγελίες του έγιναν αρχικά στην τουρκική βουλή την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια στο Russia Today. Κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν – Νταβούτογλου πως απέτυχε να διερευνήσει τα μονοπάτια της Τουρκίας, μέσω των οποίων προμηθεύονται οι τζιχαντιστές ό,τι χρειάζονται για να φτιάξουν το σαρίν.

Το σαρίν έχει χρησιμοποιηθεί στη Συρία και από το καθεστώς Άσαντ, στη Γκούτα και άλλες γειτονιές της Δαμασκού το 2013. Τότε, το συριακό καθεστώς είχε δεχτεί να... ξεφορτωθεί τα χημικά που κατείχε στο πλαίσιο διαμεσολαβητικής συμφωνίας με τον ΟΗΕ, προκειμένου να μην γίνει επέμβαση από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην τουρκική Βουλή, ο Ερντέμ παρουσίασε στοιχεία για ποινική έρευνα που είχε ανοίξει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Άδανα το 2013. Μιλώντας στο rt.com ο Ερντέμ έδωσε νέα στοιχεία. Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων πολιτών συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με το Ισλαμικό Κράτος για την προμήθεια αερίου Σαρίν. Είπε ότι τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπεκλάπησαν αποκάλυψαν ότι το στέλεχος της Αλ Κάιντα Χαϊγαμ Κασάπ, αγόρασε Σαρίν.

«Υλικά χημικών όπλων έρχονται στην Τουρκία και συναρμολογούνται στη Συρία, σε στρατόπεδα του ISIS, τα οποία ήταν εκείνη την εποχή γνωστά ως στρατόπεδα του ιρακινού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα. Αυτές είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου αναφέρεται "μην ανησυχείτε για τα σύνορα, θα τα κανονίσουμε εμείς, όπως και τη γραφειοκρατεία"», είπε στο rt.com ο Ερντέμ.

«Ο εισαγγελέας στα Άδανα, Μεχμέτ Αρικάν, συνέδεσε πρόσωπα και έκανε συλλήψεις. Αλλά δεν είχε επιρροή. Μια εβδομάδα μετά, ανέλαβε άλλος εισαγγελέας και όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Έφυγαν από την Τουρκία και πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες ανέφεραν όλες τις λεπτομέρειες, από το πως το φορτίο θα προετοιμαζόταν, ποια φορτηγά θα χρησιμοποιούνταν, σε ποιες ημερομηνίες. Από το Α ως το Ω, όταν είχαν συζητηθεί και καταγραφεί. Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία, οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι», είπε ο Τούρκος βουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του ιδρύματος Μηχανιστικής και Χημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές δείχνουν πως η τουρκική κυβέρνηση συγκάλυψε το θέμα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ να εμπλέκεται. Σύμφωνα με στοιχεία, ο Μποζνταγκ ήθελε να μάθει εκ των προτέρων από τον παρασκευαστή του Σαρίν πότε και αν οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιούσαν το χημικό αέριο.

Ο Ερντέμ υποστηρίζει ότι η Δύση σκόπιμα κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ τον Αύγουστο του 2013 για τις επιθέσεις με Σαρίν και το χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για εισβολή των ΗΠΑ στη Συρία. Αλλά σύμφωνα με τον Τούρκο βουλευτή, τα στοιχεία της υπόθεσης στα Άδανα, δείχνουν ότι την επίθεση εκείνη στις γειτονιές της Δαμασκού είχε κάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Από τις κατηγορίες του δεν γλίτωσαν οι δυτικοί, αφού αυτοί, όπως λέει, προμηθεύουν τα βασικά υλικά για την παρασκευή του Σαρίν. «Όλα τα βασικά υλικά αγοράζονται από την Ευρώπη. Οι Δυτικοί θα πρέπει να αναρωτηθούν για αυτές τις σχέσεις. Οι Δυτικοί ξέρουν πολύ καλά ποιος έκανε τις επιθέσεις με Σαρίν στη Συρία. Ξέρουν αυτούς τους ανθρώπους, ξέρουν με ποιους συνεργάζονται, ξέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν για την Αλ Κάιντα. Νομίζω οι Δυτικοί είναι υποκριτές».



Πηγή: rt.com, newsit.gr


H νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να καταργηθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία



Ζητά ακόμα μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία και δυνατότητα απαλλαγής για τους μαθητές, αλλά και αποδέσμευση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την κατάργηση της πρωινής προσευχής και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό, προτείνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε παρέμβασή της με τίτλο «Δικαίωμα στη Μόρφωση, Δικαίωμα στη Ζωή».

Στην εισήγησή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Θεσμοθέτηση διετούς προσχολικής δημόσιας εκπαίδευσης, που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα, σε κτίρια με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό.

2. Θεσμοθέτηση της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θέσπιση ενιαίου λυκείου θεωρίας και πράξης (με κατάργηση του σημερινού διασπασμένου σε Γενικό Λύκειο- Επαγγελματικό Λύκειο- Επαγγελματική Σχολή).

3. Θεσμοθέτηση ενός αναβαθμισμένου κύκλου μεταλυκειακής δημόσιας και δωρεάν τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως βασικού συστατικού στοιχείου της δημόσιας εκπαίδευσης, που να καλύπτει επαρκώς το σύνολο των τεχνολογικών ειδικοτήτων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και ενδιαφέρουν τους νέους ανθρώπους.

4. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα και λήψη εκπαιδευτικών και κοινωνικών μέτρων υπέρ των πιο οικονομικά καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και της σχολικής εγκατάλειψης.

5. Ενίσχυση-∆ιεύρυνση αποτελεσματικών προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας συμβάλλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

6. Κατάργηση της παραπαιδείας μέσα από την ανασύνταξη των σχολικών προγραμμάτων και βιβλίων και την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών. Αξιοποίηση διδακτικών μεθόδων που δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, στην εξασφάλιση της γνώσης με χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης και των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Στροφή του μαθησιακού ενδιαφέροντος των μαθητών στις σπουδές τους στο Λύκειο και όχι στην φροντιστηριακή προετοιμασία για τις εξετάσεις.

7. Αναβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου με απελευθέρωση από τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεται και η οικογένεια από τις δυσβάσταχτες δαπάνες για τις εξετάσεις. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να καταργηθεί ο σημερινός χαρακτήρας του Λυκείου ως μηχανισμού «προγύμνασης» των νέων στην πρόσβαση τους στα ΑΕΙ/ΤΕΙ

8. Πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων και εξοπλισμός όλων των σχολικών μονάδων με βιβλιοθήκες, επαρκείς εγκαταστάσεις, εργαστήρια και υποδομές πληροφορικής.

9. Καθιέρωση δημόσιας δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης των παιδιών με αναπηρία στα γε- νικά ή σε ειδικά σχολεία, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

10. Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού όλων των βαθμίδων. Στελέχωση από υπεύθυνα εκπαιδευτικά στελέχη με κατάλληλες επιστημονικές – παιδαγωγικές γνώσεις, συνεχή επιμόρφωση και δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, εξασφάλιση αξιοκρατίας, ικανοποιητικών αποδοχών και ευνοϊκών συνθηκών εργασίας. Κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας στην εκπα δευση και κάλυψη όλων των κενών, αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού με μόνιμους εκπαιδευτικούς, με σταθερές εργασιακές σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

11. Αναδιάρθρωση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα και δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να κατανοήσει με πληρότητα το κοινωνικό περιβάλλον: περιβαλλοντική εκπαίδευση, εκπαίδευση στην ισότητα των φύλων, αγωγή υγείας, μουσική, άθληση, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.

12. Κατάργηση της πρωινής προσευχής, μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό.

13. Απογευματινή λειτουργία του σχολείου όπου ο χώρος θα διατίθεται για προγράμματα παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες καθώς και προγράμματα εμπλουτισμού της παιδείας που λαμβάνει ο μαθητής (καλλιτεχνικά μαθήματα, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Παράλληλα ο χώρος πρέπει να αποτελεί χώρο έκφρασης όλων των μαθητών και να δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από αυτούς για ψυχαγωγικούς σκοπούς (πχ προβολές ταινιών, παιχνίδι και εν γένει δημιουργική απασχόληση).

14. Καθιέρωση δωρεάν προληπτικού υγειονομικού ελέγχου των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη.


Πηγή 


Ξεκινά την Τρίτη το κυνήγι των «κόκκινων» δανείων–Ερχονται πλειστηριασμοί





Πριν καλά- καλά μπουν στο βαθύ «κόκκινο», δηλαδή πριν συμπληρωθούν 90 ημέρες, οι τράπεζες από εδώ και πέρα θα κυνηγάνε τα «επικίνδυνα» δάνεια, προειδοποιώντας ακόμα και με πλειστηριασμό όσους δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Μπορεί, λοιπόν, τα funds να μένουν μακριά από τα δάνεια των νοικοκυριών ως τις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο από την Τρίτη όσοι έχουν εκκρεμότητες με το δάνειο τους, θα νιώσουν να σφίγγει ο κλοιός, με την εφαρμογή των νέων προβλέψεων του Κώδικα Δεοντολογίας. Συγκεκριμένα, για όσα δάνεια είναι σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών ως τις 15 Δεκεμβρίου, οι τράπεζες θα στείλουν ειδοποίηση ως τις 30 Δεκεμβρίου για ρύθμιση εντός 15 ημερών. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα λάβουν προειδοποιητική επιστολή ότι εντός 15 ημερών κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ακόμα και της μοναδικής τους κατοικίας!

Από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, όσοι αφήνουν απλήρωτα τα δάνεια τους για πάνω από 30 ημέρες, θα λαμβάνουν προειδοποιητική επιστολή εντός δύο εβδομάδων, προκειμένου να προσέλθουν στην τράπεζα τους για τα περαιτέρω ήτοι για την υποβολή όλων των αναγκαίων στοιχείων και δικαιολογητικών, που θα τους κρατήσουν μακριά από τη λίστα των «μη συνεργάσιμων».

Η συμφωνία με τους δανειστές φέρνει, πάντως, και στη χώρα μας τα funds, που θα μπορούν να αγοράζουν όχι μόνο δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (,κόκκινα»), αλλά και δάνεια εξυπηρετούμενα, μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια του δανειολήπτη.

Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του
Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του;
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αν το ρυθμίσει ή κάνει διακανονισμό με την τράπεζα του εντός 12 μηνών από την ειδοποίηση που θα λάβει. Αυτοί που δεν γλιτώνουν με τίποτα είναι οι δανειολήπτες, που θα χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι».
Τι προβλέπει το... μενού των ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων; Πολλά και διάφορα, αναλόγως του προφίλ των δανειοληπτών. Κατ' αρχάς, διευκολύνσεις διάρκειας έως 5 έτη:
  1. Τόκοι μόνο ("Interest Only"): Κατά τη διάρκεια καθορισμένης βραχυπρόθεσμης περιόδου, καταβάλλονται μόνο τόκοι.
  2. Μειωμένες δόσεις ("Reduced Payment"): Μειώνεται το ποσό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων αποπληρωμής (το νέο ποσό δόσης ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το ποσό δόσης το οποίο θα αντιστοιχούσε σε ρύθμιση μόνο τόκων) για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο.
  3. Περίοδος χάριτος ("Grace Period"): παρέχει στο δανειολήπτη τη δυνατότητα προκαθορισμένης περιόδου αναστολής πληρωμών.
  4. Αναβολή Πληρωμής Δόσης/Δόσεων ("Skip Payment(s)"): παρέχεται, συμβατικά, η δυνατότητα στο δανειολήπτη να μεταφέρει χρονικά μία δόση του δανείου.
  5. Τακτοποίηση Καθυστερούμενου Υπολοίπου ("Arrears Settlement"):τακτοποίηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, συνήθως μέσω συμφωνίας ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων και διατήρηση της απαίτησης για το άληκτο υπόλοιπο.
  6. Κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ("Arrears Capitalization"): H κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.
  7. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις, προβλέπονται και λύσεις μακροπρόθεσμες, που φτάνουν ως και το “κούρεμα” του αρχικού δανείου. Ειδικότερα:
  8. Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου
  9. Αλλαγή του τύπου επιτοκίου, από κυμαινόμενο σε σταθερό ή αντίστροφα.
  10. Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου (δηλαδή της ημερομηνίας της τελευταίας συμβατικής καταβολής δόσης του δανείου).
  11. Διαχωρισμός της χορήγησης ("Split Balance"): Όταν μια τράπεζα συμφωνεί να διαχωρίσει ένα πχ. ενυπόθηκο δάνειο δανειολήπτη σε δύο τμήματα ("tranches"): i. ένα ενυπόθηκο δάνειο, το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει, με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής αυτού και ii στο υπόλοιπο τμήμα του αρχικού δανείου, το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξ αρχής από τα δυο μέρη.
  12. Μερική διαγραφή χρεών ("Partial Debt Forgiveness/ Write Down"): Αυτή η επιλογή προβλέπει την οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης, ώστε να διαμορφωθεί σε ύψος, που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.
  13. Πρόσθετη εξασφάλιση ("Additional Collateralization"): Όταν λαμβάνονται πρόσθετες εξασφαλίσεις από το δανειολήπτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, ευνοϊκότερης για τον δανειολήπτη, ρύθμισης.
  14. Λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης ("Operational Restructuring"):Αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι πιστώτρια/ες τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
  15. Συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με Μετοχικό Κεφάλαιο ("Debt/equity swaps"): Εφαρμόζεται σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών, όπου μέρος του χρέους μετατρέπεται σε Μετοχικό Κεφάλαιο και η τράπεζα καθίσταται μέτοχος της επιχείρησης, ώστε το υπόλοιπο του χρέους να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του δανειολήπτη.
  16. Εθελοντική Παράδοση Ενυπόθηκου Ακινήτου ("Voluntary Surrender"): O δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί εθελοντικά την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου
  17. Μετατροπή σε Χρηματοδοτική Μίσθωση ("Mortgage to Lease"): O δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα υπογράφοντας σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης και χρήσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο (συνήθως πέντε έτη).
  18. Πώληση και ενοικίαση ("Mortgage to Rent"): Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών).
  19. Μεταβίβαση/Πώληση του δανείου/Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο ("Outright Sale/Disposal/Discounted Pay−off"): Η μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα.
  20. Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας ("Trade Down"): Συμφωνία που επιτρέπει σε δανειολήπτη με οικονομικές δυσκολίες που έχει υποθηκευμένη την κύρια κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη να την πωλήσει αγοράζοντας νέα χαμηλότερης άξιας.


Γιώργος Παππούς
Πηγή: iefimerida.gr 


Με 1,5 εκατ. ανέργους η κυβέρνηση αριστεράς δεν μπορεί να πάει μακριά


(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)



Στην παραδοχή ότι «δεν μπορεί να πάει μακριά μια κυβέρνηση της αριστεράς με 1,5 εκατ. ανέργους» προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά: "δεν μπορεί να πάει μακριά μια κυβέρνηση της αριστεράς με 1,5 εκατ. ανέργους. Το μόνο σίγουρο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα πρέπει να τα επινοήσεις".

Σχολιάζοντας στη συνέχεια το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης ανέφερε πως " το βασικό υστέρημα που έχουμε είναι η απουσία ενός συνεκτικού πολιτικού λόγου που να εξηγεί τι κάνουμε,ποιοι είναι οι αντίπαλοι, οι παγίδες και η πολιτική μας γραμμή". Τόνισε δε, ότι στις "σημερινές συνθήκες λειτουργούμε κάτω από μια αφόρητη πολιτική πίεση. Από ένα σύστημα υποβολής και επιτήρησης. Το ένα έχει να κάνει με τους παγκόσμιους συσχετισμούς (εχθρός δεν είναι μόνο το κουαρτέτο)αλλά, την ίδια στιγμή παλεύει σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που σε υποχρεώνει να κάνεις πολιτικές που δεν θα ήθελες".

Με αφορμή τέλος, τη συζήτηση για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος ανέφερε πως "το κόμμα είναι βασανισμένο, περνάει μια εσωτερική κρίση αλλά υπάρχει με τις δομές του και προσπαθεί να είναι μπροστά και στο κυβερνητικό έργο", ενώ αφήνοντας αιχμές για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπογράμμισε με νόημα: "δεν έχουμε βρει το φάρμακο. Αυτός που μας προστατεύει ή μας ελέγχει είναι η κοινωνία".



Πηγή: iefimerida.gr


Αποκάλυψη : Καίνε την Αθήνα και τρέχουν στον Λάμπρου ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ να τους σώσει




Αποκάλυψη-ντοκουμέντο: Πώς οι συλληφθέντες από την ΕΛ.ΑΣ. έβρισκαν μέσω του ίδιου του Λάμπρου προσω    πικά, μέσα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνηγόρους υπεράσπισης δωρεάν

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., και δη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συλλαμβάνει αναρχικούς και κουκουλοφόρους που διαλύουν το κέντρο της Αθήνας, o γνωστός από τις καταγγελίες Πανούση κ. Πάνος Λάμπρου τους υπερασπίζεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουν νομική εκπροσώπηση. Ενα ακόμη παράδοξο αυτής της κυβέρνησης προκύπτει μέσα από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στην επέτειο μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από τη μία ο κ. Νίκος Τόσκας ως αρμόδιος υπουργός συλλαμβάνει εκείνους που καίνε μαγαζιά και αυτοκίνητα, από την άλλη ο κ. Λάμπρου μέσα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την υπεράσπισή τους. Το «ΘΕΜΑ» έκανε ένα απλό πείραμα. Αμέσως μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες που ακολούθησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα στηρίζει και βοηθά τους συλληφθέντες, επιχειρήσαμε να δούμε αν πράγματι η Κουμουνδούρου προσφέρει στήριξη σε αυτούς που έκαψαν και λεηλάτησαν καταστήματα. Τηλεφωνήσαμε, λοιπόν, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ παριστάνοντας τον συγγενή ενός από τους συλληφθέντες. Αμέσως μας παρέπεμψαν στον κ. Λάμπρου που εκείνη την ώρα ήταν στα γραφεία και μας συνέδεσαν τηλεφωνικά μαζί του. Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος που είχαμε μαζί του:

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΑΝΟ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχει συλληφθεί ο αδελφός μου στην προχθεσινή διαδήλωση και δεν έχω τη δυνατότητα κάποιου δικηγόρου. Τι μπορώ να κάνω;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εχει συλληφθεί το παιδί στα προχθεσινά;
ΔΗΜ.: Ναι, στα Εξάρχεια.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και τι ηλικίας είναι το παιδί;
ΔΗΜ.: 15 ετών.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ααα, είναι από τους ανήλικους.
ΔΗΜ.: Ναι, είναι από τους ανήλικους.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα σου δώσω εγώ μία δικηγόρο, σημείωσε 6972..., λέγεται Κ...Κ... Είναι δικηγόρος, εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι συντονίστρια των Δικαιωμάτων, θα της πεις ότι μίλησες με εμένα, με τον Πάνο τον Λάμπρου, θα της πεις το και το. Μην ανησυχείς, οπωσδήποτε θα βρούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει νομική υποστήριξη του παιδιού.
ΔΗΜ.: Είναι μικρός ο αδελφός μου και τον έπιασαν και είναι κατηγορούμενος και για εμπρησμό...
ΛΑΜΠΡΟΥ: Για όλα τα καλά του Θεού που λέμε.
ΔΗΜ.: Και για εμπρησμό, είχαν και μάρτυρες.    
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι μέσα το παιδί τώρα;
ΔΗΜ.: Ναι, είναι μέσα. Είχε πετάξει κάτι πέτρες, μια μολότοφ. Πού πήγε και έμπλεξε μ’ αυτά; Αλλο η διαδήλωση, άλλο να πάει να σπάει και να πετάει μολότοφ.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τώρα μην το ψάχνεις, άσ’ το. Γράψε και το κινητό το δικό μου να το έχεις 6944... Πάρε όμως και την Κ..., να μην κάνουμε το σπασμένο τηλέφωνο.
ΔΗΜ.: Σας είπα όμως ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Βρε παιδί μου, θα της το πεις αυτό, ότι δεν υπάρχει αυτή η οικονομική δυνατότητα, τι θα κάνουμε με δικηγόρο. Πες, μίλησα με τον Πάνο, ξεκίνα με αυτό, ότι μιλήσαμε μαζί. Δεν υπάρχει δυνατότητα, τι κάνουμε.
ΔΗΜ.: Ξέρει, φαντάζομαι, αυτές τις υποθέσεις, έχει χειριστεί. 
ΛΑΜΠΡΟΥ: Βρε ξέρει, ξέρει, δεν σου λέω τυχαία ένα όνομα. Μπορεί να το αναλάβει η ίδια, μπορεί να σε παραπέμψει αλλού, θα το δούμε. Πάρε την Κ... και θα βρούμε άκρη. 

Αμέσως μετά επικοινωνούμε με τη δικηγόρο που μας σύστησε ο κ. Λάμπρου, η οποία μάλιστα είναι Συντονίστρια Δικαιωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος :



ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα, η κυρία Κ... Κ...;
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ K.K.: Μάλιστα.
ΔΗΜ.: Σας παίρνω εκ μέρους του κ. Πάνου Λάμπρου.
K.K.: Μάλιστα.
ΔΗΜ.:Συνέλαβαν προχθές τον αδελφό μου στη διαδήλωση, είναι ένα από τα ανήλικα παιδιά. Μίλησα με τον κ. Λάμπρου και μου έδωσε το κινητό σας γιατί χρειάζομαι νομική βοήθεια και μου είπε να καλέσω εσάς.
K.K.: Είπατε ότι ο αδελφός σας είναι ένας από τους ανήλικους που έχει συλληφθεί;
ΔΗΜ.: Ναι, ναι. Είναι 15 ετών, κατηγορείται για εμπρησμό, μια μολότοφ και κάτι πέτρες. Πέσαμε από τα σύννεφα οικογενειακώς, αλλά κοιτάμε τι θα γίνει με την κατάσταση, γιατί και οι γονείς μου είναι άποροι κι εγώ δεν εργάζομαι. Και κάλεσα τον κ. Λάμπρου και μου είπε να καλέσω εσάς. Τι μπορεί να γίνει;
Κ.Κ.: Πότε πρόκειται να περάσει από ανακριτή; Γιατί είναι θέμα ημερών, αύριο-μεθαύριο.
ΔΗΜ.: Πήγα χθες και τον είδα και θα ξαναπάω το απόγευμα να ρωτήσω λεπτομέρειες. Καταλαβαίνετε, δεν είμαι δικηγόρος, δεν τα ξέρω αυτά. Θα σας καλέσω να σας ενημερώσω.
K.K.: Κι εγώ θα προσπαθήσω να βρω κάποιον δικηγόρο να σας βοηθήσει.
ΔΗΜ.: Εγώ εξήγησα την κατάσταση στον κ. Λάμπρου. Πώς μπορεί να με βοηθήσει κάποιος δικηγόρος, θα χρειαστούν κάποια έξοδα; Αυτή την υπόθεση τη χειρίζεστε εσείς, θα τη χειριστεί κάποιος άλλος; 
K.K.: Θα βρούμε κάποιον δικηγόρο που θα τη χειριστεί χωρίς προσωπική αμοιβή.

Καλούμε και πάλι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου βρίσκεται ο κ. Λάμπρου και αυτή τη φορά τον ζητάμε με το όνομά του. Εξάλλου περιμένει το τηλεφώνημά μας για να τον ενημερώσουμε τι έγινε με τη δικηγόρο. Και στη δεύτερη επικοινωνία μας με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τον ρωτάμε για το οικονομικό, δηλαδή ποιος θα πληρώσει τον δικηγόρο που θα αναλάβει την υπεράσπιση του συγγενή μας, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει συλληφθεί επειδή πέταγε μολότοφ και πέτρες μετά την πορεία προκαλώντας υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα.



Μετά τους διαλόγους με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», o υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον αντεξουσιαστικό αγώνα στηρίζοντας τους συλληφθέντες για εμπρησμούς με μολότοφ στα πρόσφατα επεισόδια που τάραξαν για άλλη μία φορά το κέντρο της Αθήνας 


ΔΙΑΛΟΓΟΣ Νο 2 ΜΕ ΠΑΝΟ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου είπε καταρχάς ότι θα κοιτάξει να δει ποιος δικηγόρος μπορεί να το χειριστεί. Δηλαδή δεν μου είπε ξεκάθαρα ότι θα το χειριστεί εκείνη.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, μα δεν είναι απαραίτητο. Γιατί είναι θέμα συντονισμού.
ΔΗΜ.: Υπάρχει μια ομάδα δικηγόρων δηλαδή που τα χειρίζεται και μπορεί να με παραπέμψει σε κάποιον άλλον;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, ναι, ακριβώς.
ΔΗΜ.: Αν χρειαστεί ένα ποσό πώς μπορεί να καλυφθεί;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα εξασφαλιστεί, μωρέ, μη στεναχωριέσαι. Θα βρούμε λύση. 
ΔΗΜ.: Θέλω να είμαι διασφαλισμένος. Το κόμμα μπορεί να με βοηθήσει σε αυτό, να με καλύψει;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μη στεναχωριέσαι, κάτι θα γίνει. Θα βρούμε λύση. 
ΔΗΜ.: Να μην έχω άγχος και γι’ αυτό...
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να μην έχεις άγχος.

Να μην έχουμε άγχος, λοιπόν, για το αν θα βρούμε δικηγόρο για τον συγγενή μας, ο οποίος... έριχνε μολότοφ και πέτρες διαλύοντας μαζί με άλλους αναρχικούς και αντεξουσιαστές το κέντρο της Αθήνας, κατέστρεφε αυτοκίνητα και καταστήματα, αφού ο κ. Λάμπρου δεσμεύτηκε ότι θα μας βρει δικηγόρο να τον υπερασπιστεί και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον απελευθερώσει, και μάλιστα χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Ασφαλώς πάντως και ο δικηγόρος δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο κατηγορούμενος δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν και άλλες πιέσεις. Πρόσφατη είναι η καταγγελία του κ. Γιάννη Πανούση, ότι την περίοδο που ήταν υπουργός «σε επεισόδια που είχαν γίνει συλλήψεις, δέχθηκα τηλεφωνήματα “ν’ αφήσω τα παιδιά”», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν ενέδωσε στις υποδείξεις.


Πηγή : protothema.gr




Ειδικό τσιπάκι για αυτοκίνητα και μηχανάκια



Με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα-βινιέτα που θα έχει ενσωματωμένο ένα τσιπάκι θα κυκλοφορούν σύντομα όλα τα οχήματα στην Ελλάδα, προκειμένου το Δημόσιο να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να ελέγχει με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και με συνοπτικές διαδικασίες εάν οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα, καθώς και εάν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει την υποχρεωτική προμήθεια του σήματος από όλα τα οχήματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν ξένες πινακίδες και εισέρχονται στη χώρα μας. Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα έχει θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο καθώς το Δημόσιο θα είναι σε θέση να ελέγχει και να εντοπίζει αυτόματα ποιοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και εν συνεχεία να τους επιβάλει άμεσα τα πρόστιμα.

Επιπλέον, το μέτρο θα εφαρμοστεί και για οχήματα με ξένες πινακίδες που εισέρχονται στη χώρα μας καθώς οι οδηγοί τους θα υποχρεώνονται να προμηθεύονται το επίμαχο αυτοκόλλητο κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, πληρώνοντας ένα αντίτιμο το ύψος του οποίου θα είναι ανάλογο του χρόνου παραμονής τους εντός της επικράτειας.

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εντός του 2016:

Όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα πρέπει να προμηθευτούν το ειδικό σήμα, στο οποίο θα υπάρχει ενσωματωμένο το τσιπάκι.

Το σήμα θα δίνεται δωρεάν στοιυς κατόχους των ελληνικών ΙΧ μαζί με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας

Θα είναι υποχρεωτικό να το προμηθευτούν όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά καθώς και δίκυκλα.

Ο έλεγχος του σήματος θα γίνεται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου από περιπολικά τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ειδικές συσκευές ελέγχου. Το δημοσιονομικό όφελος από το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο καθώς κάθε όχημα θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται εύκολα για το κατά πόσο έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς το Δημόσιο.



Πηγή


Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο




Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έδωσαν ένα ηχηρό "χαστούκι" στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, στερώντας του την επικράτηση στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο δεν κερδίζει καμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, παρά την ευρεία επικράτησή του στον πρώτο γύρο, πριν από μία βδομάδα. Η Ακροδεξιά δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε στις βόρειες περιφέρειες, όπου η Μαρίν Λεπέν θεωρείτο αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε και στις νότιες περιφέρειες γύρω από τη Νίκαια, όπου ήταν υποψήφια η νεαρή ανηψιά της Λε Πέν, Μάριον. Τα αποτελέσματα της Κυριακής κόβουν "τα φτερά" της Μαρίν Λεπέν, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, στις δύο βασικές περιοχές στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο φαινόταν ότι θα κερδίσει, οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποσύρθηκαν, αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο στους συντηρητικούς υποψηφίους. Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας. Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως αντίθετη με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Η Λεπέν είχε κερδίσει πάνω από το 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρω, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Στις εκλογές του δεύτερου γύρου ήρθαν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.

Το Εθνικό Μέτωπο είχε μαζέψει αρκετές πολιτικές νίκες σε τοπικές εκλογές των τελευταίων χρόνων, αλλά το να κερδίσει ολόκληρη περιφέρεια θα ήταν πρωτάκουστη νίκη για το κόμμα πριν τις προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες.

Παρά την ήττα του όμως, οι πολιτικοί της Αριστεράς και Δεξιάς είπαν ότι τα συντηρητικά κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι – πρέπει να δράσουμε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σε οπαδούς του.

Και όντως, η μέρα αποτέλεσε την ανεπίσημη έναρξη των εκλογών καθώς πολιτικοί όλων των κομμάτων έθεσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών χθες στο πλαίσιο των προεδρικών των φιλοδοξιών.



Πηγή : kathimerini.gr


Δέκα χρόνια φυλακή σε οδηγό ΚΤΕΛ και αγρότη για βιασμό ανήλικου κοριτσιού με ειδικές ανάγκης




Στις φυλακές της Τρίπολης οδηγήθηκαν με απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, ένας οδηγός του ΚΤΕΛ Αρκαδίας κι ένας αγρότης από χωριό της Βόρειας Κυνουρίας, που καταδικάστηκαν για βιασμό ανήλικου κοριτσιού, ατόμου με ειδικές ανάγκες.

Στις φυλακές της Τρίπολης οδηγήθηκαν με απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, ένας οδηγός του ΚΤΕΛ Αρκαδίας κι ένας αγρότης από χωριό της Βόρειας Κυνουρίας, που καταδικάστηκαν για βιασμό ανήλικου κοριτσιού, ατόμου με ειδικές ανάγκες.

Η πράξη είχε τελεστεί πριν από πολλά χρόνια και είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία, ενώ το σημαντικό σύμφωνα με πληροφορίες είναι πως η ανήλικη έμεινε έγκυος κι έφερε στον κόσμο δίδυμα, τα οποία ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις DNA έχουν διαφορετικό πατέρα.

Η υπόθεση αναφορικά με τον οδηγό του ΚΤΕΛ είχε δημοσιοποιηθεί και πριν από περίπου δύο χρόνια, γιατί δεν είχε καταβάλει την εγγύηση που είχε οριστεί, με αποτέλεσμα τότε να συλληφθεί, ενώ η εμπλοκή του αγρότη έγινε πρόσφατα γνωστή, με την απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου στα μέσα της εβδομάδας, που επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών σε έκαστο κατηγορούμενο.Οι δύο καταδικασθέντες έχουν οδηγηθεί στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης.



Πηγή: skai.gr