Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Που είναι τώρα οι αγανακτισμένοι; Οεεεεο; Έρευνα: Οι 'αγανακτισμένοι' αποσταθεροποίησαν το δικομματικό σύστημα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ



Νέα έρευνα των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Παντείου για τα αίτια της πτώσης του δικκοματισμού στη χώρα μας. Ποια η δύναμη του κινήματος των "αγανακτισμένων" που έκανε την εμφάνισή του πριν 4 χρόνια και ποια η πολιτική του μετατόπιση

Το κίνημα των "αγανακτισμένων" στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, πριν από τέσσερα χρόνια, αποσταθεροποίησε το δικομματικό παραδοσιακό σύστημα της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατέρρευσε, η Ν.Δ. έχασε ένα μεγάλο κομμάτι της δυναμικής της και οι "αγανακτισμένοι" μετακινήθηκαν στα αντιμνημονιακά κόμματα της εποχής- πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ, και τους ΑΝΕΛ, αλλά και στη Χρυσή Αυγή, στη συνέχεια, και σε άλλες μικρότερες δυνάμεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πάντειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με Έλληνες ερευνητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με θέμα τη συλλογική δράση των "αγανακτισμένων" στην Ελλάδα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ως προς την κληρονομιά που μας άφησαν οι "αγανακτισμένοι", ο κ. Μαραντζίδης επισήμανε: "Μας κληρονομούν οι αγανακτισμένοι μια παρατεταμένη αστάθεια στο κομματικό σύστημα; Δηλαδή, ουσιαστικά οι δεσμοί, από εδώ και μπρος, ανάμεσα στους ψηφοφόρους και τα κόμματα θα είναι τόσο μόνιμοι όσο υπήρξαν ή απλώς ήταν ο καταλύτης για μετάβαση η οποία θα κρατήσει; Είναι νωρίς ακόμη να δώσουμε απάντηση. Ίσως σε λίγους μήνες να μπορούμε να πούμε περισσότερα. Οι 'αγανακτισμένοι' αφήνουν και μια δεύτερη κληρονομιά. Είναι η κληρονομιά οργής στο επίπεδο των συναισθημάτων, η οποία, από εδώ και μπρος, θα είναι πιο εύκολο να ανάβει".

Στην ερώτηση, αν θα ξαναδούμε το κίνημα των "αγανακτισμένων", η απάντησή του ήταν: "Δεν το ξέρω αν θα τους ξαναδούμε ως κίνημα 'αγανακτισμένων', όπως δεν το ξέραμε και πριν".

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα εργασίας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Oxford Ηλία Ντίνα και του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννη Κωνσταντινίδη δίνεται απάντηση και στο ερώτημα γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν "οι εκλογές του 2015 συνιστούν μια σημαντική παρέκκλιση από τη βασική υπόθεση εργασίας της θεωρίας της οικονομικής ψήφου.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι ψηφοφόροι ανταμείβουν την κυβέρνηση σε εποχές ευημερίας και την καταψηφίζουν σε κακές οικονομικές συγκυρίες. Ανεξάρτητα προϋπάρχουσας κομματικής ταύτισης, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά το κλείσιμο των Τραπεζών θεωρήθηκε από όλους χειρότερη από αυτή πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπερψηφίστηκε κερδίζοντας αυτοδυναμία στη Βουλή. Τι εξηγεί αυτό το παράδοξο; Η εξήγηση διαφαίνεται να πηγάζει στην κουλτούρα θυματοποίησης που είναι κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία και καθιστά σαφή τη διάκριση μεταξύ προσπάθειας και αποτελέσματος. Οι ψηφοφόροι ένιωσαν θύματα της κρίσης και με βάση αυτή την ταυτότητα ξεχώρισαν τις προθέσεις και τη διαπραγματευτική μάχη της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, επέλεξαν την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί η οικονομία δεν μέτρησε στην επιλογή τους, αλλά γιατί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κρίθηκε στη βάση της προσπάθειας ανεξαρτήτου αποτελέσματος".


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


Πηγή


Αποφυλακίστηκε από το Γκουαντάναμο ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος



Ο τελευταίος Βρετανός που κρατείτο στην φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, έφτασε στη Βρετανία, μετά την αποφυλάκισή του έπειτα από 13 χρόνια κράτησης χωρίς δίκη και χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

"Επιβεβαιώνουμε ότι ο Σακέρ Ααμέρ απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο και έφτασε στη Βρετανία", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον 46χρονο Ααμέρ, έναν Σαουδάραβα που πήρε τη βρετανική υπηκοότητα το 1996, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ.

"Η επιστροφή του Ααμέρ στη Βρετανία ήταν στόχος της κυβέρνησης εδώ και χρόνια. Χαιρετίζουμε την απελευθέρωσή του και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Ααμέρ "είναι ελεύθερος να επανενωθεί με την οικογένειά του", διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι δεν διώκεται από τις βρετανικές αρχές.

Ο Σακέρ Ααμέρ είναι παντρεμένος με μια Βρετανίδα και δεν έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα το τέταρτο παιδί τους, το οποίο γεννήθηκε λίγο μετά τον εγκλεισμό του στο Γκουαντάναμο, το 2002. Είχε συλληφθεί στην Τόρα Μπόρα, στο βόρειο Αφγανιστάν, τον Δεκέμβριο του 2001, με την υποψία ότι χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα και στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό της οργάνωσης αυτής.

Σύμφωνα όμως με τη βρετανική οργάνωση Retrieve, που υπερασπίζεται τους κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, ο Ααμέρ εργαζόταν για έναν φιλανθρωπικό οργανισμό την περίοδο που συνελήφθη στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι υποστηρικτές του λένε ότι κρατήθηκε φυλακισμένος για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς να απαγγελθούν ποτέ κατηγορίες σε βάρος του και χωρίς να δικαστεί, επειδή ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθησαν άλλοι συγκρατούμενοί του.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που πληροφορούμαστε ότι η μακρά και απαράδεκτη δοκιμασία του πήρε τέλος. Ελπίζουμε ότι (...) θα λάβει την ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του με την οικογένειά του στο Λονδίνο", είπε ο Άντι Γουόρθινγκτον, συμπρόεδρος της ομάδας υποστήριξης "Στηρίζουμε τον Σακέρ".

Οι δικηγόροι του Σακέρ είχαν ζητήσει το 2013 να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις που έδειξαν ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, ημικρανίες, άσθμα και πόνους στα νεφρά.


Πηγή


Δεν πληρώνει ο δικηγόρος της Σταμάτη την εγγύηση των 50.000 ευρώ



Την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για την καταβολή των εγγυοδοσιών, των δικαστικών παραβόλων, χρηματικών ποινών κλπ ζητεί ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη.

Την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για την καταβολή των εγγυοδοσιών, των δικαστικών παραβόλων, χρηματικών ποινών κλπ ζητεί ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη.

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο δικηγόρος, Γιάννης Παγορόπουλος, ζητεί να παγώσει εκ νέου η καταβολή εγγυοδοσιών για την αποφυλάκιση κατηγορουμένων, αφού όπως λέει δεν έχει αλλάξει τίποτα στην τραπεζική αργία (capital controls).

Για το λόγο αυτό είναι αδύνατη η καταβολή εκ μέρους της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου του ποσού των 50.000 ευρώ που της έχει επιβληθεί ως περιοριστικός όρος για την αποφυλάκισή της.

Παράλληλα, οι συνήγοροι της Βίκυς Σταμάτη καταθέτουν και αίτηση της επίμαχης απόφασης.



Πηγή: skai.gr


Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: 22 αρχαία ναυάγια στους Φούρνους




Θησαυρός κρυμμένος στο βυθό

Χαρακτηρίζονται πλέον ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων και όχι άδικα. Κάτω από τα νησάκια των Φούρνων βρίσκεται κρυμμένος ένας τεράστιος θησαυρός που ήρθε στο φως το καλοκαίρι από ομάδα ελληνοαμερικάνων αρχαιολόγων.

Μέσα σε 13 ημέρες ερευνών εντοπίστηκαν στο βυθό των Φούρνων 22 ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.



Σύμφωνα με πληροφορίες του Δήμου Φούρνων στο in.gr, πάνω από τα μισά ναυάγια χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο (περίπου 300-600 μ.Χ.). Συνολικά, τα ναυάγια εκτείνονται από την Αρχαϊκή Περίοδο (700-480 π.Χ.), στην Κλασική (480-323 π.Χ.) και την Ελληνιστική (323 - 31 π.Χ.), μέχρι και την Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας).

Οι Φούρνοι βρίσκονται ακριβώς στη μέση μιας μεγάλης διαδρομής μεταξύ Ανατολής-Δύσης, καθώς και της διαδρομής Βορράς-Νότου που συνέδεε το Αιγαίο με την Ανατολή. Τα πλοία που ταξίδευαν από την ελληνική ηπειρωτική χώρα προς τη Μικρά Ασία ή αυτά που απέπλευσαν από το Αιγαίο για την Ανατολή, έπρεπε να περάσουν από τους Φούρνους.

Οι Φούρνοι ήταν το ασφαλέστερο μέρος που θα μπορούσαν να σταματήσουν και να δέσουν τα πλοία στην περιοχή.



Τα φορτία τους αποκαλύπτουν εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολή και την Αίγυπτο. Τουλάχιστον τρία πλοία μετέφεραν φορτίο με αμφορείς ή αγγεία, τα οποία δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε άλλα ναυάγια.

Πρόκειται κυρίως για σαμιακούς αμφορείς της Αρχαϊκής περιόδου (700-480 π.Χ.) και της Υστερορωμαϊκής περιόδου (3ος-7ος αιώνας μ.Χ.). Επίσης, βρέθηκαν σινωπικοί αμφορείς και μεγάλοι αμφορείς της Μαύρης Θάλασσας του 2ου αιώνα μ.Χ. που περιέχουν σάλτσα ψαριού. Σε ένα από τα ναυάγια ύστερης κλασικής περιόδου βρέθηκε φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων και σε ένα άλλο αμφορείς από τη Συρία και την Παλαιστίνη του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ.

Ήταν η πρώτη φορά που μια υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή οργανώθηκε στα νησιά. Αρχαιολόγοι από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το RPM Nautical Foundation συνεργάστηκαν με ντόπιους σφουγγαράδες, ψαράδες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης.

Ο αριθμός των ναυαγίων πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς οι αρχαιολόγοι έχουν ερευνήσει μόλις το 5% των ακτών του αρχιπελάγους.



Πηγή : tovima.gr


Αντιπαράθεση Βούτση – Κωνσταντοπούλου για ατασθαλίες στο Ίδρυμα της Βουλής



Οι πληροφορίες θέλουν τον Νίκος Βούτση να απαντά σε έντονο ύφος στη Ζωή Κωνσταντοπούλο

Ένταση επικράτησε κατά τη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από την ίδια και οι υπόλοιποι πρώην πρόεδροι της Βουλής όπως ο Δημήτρης Σιούφας, Απόστολος Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας.

Η συνεδρίαση έγινε στο γραφείο του νυν προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και οι πληροφορίες θέλουν την κα Κωνσταντοπούλου, να κουνάει εκνευρισμένη στον αέρα έγγραφα και να ζητάει επιτακτικά τα τιμολόγια, κατηγορώντας τον κο Βούτση για διπλοεγγραφές στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα να βάλλει εναντίον του υποστηρίζοντας ότι πράγματα που είχαν πληρωθεί ήδη από τη Βουλή εκείνος τα ενέταξε στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον ΠτΒ να απαντά σε έντονο ύφος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ την ενόχλησή τους εξέφρασαν και οι υπόλοιποι παριστάμενοι, οι οποίοι έψεξαν την κα Κωνσταντοπούλου ότι όσο διάστημα ήταν εκείνη ΠτΒ δεν συγκάλεσε ούτε μία φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και τώρα έρχεται να ζητήσει το λόγο και να κάνει ελέγχους.

Τελικά ο κος Βούτσης της παρέδωσε τα τιμολόγια που ζήτησε για να τα μελετήσει και θα συνεδριάσει το ΔΣ του ιδρύματος εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.



Πηγή: skai.gr


Ξεκινούν μαθητικές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα



Μαθητικές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με μια σειρά αιτημάτων όπως η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Στην Αθήνα, μαθητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στα Προπύλαια, ενώ θα προηγηθεί στις 10.00 στον ίδιο χώρο, συναυλία.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας για την ίδια μέρα από τις 11.00 έως τις 14.00 και καλεί σε συμμετοχή των καθηγητών στη μαθητική κινητοποίηση. Να στηρίξουν το μαθητικό συλλαλητήριο καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.






Αντίθετα με την Ελλάδα υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην ευρωζώνη



Σταθερή στο 25% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο στο 10,8%, έναντι 10,9% τον Αύγουστο.

Στην «Ε.Ε. των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3%, έναντι 9,4% τον Aύγουστο. Ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2014, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,5% και στην Ε.Ε. 10,1%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Συνολικά τον Σεπτέμβριο καταγράφονται 22,6 εκατ. άνεργοι στην Ε.Ε. και 17,3 εκατ. άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (25% τον Ιούλιο) και στην Ισπανία (21,6%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,5%), στην Τσεχία (4,8%) και στη Μάλτα (5,1%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 1,2 εκατ.. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,5% και στις γυναίκες στο 29,4%.

Αύξηση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 48,1% τον Ιούνιο σε 48,6% τον Ιούλιο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (48,6%), στην Ισπανία (46,7%) στην Κροατία (43,1%) και στην Ιταλία (40,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στην Αυστρία (11%) και στην Ολλανδία (11,5%).

Τον Σεπτέμβριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22,1% (έναντι 22,2% τον Αύγουστο του 2014) και στην Ε.Ε. παρέμεινε σταθερή στο 20,1%.


Πηγή


Δεν δέχονται μειώσεις και αποχωρούν από το Mega



Την αποχώρηση από το Mega 5-6 δημοσιογράφων, οι οποίοι αρνούνται να συναινέσουν σε μείωση των αποδοχών τους, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του καναλιού για περικοπές μισθών 20% μεσοσταθμικά, προκειμένου να βοηθηθεί η εταιρεία στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πρόκειται για πρόσωπα που στελεχώνουν επί χρόνια τον ειδησεογραφικό τομέα, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σαραντάκος, μετά από 25 χρόνια εργασίας στο κανάλι, ο Στρατής Αγγελής, προϊστάμενος του τμήματος διεθνών ειδήσεων, ο Στέλιος Παπαπέτρου, υπεύθυνος για το ρεπορτάζ Εργασίας και Ασφαλιστικό, Κωνσταντίνα Καζαντζή, Σωτήρης Τσιοπανούδης κ.ά.




Πηγή: zoornalistas






Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας δεν θα τα καταφέρει -Είμαι περήφανος για τη Μέρκελ



Μακριά πλέον από τα κυβερνητικά πόστα, αλλά και από τα φώτα της κομματικής σκηνής, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν δείχνει να περιορίζεται μόνο στα συγγραφικά ή πανεπιστημιακά ενδιαφέροντά του, αλλά επεκτείνει τα σχέδια του.

Στο μεταξύ, δεν σταματάει να δίνει συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ όπου δηλώνει αποστασιοποιημένος από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν πρόκειται να επιτύχει.

Στην τελευταία του μακροσκελή συνέντευξη στην Deutsche Welle, σημειώνει ότι θέλει να δώσει το δικό του στίγμα για το μέλλον της Ευρώπης, «μιας Ευρώπης που πρέπει να αλλάξει».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τη γνώμη του θα αποτύχει και το ξέρει, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την Ανγκελα Μέρκελ αναφορικά με την στάση της στο προσφυγικό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πετύχει και το ξέρει. Παραιτήθηκα γιατί δεν ήμουν  προετοιμασμένος να υπογράψω ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα ότι αναγκάστηκε να το αποδεχτεί, αν και δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Και τώρα βρισκόμαστε στην ανόητη θέση που όλες οι δυνάμεις στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, των Γερμανών και της ελληνικής κυβέρνησης - παριστάνουν ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα το οποίο όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αρνήθηκα να συμμετέχω σε αυτές τις γελοιότητες κι έτσι παραιτήθηκα».

Στη ερώτηση, «πώς είναι οι σχέσεις σας τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό;», ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει ανταλλάξει κουβέντα  με τον Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να αλλάξει. Για την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ο Γ. Βαρουφάκης «στάζει μέλι», λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ιδιαίτερα περήφανος για την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες.  «H στάση της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες μπορεί να είναι προάγγελος καλών πραγμάτων στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης.



Πηγή: iefimerida.gr 


Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί



Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την ερχόμενη Δευτέρα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη σχετική αναστολή, η οποία είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, απόρροια των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι πρακτικά θα εξακολουθήσει να ισχύει το άτυπο μορατόριουμ μη διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τυπικά αυτοί πλέον επιτρέπονται, καθώς η απαγόρευση εκ του νόμου θα ισχύει έως αύριο, 31 Οκτωβρίου 2015. Η μη συνέχιση της αναστολής σημαίνει, πέρα από απελευθέρωση των πλειστηριασμών, και επαναφορά των εξώσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών». Η εν λόγω απόφαση είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.  Προέβλεπε δε ότι αναστέλλεται από τις 21 Ιουλίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Η απόφαση αυτή σήμαινε κατ’ αρχάς την αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών υπέρ του Δημοσίου, για τους οποίους μέχρι τα capital controls δεν υπήρχε κάποια απαγόρευση, τυπική ή άτυπη. Με τη λήξη ισχύος της αύριο Σάββατο, σημαίνει ότι κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα επιτρέπεται ξανά η διενέργεια πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο.

Αρκετά πιο περίπλοκη, ωστόσο, είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες. Σήμερα, εκ του νόμου προστασία στην πρώτη κατοικία από διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης παρέχεται μόνο μέσω του νόμου 3869/2010, γνωστού ως νόμου Κατσέλη. Η οριζόντια προστασία για τους ενήμερους δανειολήπτες, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακίνητης περιουσίας, γνωστή ως ρύθμιση Χατζηδάκη, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Παράταση στην εν λόγω ρύθμιση δεν δόθηκε ποτέ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, ατύπως αυτή εξακολούθησε να ισχύει, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Μάλιστα, στις 21 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4224/2013)».

Η «Καθημερινή» απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο μεν δεν υπογράφει την επίμαχη ΚΥΑ (πρόκειται για απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης), είναι αρμόδιο δε για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο Οικονομίας, «πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα πραγματοποιούνται, όπως δεν πραγματοποιούνται και πριν από τις 21 Ιουλίου, όταν αποφασίστηκε η αναστολή λόγω των capital controls». Από το υπουργείο Οικονομίας παραδέχονται, όμως, ότι τυπικά μπορούν να γίνουν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι μια και η όλη διαδικασία απαιτεί 40 ημέρες μέχρι η υπόθεση να φτάσει ενώπιον του δικαστηρίου, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κανένας πλειστηριασμός πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. «Εως τότε», διαβεβαιώνουν, θα έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα».

Στο μεταξύ, άμεσα, μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, θα πρέπει να καταβάλουν τις εγγυοδοσίες τους όσοι αποφυλακίστηκαν από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα κάνοντας χρήση της υπουργικής απόφασης που ανεστάλη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η πρόσφατα αποφυλακισθείσα σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία καλείται άμεσα να καταβάλει την εγγύηση των 50.000 ευρώ που της επέβαλε το δικαστήριο. Κι αυτό διότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση είχε ανασταλεί από τις 21 Ιουλίου και η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας ή και μετά τη λήξη της.

Αυτο πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αποφυλακίστηκαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να καταβάλουν εγγύηση θα πρέπει να το πράξουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήξη ισχύος της υπουργικής απόφασης, δηλαδή στις 6 Νοεμβρίου, αλλιώς θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι εφόσον η εγγύηση είναι περιοριστικός όρος.

Ως προς την καταβολή των δικαστικών παραβόλων που αφορούν σε μηνύσεις κ.τ.λ., ισχύει το ίδιο χρονικό περιθώριο και θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.



Πηγή


Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Θα πληρώνουν ακόμα και οι κληρονόμοι



Στο φουλ δουλεύουν τα επιτελεία των τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ άλλων επεξεργάζονται σενάρια για τα "κόκκινα" δάνεια και ιδιαίτερα τα στεγαστικά, προσδοκώντας να όχι μόνο να περιορίσουν το κόστος, αλλά και να αποκομίσουν κέρδη από τη διαχείρισή τους. Για το σκοπό αυτό συνεργάζονται με αλλοδαπές εταιρείες που έχουν τη γνώση και την εμπειρία στη διαχείριση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Στο τραπέζι των …τραπεζών έχουν πέσει και εξετάζονται πολλές προτάσεις και σενάρια ώστε οι δανειολήπτες να μην ξεσπιστωθούν και να πληρώνουν τη δόση του δανείου για το ίδιο ή ακόμα και για άλλο σπίτι.

Και εξηγούμαστε. Υπάρχει η πρόταση που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Δημοκρατία", σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούν, εφόσον συμφωνεί και ο δανειολήπτης που αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο, να παίρνουν το σπίτι του και να του δίνουν ένα άλλο μικρότερης αξίας, να "κουρεύουν" το δάνειο ανάλογα με την αξία του νέου σπιτιού και να προσαρμόζουν τη δόση στις οικονομικές δυνατότητές του.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζουν είναι η επέκταση της διάρκειας των δανείων ακόμα και ως τα ογδόντα έτη του δανειολήπτη (από 75 που ισχύει σήμερα). Ετσι με τη ρύθμιση αυτή οι δόσεις ειδικά των νέων σε ηλικία δανειοληπτών, θα μειωθούν σημαντικά και πολλά δάνεια θα είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν.

Μία πιο τολμηρή εκδοχή αυτού είναι στη ρύθμιση να υπάρχει ρήτρα κληρονομικότητας, οπότε η διάρκεια του δανείου θα είναι πολύ μεγαλύτερη, η δόση μικρότερη και την εξυπηρέτηση του δανείου θα αναλαμβάνουν οι κληρονόμοι του δανειολήπτη, οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει και επομένως θα κάνουν αποδοχή της κληρονομιάς.

Δεν λείπουν ακόμα και οι ιδέες να περιέρχονται τα σπίτια στην ιδιοκτησία των τραπεζών και οι δανειολήπτες να έχουν πλέον μόνο τη χρήση πληρώνοντας ένα ενοίκιο.


Πηγή 


Ξαφνικός θάνατος για καταθέσεις και διαδικασίες εξπρές για εξώσεις από τα σπίτια



- Στο στόχαστρο όσοι χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ στα Ταμεία
- Τουλάχιστον 100.000 άτομα κινδυνεύουν να χάσουν τις καταθέσεις τους
- Όποιος δεν έχει κάνει ρύθμιση ή δεν πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης βρίσκεται σε κίνδυνο
- Από Δευτέρα έρχονται και οι πλειστηριασμοί, ξεκινούν οι εξώσεις από σπίτια

Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται πλέον άμεσα όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία και μάλιστα μιλάμε για ποσά μόλις 5.000 ευρώ και άνω. Ουσιαστικά η διαδικασία για τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεκινούν από τον Δεκέμβριο και απειλούν άμεσα περί τους 100.000 ασφαλισμένους με οφειλές οι οποίοι είτε δεν έχουν μπει σε ρύθμιση μέχρι σήμερα, είτε μπήκαν σε κάποια ρύθμιση αλλά δεν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις.

Ουσιαστικά το μέτρο ισχύει από την ερχόμενη Κυριακή καθώς εκπνέει και η τελευταία παράταση, το πάγωμα, που υπήρξε με υπουργική απόφαση στις κατασχέσεις έως 31 Οκτωβρίου. Ήδη στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη χρέη ύψους 12,9 δισ. που αντιστοιχούν σε 275.000 οφειλέτες. Από αυτούς οι 100.000 χρωστούν αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 ευρώ και είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο.

Από δευτέρα επίσης ξεκινά μια άλλη διαδικασία που βάζει στο στόχαστρο περιουσιακά στοιχεία λόγω οφειλών. Αυτή τη φορά μιλάμε ωστόσο για ακίνητα καθώς ξεπαγώνουν από τη Δευτέρα οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και εξώσεις από σπίτια) για όσους έχουν σε βάρος τους σχετικές δικαστικές αποφάσεις.Με την μη παράταση της ισχύος της υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, «ξεμπλοκάρουν» και οι αναγκαστικές εκτελέσεις όπως επίσης και η καταβολή των δικαστικών παραβόλων, πράξεις οι οποίες επίσης είχαν «παγώσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ως εξής: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21−7−2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αριθμ. 57384/31−8−2015 όμοια (Β΄ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ΄ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».



Πηγή : newsit.gr


Αποκλειστικό: Ο αρχηγός της οργάνωσης έδινε οδηγίες μέσω skype από τη φυλακή για εμπόριο κοκαΐνης και ξυλοδαρμούς


Νέα στοιχεία για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε με από τις φυλακές Τρικάλων έρχονται στη δημοσιότητα.
Τα μέλη της ήταν τόσο καλά οργανωμένα που ο αρχηγός, αν και ήταν στη φυλακή, είχε τη δυνατότητα να μιλάει με τα ελεύθερη μέλη μέσω skype και να τους δίνει οδηγίες.
Βέβαια στις συνομιλίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida αυτές ήταν: 
μπλουζάκια: κοκαΐνη
βάψιμο: σωματικές βλάβες
μαντάν: όσοι ήταν από την Αρμενία
σχολείο: αστυνομικές υπηρεσίες
ρούβλια: ευρώ
άρρωστα τηλέφωνο: είχαν μπει επισυνδέσεις (τα παρακολουθούσαν)
κόκκινα σκυλιά: οι αστυνομικοί
κονιάκ: το καλάσνικοφ
πουλιά: οι γυναίκες
 

Οι συνομιλίες και οι εντολές μέσα από τη φυλακή
Είτε μέσω skype, είτε μέσω κινητών τηλεφώνων τα μέλη της ομάδας που ήταν στη φυλακή επικοινωνούσαν με τους ελεύθερους συνεργάτες τους και τους έδιναν εντολές για διακίνηση ναρκωτικών και ξυλοδαρμούς.
Χαρακτηριστικές είναι οι δύο συνομιλίες που ακολουθούν:
«Ο Ν. είναι φιλαράκος από τα παλιά μου ζήτησε μία εξυπηρέτηση για ένα «βάψιμο» (σωματική βλάβη). Τα «ρούβλια» (ευρώ) θα τα πάει στην... .τακτοποίησέ το όμορφα και ωραία». 
«Πρόσεξε το θέμα με τα «μπλουζάκια» (κοκκαΐνη) πως θα έρθουν και πως θα φύγουν. Ετσι; Σε θέλω αποίκο και φρόντισε και το «κονιάκ» (καλάσνικοφ). Μην ξεχάσεις να πάρεις το «κονιάκ»» 
Πολλά κέρδη από την εκμετάλλευση των μεταναστών
Εκεί που ώμος που διακινήθηκαν πολλά λεφτά ήταν στηεκμετάλλευση των μεταναστών. Οι δράστες, μέσα από τη φυλακή, κανόνιζαν τα καραβάνια των προσφύγων να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη προς την  Ειδομένη. Μάλιστα οι μετανάστες πλήρωναν 1.000 ευρώ ο καθένας, με τα κέρδη της οργάνωσης να ξεπερνούν τα 450.000ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. 


Πηγή:  iefimerida.gr


Εξαντλούνται οι αντοχές για πληρωμή φόρων



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους και μοιραία η επιβολή νέων φόρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του, το Γραφείο υποστηρίζει ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση. Πάντως, σημειώνει πως η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο είναι καλύτερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή την άτακτη χρεοκοπία, ενώ υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις για αλλαγές στο μείγμα του μνημονίου και η στάση της αντιπολίτευσης τροφοδοτούν την αβεβαιότητα που συνεχίζει να πλήττει την οικονομία.

Ασφυξία

Οι οικονομολόγοι του Γραφείου αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι «εξαντλείται πλέον η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών πολιτών, ενώ οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως νέοι φόροι μπορεί να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή». Ετσι, σημειώνουν ότι «η συνεχής αύξηση φόρων, ιδίως μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ενισχύει την ύφεση και ακυρώνει πολλά επενδυτικά σχέδια», ενώ προβλέπεται ότι «η απότομη άνοδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων είναι κακός οιωνός για το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται».

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού υποστηρίζει πως «συνολικά η, έστω μετρίως, θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί». Αλλά σπεύδουν να επισημάνουν ότι είναι «υπαρκτός ο κίνδυνος η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μία μακροχρόνια στασιμότητα». Πάντως, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποτραπεί υπό όρους και η Ελλάδα να επιστρέψει εντέλει στην ανάπτυξη το 2017. «Ο σπουδαιότερος όρος για ταχύτερη ανάκαμψη και, κυρίως, για να είναι αυτή σε διατηρήσιμη βάση, είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα τόσο ως προς τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όσο και ως προς τη διαχείριση θεμάτων (όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.)». Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «αν ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου μνημονίου».

Αβεβαιότητα

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία». Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα αυτή τροφοδοτείται, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού, από τη «συνεχή αναζήτηση ισοδυνάμων για να γίνουν τροποποιήσεις (που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν νόημα, αλλά τροφοδοτούν την αβεβαιότητα), τις ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), τους ανασχεδιασμούς στο ασφαλιστικό κ.ά.».

Αυτά, όμως, δεν είναι η μοναδική πηγή τροφοδότησης της αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου, «την αβεβαιότητα τροφοδοτεί και η αρνητική στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης σε σχεδόν κάθε μέτρο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου». Και αυτό, προσθέτει, «παρά το γεγονός ότι στήριξε με την ψήφο της στη Βουλή το πλαίσιο της πολιτικής που υποδεικνύεται από το τρίτο μνημόνιο».

Πάντως, το Γραφείο Προϋπολογισμού χαρακτηρίζει το νέο πρόγραμμα «πολύπλοκο και φιλόδοξο» και υποστηρίζει ότι «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για την εφαρμογή του και η δημόσια διοίκηση να δείξει διαχειριστική επάρκεια για ένα τόσο δύσκολο έργο». Συμπληρώνει, δε, ότι «η διεθνής εμπειρία μας δείχνει ότι η επιτυχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι πολύ πιο δύσκολη σε περιβάλλον ύφεσης».



Πηγή


ΚΕΔΕ: Στον αέρα τα έργα των Δήμων από το ΕΣΠΑ 2007-2013



Στον "αέρα" τα έργα των Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΚΕΔΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της ότι εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης , δεν θα δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων από την Ε.Ε.

Η επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη η Επίτροπος

Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, ως απάντηση στο αίτημα που υπέβαλλε η Κ.Ε.Δ.Ε. προς την Επιτροπή Περιφερειών για τη χορήγηση παράτασης ενός έτους της περιόδου επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 ( δηλ. ως τις 31-12-2016), επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Η ξεκάθαρη απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου ότι :

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το ενδιαφέρον της Ε.Ε. εστιάζεται στη μη απώλεια πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και όχι στην ολοκλήρωση των έργων των Δήμων,

- δίνεται μεν δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 να μεταφερθούν στην περίοδο 2014-2020, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μελλοντικά έργα των Δήμων, όμως έργα της τρέχουσας περιόδου διαχειριστικά δεν μπορούν να μεταφερθούν,

- επιβεβαιώνει τους φόβους της Κ.Ε.Δ.Ε., οι οποίοι έχουν εκφραστεί από τον Απρίλιο του 2015, αφενός για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα τα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ 2007-2013. Αφετέρου, για την αδράνεια της Κυβέρνησης να θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση αλλά και την αδυναμία της να πετύχει την παράταση του προγράμματος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, για να θέσει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιστολή της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες θα θέσει εκ νέου τα προβλήματα που δημιουργεί στους ελληνικούς Δήμους η μη παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.


Πηγή : capital.gr


Το Μαρούσι υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά




Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, και ώρα 17.00, το απόγευμα, το παρεκκλήσι της Παναγίας της Νεραντζιωτίσσης, στο Μαρούσι, θα υποδεχτεί την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Από τη συμβολή των οδών Νεραντζιωτίσσης και Αγίου Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι, θα ακολουθήσει λιτανεία της μέχρι τον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου θα παραμείνει έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου το πρωί.

Πρόσκληση προς όλους να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις του ιερού προσκυνήματος απευθύνουν οι ιερείς και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Ποντιακός Σύλλογος Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στη μία το μεσημέρι θα γίνει το ποντιακό πανοΐρ, γλέντι με τραγούδι και χορό παραπλεύρως του ναού (οδός Βυζαντίου), ενώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου το πρωί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα αναχωρήσει μετά τη Θεία Λειτουργία για το όρος Βέρμιο, όπου φυλάσσεται.

Ο ναός θα είναι καθημερινά ανοιχτός από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ και καθημερινά θα τελούνται στις 7:00 το πρωί Θεία Λειτουργία, στις 12:00 με Παράκληση στην Παναγία και στις 5:00 το απόγευμα Εσπερινός.

Ο ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βυζαντίου και Μαραθωνοδρόμων με πρόσβαση και μέσω ΗΣΑΠ - Προαστιακού, στάση Νεραντζιώτισσα.

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Η ονομασία Σουμελά ετυμολογείται από το όρος Μελά και το ποντιακό ιδίωμα «σου», που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά, «εις του Μελά». Την εικόνα έφερε στην Αθήνα, μετά το θάνατο του Λουκά, ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Γι' αυτό το λόγο αρχικά είχε ονομαστεί Παναγία η Αθηνιώτισσα. Το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος ιδρύουν το μοναστήρι της στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, όπου έως τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές.




Πηγή: skai.gr


Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 77-52



ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ»

Ο Παναθηναϊκός έχασε με κάτω τα χέρια απ' την Μπαρτσελόνα (77-52) στη Βαρκελώνη, πληρώνοντας τις απουσίες των Κούζμιτς & Γιάνκοβιτς και την αστοχία πίσω απ' τα 6,75 μέτρα.

Όταν η άμυνα δέχεται 77 πόντους κι η επίθεση κάνει την τρίτη χειρότερη επίδοση της ομάδος σε όλα τα χρόνια συμμετοχής της στην Ευρωλίγκα, τα λόγια περιττεύουν...

Εκτός από ελλιπής, ο Παναθηναϊκός ήταν κι αγνώριστος στο Palau Blaugrana (77-52) και πήρε ό,τι... άξιζε βάσει εμφάνισής του.



ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε... υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει και τους νεαρούς παίκτες, αλλά δεν περίμενε πως θα το έκανε τόσο νωρίς (Χαραλαμπόπουλος αντί Πάβλοβιτς των 2φ. στο 4' & Παπαγιάννης αντί Ραντούλιτσα των 2φ. στο 5'). Με τους πρωτοκλασάτους να μη βρίσκουν σχεδόν ποτέ ρυθμό και τους Γιάνκοβιτς & Κούζμιτς τραυματίες δίπλα στους Παππά & Μποχωρίδη ο Παναθηναϊκός δεν είχε πώς ν' ακολουθήσει τη Μπαρτσελόνα (2-1) κι επιστρέφει απ' τη Βαρκελώνη με τη δεύτερη ήττα του (1-2) στον ε' όμιλο. Η επιπολαιότητα (λάθη & χαμένα layups) ήταν απ' τα κύρια χαρακτηριστικά του.



ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Στράτος Περπέρογλου με 8 πόντους στην πρώτη περίοδο έκανε την αρχή και με τρίποντο στο 28' (51-41) τη διαφορά για τη Μπαρτσελόνα. Ο 31χρονος άλλοτε SF του Παναθηναϊκού μέτρησε 11 πόντους (1/5δίπ., 3/6τρίπ.), 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος σε 25:20.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Η αναμέτρηση ήταν ειδικών συνθηκών κι ο Παναθηναϊκός σαφώς περίμενε περισσότερα απ' τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποχώρησε απ' το παρκέ με 0/1 δίποντο και 0/3 τρίποντα, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 24:21.


ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Σάσα Πάβλοβιτς με layup μείωσε σε 42-35 στο 23', αλλά ακολούθησε τεχνική ποινή σε βάρος του για διαμαρτυρία σε άστοχο σουτ του. Η Μπαρτσελόνα πήρε 1/1 ελεύθερή βολή απ' τον Πάου Ρίμπας (43-35 στο 24') κι έμμεσο τρίποντο απ' τον Άντε Τόμιτς (46-35 στο 24') κι έκτοτε ο Παναθηναϊκός δεν πλησίασε πιο κοντά απ' τους 7 πόντους (48-41 στο 26'). Αντιθέτως η διαφορά έφτασε και στους 25 πόντους (74-49 στο 39' & 77-52 στο 40').

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Μπαρτσελόνα κρατά την επιβλητική νίκη της εν όψει συνέχειας κι ο Παναθηναϊκός τις όποιες εμπειρίες συνέλεξαν περισσότερο οι Χαραλαμπόπουλος & Παπαγιάννης και λιγότερο ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος επίσης χρησιμοποιήθηκε, αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Η Μπαρτσελόνα ξεχνά πώς χρειάστηκε το περιφερειακό σουτ να τη βγάλει απ' τη δύσκολη θέση μ' έναν ελλιπή στη ρακέτα αντίπαλο κι ο Παναθηναϊκός τη γενική εμφάνισή του με 2/14 τρίποντα και 18 λάθη μεταξύ άλλων.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 42-28, 55-43, 77-52
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν 13 (1τρίπ., 6ρ., 3κλ.), Ρίμπας 1, Λαουάλ Σ. 2 (2λ.), Αμπρίνες 11 (3τρίπ., 3ασ.), Ναβάρο 8 (1τρίπ., 3ρ., 2ασ., 2κλ., 2λ.), Σατοράνσκι 7 (3ρ., 3λ.), Σάμουελς 5 (9ρ.), Όλεσον 2, Αρόγιο 6 (2τρίπ., 3ασ.), Περπέρογλου 11 (3τρίπ., 5ρ.), Τόμιτς 11 (7ρ., 4ασ., 2λ.)
Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7 (3ρ., 2λ.), Χαραλαμπόπουλος 3 (1τρίπ., 5ρ.), Φώτσης 2 (4ρ.), Ραντούλιτσα 9 (9ρ., 4λ.), Φελντέιν 10 (1τρίπ., 3ασ.), Διαμαντίδης (2ασ., 3λ.), Γκιστ 13 (3ρ., 2κλ., 2λ.), Καλάθης 8 (5ρ., 4ασ., 3κλ., 3λ.), Παπαγιάννης (3ρ.), Λούντζης



Πηγή : gazzetta.gr



ΣΕΒ: Σε φόρους και εισφορές το 60% του μισθού στην Ελλάδα



Με απόσταση τις μεγαλύτερες εισφορές και τους μεγαλύτερους φόρους στην Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ (60%) καταβάλλει ένας υψηλόμισθος γονέας δύο παιδιών στην Ελλάδα, ενώ και στο επίπεδο του μέσου μισθού η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Η σημαντική αυτή επισήμανση καταγράφεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, που επικεντρώνει την ανάλυσή του στο θέμα των επενδύσεων με έμφαση στην άρση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ, σχολιάζοντας το πόρισμα για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις, βάζουν στη συζήτηση και τον παράγοντα «φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας», τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν θα αναληφθούν οι απαραίτητες επενδύσεις και δεν θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας. «Οι υπερβολικά υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συντελούν στη χαμηλή απασχόληση των μισθωτών», επισημαίνει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι «καλό είναι αυτά να λαμβάνονται υπόψη όταν συζητούνται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για την κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων ανεξαρτήτως, στρεβλώσεων και προνομίων, χωρίς να εξετάζονται ταυτόχρονα περικοπές εκεί όπου είναι εφικτές και κοινωνικά δικαιολογημένες».

Το μείζον θέμα της βαθιάς αποεπένδυσης που έχει υποστεί λόγω ύφεσης η ελληνική οικονομία μετέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και στον αντιπρόεδρο και επίτροπο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους στις Βρυξέλλες. Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι η τεράστια αποεπένδυση που έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της ύφεσης δεν θα ανατραπεί με ημίμετρα ή με νέα επιδρομή φόρων και εισφορών στις επιχειρήσεις και στη μισθωτή εργασία. «Στις συναντήσεις που είχαμε με τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον επίτροπο αναδείξαμε τη σημασία της σταθερότητας και της νομικής ασφάλειας που ζητούν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική φορολογικών κυρίως κινήτρων υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και άμεσα μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ως προς το φορολογικό, ασφαλιστικό και ενεργειακό τους κόστος», δήλωσε ο κ. Φέσσας μετά το πέρας των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Φέσσας έθεσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ατζέντα τεσσάρων σημείων για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

1. Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος.

2. Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή  διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (NPLs).

3. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με άξονες:

• Εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και εξαίρεση της Ελλάδας λόγω καθίζησης του ελληνικού ΑΕΠ από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.

• Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

• Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.

4. Δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.



Πηγή : kathimerini.gr


Βίντεο: Boeing 767 πήρε φωτιά κατά την απογείωση στη Φλόριντα



Πολλοί επιβάτες τραυματίστηκαν σήμερα όταν ξέσπασε φωτιά σε ένα αεροσκάφος που βρισκόταν στο διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ στην Φλόριντα (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), όπου οι πτήσεις ανεστάλησαν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Ο κινητήρας ενός αεροσκάφους καίγεται, (το αεροσκάφος) εκκενώθηκε» και «υπάρχουν πολλοί τραυματίες» επισήμανε το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Μπρόουαρντ, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twittter.
H ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, η FAA, γνωστοποίησε λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας ότι οι πτήσεις έχουν «ανασταλεί» σε αυτό το αεροδρόμιο απ’ όπου περνούν 26 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο και εξυπηρετεί 40 διεθνείς προορισμούς και 60 προορισμούς εντός των ΗΠΑ.
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί «λόγω μιας φωτιάς στο έδαφος» εξήγησε η FAA.
Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, τρεις εξ αυτών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WSVN 7 News, επικαλούμενο το γραφείο του σερίφη.
Η πυρκαγιά ξέσπασε στην πτήση 405, που πραγματοποιούσε ένα Μπόινγκ 767 της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Dynamic International Airways με κατεύθυνση το Καράκας, της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την εταιρεία.


«Το αεροσκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα κατά την απογείωσή του» επιβεβαίωσε η εταιρεία στο λογαριασμό της στο Twitter @flyairdynamic χωρίς να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις.
Προτού το αεροσκάφος πιάσει φωτιά εντοπίστηκε διαρροή καυσίμων, μετέδωσε το δίκτυο WPBF, επικαλούμενο τη FAA.
Στα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο διακρίνεται το αεροσκάφος και πυκνός μαύρος καπνός να βγαίνει από αυτό. Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα βλέπει κανείς έναν κατεστραμμένο κινητήρα κάτω από ένα από τα φτερά του αεροσκάφους.
«Αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την κατάσταση των τραυματιών. Και του τι συνέβη ακριβώς. Ωστόσο φαίνεται πως η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν (οι ομάδες διάσωσης) έκανε τη διαφορά» δήλωσε στο CNN η γερουσιαστής Ντέμπι Ουάσερμαν.



Πηγή: ΑΜΠΕ, ethnos