Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Μεθοδεύσεις Χότζα και Β. Κορέας από Βούτση απαγορεύει στις Περιφέρειες να μεταδώσουν αποτελέσματα



Πρωτοφανής απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύει στις Περιφέρειες να μεταδώσουν αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας , τα αποτελέσματα θα δίνονται μόνο στο Υπουργείο, το οποίο θα τα μεταδίδει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το Υπουργείο απαγορεύει ρητά τη μετάδοση αποτελεσμάτων.

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανής απόφαση. Οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και στη συνέχεια οι Περιφέρειες είχαν δημιουργήσει ένα αυτόματο σύστημα έγκυρης, άμεσης και κυρίως αξιόπιστης μετάδοσης αποτελεσμάτων. Υπήρχε εξασφάλιση της διαύγειας και κυρίως της εγκυρότητας. Αυτό που συμβαίνει γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη.

Μεθοδεύσεις Χότζα και Β. Κορέας καταγγέλλει ο βουλευτής Μπουκώρος

 Με σημερινή του εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύει ουσιαστικά την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος το βράδυ της  Κυριακής από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες ολόκληρης της χώρας.

Αποφασίζει και διατάζει να αποστέλλονται όλα τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών από όπου και θα μεταδίδονται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τις οποίες αποτελέσματα μετέδιδαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ( πρώην Νομαρχίες) παράλληλα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή εγκύκλιος προκειμένου να υπηρετεί τη διαφάνεια αντί να αναφέρει: «Δεν είναι λοιπόν επιτρεπτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανόμενων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτετε, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο». Αν η εγκύκλιος υπηρετούσε τη διαφάνεια, κατά τη άποψή μας θα έπρεπε να αναφέρει: « Απαγορεύεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων από τις Περιφερειακές Ενότητες, αν δεν έχει προηγηθεί η αποστολή τους και όχι η μετάδοσή τους από το Υπουργείο».

Μεθοδεύσεις που θα ζήλευε ο αλήστου μνήμης  Εμβέρ Χότζα  και ο ηγέτης της βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν τα βήματα του οποίου αποφάσισε να ακολουθήσει  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μεθοδεύσεις που θα ζήλευε ο αλήστου μνήμης  Εμβέρ Χότζα  και ο ηγέτης της βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν τα βήματα του οποίου αποφάσισε να ακολουθήσει  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Ελληνικός λαός καλείται σε επαγρύπνηση. Πλέον δεν κινδυνεύει απλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά η ελεύθερη πληροφόρηση και κατ’ επέκταση η δημοκρατία».

Η απάντηση του ΥΠΕΣ: Είναι πάγια εγκύκλιος

Σε απάντησή του το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η διατύπωση της εγκυκλίου που εστάλη στις περιφέρειες αποτελεί αυτούσια αναπαραγωγή σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε η τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πριν από τις εθνικές εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 (8/20.1.2015 αριθ. πρωτ. 2732).

Στην εγκύκλιο σημειώνεται - καθώς έχουν συμβεί αντίστοιχα φαινόμενα - ότι δεν είναι επιτρεπτό να μεταδίδονται από τα τοπικά και διαδικτυακά ΜΜΕ αποτελέσματα αμέσως μετά την εξαγωγή τους από τα εκλογικά τμήματα χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών που έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

«Η διατύπωση της εγκυκλίου επαναλαμβάνεται πάγια, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα διαρροών, αποσπασματικής και ελλιπούς πληροφόρησης της κοινής γνώμης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Και καταλήγει λέγοντας πως «η βλακεία παραμένει πραγματικά αήττητη».



Πηγή: iefimerida.gr 


Η Ελλάδα στο προσκήνιο της γεωπολιτικής


Ξεκινώ τούτο το κείμενο λέγοντας πως ως διεθνολόγος, υποχρεούμαι να γράφω τα “μικρά γράμματα” των “συμβολαίων”  που είναι τα πιο καίρια όταν τα χρειαστεί ο συμβαλλόμενος και πει α, δεν τα είχα διαβάσει! Αυτά τα μικρά γράμματα κάνουν τα κείμενά μου όχι τόσο “πιασάρικα” (συγγνώμη για την ορολογία) όμως δίνουν την λύση σ’ ένα γρίφο.

Από την 1η Μάρτη είχα πει ότι θα υπάρξει συμφωνία πάση θυσία, λόγο γεωπολιτικής βαρύτητας και όχι λόγο οικονομίας, που είναι πιο κατανοητή και εύπεπτη στον λαό.

Σε προηγούμενα άρθρα μου προσπάθησα να σας δείξω, αποδεικνύοντας με επιστημονικά επιχειρήματα, πως η Ελλάδα είναι το δέντρο κι όχι το δάσος. Ούτε καν η Ευρωζώνη δεν είναι το δάσος, παρά μόνο ένα μεγάλο κομμάτι αυτού. Ανήκουμε σ’ ένα τροπικό δάσος , το οποίο αν αρχίσει να κόβεται θα επέλθει ανισορροπία στο διεθνές οικοσύστημα. Έτσι είχα καταλήξει στο συμπέρασμα πως θα υπάρξει συμφωνία από την 1η Μάρτη, όταν ακόμα και σήμερα, όχι μόνο δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε τελική συμφωνία, αλλά κινδυνεύουμε με έξοδο από την Ε.Ε. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως η συμφωνία δεν είναι τόσο οικονομικό θέμα, όσο γεωπολιτικό. Το επιβεβαίωσε και ο πρώην Π/Θ Κ. Καραμανλής, μιλώντας για ασφάλεια στην πιο ασταθή γωνιά του πλανήτη. Το επιβεβαίωσε ο ΥΠ.ΕΘ.Α. όταν είπε πως δεν θα υπάρξει στροφή στην Ελληνική στρατηγική (εννοεί να στραφούμε προς την Ρωσία).  

Πόσες φορές επενέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είτε τηλεφωνικό με Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, είτε μέσο του ΥΠ.ΟΙΚ. των ΗΠΑ κου Τζακ Λιού; Αυτό τι σας λέει λοιπόν; Ότι το θέμα αφορά μόνο το Μαξίμου και τις Βρυξέλλες; Όχι. Η γεωπολιτική ισορροπία κινδυνεύει ν’ ανατραπεί μιας και σε περίπτωση ενός Grexit (απίθανο να συμβεί στην δική μου ατζέντα, ακόμα και σήμερα) θα οδηγήσει το ΝΑΤΟΙΚΟ χάρτη σε πιθανή αναθεώρηση. Διότι που θα στραφεί η Ελλάδα για χρηματοδότηση; Ο Π/Θ Α. Τσίπρας εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Πως τις εγγυάται; Μήπως είναι ο Μάριο Ντράγκι; Ζούμε σε μια αναθεωρητική περιοχή. Σε πόσες χώρες έχουν αλλάξει τα σύνορα τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη γειτονιά μας; Έχετε μάθει ποτέ τους πραγματικούς λόγους για τις αλλαγές αυτές;    

Θα επαναφέρω ξανά την ομιλία την πρώην Προέδρου της Βουλής κας Μπενάκη προς τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια (8/2/2005). Υπενθυμίζω “Τα εθνικά σύνορα κι ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν”. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σας δώσω να καταλάβετε ότι ευρωζώνη και Ε.Ε. δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος αυτού. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σας δώσω να καταλάβετε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβή από αυτά που χρωστά και θα κάνουν τα παν στη Δύση να μας κρατήσουν στους κόλπους τους. Η γεωγραφική μας θέση είναι ο πλούτος μας. Δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κε Πρωθυπουργέ ως διαπραγματευτικό εμπόρευμα, διότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται από τον εθνικό, ζωτικό μας χώρο είναι αυτά που μας παρέχουν την όποια ασφάλεια έχουμε σήμερα. 

Πολύ φοβούμαι πως τα εθνικά μας συμφέροντα, όντας μικρότερης στρατηγικής κλίμακας από αυτά του ΝΑΤΟ και της Δύσης, αν βεβαίως παρεκκλίνουμε στρατηγικά της ΝΑΤΟϊκής ομπρέλας, θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των όσων ανέφερε η κα Μπενάκη και αποτελεί το βασικό μου επιχείρημα, από όσα μπορούν να επικοινωνηθούν πιο εύκολα στον κόσμο. Τα περισσότερο τεχνικά, από γεωπολιτικής επιστήμης επιχειρήματα, θα είναι δυσνόητα, όπως ακριβώς η ίδια η επιστήμη είναι πολυσχιδής, χαώδης και διακλαδωτική.

Εκτός της Δύσης και άλλες δυνάμεις θέλουν την Ελλάδα εντός Ε.Ε. Η Ρωσία το επιθυμεί μεν συνεργασία με την Ελλάδα αλλά γνωρίζει πως δεν μπορεί να φορτωθεί την Ελληνική οικονομία στις πλάτες της. Είναι θαύμα το πώς κράτησε, λόγο στρατηγικής κίνησης αγοράς χρυσού, τα προηγούμενα έτη, το ρούβλι σε ανεκτά επίπεδα. 

Η μαρκετοποίηση της πολιτικής δείχνει ξεκάθαρα στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Όμως δείτε από πόσες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι περικυκλωμένη η Ρωσία πλέον. Δείτε απλά σε πόσες χώρες υπάρχουν βάσεις των ΗΠΑ και σε πόσες της Ρωσίας. 



Η Ρωσία λοιπόν έχει σε δέκα κράτη βάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν σε τριάντα! Ποιά χώρα από τις δύο θεωρείτε επιτιθέμενη ή επιθετικά αμυνόμενή; Να σημειώσω σ’ αυτό το σημείο πως δεν υπάρχουν βάσεις διαφορετικών συμφερόντων στην ίδια χώρα για ευνόητους λόγους.

Μήπως θέλετε να σας υπενθυμίσω τι συνέβη στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης; Ο τότε Π/Θ μίλησε σήμερα μετά από έξι χρόνια, στηρίζοντας την παραμονή μας στην Δύση, ενώ τότε είχε στραφεί κι εκείνος, ορθά μεν αλλά διπλωματικά άκομψα (είχε αρνηθεί Ελληνική στρατιωτική συμμετοχή στο Ιράκ), προς την Μόσχα.      
Αν λοιπόν στραφούμε κάπου αλλού γεωπολιτικά, θα έχουμε πολλά σοβαρότερα προβλήματα από τα τωρινά οικονομικά. 

Προσπάθησα με πολύ απλά λόγια να σας εξηγήσω τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον, χωρίς να διαβάσετε ούτε μια φορά τα ονόματα Γιούνκερ, Τουσκ, Νταϊσελμπλουμ, διότι ουδεμία βαρύτητα φέρουν στα τεκταινόμενα. Προσπάθησα να “μεγαλώσω” όσο μπορώ τα μικρά γράμματα στο γεωπολιτικό συμβόλαιο που έχουμε με την Δύση και που επείγει να συνεχιστεί, διότι δεν είμαστε δυστυχώς ούτε χώρα του G20 ούτε χώρα του G7.


 Λυπάμαι που ομολογώ ως  Έλληνας πως δεν θα ελευθερωθούμε ούτε με το ΝΑΙ ούτε με το ΟΧΙ. Λυπάμαι που ως Έλληνας παραδέχομαι πως παραμένουμε δέσμιοι συμφερόντων, όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα, διότι έτσι λειτουργεί το διεθνές σύστημα, βάση διακρατικών συμφερόντων στα οποία καταφέραμε να μην έχουμε λόγο. 


 












Χρήστος Σ. Αργυρίου
Διεθνολόγος – Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων    






ΑΙΣΧΟΣ η Ζωή Κωνσταντοπούλου απέλυσε τη φωτογράφο της Βουλής



Αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε η απόφαση της Βουλής να απολύσει εργαζόμενη γυναίκα, συμβασιούχο φωτογράφο των 500 ευρώ το μήνα, ενώ την ίδια ώρα έγινε πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με αμοιβή 2.282 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά της απολυμένος πλέον φωτογράφου παρά το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες εργαζόταν κανονικά χωρίς να πληρώνεται έχοντας τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας της Βουλής ότι η «σύμβαση» των 500 ευρώ τον μήνα» θα ανανεωθεί, χθες το απόγευμα ενημερώθηκε από τον γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση ότι «η Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι ευχαριστημένη από τη δουλειά της και ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «απόλυση» ήρθε την ίδια μέρα με την επιστολή διαμαρτυρίας δημοσιογράφων του καναλιού της Βουλής για την απαξίωσή τους και την «ομηρία» των συμβασιούχων, ενώ μία ημέρα προηγουμένως είχε προσληφθεί στο γραφείο του κ. Θαλάσση τεχνικός σύμβουλος με σύμβαση έξι μηνών και αμοιβή 2.282 ευρώ το μήνα.

Η Ζωή απέλυσε την εργαζόμενη που χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα

Η συμβασιούχος φωτογράφος είχε σύμβαση ορισμένου χρόνου για παροχή υπηρεσιών έναντι 500 ευρώ (καθαρά). Αν κάτι πάντως προκαλεί αίσθηση και πολλές απορίες είναι ότι στις 7/4/2015 σε συνέντευξη τύπου, η Πρόεδρος της Βουλής για να καταδείξει την αμοιβή ανά ώρα που έπαιρναν τα δικηγορικά γραφεία που συνέταξαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, είχε επικαλεστεί το παράδειγμα της συγκεκριμένης φωτογράφου που σήμερα απολύθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτό θέλω να το ακούει η φωτογράφος της Βουλής που έχει μία σύμβαση νομίζω 500 ευρώ το μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες η φωτογράφος ζητούσε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς την Πρόεδρο να πληροφορηθεί τι θα γίνει με την περίπτωσή της καθώς έληγε η διαπίστευσή της και ήθελε να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό της καθεστώς αλλά κυρίως με τα δεδουλευμένα έξι μηνών


Πηγή: iefimerida


Δωρεάν ψωμί σε συνταξιούχους, ανέργους, πολύτεκνους, απόρους από τον «Βενέτη»



Από αύριο, Παρασκευή, ο Φούρνος Βενέτη προχωρά σε προσφορά δωρεάν ψωμιού σε συνταξιούχος, ανέργους, πολύτεκνους και άπορους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε όλα τα καταστήματα Βενέτη, συνταξιούχοι, άποροι, άνεργοι και πολύτεκνοι (οι τελευταίοι με επίδειξη σχετικής ταυτότητας) θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ψωμί.

Η προσφορά αυτή θα ισχύσει μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Τα είδη ψωμιού που θα προσφερθούν δωρεάν είναι η φρατζόλα πολυτελείας, το χωριάτικο χειροποίητο, η φρατζόλα Πετρόμυλου και το χωριάτικο με σουσάμι. Τα ψωμιά θα προσφέρονται όλη μέρα, μέχρι εξαντλήσεως ημερησίων αποθεμάτων.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι η Βενέτης «προβαίνει σε αυτή τη δραστική κίνηση με στόχο να ενισχύσει τις ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας να μη στερηθούν ένα προϊόν πρώτης ανάγκης για το ελληνικό τραπέζι όπως το ψωμί, τη δύσκολη αυτή στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τέσσερα χρόνια τα καταστήματα Βενέτη, προσφέρουν καθημερινά μετά τις 22.00, δωρεάν τα προϊόντα ημέρας που έχουν περισσέψει, σε όσους έχουν ανάγκη.


Πηγή : tanea.gr


ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος, στο 150% το 2020 και ακόμα χειρότερα



Τα capital controls, η απλήρωτη δόση και η νέα βουτιά της οικονομίας θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο αναφέρει το Ταμείο - Οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 ως το τέλος του 2018 υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ και οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο

Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η απουσία εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και οι δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανάπτυξη ρίχνουν έξω τις προβλέψεις βιωσιμότητας χρέους που έγιναν το 2012 σύμφωνα με τη νέα έκθεση (DSA) που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ το απόγευμα της Πέμπτης.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Χωρίς να υπολογίζονται τα νέα δεδομένα το χρέος το 2020 υπολογίζεται σε 149,9% του ΑΕΠ έναντι 124% που υπολόγιζε το Eurogroup του 2012, άρα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

Στην εισαγωγή της έκθεσης σημειώνεται όμως ότι «οι ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls στις τράπεζες» και αθέτησαν πληρωμές προς το Ταμείο, εξελίξεις που θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στις βασικές οικονομικές προβλέψεις (ύφεση, έλλειμμα) αλλά δεν έχουν προλάβει να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκθεση.

Παράλληλα τονίζεται ότι δεν προβλέπεται πλέον χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή πλευρά και ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει νέες δόσεις αν δεν πληρωθούν πρώτα τα οφειλόμενα προς αυτό.  

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 ως το τέλος του 2018 υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ και οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Koύρεμα η επιμήκυνση 

ΤΟ ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε μέσω κουρέματος στο κεφάλαιο είτε μέσω γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα.

Το Ταμείο τονίζει πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Eυρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα.

Ανάγκες 60 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ εκτιμά πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.

Η προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καταρτίσθηκε κατά τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετεί στα 50,2 δισ. ευρώ τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο Οκτωβρίου 2015- Δεκεμβρίου 2018.

Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.



Πηγή : tovima.gr


Η χώρα χρεοκόπησε και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ αύξησε το μισθό του στα 280.000 ευρώ!




Η απόφαση ελήφθη στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ στις 25 Ιουνίου, στην οποία πλειοψηφεί μετοχικά το ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον ίδιο

Θύελλα αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει η απόφαση του προέδρου των ΕΛΠΕ (όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια) Στάθη Τσοτσορού να αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του στα 280.000 ευρώ την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο «και πέντε» για χρεοκοπία.

Η προκλητική για την κοινή γνώμη απόφαση αύξηση των ετήσιων αποδοχών του κατά 110.000 ευρώ έχει προκαλέσει σωρεία σχολίων στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Η δικαιολογία του προέδρου των ΕΛΠΕ είναι ότι αναλαμβάνει άλλες δυο θέσεις που έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα.

Η απόφαση ελήφθη στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ στις 25 Ιουνίου, στην οποία πλειοψηφεί μετοχικά το ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον ίδιο.

Τον κ. Τσοτσορό επέλεξε για τη θέση του προέδρου ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Πηγή: skai.gr


Σοκ δέος και ανησυχία από τη φράση Καμμένου: Ο στρατός διασφαλίζει τη σταθερότητα στο εσωτερικό



Μπροστά στον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό! - Δεν τον άκουσε ή δεν θέλησε να τον διορθώσει ο κ. Τσίπρας - Τι καταγγέλλει ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας

Αίσθηση προκαλεί η εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που επισκέφθηκε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό...» είπε ο κ. Καμμένος, προκαλώντας αίσθηση και ερωτήματα, καθώς είθισται οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από εξωτερικές απειλές -και όχι στο εσωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, του οποίου οι σχέσεις με τον κ. Καμμένο φημολογείται εσχάτως ότι δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, είτε δεν άκουσε είτε δεν θέλησε να διορθώσει τον υπουργό.

Το αντίθετο συνέβη με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, κ. Κώστα Τασούλα, ο οποίος αντέδρασε σκληρά: «Ο σαστισμένος από τις διαφοροποιήσεις υπέρ της Ευρώπης βουλευτών του κ. Καμμένος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ, τον διαβεβαίωσε πως ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας! Και ο πελαγωμένος πρωθυπουργός, αντί να τον απολύσει επιτόπου, έκανε πως δεν κατάλαβε!» σημειώνει ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι «στις δημοκρατίες ο στρατός εγγυάται τα σύνορα της χώρας από εξωτερικές απειλές. Την ασφάλεια στο εσωτερικό την εξασφαλίζει η αστυνομία».

«Η πολιτική του κολιγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε οπαδό σοβιετικού τύπου καθεστώτων, όπου πράγματι ο στρατός ελέγχει την εσωτερική ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός, για να μην αντιδράσει, προφανώς συμφωνεί! Πρόκειται για βάναυση αντιδημοκρατική ομολογία στον αέρα» κατέληξε ο κ. Τασούλας, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν σχετίζεται μόνο με την Ευρώπη, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος φέρεται να αντέδρασε έντονα και να απείλησε με αποχώρηση, όταν η ελληνική πλευρά πρότεινε στους δανειστές μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται νά άσκησε βέτο, υποχρεώνοντας έτσι το πρωθυπουργικό γραφείο να βγάλει ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει πρόταση για περικοπή των αμυντικών δαπανών.


Πηγή : protothema.gr


Αλέξης Τσίπρας: «Ένας άνθρωπος, δύο πρόσωπα»



Έντονη κριτική ασκεί γερμανική εφημερίδα κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα σε Ευρώπη και Ελλάδα

«Ένας άνθρωπος, δύο πρόσωπα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Berliner Zeitung», η οποία ασκεί εντονότατη κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει σε Ευρώπη και Αθήνα, και μάλιστα την ίδια μέρα, με διαφορά λίγων ωρών.

Κοιτώντας το σημερινό πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας, το ένα πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού κοιτάζει προς την Ευρώπη και λέει: «Αγαπητή Ευρώπη, παρακαλώ θα ήθελα λίγο από το πρόγραμμα διάσωσης. Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωση χτες το πρωί».


Το άλλο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα κοιτάζει την Αθήνα στέλνοντας το ακόλουθο μήνυμα: «Αγαπητοί Έλληνες, παρακαλώ θα ήθελα να ψηφίσετε  «όχι» στην πρόταση των δανειστών την Κυριακή. Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωση χτες το απόγευμα»


Πηγή : protothema.gr


Νέο σκίτσο του Αρκά για το δημοψήφισμα



Με νέο σκίτσο ο Αρκάς σατιρίζει το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος και το γεγονός ότι το «όχι» έχει μπει ως πρώτη επιλογή έναντι του «ναι».

«...πάλι καλά που το ΝΑΙ το έβαλαν στην μπροστινή πλευρά και όχι στην πίσω...», γράφει το νέο σκίτσο του Αρκά.


Παράλληλα, η εφημερίδα «Εθνος» δημοσιεύει σήμερα ακόμα ένα σκίτσο στο οποίο ένας τηλεπαρουσιαστής φαίνεται να σατιρίζει με καυστικό τρόπο τη στάση του πρωθυπουργού.




Πηγή:  iefimerida.gr


OXI στην απόχη....




Ξέρω....Μου το έχουν πει αρκετοί....Πολλές φορές γίνομαι εριστικός....Βγάζω μια πίκρα,ένα θυμό....Άλλες φορές γίνομαι σαρκαστικός και άλλες φορές,ίσως για κάποιους,επίμονα ενοχλητικός..Λίγο χιούμορ,λίγη σάτυρα και σε ίσες δόσεις δηλητήριο...

Δεν μπορώ να ''κάτσω στα αυγά μου''...Δεν μπορούσα από παιδί..Ανήσυχα περιπλανώμενος σε σκέψεις και συναισθήματα...

Δεν μπορώ...Ειλικρινά δεν μπορώ...Δεν μπορώ το βουητό της σιωπής...Πνίγομαι κι όταν
πνίγομαι,μιλάω....

Υπηρέτης και εγώ του συστήματος...Με την συμμετοχή μου...Με την ανοχή μου και την ενοχή μου...Άβουλος ψηφοφόρος,θύμα πρωτίστως του ίδιου μου του εαυτού... Ευκολόπιστος,αμνήμονας και πάντα εθισμένος στις υποσχέσεις για εκείνη την ελπίδα που στο τέλος γίνονταν λεπίδα....
Ανέμιζα το πλαστικό το σημαιάκι....Χειροκροτούσα τους βασιλιάδες στα μπαλκόνια τους.. Παρακαλούσα για μια δουλειά,ένα κομματάκι ψωμί κι όταν μου πετούσαν το ξεροκόμματο,φοβόμουν μην έρθουν ''οι άλλοι'' και μου το πάρουν...

Έχω ευθύνη....Ναι,έχω την κύρια ευθύνη...Αγαπούσα τους δυνάστες μου...Τους σήκωνα ψηλά για να με μαθαίνουν να σκύβω το κεφάλι χαμηλά...Δεν αισθάνθηκα ποτέ ''ο κυρίαρχος λαός''...Για να πω την αλήθεια δεν αιαθάνθηκα ποτέ κυρίαρχος γενικώς..Βλέπεις,δεν ήμουν από τζάκι..Δεν κληρονόμησα δουλειά,επιχείρηση,περιουσία,μέλλον...Δεν κέρδισα ποτέ και πάντα χαμογελούσα όταν έχανα....Από συνήθεια...Περίμενα να ακούσω τι θα μου υποσχεθούν για να παραγγείλω καινούργιο όνειρο....

Πέρασε ο καιρός...Μεγάλωσα..Τουλάχιστον έτσι νομίζω...Μεγαλώνω ένα παιδί..Όπως μπορώ..Μα δεν με αφήνετε ξανά να μπορώ...

Κενά κοστούμια της εξουσίας που κάνατε τις καλαίσθητες γραβάτες σας,θηλειά στο δικό μου το λαιμό...Βάλατε υποθήκη τη ζωή μου και υπογράψατε τις συμφωνίες σας με τον δικό μου ιδρώτα,το δικό μου αίμα...Δεν έχει μείνει άλλο ψέμα πιά,ούτε για να μου πείτε,ούτε καν να πω εγώ στον εαυτό μου,να με κοροιδέψω ξανά,να πω ''όλα καλά΄΄σαν να το πιστεύω..

Πέταξα το πλαστικό το σημαιάκι..Στα μπαλκόνια δεν βγαίνουν πιά οι βασιλιάδες..Φοβούνται μην τους επιστρέψει ο λαός την αγάπη που εισέπρατε τόσα χρόνια...

Ο λαός..Εγώ..Που ψάχνω τη ζωή μου στα αποφάγια σας..Που σκοτώνομαι..Που μένω στο δρόμο ακόμα μέχρι να τον πουλήσετε και αυτόν...Που δεν έχω τίποτα άλλο πιά πέρα από την συνείδηση και την αξιοπρέπεια μου...Που φωνάζω για τη ζωή μου και πάντα με σταματούσαν κράνη και ασπίδες...
Έχω πληγές..Πολλές..Στο σώμα,στην καρδιά,στην ψυχή μου..Με πληγώνει το ψέμα μου,με πληγώνει η πληρωμένη σας αληθεια..Με πληγώνεις κι εσύ που με χλεύαζες όταν σήκωνα το χέρι γροθιά..Με έλεγες γραφικό,αγανακτισμένο,λαουτζίκο..Εσύ..Ναι εσύ που πας στο Σύνταγμα πρώτη φορά όχι για ψώνια στην Ερμού ή για καφέ στο Κολωνάκι αλλά για να διαδηλώσεις αυτά που εσύ πιστεύεις..Έλα φώναξε δυνατά ΝΑΙ..Εκείνο το ΝΑΙ που είναι γεμάτο με όλα τα ΟΧΙ που λέω στο παιδί μου κάθε φορά που μου ζητάει να του αγοράσω κάτι....

Άσε με έμενα να φωνάζω ΟΧΙ....Ένα δικό μου ΟΧΙ που δεν κρύβει καμμιάς κυβέρνησης την προσταγή..Ένα ΟΧΙ για όλα τα ΟΧΙ που δεν είπα 40 χρόνια τώρα..

'Ασε με εμένα να φωνάξω ΟΧΙ...Για μένα,για την πατριδα μου,ακόμα και για σένα..
Δεν ξέρω τι θα ξημερώσει..Τα σκοτάδια φοβάμαι...Το αύριο δεν με τρομάζει..Το χθες δεν θέλω να ξανάρθει.....


Πάνος Παπαγιαννόπουλος





Οι επιβαίνοντες στην Θαλαμηγό είναι όλοι καλά στην υγεία τους




15:22 ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων για πυρκαγιά σε θαλαμηγό.

Μια θαλαμηγός τυλίχθηκε στις φλόγες από άγνωστη αιτία στα ανοικτά του Πειραιά. Πρόκειται για την θαλαμηγό OCEAN5 με ελληνική σημαία, 25 μέτρων, με 10 επιβαίνοντες οι οποίοι βγήκαν όλοι σώοι και παραλήφθηκαν από το ιστιοφόρο Καλυψώ που έσπευσε να τους βοηθήσει.

Η κατάσβεση συνεχίζεται και οι επιβαίνοντες είναι όλοι καλά στην  υγεία τους.


Νεώτερα για την φωτιά στο πλοίο ανοιχτά του Πειραιά



Στο σκάφος γίνονται συνεχόμενες εκρήξεις και δεν είναι γνωστό πόσοι επιβαίνουν σε αυτό. Δεν έχει δεχτεί SOS ο θάλαμος επιχειρήσεων, νεώτερα σε λίγο.










S&P: Μείωση του ΑΕΠ κατά 20% σε μία 4ετία, αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη



Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας θα μειωνόταν κατά 20% μέσα σε μία 4ετία, εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο οίκος σημειώνει ότι χωρίς τη στήριξη του Ευρωσυστήματος - την οποία υπολογίζει στο 70% του ελληνικού ΑΕΠ - οι ελληνικές τράπεζες και το σύστημα πληρωμών δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα ήταν κλειστές.

Ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα υποτιμάτο έναντι του ευρώ και θα οδηγούσε σε διόγκωση της αξίας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που έχει νόμισμα αναφοράς το ευρώ, κάτι που θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα ήταν σχετικά προστατευμένη, αν και ένα Grexit θα μπορούσε πιθανόν να πλήξει τις κεφαλαιαγορές και να προκαλέσει αύξηση των αποδόσεων, ιδιαίτερα για τις δημοσιονομικά πιο ευάλωτες χώρες της Περιφέρειας, αναφέρει ο S&P.



Πηγή : imerisia.gr


Πυρκαγιά σε σκάφος ανοιχτά του Πειραιά



Πυρκαγιά σε σκάφος ανοιχτά του Πειραιά σε λίγο περισσότερες πληροφορίες


Χωρίς διόδια το Σαββατοκύριακο, εκπτώσεις σε τρένα και ΚΤΕΛ


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής θα είναι δωρεάν, χωρίς καταβολή διοδίων, οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 4 και 5 Ιουλίου 2015 και χωρίς διόδια  οι διελεύσεις στην Αττική οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015.

Οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων  γνωστοποίησαν στο Υπουργείο  την συμφωνία τους, να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες  μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία μέτρων και δράσεων για την διευκόλυνση των πολιτών, που εφαρμόζει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ειδικότερα συμφώνησαν οι κοινοπραξίες παραχωρησιούχων και θα είναι δωρεάν, χωρίς διόδια οι μετακινήσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 4 και 5 Ιουλίου 2015 στους αυτοκινητόδρομους:

   
Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ΑΕ (Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ )
   
Γέφυρα ΑΕ (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου)
   
Νέα Οδός ΑΕ (Ιόνια Οδός, Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ)-Ολυμπία Οδός ΑΕ (Βόρειος άξονας Πελοποννήσου)
   
Μορέας ΑΕ (Κεντρικός άξονας Πελοποννήσου)

Επίσης

   
Επίσης στην Εγνατία Οδό ΑΕ θα ισχύουν το Σαββατοκύριακό δωρεάν διελεύσεις, χωρίς διόδια επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων , σε όλο το μήκος του βόρειου άξονα της χώρας (από Ηγουμενίτσα έως Αλεξανδρούπολη).

Δωρεάν θα είναι οι διελεύσεις στην Αττική Οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, με βάση σχετική απόφαση της Αττικές Διαδρομές ΑΕ, για την διευκόλυνση συμμετοχής των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε το ΥΠΟΜΕΔΙ   ισχύει:

Στις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκπτωση 50% επι των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή  με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν για το διάστημα από 1 έως 6 Ιουλίου 2015.
   
Στις ιδιωτικές αστικές και υπεραστικές οδικές συγκοινωνίες των ΚΤΕΛ θα ισχύσει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών  λόγω του δημοψηφίσματος. Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ και διοίκησης Ομοσπονδίας ΚΤΕΛ, η πλευρά της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά μόνον για έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις. Δεν συμφώνησε η έκπτωση να καλύψει ενδονομαρχιακές μετακινήσεις, όπως επίσης την έκδοση εισιτηρίων μετ¨ επιστροφής ( αναφέροντας ότι ισχύει ειδική τιμολογιακή πολιτική), ενώ απέρριψαν να ισχύσει για το δημοψήφισμα έκπτωση και για ειδικά εισιτήρια (πχ Φοιτητικά κλπ), όπως ζήτησε το Υπουργείο.


Πηγή : tovima.gr


ΠΑΣΟΚ σε Βαρουφάκη: Έπαιξες την Ελλάδα στα ζάρια



«Μπράβο Yanis και εις ανώτερα!» , η σκληρή ανακοίνωση – απάντηση στις δηλώσεις παραίτησης του υπουργού οικονομικών σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ» την Κυριακή

«Μπράβο "Yanis". Ομολογείς προκαταβολικά την ήττα του ΟΧΙ. Προαναγγέλλεις τη δραπέτευσή σου, αφού πρώτα μετέτρεψες όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας σε ερείπια». Έτσι σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Σκληρή η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος, στρέφεται προσωπικά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη και υπογραμμίζει: «Με την ενεργή συμμετοχή του κ. Τσίπρα και όλων των υπουργών της αλλοπρόσαλλης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δίνεις δύναμη στο ΝΑΙ και απελευθερώνεις τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να σου δώσουν τα παπούτσια στο χέρι. Μπράβο "Yanis" και εις ανώτερα».

Για να καταλήξει χαρακτηριστικά στα εξής:
«Ετοίμασε τις βαλίτσες σου για την Αμερική, την Αυστραλία, το Τέξας, την Ελβετία, την Ασία, όπου θέλεις, ακόμη και την Αφρική! Μπράβο "Yanis". Αφού έπαιξες την Ελλάδα και τους Έλληνες στα ζάρια τώρα πια καθόρισε το "χρηματικό" κασέ σου για τις ομιλίες σου. Μπορείς να γίνεις πλούσιος, αφού άφησες πίσω σου συντρίμμια. Μπράβο "Yanis". Άνοιξες δρόμους, για να σε ακολουθήσουν και άλλοι..»



Πηγή: skai.gr


Η πρώτη διαγραφή Βουλευτή των ΑΝΕΛ



Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι διεγράφη ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κύριος Δαμαβολίτης και ο πρόεδρος του κόμματος κύριος Καμένος ζητάει να παραδώσει και την έδρα του.


Εφιαλτικά σενάρια για τις καταθέσεις



Ανάσα με το καλαμάκι εξασφάλισε στις τράπεζες για λίγες ημέρες ακόμη, μέχρι το δημοψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι ξένοι αναλυτές διαμορφώνουν εφιαλτικά σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Την ίδια ώρα ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ρωγμές εμφανίζονται στην κοινή γραμμή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς τρεις βουλευτές του κόμματος διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση των ΑΝ. ΕΛ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στις τράπεζες

Στις τράπεζες οι ουρές των συνταξιούχων δεν έχουν τελειωμό, ενώ ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ επέλεξε χθες στάση αναμονής. Το τι θα πράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, μετά τη Δευτέρα είναι άλλο ζήτημα.

Βεβαίως, από την άλλη, δεν ικανοποίησε το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ELA, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζεται να τα βγάλουν πέρα με την υφιστάμενη ρευστότητα. Υπολογίζεται ότι το ποσό που έχουν στα ταμεία τους μετά βίας φτάνει έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες ότι ίσως χρειαστεί να περιοριστεί το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ την ημέρα.

Εφιαλτικά σενάρια με κούρεμα καταθέσεων περιγράφει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό site οικονομικών αναλύσεων Zerohedge. Σενάρια όπως αυτά που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν η ΕΚΤ αποφασίσει από την ερχόμενη εβδομάδα να εγκαταλείψει τη στάση αναμονής και εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες της. Αν κρίνει, δηλαδή, ότι λόγω χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ και εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον αρκετά αξιόπιστα.

Η ανάλυση έγινε από το site ακριβώς με αφορμή τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, η οποία - όπως αναφέρει - θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μεγαλύτερο κούρεμα των τίτλων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για τον δανεισμό τους από τον ELA. Από ένα σημείο και μετά, το κούρεμα των ενεχύρων είναι τόσο που ουσιαστικά οι τράπεζες ξεμένουν από ρευστότητα και τότε είναι που υποχρεώνονται να βάλουν χέρι στις καταθέσεις.

Σε περίπτωση «τακτικής χρεοκοπίας», σημειώνουν οι αναλυτές επικαλούμενοι παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, το κούρεμα των ενεχύρων θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90%. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις 33 δισ. ευρώ ή 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει κούρεμα 27% ή 55% αντίστοιχα, στο σύνολο των καταθέσεων, που φτάνουν σήμερα τα 120 δισ. ευρώ.


Διαφορετική άποψη από την επίσημη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διατυπώνουν τέσσερις βουλευτές: Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι θα ψηφίσει «ανοιχτές τράπεζες», καθώς «δεν έχουμε εντολή για κούρεμα των καταθέσεων». Ο κ. Δαμαβολίτης τόνισε ότι ψηφίζει «ναι» στο ευρώ.
Ο Δημήτρης Καμμένος ζήτησε την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της χώρας είναι στο ευρώ.
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Μαυραγάνης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση των ΑΝΕΛ,


Πηγή : tanea.gr


Εικόνα διάλυσης στους ΑΝΕΛ – Πάνος Καμμένος: Όποιος δεν αντέχει τον πόλεμο φεύγει




Εσωκομματική αναστάτωση στους Ανεξάρτητους Έλληνες έχει προκαλέσει η διαφοροποίηση τεσσάρων βουλευτών του κόμματος σε σχέση με το δημοψήφισμα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο να στέλνει σαφές μήνυμα λέγοντας πως «όποιος δεν αντέχει τον πόλεμο φεύγει».

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις των τεσσάρων βουλευτών.
Σημειώνεται ότι άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ζητά με γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής Β' Πειραιώς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος. Την ίδια στιγμή, αντίθετα στη γραμμή των ΑΝΕΛ για υπερψήφιση του «ΟΧΙ» πηγαίνουν, μέχρι στιγμής, άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος. Πρόκειται για τους: Νίκο Μαυραγάνη, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Δαμαβολίτη.

Συγκεκριμένα, όπως πως αναφέρει στη δήλωσή του ο Δημήτρης Καμμένος, «η Βουλή ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ (σ.σ τα κεφαλαία ανήκουν στον κ. Καμμένο) της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls».

«Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές, κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου», αναφέρει ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου, όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δισ., αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ' αυτής».

«Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος, καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης», σημειώνει ο βουλευτής.

Ο κ. Καμμένος συντασσόμενος απόλυτα, όπως αναφέρει, με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ένα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό», ζητά «την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. με συνέπεια άμεση χρεοκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας».

 Την ίδια στιγμή, στη δήλωσή του ο Νίκος Μαυραγάνης έκανε λόγο για «νόθο δημοψήφισμα» και τονίζει:

«Παραμένω μαχητής του ΟΧΙ. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής, ή για το αν αποκρούει αυτήν. Όμως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο. Με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη. Φανταστείτε ένα Δημοψήφισμα στην Ελλάδα το καιρό της Γερμανικής Κατοχής με τους έλληνες να ερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση της κατοχής ή όχι και το πόσο ελεύθεροι θα ήταν τότε να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούλησή τους, όπως άλλως τε επιτάσσει και σήμερα η αναλογική εφαρμογή του αρ. 52 του Συντάγματός μας. Είναι αυτονόητο ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capital controls υπέρ του ΟΧΙ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε Δούρειους Ίππους. Όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν τη διατήρηση της ρευστότητας στη χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας το δρόμο του ΟΧΙ.

Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα, τόσο αυτό, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου Δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση. Η πολιτική συνέχεια στη χώρα μας έχει ένα μονόδρομο. Την υπογραφή κοινής διακήρυξης από μεμονωμένους βουλευτές, από φορείς της κοινωνίας, από πολιτειακούς παράγοντες, διακήρυξη που θα είναι θεμελιωμένη στη βασική αρχή του ανθρωπισμού και σε δύο στρατηγικές, η πρώτη εκ των οποίων είναι η επιδίωξη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δεύτερη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τούτη την ώρα το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ειλικρινής συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών αποθεμάτων της χώρας στον πιο πάνω μονόδρομο για την απελευθέρωση αυτής.
Κάθε άλλη επιλογή, είναι αστήρικτη, ανεδαφική και οδηγεί για τα επόμενα 40 χρόνια στην υποδούλωση όλων μας».

Ερωτηθείς ο κ. Μαυραγάνης αν θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών για την απόφαση να πληρώνονται οι δανειστές, υπογράμμισε: «Δεν θεωρώ προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Βαρουφάκη, ήταν αποκλειστικά απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης» και τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινήσεις για τον «Δούρειο Ίππο» και ο βουλευτής απάντησε: «Έχω άποψη για αυτό, δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι’ αυτά ο κ. Βαρουφάκης».

Νωρίτερα, ο βουλευτής Ηρακλείου, Κώστας Δαμαβολίτης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 της Κρήτης, αποκάλυψε ότι θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο κ. Δαμαβολίτης τόνισε ότι η στάση του αυτή δε σημαίνει ότι νομιμοποιεί τα μνημόνια, τους εκβιασμούς των δανειστών ή την οικονομική πολιτική που επιβλήθηκε από την τρόικα και οδήγησε στην καταστροφή των Ελλήνων.

Αλλά, όπως είπε, θεωρεί «ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρώπης και όχι εκτός» και για το λόγο αυτό θα πάει «κόντρα» στην εκπεφρασμένη γραμμή που έχει δώσει ο πρόεδρος του κόμματος στο οποίο ανήκει.

«Η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», τόνισε ο κ. Δαμαβολίτης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας.

«Το δια ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», αναρωτήθηκε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Είμαι υπέρ του "ναι"», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"».



Πηγή : newsbomb.gr


Κ. Καραμανλής: Την Κυριακή λέμε «ναι» στην Ευρώπη




Την Κυριακή λέμε «ναι» στην Ευρώπη είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του εκτιμώντας ότι όσοι νομίζουν ότι ψηφίζοντας «όχι» ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας «σφάλουν».

Χαρακτήρισε ζωτική ανάγκη τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην καρδιά της, υπογραμμίζοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος είναι το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας.
«Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, «αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες», πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς» είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Καραμανλής: Την Κυριακή λέμε «ναι» στην Ευρώπη

«Τυχόν εξοδος μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και θυσίες κυρίως για τους πιο αδύναμους» είπε και πρόσθεσε ότι «επικράτηση του «όχι» θα ερμηνευτεί από όλους ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης, θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο».

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. «Και, προφανώς, οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς».

«Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε ότι η παρέμβασή του δεν βασίζεται σε «οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη».

«Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια» τόνισε.

«Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘'όχι'' την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ‘'όχι'' θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο» είπε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και καλέσε σε αποφασιστική επιβεβαίωση.

«Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων» είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.




Πηγή


Ο Βαρουφάκης μετά το ΝΑΙ της Κυριακής πάει σπίτι του!!



Την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας το μεσημέρι στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών προεξόφλησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στην Ελλάδα και μετά το δημοψήφισμα και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση αλλά "δεν τους αρέσουν" τα όσα κάνει.

Ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε αν έχει στηθεί στην ουρά για να βγάλει τα 60 ευρώ του απο τα ΑΤΜ και απάντησε ότι μπορεί να είναι "ο μοναδικός ελληνας που δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο". "Η σύζυγός μου κι εγώ ζούμε πολύ λιτή ζωή τον τελευταίο καιρό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. "Κι έπειτα, το θεωρώ υποτιμητικό να σταθώ στην ουρά..." Οταν ο δημοσιογράφος του Bloomberg επεσήμανε ότι θα ήταν μία ευκαιρία να μιλήσει με τον κόσμο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα το σκεφτεί.



Πηγή : kathimerini.gr


Πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ ψηφίζουν ΝΑΙ



Σε περιδίνηση μπαίνει η συμπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς η απόφαση για δημοψήφισμα και οι εξελίξεις που πυροδότησε (ρήξη με εταίρους, κλείσιμο τραπεζών, capital controls) αναγκάζουν πολλά στελέχη της συμπολίτευσης σε δεύτερες σκέψεις.

Πιο έντονα είναι τα συμπτώματα στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, αρκετά στελέχη σκέφτονται να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του Μαξίμου. Ήδη με δημόσιες δηλώσεις τους οι Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας), ο Κώστας Δαμαβολίτης (Ηρακλείου), ο Δημήτρης Καμμένος (Πειραιάς) και ο Νικόλαος Μαυραγάννης (Εύβοια) δήλωσαν ότι δεν έχουν εντολή για κλείσιμο των τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων και θα ψηφίσουν ναι, ενώ εδώ και αρκετές ώρες υπέρ της ακύρως του δημοψηφίσματος έχει ταχθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Β' Αθηνών).

Την αρχή έκανε, το πρωί, ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε (ΑΝΤ1) το εξής: «Εγώ όταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκπροσωπώ τον μέσο Έλληνα, τον νοικοκύρη με τις 5.000 ή 10.000 ευρώ στην τράπεζα που φοβάται. Δεν έχω εντολή να κουρευτούν οι καταθέσεις».

Ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Πρότεινα στον πρωθυπουργό να το ακυρώσει, στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί. Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αυτό το δημοψήφισμα μόνο θα διχάσει» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ίδιος θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα «ανοικτές τράπεζες».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κ. Δαμαβολίτης δήλωσε (9,84 Ηρακλείου) κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ναι. «Η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», τόνισε ο κ. Δαμαβολίτης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας. «Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Είμαι υπέρ του "ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"».

Ακολούθησε η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος.

"Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπερ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του" δήλωσε ο κ. Καμμένος. "Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής. Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

"Ζητώ την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας..."


Πηγή : kathimerini.gr



Τηλεοπτική δήλωση Καραμανλή εντός της ημέρας



Από ώρα σε ώρα μέσα στη μέρα αναμένεται να κάνει παρέμβαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Καραμανλής δέχτηκε εισηγήσεις και πιέσεις από "γαλάζιους" βουλευτές και στελέχη προκείμενου να στείλει μήνυμα στον ελληνικό λαό υπέρ του “ναι” και της διατήρησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί από το Σάββατο με γραπτή του δήλωση κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος λέγοντας πως πρόκειται για "άφρονες επιλογές". Μάλιστα ο κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες αυτές τις ημέρες με τον πρόεδρος της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Έτσι από την παραίτησή του από την αρχηγία της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2009 ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να κάνει τηλεοπτική δήλωση.

Θοδωρης Δαφέρμος


Πηγή : newsit.gr


Μια ανάσα από την οριστική ρήξη Τσίπρας – Καμμένος


Ένα βήμα από τη διάλυσή της έφτασε χθες η δικομματική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου μετά τη δέσμευση που ανέλαβε, με την επιστολή του προς πιστωτές, ο πρωθυπουργός για περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και επιπλέον 400 εκατομμυρίων το 2017 στις αμυντικές δαπάνες με απολύσεις από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.
Η δέσμευση αυτή είναι ξεκάθαρη στην υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές και η αποκάλυψή της προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Αμυνας που απείλησε με παραίτηση και απόσυρση από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν αποδέχεται περικοπές στην Άμυνα, αντέδρασε με ένταση, απειλώντας να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν χθες το πρωί στο Μαξίμου και λίγο έλειψε να υπάρξει ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προχώρησε στη διάψευση όσων περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».
Ωστόσο όσα έγραψε ο πρωθυπουργός στην επιστολή είναι ξεκάθαρα. Στο δεύτερο σημείο της επιστολής ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: «Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017 μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών».
Πλέον οι σχέσεις των δύο εταίρων βρίσκονται στο ναδίρ ενώ τις μεταξύ τους εντάσεις πυροδοτεί το λουκέτο στις τράπεζες.
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη απόφαση του κ. Καμμένου να μη συνυπογράψει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital control). Η υπογραφή του κ. Καμμένου υπάρχει στην ΠΝΠ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που εκδόθηκε την ίδια ημέρα.
Δείτε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το λουκέτο στις τράπεζες χωρίς την υπογραφή Καμμένου, εδώ την ΠΝΠ για το δημοψήφισμα και εδώ την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε την έκρηξη Καμμένου.


Πηγή : newsbeast.gr


Διαφοροποιούνται δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και ψηφίζουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα



Σε περιδίνηση μπαίνει η συμπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς η απόφαση για δημοψήφισμα και οι εξελίξεις που πυροδότησε (ρήξη με εταίρους, κλείσιμο τραπεζών, capital controls) αναγκάζουν πολλά στελέχη της συμπολίτευσης σε δεύτερες σκέψεις.

Πιο έντονα είναι τα συμπτώματα στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, αρκετά στελέχη σκέφτονται να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του Μαξίμου. Ήδη με δημόσιες δηλώσεις τους οι Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας) και Κώστας Δαμαβολίτης (Ηρακλείου) δήλωσαν ότι δεν έχουν εντολή για κλείσιμο των τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων και θα ψηφίσουν ναι!

Την αρχή έκανε, το πρωί, ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε (ΑΝΤ1) το εξής: «Εγώ όταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκπροσωπώ τον μέσο Έλληνα, τον νοικοκύρη με τις 5.000 ή 10.000 ευρώ στην τράπεζα που φοβάται. Δεν έχω εντολή να κουρευτούν οι καταθέσεις».

Ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Πρότεινα στον πρωθυπουργό να το ακυρώσει, στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί. Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αυτό το δημοψήφισμα μόνο θα διχάσει» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ίδιος θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα «ανοικτές τράπεζες».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κ. Δαμαβολίτης δήλωσε (9,84 Ηρακλείου) κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ναι. «Η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», τόνισε ο κ. Δαμαβολίτης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας. «Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Είμαι υπέρ του "ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"».


Καθημερινή


Το Bloomberg για την επόμενη ημέρα: Χρεοκοπία σημαίνει κούρεμα καταθέσεων 27% έως 55% (διάγραμμα)



ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΤΟ «ΟΧΙ»

Τις επιλογές αλλά και την επόμενη μέρα από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου παρουσιάζει το Bloomberg. Στο διάγραμμα φαίνεται ότι εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι» τότε το Grexit είναι και το πιο πιθανό σενάριο, ενώ εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι», τότε η πιθανότητα ενός Grexit μειώνεται αισθητά.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» που επικαλούνται το Bloomberg, στην περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες. Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.
Πάντως έως σήμερα το κούρεμα των ενέχυρων είναι περίπου 23% και, σύμφωνα με το Bloomberg, ανάγκη κουρέματος προκύπτει μόνο αν ξεπεραστεί το 60%.


Από την πλευρά του ο κ.Βαρουφάκης διαβεβαίωσε χθες πως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για bail in των τραπεζών, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αμφισβητούν, αφού την Κυριακή υποστήριζε πως δεν τίθεται θέμα capital controls, κάτι που τελικά έγινε λίγες ώρες αργότερα.


Πηγή : imerisia.gr



Wikileaks: Tι έλεγε η Μέρκελ για το ελληνικό χρέος




Τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην Άνγκελα Μέρκελ και σε γερμανούς αξιωματούχους που έχουν μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον αποκαλύπτει το Wikileaks.

Από απόρρητα έγγραφα τα οποία είχε πρόσβαση το «Εθνος» την τελευταία εβδομάδα, προκύπτει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε πραγματική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι κοριοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέγραψαν «εξομολόγηση» της Μέρκελ προς τον προσωπικό βοηθό της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής για επιπρόσθετο haircut των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν.

Στο απόρρητο έγγραφο της NSA επισημαίνεται ότι έδειχνε να αισθάνεται “χαμένη” σχετικά με το ποια επιλογή -άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας- θα ήταν καλύτερη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πως «ο φόβος της ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον “κούρεμα”, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της».

Επιπλέον αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι ο μόνος εντός του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που ήταν υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος ήταν ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον “χαλιναγωγήσει”».

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο τέθηκαν υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν σταθερά αντίθετος, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφηκε ως «αναποφάσιστη για το θέμα», επισημαίνεται από τους πράκτορες της NSA.

Σε άλλη απόρρητη αναφορά στην οποία είχε πρόσβαση το Έθνος αποδεικνύεται η παρακολούθηση Γερμανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Γίνεται επίσης σαφές ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην NSA, η οποία συνέταξε το κείμενο της αναφοράς. Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο που αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι βρετανοί κατασκόπευαν τους ευρωπαίους εταίρους τους σε υψηλό επίπεδο για λογαριασμό της NSA.

Η συγκεκριμένη απόρρητη αναφορά έχει γίνει με βάσει τα στοιχεία που υποκλάπησαν από τον γενικό διευθυντής για θέματα της ΕΕ της γερμανικής καγκελαρίας Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίο παρείχε στις 14 Οκτωβρίου 2011 μια επισκόπηση σχετικά με τι σχεδιάζει το Βερολίνο να ζητήσει και θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει ενόψει των συνόδων κορυφής που ακολουθούσαν με κύριο θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εντύπωση προκαλεί ότι εκείνη την περίοδο σχεδιαζόταν πρόταση για συνεισφορά των χωρών BRICS(Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) για την διάσωση της Ελλάδας.

Στο έγγραφο επισημαίνεται: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη.

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα “ρίξουν” κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».

Ο Meyer-Landrut πίστευε επίσης ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συγκριτικά με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, και ότι η Ευρωζώνη πρέπει να κοιτάξει πέρα από τις τεχνικές πτυχές μιας συμφωνίας, και να επικεντρώσει αντ΄αυτού στην πραγματική πρόοδο που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, όσον αφορά τη νομοθεσία και την εφαρμογή της.Επίσης άποψή του ήταν ότι μία ομάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 70 τηλεφωνικοί αριθμοί υψηλόβαθμων γερμανών αξιωματούχων εντοπίζονται στην λίστα στόχων παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.


Πηγή: Έθνος


Μεγάλη ζημιά στον τουρισμό "Χάνονται καθημερινά 50.000 κρατήσεις"



Τις μεγάλες επιπτώσεις για τον τουρισμό στην χώρα μας, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το κλείσιμο των τραπεζών, το καθεστώς γενικευμένης αβεβαιότητας και την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Τα χτυπήματα στο τουριστικό προϊόν είναι συνεχή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, αποκάλυψε ότι κάθε μέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων.

Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας.

Παράλληλα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας. Από τον εσωτερικό τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενιστεί.

Την ίδια ώρα, ανακόπτεται η θετική πορεία των εξαγωγών. Περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ είναι οι απώλειες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 7% και οι εισαγωγές κατά 28%.

Ελλείψεις, αναμένονται να εμφανιστούν αρχικά σε μηχανήματα και ανταλλακτικά και στη συνέχεια σε νωπά τρόφιμα, κυρίως εισαγόμενα κρέατα και τυροκομικά προϊόντα.


Πηγή : Nooz.gr


Του Λαφαζάνη δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις και έφυγε από εκπομπή VIDEO



Σε πανικό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δεν έκατσε ούτε τρία λεπτά στην καρέκλα τηλεοπτικής εκπομπής γιατί δεν του άρεσαν αυτά που τον ρωτούσαν.

Συγκεκριμένα ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης εκνευρίστηκε με τις ερωτήσεις που του έκανε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή, σχετικά με τις κλειστές τράπεζες και αποφάσισε να βγάλει το μικρόφωνο και να φύγει από το στούντιο.

«Θα ακούσετε; Θα ακούσετε; Λοιπόν, κυρία μου, αν νομίζετε ότι ήρθα εδώ για να κάνετε αυτή τη δουλειά, για να κάνετε αυτό το show...», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την ώρα της αποχώρησής του.

Τα συμπεράσματα δικά σας




Μπάσκετ: Με προπόνηση η Εθνική Εφήβων στα προημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος




Με ρυθμό προπόνησης η Εθνική Εφήβων νίκησε 100-48 την Τυνησία και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Ηράκλειο.

Στον προημιτελικό της Παρασκευής, η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 22-59, 37-84, 48-100

ΤΥΝΗΣΙΑ (Κχελίλ): Αουΐτσι, Μετνανί, Γκανούνι 10, Μπουρί, Ντιφ 7, Τζαουάντι 9, Ρασίλ 2, Χαΐρι 3, Αντάμι 6, Σαϊντάνι 4, Μακλούφ 5, Γκεμπελαουί 2.

ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 9 (9 ασίστ), Λούντζης 8, Κώττας 5, Ντόρσεϊ 25, Μήτογλου 6, Μουράτος (7 ασίστ), Σκουλίδας 11, Τσαλμπούρης 8, Μπιλλής 9, Σταμάτης 5, Παπαγιάννης 10 (9 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος 4.

Τα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης (3/7):

ΗΠΑ - Ιταλία
Κροατία - Καναδάς
Ισπανία - ΕΛΛΑΔΑ
Τουρκία - Αυστραλία


Πηγή


Βενιζέλος: Μικρόψυχη και μικροκομματική μάχη οπισθοφυλακής από τον Τσίπρα για να διασωθεί το «όχι»



«Το μόνο πραγματικό ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι:  ναι ή όχι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το ευρώ, την κοινή λογική, το κεκτημένο της χώρας», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Μικρόψυχη και μικροκομματική μάχη οπισθοφυλακής» για να περιοριστεί η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Αφού οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης, αφού στέρησε από τη χώρα τον προστατευτικό θώρακα του προγράμματος του EFSF και τη στήριξη της ΕΚΤ, αφού εξέδωσε ΠΝΠ για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, αφού έστειλε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στις ουρές των ΑΤΜ, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τα κουτοπόνηρα επικοινωνιακά παιχνίδια. Είναι κατώτερος των περιστάσεων» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Αντί να δηλώσει ευθαρσώς ότι συγκαλεί τη Βουλή για ανάκληση του δημοψηφίσματος ώστε να ζητήσει αξιόπιστα άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, στέλνει επιστολές με μόνο δυστυχώς σκοπό να μπορεί να πει ότι ο ίδιος έκανε πολλές προσπάθειες, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι  αδιάλλακτοι. Κάνει κάθε μέρα και από ένα διάγγελμα διαβεβαιώνοντας για την πίστη του στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή ωθεί τη χώρα του στην έξοδο από το ευρώ. Είναι πανικόβλητος από την αντίδραση της κοινωνίας, αλλά αρνείται να σεβαστεί το εθνικό συμφέρον. Δεν σέβεται ούτε τους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς με τις επιστολές του παραδέχεται ότι ούτως ή άλλως το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ψευδεπίγραφο. Κατέστησε ήδη την Ελλάδα αντικείμενο ανησυχίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που διαπιστώνει παραβιάσεις των θεσμικών εγγυήσεων της ελεύθερης και γνήσιας έκφρασης της λαϊκής βούλησης στο δημοψήφισμα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε σχετικά με τον ESM: «Προχθές ζήτησε νέο πρόγραμμα από τον ESM διαδίδοντας παντού ότι δεν θέλει να μετέχει το ΔΝΤ σε αυτό και χθες απηύθυνε την επιστολή με τους επιμέρους όρους πρώτα πρώτα στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ! Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει απλώς να ενισχύσει το «όχι». Να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τη διαφορά μεταξύ του «ναι» που επικρατεί και του «όχι» που χάνει. Δίνει μια μικρόψυχη και μικροκομματική μάχη οπισθοφυλακής. Με τις κινήσεις του αυτές συνομολογεί όμως ότι κάλεσε τους πολίτες να πουν «όχι» σε μια πρόταση που η κυβέρνηση του ακόμη και σήμερα αποδέχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%!».

Το μόνο πραγματικό ερώτημα, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, στο δημοψήφισμα είναι: «Ναι ή όχι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το ευρώ, την κοινή λογική, το κεκτημένο της χώρας. Δεν είναι συνεπώς ώρα για κόλπα, αλλά για γενναίες και εθνικά υπεύθυνες θέσεις».


Πηγή : protothema.gr


Εντάξει η Ελλάδα τώρα σώθηκε!! Βενεζουέλα: Μήνυμα στήριξης του Μαδούρο στην Ελλάδα



Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, στην ελληνικό λαό, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, στην ελληνικό λαό, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2.000 χρόνια , αυτό είναι η λέξη "δημοκρατία". Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία» αναφέρει στο μήνυμά του ο Νικολάς Μαδούρο.

«Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε μαζί τους και να τους πούμε πως εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε. Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες. Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε τον ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος», αναφέρει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Θαυμάζουμε αυτό που κάνει ο λαός της Ελλάδας! Ένας αγώνας δύσκολος, σύνθετος ενώ οι εκβιασμοί υψώνονται εναντίον του λαού της Ελλάδας, οι οικονομικοί εκβιασμοί. Είναι επίσης ένας πόλεμος με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να μην κάνει ούτε ένα βήμα προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία και η Ευρώπη γενικότερα να μην ξυπνήσει ποτέ από αυτό το λήθαργο, αυτή την κυριαρχία των "θεσμών" αυτών» καταλήγει το μήνυμα του προέδρου της Βενεζουέλας.





Ήμασταν τόσο κοντά» αλλά ο Βαρουφάκης αποσύρθηκε στο παρά 1΄, λέει ο Γιούνκερ




Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ μέσα σε λίγες μέρες – προσθέτοντας ότι έχει ένα σχέδιο για τη Δευτέρα, αναλόγως της ψήφου των Ελλήνων, σχέδιο που δεν αποκάλυψε

Μόλις 60 εκατ. ευρώ χώριζαν Ελλάδα και Ευρώπη από συμφωνία όταν η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

Μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο λουξεμβούργιος πολιτικός, είπε σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, ότι «ένα ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει ότι η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε μια συμφωνία.

Ακόμη, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή κριτική στον έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκαν μια συμφωνία, με τον υπουργό Οικονομικών να δίνει εντολή στους έλληνες διαπραγματευτές να αποχωρήσουν από το τραπέζι ενώ η συμφωνία ήταν κοντά.

«(Ο Γιούνκερ) είπε ότι ήμασταν έτοιμοι να επισπεύσουμε την εκταμίευση κονδυλίων στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και το θέμα ήταν ιδεολογικό» δήλωσε στο Politico ευρωβουλευτής ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ακόμη ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι για συμφωνία παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ έκαναν βήματα πίσω.

Οι πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι ο κ. Γιούνκερ αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ μέσα σε λίγες μέρες – προσθέτοντας ότι έχει ένα σχέδιο για τη Δευτέρα, αναλόγως της ψήφου των Ελλήνων, σχέδιο που δεν αποκάλυψε.

Πάντως, αυτό που αρκέστηκε να πει επισήμως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους είναι ότι οι Έλληνες δεν είχαν «βούληση για συμφωνία».


Πηγή: skai.gr


Σε 24 ώρες το ΣτΕ αποφασίζει εάν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα



Μετά την προσφυγή δύο πολιτών τόσο για την πρόταση διεξαγωγής  δημοψηφίσματος, όσο και κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος - Την απόφαση θα λάβουν 21 δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου

Σε λιγότερο από 24 ώρες, 21 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφασίσουν εάν την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η όχι το δημοψήφισμα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Βουλή.


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συγκλήθηκε εκτάκτως και αστραπιαία από τον αρχαιότερο σύμβουλο Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου προκειμένου να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των νομοθετικών πράξεων με τις οποίες αποφασίστηκε και εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφανθούν ότι ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματικός, τότε «παγώνει» η διεξαγωγή του και ότι χρήματα έχουν δαπανηθεί (αμοιβές δικαστικών αντιπροσώπων, δαπάνες για τα ψηφοδέλτια, κ.λπ.) πάνε χαμένα.

Αντίθετα, σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί η σχετική προσφυγή τότε προχωράει κανονικά η διαδικασία του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή.

Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι (12μ.), με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη. Στην σύνθεση του δικαστηρίου μεταξύ των 21 δικαστών θα συμμετέχει και η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ, η οποία προεδρεύει του πρώτου θερινού Τμήματος στου ΣτΕ.

Δεν πρέπει να λησμονείται, ότι με την εκπνοή του Ιουνίου ο Σωτήρης  Ρίζος, δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣτΕ καθώς αποχώρησε λόγω συνταξιοδοτήσεως και τον αναπληρώνει ο κ. Σακελλαρίου, μέχρι το υπουργικό συμβούλιο να επιλέξει τον νέο πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Μετά την συζήτηση της προσφυγή σε δημόσια συνεδρίαση,  οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν σε διάσκεψη  κεκλεισμένων των θυρών για να λάβουν απόφαση.

Αμέσως μετά (άγνωστο ποία χρονική στιγμή της ερχόμενης Παρασκευής) θα γνωστοποιηθεί «το δια ταύτα» της απόφαση της Ολομέλειας που θα κρίνει την τύχη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συγκαλείται μετά από αίτηση ακύρωσης (προσφυγή) που κατέθεσαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, πρώην σύμβουλος Επικρατείας.

Οι δύο αυτοί Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος  προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Και οι δύο στρέφονται τόσο κατά της πράξης του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής  δημοψηφίσματος, όσο και κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Επισημαίνουν στην αίτηση ακύρωσής τους   ότι από τις συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπεται να τίθεται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση  ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».

Τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου, που ήταν οι προτάσεις του  Eurogroup της 25.6.2015 και για τα οποία ο Ελληνικός λαός καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα πει «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» έχουν «σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στην λειτουργία του κράτους και την χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών», υπογραμμίζουν οι δύο Έλληνες πολίτες.

Κατά συνέπεια, τονίζουν, το δημοψήφισμα είναι παράνομο, καθώς «παραβιάζονται ρητές διατάξεις του Συντάγματος».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η νομοθεσία που αφορά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων (νόμος 4023/2011), καθώς το ερώτημα που τίθεται  και καλείται να αποφανθούν οι Έλληνας πολίτες, δεν διατυπώνεται με τρόπο σαφή και σύντομο  -όπως απαιτεί ο νόμος- αλλά  είναι πολυσύνθετο, περιγράφεται με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, οι οποίοι είναι «αδύνατον να γίνουν  κατανοητοί από την συντριπτική πλειοψηφία  των ψηφοφόρων».

Ακόμη, από την διατύπωση του ερωτήματος δεν προσδιορίζονται «έστω κατά προσέγγιση»  οι νομικές και οι οικονομικές συνέπειες στην κρατική λειτουργία και την κοινωνική ζωή του τόπου  «εκ της υιοθετήσεως της μίας ή της άλλης εκ των δύο ζητουμένων απαντήσεων».
Έτσι, λόγω του τρόπου  διατύπωσης του ερωτήματος  οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι μη νόμιμες και άκυρες.
Όμως, είναι παράνομες και λόγω του σύντονου χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του εκλογικού  σώματος.

Η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι παράνομη, για τον πρόσθετο λόγο ότι στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται  τα κείμενα των διεθνών οργανισμών του   Eurogroup της 25.6.2015.
Σε άλλο σημείο της αίτησης ακύρωσης επισημαίνουν ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου  και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι άκυρα, καθώς έχουν εκδοθεί «κατά κατάχρηση εξουσίας». Και αυτό γιατί εκδόθηκαν  για «σκοπό τελείως διάφορο από εκείνον για τον οποίο προβλέφθηκε συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και άσχετο προς την  έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη».

Σήμερα, οι δύο πολίτες έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του  Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα.

Οι νέες αυτές αιτήσεις του θα κατατεθούν σήμερα, θα καταστούν άνευ αντικειμένου, αφενός γιατί έχει γίνει ήδη ο προσδιορισμός συζήτησης της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) για αύριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ και αφετέρου:

1) δεν είναι εύκολο να σηκώσει το βάρος ο κ. Σακελλαρίου ή η κυρία Σαρπ για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι το δημοψήφισμα και να εκδώσουν προσωρινή διαταγή που να το «παγώνει» ή να απορρίπτουν το αίτημα προσωρινής διαταγής και
2) Για ένα τέτοιο ζήτημα -που έχει τεράστιες διαστάσεις- δεν μπορεί να λάβουν απόφαση οι 7 δικαστές που συγκροτούν την σύνθεση του πρώτου θερινού Τμήματος του ΣτΕ.

Έτσι, η απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ.


Πηγή : protothema.gr