Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Έχει έρθει η ώρα να οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση για την Υγεία με πολίτες και επαγγελματίες του χώρου. Στις τοποθετήσεις του, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

  • Στη δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε «το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
  • Στην ουσία αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε την δεύτερη τετραετία είναι να χτίσουμε πάνω στις βάσεις στις οποίες έχουμε ήδη βάλει. Όλο το φάσμα των πολιτικών υγείας, ξεκινώντας από τις πολιτικές δημόσιας υγείας, την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα, το τι γίνεται στα νοσοκομεία μας, το τι γίνεται μετά την νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Δίνουμε έμφαση: Στον εξορθολογισμό των Κέντρων Υγείας. Στην αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ξαναφτιάξουμε ουσιαστικά τα ΤΕΠ σε 80 νοσοκομεία. Στην καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Στο επιθετικό πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων, το οποίο έχουμε ήδη σχεδιάσει και το οποίο υλοποιούμε. Στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματική δικαιοσύνη και ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως, του που αυτός κατοικεί, ανεξαρτήτως του εισοδήματός του.
  • Χρειαζόμαστε 10.000 πρόσθετους υγειονομικούς, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς σε ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό βρίσκεται στον προγραμματισμό των προσλήψεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί για πρώτη φορά έχουμε πια τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε τις προσλήψεις μας σε βάθος χρόνου.
  • Αν θα μπορούσαμε να είχαμε ένα μοντέλο για το πως θα θέλαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλεύει στο μέλλον αυτό πρέπει να είναι η “Επιχείρηση Ελευθερία”. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση και η δυνατότητα του κράτους να προσεγγίζει τον πολίτη να του στέλνει ένα μήνυμα να του λέει ότι “θα έρθεις την τάδε ώρα να κάνεις τον εμβολιασμό σου”, “την τάδε ώρα να πηγαίνεις σε ένα εμβολιαστικό κέντρο” και πραγματικά να βρίσκει μια ανταπόκριση την οποία δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν από το κράτος.

Ε.Σ.Υ.: Που ήμασταν το 2019 και που είμαστε σήμερα

Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν όλα τα συστήματα υγείας -και το δικό μας- δοκιμάστηκαν από μία πρωτοφανή παγκόσμια πανδημική κρίση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο. Τα καταφέραμε καλύτερα από χώρες οι οποίες είχαν ενδεχομένως, πιο αναπτυγμένα συστήματα υγείας. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία κατέδειξε και τις μεγάλες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μας καθοδήγησε για το πώς πρέπει να παρέμβουμε ώστε να τις διορθώσουμε. Τα βήματα που ήδη έγιναν:

  • Δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 3,8 δισ. το 2019, 5,2 δισ. το 2023, μία σημαντική αύξηση της τάξης του 37%.
  • Κάτι παρακάτω από 100.000 εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  το 2019. Σύνολο εργαζόμενων στο Ε.Σ.Υ. σήμερα 107.000.
  • Μονάδες εντατικής θεραπείας το 2019 κάτι παρακάτω από 600. Με συμμετοχή του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, πολλών ιδιωτών δωρητών, προσεγγίζουμε σήμερα τις 1.300.
  • Προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού και σχεδόν 5.000.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι. Έχουμε 3,5 χιλ εγγεγραμμένους ιατρούς και έχουν γίνει παραπάνω από 8,5 εκ. επισκέψεις.
  • Αύξηση 10% των μισθών του ιατρικού προσωπικού. Και θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους στις Μ.Ε.Θ., για αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, για αυτούς οι οποίοι μετακινούνται στα νησιά.
  • Το 2019 δεν είχαμε ουσιαστικά κανένα πρόγραμμα πρόληψης. Θεωρώ ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη τομή την οποία έχουμε κάνει ως προς την δημόσια υγεία. Πιο εμβληματικό από όλα είναι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. Την επόμενη τετραετία θα δρομολογηθούν μια σειρά από προγράμματα.
  • Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Έγιναν 90.000.000 άυλες συνταγές και παραπάνω από 40.000.000 άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Παραπάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν  ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
  • Δρομολογούμε το ψηφιακό βιβλιάριο της υγείας του παιδιού. Το εθνικό μητρώο εμβολιασμών και για τα παιδιά και για τους εφήβους. Έχουμε ουσιαστικά χτίσει  τα θεμέλια για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή. Ένα μεγάλο έργο το οποίο θα υλοποιηθεί την δεύτερη τετραετία ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης αλλά και ο κάθε γιατρός να έχει πρόσβαση σε ένα πλήρη ιατρικό φάκελο με ολοκληρωμένο ιστορικό.
  • Επιχείρηση Ελευθερία. Ίσως διαψεύσαμε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς πετύχαμε εμβολιασμό ο οποίος ξεπέρασε τελικά το 80%. Δεν είναι όμως μόνο η σχεδόν καθολική αποδοχή του εμβολιασμού ήταν και ο τρόπος που οργανώθηκε.
  • Η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης η οποία δεν υπήρχε, το 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα ολόκληρο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου, κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας και παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση.
  • Διαγωνισμοί προμηθειών φαρμάκων. Έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε σημαντικές δαπάνες σε σχέση με το παρελθόν, με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, με διαπραγματεύσεις πιο σκληρές με τη φαρμακοβιομηχανία, με μεγαλύτερη έμφαση σε γενόσημα φάρμακα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου