Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο

 


Προκλητικοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν ότι θα γεμίσει η Ελλάδα μετανάστες έτσι και αναλάβουν την εξουσία.

Βούτσης, Κατρούγκαλος, Φωτίου και Μουζάλας τοποθετήθηκαν εκφράζοντας ευθέως τις αντιρρήσεις τους για την επέκτασή του και τρομάζοντας έτσι του Έλληνες πολίτες που δεν θέλουν να ζήσουν και πάλι την περίοδο 2015-2019 που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα μαγαζάκι μεταναστών.

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο OPEN, σημείωσε πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες. Μάλιστα συντάχθηκε και με την τροπολογία Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία στόχο είχε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανέγερση του έργου δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η παρέμβαση του ευρωβουλευτή εξυπηρετούσε την κεντρική γραμμή του κόμματος.

«Είμαστε σαφείς για το ότι μπορεί να υπάρχει -και το είχαμε πει προ τριετίας- για ορισμένα σημεία και μάλιστα διαφιλονικούμενα, στα σύνορα μας», ανέφερε ο προσθέτοντας πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράκτες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι αντίθετος στους φράχτες, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» προσθέτοντας πως «δεν είναι ζήτημα κυρίως αστυνομικό, το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Πρέπει να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, διαφορετική από αυτήν που έχουμε τώρα που ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες τις συνοριακές, στις χώρες – πύλες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετος με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ο οποίος δήλωσε ότι «O φράχτης δεν είναι αυτό το μέσο, το οποίο θα σταματήσει το μεταναστευτικό». «Είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα» είπε για να συμπληρώσει πως άποψή του είναι να μην επεκταθεί ο φράχτης.

Η Θεανώ Φωτίου εμφανίσθηκε να τάσσεται κατά της επέκτασης του φράχτη. Μόνο που προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αφού λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον Έβρο προς “άγραν ψήφων ακροδεξιών” ουσιαστικά ταύτισε όλους όσοι τάσσονται υπέρ της κατασκευής και της επέκτασης με την ακροδεξιά δεδομένου ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνδέεται με την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη.

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τέτοιες μέρες πριν από 3 χρόνια, εδώ ήταν όλα διαφορετικά. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς -και συχνά με τη χρήση βίας- να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου ο τόπος είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πεδίο μάχης. Με απόπειρες εισβολής να πλαισιώνουν και επιχειρήσεις υπονόμευσης και καταστροφής του αποτρεπτικού εμποδίου από την άλλη πλευρά των συνόρων», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από 3 χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα, που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορωνοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ενώ, παράλληλα, «κατέστησε και αυτήν την πρόκληση όχι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή. Καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε αυτή η κρίση, εδώ, επί τόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης. Και τολμώ να πω ότι ήταν εκείνη η στιγμή που στην πράξη -και όχι στα λόγια- τα σύνορα της πατρίδας μας μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης».

«Τελικά, ο φράχτης αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα. Και θα απλώνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Ήταν και αυτός ο φράχτης που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μαζί με το υφιστάμενο τμήμα στον βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε περισσότερους από 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Γιατί στα θαλάσσια σύνορα αυτές οι αποτροπές έχουν ουσιαστικά δεκαπλασιαστεί. Εκθέτοντας κάποιους, που κάποτε δεν ξεχώριζαν καν τα σύνορα στη θάλασσα. Εκθέτοντας, όμως, και το κόμμα που αυτοί οι κάποιοι υπηρετούν», υπογράμμισε.

«Θέλω να θυμίσω ότι προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μόλις προχθές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας προφανώς μια άλλη άποψη για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, να μη χρηματοδοτεί η ΕΕ τέτοια τεχνητά εμπόδια στα όριά της, επειδή αυτά τάχα παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Να το πω πολύ απλά: αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο εδώ να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όλοι εσείς. Συνεπώς, και από εδώ θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: Τελικά, επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο να το κατεδαφίσει; Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση. Ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων, για δήθεν επεισόδια που έγιναν κατά κάποιους εδώ πέρα στον Έβρο, πλην όμως αποδείχθηκαν ότι ήταν όλα ψέματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θυμόμαστε πολύ καλά το περιστατικό της "μικρής Μαρίας". Όταν ψάχναμε να βρούμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι, σε σε ποια νησίδα του Έβρου είχαν βρεθεί. Και όταν βρέθηκαν τελικά και άρχισαν να μιλούν, καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία, που διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κακοπαιγμένο ψέμα», είπε ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για «ένα ψέμα που δυστυχώς υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία από πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Μόνο που δεν κατάλαβαν αυτοί, ότι ουσιαστικά το κύρος της χώρας έπλητταν και όχι την κυβέρνηση».

«Θέλω να τονίσω την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών. Και να σταματήσει και από τη γειτονική χώρα (την Τουρκία). Με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Για να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα. Το οποίο έχει και μια έντονη ανθρωπιστική διάσταση.

Η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεν είμαστε αφελείς. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, να πιάσουμε ξανά το νήμα των διαφορών μας, πάντα όμως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον φράχτη στον Έβρο:





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου