Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Κοντολέων: Δεν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός για παρακολουθήσεις -Ρουμπάτης: Η ΕΥΠ «άκουγε» εμμέσως Πιτσιόρλα-Σαγιά


 

Με αυστηρά μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της διαδικασίας συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

H Επιτροπή αποφάσισε να χωρίσει, τελικά, σε δύο γκρουπ τους «εννέα», προκειμένου να διεξαχθεί πιο ομαλά η διαδικασία.

Το πρώτο γκρουπ, που αποτελείται από τους τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Δραβίλλα (2012-2015), Ρουμπάτη (2015-2019) και Κοντολέοντα, καθώς και τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ολοκλήρωσε τις τοποθετήσεις του και ξεκινάει το δεύτερο, με τους Δεμίρη, Βλάχου, Τζαβέλλα, Γεραπετρίτη, Ράμμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το Γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, σημειώνοντας πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. 

Ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος, επικαλούμενος τη ρήτρα απορρήτου.

Το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και ΕΥΠ φέρεται να επικαλέστηκε και ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. 

Ο Ιωάννης Ρουμπάτης (διοικητής ΕΥΠ 2015-19) παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και τον κ. Σπύρο Σαγιά, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους, αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ανέφερε επίσης ότι επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέοντα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου