Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Για ανθρωποκτονία δικάζονται αύριο Τετάρτη δύο στελέχη του «Ρουβίκωνα»

 


Ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας θα βρεθούν την Τετάρτη δύο από τα πιο δραστήρια στελέχη του «Ρουβίκωνα». Πρόκειται για τη βαρύτερη δίωξη εις βάρος μελών της αναρχικής ομάδας από την έναρξη της δράσης της, το 2015. Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών Mohamed Ahmed ή Χαμπίμπι το πρωί της 7ης Ιουνίου 2016, στα Εξάρχεια. Κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός είναι ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ενώ ως φυσικός αυτουργός παραπέμπεται να δικαστεί ο Νίκος Ματαράγκας. Το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας ολοκλήρωσε την έρευνα και υπέβαλε τη δικογραφία στον εισαγγελέα στις αρχές του 2020. Η αστυνομία συνδέει τον Ματαράγκα με τη δολοφονία βάσει των καταθέσεων δύο μαρτύρων, ενώ αποδίδει στον Καλαϊτζίδη τον ρόλο του ηθικού αυτουργού, επικαλούμενη την επίθεση με μαχαίρι εις βάρος του από τον Χαμπίμπι, δύο μήνες πριν από τον φόνο.

Οι δύο αναρχικοί χαρακτηρίζουν τη δίωξή τους «σκευωρία» και το κατηγορητήριο «κατασκευασμένο» με στόχο τον περιορισμό της δράσης τους. Λένε ακόμα ότι η έρευνα της αστυνομίας στηρίχθηκε σε καταθέσεις χρηστών και διακινητών ναρκωτικών, τους οποίους οι αναρχικοί από την κατάληψη Κ*Βοξ – άτυπη έδρα του «Ρουβίκωνα» είχαν προσπαθήσει να διώξουν από την πλατεία Εξαρχείων. Το ίδιο είχαν επισημάνει και μετά την απολογία τους, τον Ιούνιο, στον ανακριτή που τους είχε αφήσει ελεύθερους χωρίς χρηματική εγγύηση. Τέσσερις ημέρες πριν από τη δίκη και ενώ κλιμακώνονται οι δράσεις και «παρεμβάσεις» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο κατηγορουμένους, όπως η πρόσφατη έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η «Κ» φέρνει στη δημοσιότητα τον άγνωστο φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης.

Ηταν 11.30 το πρωί της 7ης Ιουνίου 2016. Ο 36χρονος Mohamed Ahmed για τον οποίο οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αγόραζε από Αλβανούς χασίς –το οποίο στη συνέχεια διακινούσε στην πλατεία Εξαρχείων– βρισκόταν στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους μαζί με έναν Αφγανό φίλο του, με ψευδώνυμο Ανούρ. Κάπνιζαν χασίς όταν τους πλησίασαν δύο άνδρες πάνω σε μηχανή. Ο οδηγός φορούσε κουκούλα full face, ενώ ο συνεπιβάτης μια κουκούλα που κάλυπτε το στόμα και τη μύτη. Κλώτσησε τον Ανούρ στο πόδι λέγοντάς του «Μην κοιτάς» και «Φύγε από εδώ». Στη συνέχεια στράφηκε στον 36χρονο Χαμπίμπι λέγοντάς του «εσύ πουτ… μείνε». Οι δράστες πυροβόλησαν το θύμα 7 φορές χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά όπλα και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με τη μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα –κατοίκου της περιοχής, που άκουσε τους πυροβολισμούς και βγήκε να δει τι συμβαίνει– στο σημείο βρισκόταν και δεύτερη μηχανή με δύο αναβάτες. Αργότερα, την ανάληψη ευθύνης για τον φόνο διεκδίκησε ομάδα που εμφανίστηκε άπαξ με επωνυμία «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Η μία από τις δύο κρίσιμες μαρτυρίες για το συμβάν είναι αυτή ενός 21χρονου Ελληνα που πάντως διατηρούσε φιλική σχέση με το θύμα: «Οταν δεν είχα λεφτά με βοηθούσε, με έβαζε στο σπίτι του και μου έδινε φαγητό», είπε στους αστυνομικούς. Τη στιγμή της δολοφονίας βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων και στο άκουσμα των πυροβολισμών κινήθηκε προς την οδό Θεμιστοκλέους όπου αντίκρισε αιμόφυρτο τον Αιγύπτιο. «Δεν μπορούσε να μου μιλήσει, ανάσαινε βαριά. Αρχισα να κλαίω και τον φίλησα στο μέτωπο». Ο τότε ανήλικος μάρτυρας κατέθεσε ακόμα ότι ήρθε «φάτσα με φάτσα με τη μαύρη μηχανή των δραστών» και δήλωσε σίγουρος 100% ότι ο συνεπιβάτης ήταν «ο καράφλας από τους Βοξίτες». Δηλαδή ο Νίκος Ματαράγκας από την κατάληψη του Βοξ. Τον αναγνώρισε μάλιστα σε φωτογραφία που του έδειξαν οι αστυνομικοί.

Η μία από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, Αννυ Παπαρρούσου, είχε επισημάνει παλαιότερα στην «Κ» ότι όσα κατέθεσε ο συγκεκριμένος μάρτυρας για το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες μετά τη δολοφονία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταθέσεις των υπόλοιπων αυτοπτών μαρτύρων.

Η κατάθεση της κοπέλας

Η δεύτερη κατάθεση είναι αυτή μιας νεαρής κοπέλας από τα Εξάρχεια. Η ίδια δεν ήταν παρούσα στο σημείο της δολοφονίας, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ξύπνησα όταν άκουσα τους πυροβολισμούς και τρόμαξα». Περιγράφει τα γεγονότα όπως της τα μετέφεραν άλλα πρόσωπα, με την αφήγησή της πάντως να έχει αρκετές ανακολουθίες σε σύγκριση με αυτή των υπολοίπων μαρτύρων. Ανάμεσα σε όσα κατέθεσε είναι, ότι μετά τον φόνο συνάντησε τον Ανούρ στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος της εκμυστηρεύτηκε ότι αναγνώρισε τον «καράφλα» ως έναν από τους δράστες. Οταν όμως η αστυνομία εντόπισε και εξέτασε τον Ανούρ, αυτός δήλωσε πλήρη άγνοια για την ταυτότητα των δραστών. «Δεν ξέρω ποιοι χτύπησαν τον Χαμπίμπι και δεν είδα πού πήγαν. Εγώ ήξερα ότι οι Αλβανοί του έδιναν χόρτο και αυτός το πουλούσε. Τίποτα άλλο», είπε.

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, αντίστοιχα, περιγράφεται ως ηθικός αυτουργός με το σκεπτικό ότι δύο μήνες πριν από τον φόνο είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι από τον Χαμπίμπι καθώς και ότι, στη συνέχεια, ο ίδιος και άλλα άτομα από την κατάληψη του Βοξ έψαχναν τον Χαμπίμπι «θέλοντας να πάρουν αίμα».

Η συμπλοκή του Αιγυπτίου με τους αναρχικούς είχε γίνει τον Μάρτιο του 2016. Αφορμή είχε σταθεί σχόλιο του Χαμπίμπι σε μια νεαρή κοπέλα που περνούσε από την πλατεία. Οι αναρχικοί ζήτησαν τον λόγο από τον 36χρονο, εκείνος αντέδρασε, ακολούθησε διαπληκτισμός κατά τη διάρκεια του οποίου ο μετέπειτα δολοφονηθείς είχε χτυπήσει με μαχαίρι στο κεφάλι ένα άτομο από την ομάδα των αντιεξουσιαστών. Το συμβάν είχε καταγγείλει επώνυμα με κείμενό του στο Διαδίκτυο ο ίδιος ο Καλαϊτζίδης, χαρακτηρίζοντας τον Χαμπίμπι «ημιπαράφρονα διακινητή ναρκωτικών, έναν δημόσιο κίνδυνο που σφάζει κόσμο αβέρτα».

Η διαδήλωση ενόπλων και ο «Ράμπο»

Τις ημέρες μετά την αιματηρή σύγκρουση του Αιγύπτιου με τον Καλαϊτζίδη, τον Ματαράγκα και άλλα μέλη της κατάληψης Βοξ και της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πραγματοποιήθηκε στην πλατεία και στα στενά των Εξαρχείων διαδήλωση περίπου 200 ατόμων κατά των εμπόρων ναρκωτικών. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ήταν ένοπλοι και μάλιστα σε βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο είχαν φροντίσει να επιδείξουν τον οπλισμό τους. Μάρτυρες εκείνης της διαδήλωσης ανέφεραν ότι άτομα που βγήκαν από το Βοξ οπλοφορούσαν με πρώτο τον Καλαϊτζίδη, που ήταν και ο μόνος που δεν φορούσε κουκούλα «λες και ήταν ο Ράμπο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ένας από αυτούς. Στο κείμενο της Επιτροπής Αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μετά την παρέμβαση έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η δίκη έχει οριστεί με βάση ένα σαθρό κατηγορητήριο, κατασκευασμένο από τις διωκτικές αρχές και με μάρτυρες κατηγορίας εμπόρους ναρκωτικών που χρόνια λυμαίνονται τα Εξάρχεια». Η συνέχεια στην υπόθεση, εντός της δικαστικής αίθουσας…


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου