ΤΟ ΒΗΜΑ
Τετάρτη 29 Μαΐου 2019
Καταπέλτης το Bloomberg για Τσίπρα : Πρωτοπόρος του λαϊκισμού
Με σκληρή γλώσσα σχολίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με θέμα «Η Ελλάδα είναι μάθημα για την Ιταλία», χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Αλεξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές είναι προειδοποίηση για τους υπερβολικά φερέλπιδες λαϊκιστές παντού, ενώ πλέον, οι επενδυτές είναι θετικοί σε μια αλλαγή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, αν και στις ευρωεκλογές αναμένονταν επικράτηση του λαϊκισμού, αντ’ αυτού, «μπορεί να οδήγησαν στην πολιτική απομάκρυνση του πρωτοπόρου πρωταθλητή, του Αλέξη Τσίπρα». Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη ήττα από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία.
«Είναι αδύνατον να ξεχάσουμε ότι η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία στηρίχθηκε στην εξαπάτηση», αναφέρει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας τη στάση του το 2015, που οδήγησε τη χώρα σε μια «νέα αυτοτραυματική ύφεση» και προκάλεσε τα capital controls. Στη συνέχεια, υπενθυμίζει το Bloomberg, ο κ. Τσίπρας κατέστρεψε τους ριζοσπαστικούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάνη Βαρουφάκη για να υπογράψει συμφωνία, όπου δεν κέρδισε σχεδόν καμία παραχώρηση.
«Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα», σημειώνει ο συντάκτης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ευπρόσδεκτο και έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους υπέρμαχους του Brexit, την ακροδεξιά Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια της Ιταλίας.
Το δημοσίευμα φαίνεται πως κρατάει άλλη στάση ωστόσο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι μεταρρυθμιστής και υπενθυμίζει ότι έχει εργαστεί στην εταιρεία συμβούλων McKinsey.
Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί συνηθίζουν να δημιουργούν προσδοκίες και να τις συνθλίβουν, ο κ. Μητσοτάκης έχει μια πολιτική πλατφόρμα που περιλαμβάνει μείωση συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενη από μείωση δαπανών, κάτι που θεωρείται ισορροπημένο.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες και είναι ασαφές αν η Ν.Δ. θα παραμείνει προσηλωμένη στην δέσμευση όταν ανέλθει στην εξουσία. Όμως το μάθημα της τελευταίας δεκαετίας είναι σαφές: αν η Ελλάδα μπορεί να μεταρρυθμίσει την οικονομίας της και να επιτύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν υπάρχει ανάγκη για υπερβολική λιτότητα. Δεν είναι μόνο οι επενδυτές που πανηγυρίζουν.
«Είναι αδύνατον να ξεχάσει κανείς ότι η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία βασίσθηκε στην απάτη. Στην πρώτη θητεία, στις αρχές του 2015, δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στη νομισματική ένωση, καταφέρνοντας να πείσει τους εταίρους της Ευρωζώνης για καλύτερους όρους για ένα νέο σχέδιο διάσωσης. Αντ’ αυτού, βύθισε την χώρα σε ύφεση, αναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις να ζήσουν με capital controls» αναφέρει το άρθρο.
Η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών και η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ έχουν ενθουσιάσει τους επενδυτές, κάτι που οδήγησε στην πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολογου στο 3,08% τη Δευτέρα, και το Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 6%.
Ωστόσο, οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις στην Αθήνα παραμένουν εντυπωσιακές. Η Αθήνα μπορεί να δανειστεί σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια, εξαιτίας της στήριξης των εταίρων στην ευρωζώνη. Ωστόσο, το χρέος παραμένει στο 181% του ΑΕΠ.
Η οικονομία σημείωσε μεγέθυνση 1,95% το 2018, μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Όμως το κατά κεφαλή εισόδημα εξακολουθεί να είναι 21% χαμηλότερο από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Με το τραπεζικό σύστημα ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο και με πολλά ληξιπρόθεσμα δάνεια, η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Εντούτοις η αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους έχει νόημα, εκτιμά ο συντάκτης.
Όταν επισκέφτηκα τη χώρα τον Δεκέμβριο , έμεινα με την εντύπωση ότι η πολιτική επιστρέφει στην κανονικότητα.
«Το ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα για όλες αυτές τις «κωλοτούμπες» είναι ευπρόσδεκτο. Η σκοτεινή πλευρά των λαϊκιστών της Ευρώπης δεν είναι η κριτική του για την φτωχή λειτουργικότητα της Ε.Ε., που είναι εμφανής, αλλά η αμείλικτη έλλειψη τιμιότητας για το τι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διαπραγμάτευση με άλλες χώρες-μέλη.
»Αυτό θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους Brexiteers της Βρετανίας και την Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας… Ο Τσίπρας ήταν πρωτοπόρος μεταξύ των λαϊκιστών και είναι ένας από τους πρώτους που κινδυνεύει να εκτοπισθεί. Σε μια εβδομάδα αντικρουόμενων αποτελεσμάτων για τις αντισυστημικές δυνάμεις ανά την Ε.Ε., θα πρέπει να διδαχθούν από την εμπειρία του», καταλήγει.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου