Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Απίστευτη εμμονή ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ηγεσία στην δικαιοσύνη πραξικοματικά! Τι φοβούνται; Τι ετοιμάζουν;



Σε μια πραξικοπηματικού τύπου κίνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρούν να δεσμεύσουν με τις επιλογές τους και την επόμενη κυβέρνηση, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές.

Αυτό που είναι παράξενο είναι γιατί τέτοια εμμονή; Τι φοβούνται; Τι ετοιμάζουν; Και τι έχουν κάνει αυτά τα 4 χρόνια και φοβούνται τις συνέπειες των πράξεων τους με αποτέλεσμα να θέλουν να πέσουν στα μαλακά από ελεγχόμενους δικαστές.

Παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα λήγουν στις 30 Ιουνίου, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αντισυνταγματικά και πραξικοματικά σε ορισμό νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, πρόεδρο και εισαγγελέα.

Εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει τελικά αυτή την καθεστωτική πραξικοπηματική ενέργεια, το βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και εκεί θα φανεί το πόσο υπεύθυνος είναι για την θέση που κατέχει και οφείλει να σταματήσει αυτό το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις πολλές όπως του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντώνη Μανιτάκη που μιλάει για «προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

ΚΙΝΑΛ: Μην τολμήσουν τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Θα μας βρουν απέναντι

Για κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης μιλά το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση για τον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημειώνει: 

«Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».


Ερωτηθείς σχετικώς από την «Καθημερινή», ο κ. Σταθόπουλος συμφωνεί με τις ήδη δημοσιοποιηθείσες απόψεις των κ. Αλιβιζάτου και Μανιτάκη ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει στους διορισμούς νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Τυπικά δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα», δηλώνει, «αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Ο έμπειρος νομικός σημειώνει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Ιουνίου: «Θα αντικατασταθούν από τους δεύτερους στην ιεραρχία, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, έως ότου διοριστούν οι διάδοχοί τους».

Για τον κ. Σταθόπουλο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς συνθήκης, που δεν έχει προβλεφθεί από τον συνταγματικό νομοθέτη: «Η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις ευρωεκλογές». Στη συγκυρία αυτή, «δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά και καθήκον της κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές», χωρίς να απαιτείται η παραίτησή της. Συνεπώς η διαφαινόμενη επίκληση εθνικού θέματος από την κυβέρνηση είναι, όπως αναφέρει, «περιττή».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου