Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τελεσίγραφο Κομισιόν για φύλαξη συνόρων



Διορία δύο εβδομάδων έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για να βελτιώσει την προστασία των συνόρων της, αλλιώς απειλείται η Ευρώπη με περαιτέρω εσωτερικούς ελέγχους ανάμεσα στα κράτη-μέλη και με συνέχιση των ελέγχων που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Στην αξιολόγηση του σχεδίου δράσης που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, η Επιτροπή τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις και στο ίδιο το σχέδιο αλλά και στην υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, αφού δηλώνει ότι έχει «γίνει σημαντική πρόοδος» στη φύλαξη των συνόρων, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει μια σειρά δράσεων, ενώ η παράλειψή τους δημιουργεί «ιδιαίτερη ανησυχία». Η Ελλάδα δεν έχει δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα για το πότε θα κάνει τι, ποιες θα είναι οι αρμόδιες αρχές που θα αναλάβουν αυτές τις δράσεις, ενώ θα πρέπει να τροποποιηθεί η πρόταση, ώστε να γίνει συνετή διαχείριση των χρημάτων που θα λάβει από την Ευρώπη.

Στα θετικά του σχεδίου δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα είναι η λεπτομερής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η χώρα θα αυξήσει το προσωπικό που απασχολείται στις διαδικασίες καταγραφής, πώς θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις υποδοχής, πώς θα αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και πώς θα επιτηρήσει αποτελεσματικά τις ακτές της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή, έχει χορηγηθεί από την αρχή του 2015 έκτακτη βοήθεια ύψους 181 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Οι δικαιούχοι αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές αρχές (75 εκατ. σε υπουργεία, αστυνομία, στρατό, ακτοφυλακή, υπηρεσία ασύλου, υπηρεσία πρώτης υποδοχής κ.ά.), διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (106 εκατ. στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση προσφύγων έδωσε επίσης χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι μάλλον λυπηρό, καθώς η πρόοδος που σημειώθηκε είναι απογοητευτική. Ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τα κράτη-μέλη, δηλώνοντας ότι «πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα». Η Επιτροπή είχε θέσει ως στόχο τη μετεγκατάσταση, δηλαδή τη μεταφορά προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 6.000 ατόμων έως σήμερα. Ο στόχος αυτός απέτυχε, καθώς μόνο 208 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν το διάστημα που καλύπτει η έκθεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκατασταθέντων από την Ελλάδα και την Ιταλία στους 1.145 αντί των 6.000 που ήταν ο στόχος.

Οσον αφορά την επανεγκατάσταση τα νούμερα είναι λίγο καλύτερα από την αρχή του προγράμματος στις 20 Ιουλίου 2015, καθώς 5.677 άτομα επανεγκαταστάθηκαν σε 15 χώρες. Από τις 4 Απριλίου που έχει τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός 1:1, δηλαδή για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία ένας άλλος μεταφέρεται από την Τουρκία στην Ευρώπη, έχουν επανεγκατασταθεί 37 Σύροι στη Γερμανία, 11 στη Φινλανδία και 31 στις Κάτω Χώρες.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου