Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr
Πώς μπορεί μια ομόρρυθμη εταιρεία, χωρίς εμπειρία στην ανάληψη μεγάλων έργων να αναλάβει ένα τόσο κρίσιμο έργο όπως η τεχνική υποστήριξη μιας εκλογικής διαδικασίας με δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες εκλογείς; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, όσο έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το παρασκήνιο της ανάθεσης της εκλογικής διαδικασίας στη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατέληξε σε φιάσκο προκαλώντας θρυαλλίδα εξελίξεων και πλήττοντας καίρια το κύρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πολλώ δε μάλλον όταν η υπόθεση μπαίνει στο κάδρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, καθώς ο υπό παραίτηση πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ότι εκείνος είχε εγγυηθεί προσωπικά για την εταιρεία που ανέλαβε να τρέξει τις εκλογές. Καθώς και σε βάρος του κ. Βορίδη για σχέσεις με την εταιρεία.
Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής προκύπτουν, η εταιρεία Info-solutions (Αθανάσιος Κλωνάρης - Ελένη Τυρμάκη Ο.Ε.), είναι ομόρρυθμη που απασχολεί ελάχιστο αριθμό εργαζομένων (πιθανώς με την ιδιότητα του συνεργάτη) με έδρα τη Γλυφάδα, ενώ ο διαδικτυακός της τόπος είναι ανενεργός με την ένδειξη under construction κάτι που για τεχνολογική εταιρεία προκαλεί το λιγότερο εντύπωση. Το προφίλ της δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση ότι είναι μία εταιρεία που μπορεί να αναλάβει έργο μεγάλου βεληνεκούς και απαιτήσεων. Δεν προκύπτει από πουθενά κάποιο τεκμήριο αξιοπιστίας με βάση άλλα έργα που έχουν αναληφθεί. Αν όμως στην ευρύτερη αγορά πληροφορικής η εν λόγω ΟΕ είναι ουσιαστικά άγνωστη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί την γνωρίζουν. Ή μάλλον ορισμένα στελέχη της τη γνωρίζουν πολύ καλά. Καθώς ο κ. Κλωνάρης και η εν λόγω εταιρεία εμφανίζονται στο πρόσφατο παρελθόν να έχουν πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από έργα που ανέλαβε η εταιρεία, επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά, με χαρακτηριστικότερη την ανάθεση της συντήρησης των συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δουλειές από το Μαξίμου
Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2014 όταν γραμματέας του τότε πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας συντονισμού ήταν το άλτερ έγκο του πρώην πρωθυπουργού Δ. Βαρτζόπουλος, όταν στην εν λόγω εταιρεία δόθηκε η συντήρηση των τεχνολογικών συστημάτων του Μεγάρου Μαξίμου, αντικαθιστώντας άλλη εταιρεία του ίδιου ιδιοκτήτη. Η συμφωνία, την οποία υπέγραφε ο τότε προϊστάμενος του γραφείου διοίκησης και οργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου Δ. Κανελλόπουλος, προέβλεπε μεταξύ άλλων την προστασία από επιθέσεις από hackers.
Το προηγούμενο σχήμα ήταν η Infinity solutions, εταιρεία επίσης με έδρα τη Γλυφάδα, με αντικείμενο την κατασκευή τεχνολογικών λύσεων και ανάπτυξης websites, η οποία έχει τεθεί υπό εκκαθάριση. Πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο και για διαδρομές της εταιρείας και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, όπως για παράδειγμα για προβεβλημένο πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και ο οποίος φέρεται να έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος της Infinity.
Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία του κ. Κλωνάρη εκείνη την περίοδο φαίνεται ότι βρισκόταν στο... απόγειο καθώς εκτός από το έργο στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε επίσης αναλάβει και άλλα έργα όπως για παράδειγμα η ανάθεση για έργο πληροφορικής της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο. Τότε την εταιρεία διοικούσε ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και προσωπικός φίλος της οικογένειας Σαμαρά Αριστείδης Ματιάτος. Στα πάρε δώσε με το δημόσιο επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, περιλαμβάνονται επίσης έργα για λογαριασμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, αλλά και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τι προηγήθηκε του φιάσκου
Αίσθηση εξάλλου προκαλούν οι αποκαλύψεις για το τι προηγήθηκε και για τον τρόπο που ανατέθηκε στην εν λόγω εταιρεία το έργο. Όπως αποκάλυψε το μέλος της ΚΕΦΕ Φ. Ταυρής, η δοκιμαστική παρουσίαση από την εταιρεία έγινε μόλις την Τετάρτη πριν από τις εκλογές, με τους εκπροσώπους της Info-solutions να διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι έτοιμα και ότι οι εκλογές θα κυλήσουν ομαλά. Οι φόβοι κάποιων μελών επιβεβαιώθηκαν την παραμονή των εκλογών όταν η εταιρεία ενημέρωσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και κάλεσε την οργανωτική επιτροπή να παρουσιάσει τρόπους αντιμετώπισής τους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Ταυρή η ΚΕΦΕ είχε ζητήσει τη σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία από την ΚΕΦΕ η οποία ωστόσο ουδέποτε παρουσιάστηκε. Αντίθετα η ανάθεση στην εταιρεία εγκρίθηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και δύο εκπρόσωποι από κάθε υποψήφιο. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς πληροφορικής εκφράζουν την απορία τους πώς ήταν δυνατό να λειτουργήσει τεχνικά μία διαδικασία για την οποία δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές, τουλάχιστον μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες πριν. Υπονοώντας ότι τα πρώτα καμπανάκια θα έπρεπε να είχαν κτυπήσει πολύ νωρίτερα...
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του έργου ξεπερνούσε τις 400 χιλ. Ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων η εταιρεία είχε αναλάβει να αποστείλει τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες στους υπευθύνους των ΝΟΔΕ τις τερματικές συσκευές (tablets) και μια πλαστική κάρτα με μοναδικό, κρυφό κωδικό για τη διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης η εταιρεία είχε αναλάβει το σχεδιασμό των συστημάτων ανάπτυξης εφαρμογών, τη σύσταση και εκπαίδευση της ομάδας υποστήριξης, την εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου και την τηλεφωνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά και την επιτόπια τεχνική υποστήριξη στα εκλογικά κέντρα στους 52 νομούς.
Τέλος πληροφορίες ήθελαν την εταιρεία να έχει διαμηνύσει ότι θα επιστρέψει (ή να έχει ήδη επιστρέψει) το ποσό της προκαταβολής που έλαβε ενώ μένει να φανείς αν θα επιβεβαιωθούν άλλες διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί με αγωγή εναντίον της εταιρείας διεκδικώντας 1,5 εκατ. ευρώ...
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου