Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Αυγενάκης : Ευθύνες και στους τέσσερις, να συμβάλλουν στην ενότητα Καραμανλής- Σαμαράς



Ο βουλευτής Ηρακλείου που μαζί με 15 συναδέλφους του ζήτησαν χθες σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ χαρακτηρίζει απονομιμοποιημένη την ΚΕΦΕ και υποστηρίζει ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο.

Ευθύνες και στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τον πρόεδρο της Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά και στους τέσσερις υποψήφιους για το φιάσκο με τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που ποτέ δεν έγιναν αποδίδει ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης , ο οποίος μαζί με 15 συναδέλφους του ζήτησαν χθες τη σύγκληση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Υποστηρίζει ότι υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της ΚΕΦΕ και ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη διαδικασία: “Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος έχει απωλέσει την αξιοπιστία της. Απέτυχε να διενεργήσει ομαλά και χωρίς σκιές την διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συνεπώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη απέναντί της. Δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, πολύ περισσότερο δε, με αυτή τη σύνθεση και με το συγκεκριμένο πρόεδρο, τον κο Παπαμιμίκο. Από εκεί και πέρα σας λέω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ ότι οι βουλευτές που την απαρτίζουν δεν μπορούν να μένουν ούτε άπραγοι, ούτε απαθείς.Οι βουλευτές δεν μπορεί να περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή”.
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς πρέπει να παρέμβουν: “Η κατεύθυνση στην οποία μπορούμε όλοι μας να συμβάλουμε είναι η ενότητα του κόμματος την οποία πρέπει και  να διασφαλίσουμε.”

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Αυγενάκη στο News247 έχει ως εξής:

Είστε ένας εκ των 16 βουλευτών που με επιστολή σας το απόγευμα της Κυριακής προς τους 4 υποψηφίους προέδρους και στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας ζητήσατε τη σύγκληση της τελευταίας προκειμένου, όπως επισημαίνετε, να διασφαλίσετε οι βουλευτές την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας εξαιτίας της προφανούς όπως αναφέρετε αδυναμίας της ΚΕΦΕ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Τι συγκεκριμένα σημαίνει αυτό ως προς το ρόλο των βουλευτών τις επόμενες μέρες; Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά σας σκέφτεστε να αναλάβετε νέα πρωτοβουλία;
Καταρχήν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος έχει απωλέσει την αξιοπιστία της. Απέτυχε να διενεργήσει ομαλά και χωρίς σκιές την διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συνεπώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη απέναντί της. Δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, πολύ περισσότερο δε, με αυτή τη σύνθεση και με το συγκεκριμένο πρόεδρο, τον κο Παπαμιμίκο. Από εκεί και πέρα σας λέω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ ότι οι βουλευτές που την απαρτίζουν δεν μπορούν να μένουν ούτε άπραγοι, ούτε απαθείς.Οι βουλευτές δεν μπορεί να περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Η ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πρωτίστως εθνική υποχρέωση, διότι όσο καθυστερούμε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, λειτουργεί υπό καθεστώς ασυδοσίας. Υποχρεούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Αυτός είναι ο ρόλος μας απέναντι στο κόμμα με το οποίο εκλεγόμαστε, αλλά και απέναντι στην κρίσιμη φάση που περνάει χώρα.
Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν ζητήσει και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο ο τελευταίος εκφράζει φόβους ότι η κοινοβουλευτική ομάδα κινδυνεύει να διχαστεί υπό την έννοια ότι θεωρεί πως θα υπάρξει στο επίπεδο των βουλευτών ένας διχασμός όπως λέει, που υπάρχει μεταξύ των κυρίων Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Πως τη σχολιάζετε; Θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης και από ποιους;
Όπως σας είπα και πριν, ζήτησα μαζί με 15 ακόμα Βουλευτές και Ευρωβουλευτές τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας διότι είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να δώσει λύση και όχι φυσικά να διογκώσει το πρόβλημα. Προσωπικά σας υπενθυμίζω ότι δεν έχω ενταχθεί σε κανένα "στρατόπεδο" και ούτε σκοπεύω να το κάνω μέχρι  τέλους. Θεωρώ πως δεν πρέπει να φοβόμαστε την συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα και ούτε βέβαια αν κάποιος συνάδελφος βουλευτής έχει εκφραστεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αυτό λειτουργεί διασπαστικά για τη παράταξη μας.Καλό θα ήταν βέβαια να έλειπαν κάποιες  φράσεις και δηλώσεις "βαριές", όμως όσο δε συζητάς ένα πρόβλημα, άλλο τόσο αυτό διογκώνεται. Αυτό που θέλουμε όλοι μας, είναι να αποδοθούν ευθύνες, αλλά πρωτίστως να γίνουν το συντομότερο ανοικτές, δημοκρατικές, και με ομαλό τρόπο εσωκομματικές εκλογές. Και επιπλέον θεωρώ ότι η διαχρονικά η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ -ως όργανο- επιτελεί και θα συνεχίσει να επιτελεί πολύ σοβαρό ρόλο και έργο στο κοινοβούλιο, έχοντας συναίσθηση του ρόλου της και της αποστολής της.
Στη μία το μεσημέρι έχει οριστεί νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Αν εξακολουθήσει να έχει την αρμοδιότητα η ΚΕΦΕ θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της διαδικασίας; Κάποιοι συνάδελφοί σας λένε ότι αν τηρηθεί το καταστατικό κανένα άλλο όργανο πλην της ΚΕΦΕ δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί της εκλογικής διαδικασίας. Ζητάτε -αν δεχθούμε ότι η τελευταία άποψη είναι βάσιμη- για πολιτικούς λόγους διασταλτική ερμηνεία του καταστατικού;
Κατ' αρχάς η ΚΕΦΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή δυσάρεστη εξέλιξη και βέβαια πολιτικά έχει χάσει την αξιοπιστία της να διοργανώσει και να διασφαλίσει την ομαλή εκλογή νέου προέδρου. Άρα υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της ΚΕΦΕ. Είμαι βέβαιος πως ο Μειμαρακης,  πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ανοικτή, εντός των οργάνων συζήτηση των όσων έγιναν στη ΚΕΦΕ και προκάλεσαν το χθεσινό φιάσκο. Όσον αφορά στο καταστατικό θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το ερμηνεύουμε με τη στενή έννοια και να κρυβόμαστε πίσω από κανονιστικές διατάξεις μπροστά σε αδιέξοδα όπως το σημερινό.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι η ΝΔ να βρίσκεται δύο μήνες σε προεκλογική περίοδο, να συζητά και να διαπληκτίζεται στο εσωτερικό της για τα διαδικαστικά και στο τέλος, η ημέρα των εκλογών -χωρίς την οποία δεν έχει κανένα νόημα η δίμηνη αυτή προεκλογική περίοδος- μετατρέπεται σε μια παρωδία που πλήττει το κύρος και την υπόσταση της παράταξης. Ποιος ή ποιοι φταίνε και γιατί;
Κατά τη γνώμη μου θεωρώ απαράδεκτο τη μακρά χρονικά προεκλογική περίοδο και ήμουν εξαρχής αντίθετος με αυτό, όπως βεβαίως ήμουν αντίθετος και με τους ανοιχτούς κατάλογος όπου μπορεί ο καθένας να ψηφίζει την ημέρα της εκλογών. Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία αναστάτωση, μια απογοήτευση και βέβαια μία κόπωση στους εκλογείς. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες. Σε ό,τι αφορά το ποιος φταίει, η απάντηση είναι ότι πέραν του προέδρου και κάποιων μελών της ΚΕΦΕ ευθύνες υπάρχουν σχεδόν και στα τέσσερα επιτελεία των υποψηφίων.
Τη σιωπή των πρώην προέδρων του κόμματος και πρώην πρωθυπουργών, των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά πως θα τη σχολιάζατε όταν η ΝΔ βιώνει τέτοιες δραματικές καταστάσεις που κακά τα ψέματα δημιουργούν μια εικόνα γελοιοποίησης του κόμματος; Θεωρείτε ότι έχουν λόγο και ρόλο για να παρέμβουν και προς ποια κατεύθυνση;
Ρόλο και λόγο στη Νέα Δημοκρατία έχουμε όλοι μας, όπως βεβαίως έχουν και οι δύο πρώην Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί τους οποίους και σεβόμαστε όλοι μας. Δεν μπορούμε ούτε να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας αλλά ούτε μονίμως να δείχνουμε τους άλλους ως υπεύθυνους. Θεωρώ ότι η κατεύθυνση στην οποία μπορούμε όλοι μας να συμβάλουμε είναι η ενότητα του κόμματος την οποία πρέπει και  να διασφαλίσουμε.


Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου