Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι αντιδράσεις στην πρόταση για εθνικό διάλογο



Αποφασισμένος να επιμείνει στο κάλεσμα προς τα άλλα κόμματα για εθνικό διάλογο σχετικά με τα μείζονα κοινωνικά θέματα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Eθνος της Κυριακής».

Ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» που σκοπεύει να ακολουθήσει για να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην ανάκαμψη της οικονομίας, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για την ανταλλαγή προτάσεων που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, την Παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση και την επιδίωξη συμφωνίας για ένα πάγιο εκλογικό σύστημα.
Η συνέντευξη στο «Εθνος»

«Η εξομάλυνση της κατάστασης στην οικονομία είναι η πρώτη βασική κατεύθυνση του ?οδικού μας χάρτη?, που περιλαμβάνει επίσης και τη σταδιακή υλοποίηση του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι «θα γυρίσει το παιχνίδι», ενώ στην ερώτηση αν πιστεύει ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για εθνικό διάλογο απαντά ως εξής: «Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση. Φυσικά ο δρόμος της καταγγελίας και της ανέξοδης πολιτικής δημαγωγίας παραμένει πάντοτε εύκολος. Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες και αναγκαίες, η κοινωνία το καταλαβαίνει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Θα είναι κέρδος για όλους μας αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων πάμε σε έναν διάλογο ουσίας, με επιχειρήματα, ακόμα και με διαφωνίες.

Ετσι προχωράει η δημοκρατία. Αυτό είναι θέση αρχής, δεν είναι αδυναμία. Θα το επιδιώξουμε, ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Αν πάλι όχι, δεν θα τους περιμένουμε. Μπορούμε και μόνοι μας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο».

Το γεγονός ότι η ΝΔ ετοιμαζόταν χθες να εκλέξει αρχηγό, αλλά το γνωστό «φιάσκο» ανέβαλε τη διαδικασία, δεν άφησε, ιδιαίτερα περιθώρια στα στελέχη και στους υποψήφιους αρχηγούς να πάρουν θέση και να δώσουν σαφή απάντηση στο «νεύμα» για εθνικό διάλογο του πρωθυπουργού. Αντιθέτως καταγράφηκε αντίδραση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων.
Η Φώφη Γεννηματά, ανέλαβε να φρενάρει την... αποστολή του προσκλητηρίου με τη δήλωσή της, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα αδιέξοδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Την εθνική συνεννόηση αυτοί την υπονόμευσαν. Αν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει, μία είναι η λύση. Η πρόταση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν ακόμη από τις εκλογές έχει καταθέσει. Εθνικό σχέδιο, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Ελληνες μέτωπα, είτε δήθεν "προοδευτικά", είτε δήθεν "ευρωπαϊκά ", να μην υπολογίζουν σε εμάς».
Συζητήσεις

Εγκυρες πληροφορίες, πάντως, τονίζουν ότι στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνονται εδώ και μέρες συζητήσεις για το ποια «γραμμή» θα ακολουθήσουν εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου επιμείνει στο κάλεσμα για εθνικό διάλογο - μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι έχουν ακουστεί αρκετές και διαφορετικές απόψεις στη Χαριλάου Τρικούπη και στα βουλευτικά γραφεία.

Την πλήρη αντίθεσή του με την πρόταση του πρωθυπουργού να υπάρξει διάλογος επί των καυτών ζητημάτων και των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, κάνοντας δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό (σ.σ.: τον χαρακτηρίζει δημαγωγό), αναφέρεται στη συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» λέγοντας: «Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας; Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα τη στέρνα με τα ψάρια όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάμε δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας. Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι πάντως όχι».

Η Ενωση Κεντρώων θεωρεί, τέλος, ότι μόνη λύση είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και ότι θα αποδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας μόνος του δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε.



ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου