Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Λαγκάρντ: Επαινοι για χώρες που δέχονται μετανάστες αλλά... κουβέντα για την Ελλάδα





Την ενίσχυση των δυνατοτήτων απορρόφησης των μεταναστών από τις αγορές εργασίας των πιο πλούσιων και ανεπτυγμένων χωρών ζήτησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ανάρτησή της στην ιστοθέση του ΔΝΤ.

Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από την προσφυγική κρίση με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στα όριά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Με αφορμή την σύνοδο των G20, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, η κ. Λαγκάρντ κάνει παρέμβαση για το προσφυγικό, και ζήτησε να ...«επαινεθούν» οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ γράφει ότι το κύμα των προσφύγων κατά τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα για ολόκληρες δεκαετίες. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, σημειώνει και υπογραμμίζει πως καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων από μόνη της και πως χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις.
«Η διεθνής κοινότητα», αναφέρει, «πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της. Με την υποστήριξη του ΔΝΤ, για παράδειγμα, η Ιορδανία ήταν σε θέση να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης».
Στο σημείο αυτό, ενώ θα μπορούσε να αναφέρει την ανάγκη για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα, δεν το έπραξε. Αντ’ αυτού, σημείωσε πως πρέπει να επαινεθούν οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα στην υποδοχή εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ «η μετανάστευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη γήρανση του πληθυσμού σε μια σειρά από προηγμένες χώρες. Μεσοπρόθεσμα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις συντάξεις και στις δαπάνες για την υγεία, ενώ στο εγγύς μέλλον η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση τείνει να είναι σχετικά μικρή».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πρόταση των «Σοφών»

Οι Γερμανοί θέλουν να τους πληρώνουν λιγότερο

Την αναστολή της ισχύος του κατώτατου μισθού, όταν πρόκειται για την απασχόληση προσφύγων, προτείνουν οι «Πέντε Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, προκειμένου οι νέοι μετανάστες να καταστούν ελκυστικότεροι για τους εργοδότες και, μέσω της αγορά εργασίας, να ενσωματωθούν γρηγορότερα στην γερμανική κοινωνία.

Η γερμανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να αναλάβει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, εκτιμούν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στην ετήσια έκθεσή τους που παραδόθηκε σήμερα στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προειδοποιούν ωστόσο για τον κίνδυνο ο κατώτατος μισθός των 8,5 ευρώ την ώρα που θεσπίστηκε φέτος στην χώρα να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο των νεοαφιχθέντων στην αγορά εργασίας και συνιστούν την αναστολή της ισχύος του.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν την αυξανόμενη προσφορά εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί», σημειώνεται στην έκθεση. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την απόσυρση των εμποδίων», προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν καλύτερα στην γερμανική κοινωνία, επισημαίνεται, ενώ ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία το 2015 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 800.000 και θα φθάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο, με το κόστος της υποδοχής και της φροντίδας τους μόνο για το τρέχον έτος να ανέρχεται στα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Δεδομένης της καλής κατάστασης των προϋπολογισμών σε επίπεδο ομοσπονδίας και κρατιδίων, η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, προειδοποιούν πάντως για το ενδεχόμενο το κόστος να αυξηθεί, αν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου διαρκούν πολύ χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι «Σοφοί» πιστεύουν ότι οι νέοι μετανάστες μπορούν να βοηθήσουν την γερμανική οικονομία, δίνοντας λύση στα προβλήματα της αγοράς εργασίας που οφείλονται στην γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 500.000 πρόσφυγες θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως το 2020, αλλά περίπου 350.000 άνθρωποι θα παραμείνουν πιθανότατα άνεργοι και θα βασίζονται σε κάποιου είδους οικονομικής βοήθειας από το κράτος.


Πηγή: ΑΜΠΕ



ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου