Στο επίκεντρο η απροθυμία του ΔΝΤ για παραχωρήσεις - Το «ναι» στο «τελεσίγραφο» η μόνη απάντηση, εκτιμούν τα ΜΜΕ
Η ελληνική κρίση και η εξέλιξη στην πορεία των διαπραγματεύσεων πρωταγωνιστεί και σήμερα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου η οποία σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ φέρεται να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει πλέον το Grexit σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Μετά την τριμερή με Τσίπρα και Ολάντ στις Βρυξέλλες πλέον η γερμανίδα καγκελάριος «υποχρεώθηκε να παραδεχθεί αυτό που δεν ήθελε: ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πλέον ασταμάτητη» αναφέρει η εφημερίδα, ενώ υπογραμμίζει την πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες.
Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η πίεση στην κυρία Μέρκελ από το εσωτερικό του κόμματός της, καθώς ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του CDU / CSU που απορρίπτουν το ενδεχόμενο βοήθειας δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα
«Η καγκελάριος γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός...», ανέφερε γερμανός διπλωμάτης στη Bild και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε τα πάντα».
Για οργή της Μέρκελ μετά την συνάντηση με τον ελληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες κάνει λόγο και το Focus. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η Μέρκελ εξατάζει πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ εκτιμά πως δεν είναι τυχαία η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του CSU, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, ο οποίος σημείωσε ότι, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit.
Η γερμανική FAZ σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, σημειώνει ότι ο χρόνος για την χώρα εξαντλείται, ενώ εκτιμά πως είναι πλέον στα χέρια των Ελλήνων να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την χώρα στο ευρώ.
Η ελληνική κρίση γίνεται ακόμη χειρότερη μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των βρετανικών The Times. «Οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί επικείμενη ελληνική χρεοκοπία κατέληξε εχθές σε αποτυχία αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Εικοσιτέσσερις ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα, ΕΕ και ΔΝΤ έληξαν χωρίς συμφωνία αλλά και την πρόωρη αποχώρηση του τελευταίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNBC.Στην αναφορά πως το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις πήγε «από το κακό στο χειρότερο», την Πέμπτη, καθώς ένας από τους δανειστές της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκατέλειψε τις συνομιλίες, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε κρίση, προχωρεί σημερινό δημοσίευμα του δικτύου CNBC.
Ο Τζέικομπ Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix, και πρώην στέλεχος του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2014 δήλωσε στο CNBC ότι η κίνηση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα.
«Στέλνει σαφώς ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και υπάρχει πολύ λίγος χώρος για περισσότερες παραχωρήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ», είπε στο CNBC και πρόσθεσε: «Αυτοί (το ΔΝΤ) έχουν προχωρήσει αρκετά από την έναρξη των συνομιλιών, τόσο όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους όσο και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, και τώρα δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν περαιτέρω».
Τέλος, το δημοσίευμα φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η Άνγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί τη στήριξη του κόμματός της για να ξεκλειδώσει νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά πολλοί στο εσωτερικό του κόμματος της - αν μη τι άλλο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – αντιτάσσονται στην περαιτέρω ενίσχυση.
Σε απευθείας μετάδοση η βρετανική Guardian αναφέρει ότι παρ' όλη την αποχώρηση του ΔΝΤ είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 18η Ιουνίου επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη. Παράλληλα επισημαίνει το χαμηλό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαβουλεύσεις.
Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό καθώς η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό προπύργιο για την Αμερική αλλά και την Ευρώπη, ενώ οι βρετανικοί Financial Times εκτιμούν ότι «τέλειωσε ο χρόνος για την Ελλάδα, το ναι στο τελεσίγραφο των δανειστών είναι η μόνη απάντηση».
Στο μεταξύ η «Le Monde» στην ηλεκτρονική της έκδοση κάνει λόγο για σχέδιο ενδυνάμωσης της ευρωζώνης το οποίο μελετούν Βρυξέλλες και ΕΚΤ.
Σχέδιο για την «εκ θεμελίων ενίσχυση» της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθεώρηση των Συνθηκών μελετούν οι 4 επικεφαλής : ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ο Ντόναλντ Τουσκ του Συμβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ του Eurogroup.
Την πληροφορία δίνει στην πρωϊνή ηλεκτρονική της έκδοση η «Le Monde», υποστηρίζοντας ότι μπόρεσε να αποκτήσει το σχετικό κείμενο το οποίοι «οι τέσσερις» προτίθενται να παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι το σημερινό κείμενο δεν είναι το τελικό και ότι στο ενδιάμεσο, είναι πιθανόν να γίνουν αλλαγές.
Με το «γράμμα των 4 προέδρων» γίνεται καταρχάς η διαπίστωση ότι «η οικονομική και νομισματική ένωση ( ΟΝΕ) είναι σαν μια πριν από χρόνια μισοτελειωμένη οικοδομή. Με τον ερχομό της καταιγίδας χρειάσθηκε επειγόντως να ενισχυθούν οι τοίχοι και η σκεπή της. Σήμερα είναι καιρός να ενισχυθούν και τα θεμέλιά της».
Με βάση τη διαπίστωση αυτή οι 4, προτείνουν μια προσέγγιση αλλαγών σε δύο στάδια :
- Για την ερχόμενη διετία, ήτοι από την 1η Ιουλίου του 2015 έως την 30η Ιουνίου του 2017, να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.
- Από την 1η Ιουλίου του 2017 έως τις 30 Ιουνίου του 2019, η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε βάθος την ολοκλήρωσή της με αλλαγή των Συνθηκών εφ' όσον κριθεί αναγκαίο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταφέρει η «Le Monde», στο «σχέδιο των τεσσάρων» προτείνονται περαιτέρω δεσμεύσεις γύρω από τα κριτήρια Μάαστριχτ πριν από την ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη. Επίσης, ως «σταθεροποιητικά στοιχεία» που θα μπορούσαν να μοιάσουν με έναν εμβρυακό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προτείνουν ένα ασφαλιστικό σύστημα για τις αποζημιώσεις ανεργίας στις χώρες της ευρωζώνης. Συγχρόνως παρατίθενται ιδέες για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής εργασίας, την καλύτερη αναγνώριση των διπλωμάτων, για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για την ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες θέσεις, υπαλλήλων με εθνικότητα από άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Προτείνεται επίσης η θητεία του προέδρου της ευρωζώνης να επιμηκυνθεί για όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου και όχι κατά το ήμισυ (δυόμισι χρόνια) που ισχύει σήμερα.
« Πρόκειται για ιδέες που δεν είναι ούτε καινούργιες ούτε επαναστατικές» σχολιάζει η εφημερίδα και αναφέρεται σε σχετική πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπέι προκατόχου του Ντόναλντ Τουσκ, η ακόμη σε πρόταση του Βερολίνου το 2012 γύρω από την ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών, που απορρίφθηκε από τους εταίρους.
Το ερώτημα επομένως είναι εάν η τωρινή πρόταση των τεσσάρων προέδρων, έχει κάποια δυνατότητα να γίνει αποδεκτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «δεν είναι και τόσο σίγουρο, διότι η θέληση για περαιτέρω ολοκλήρωση δεν είναι καθόλου εμφανής», υποστηρίζει το δημοσίευμα και αναφέρεται στις παραχωρήσεις των χωρών κατά τη διάρκεια της πενταετούς οικονομικής κρίσης : «Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, οι χώρες παραχώρησαν στις Βρυξέλλες όλο και περισσότερο τη δημοσιονομική τους κυριαρχία, αποδέχθηκαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Τραπεζική Ενωση, που είναι ένας κεντρικός οργανισμός εποπτείας με τη δυνατότητα εκκαθάρισης μιας τράπεζας που είναι σε κίνδυνο».
Σύμφωνα πάντα με την Le Monde, ένα δημοψήφισμα στην Ευρώπη για αλλαγή των Συνθηκών « κινδυνεύει να στεφθεί με αποτυχία, με δεδομένη την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού».
Το σίγουρο για την ώρα είναι, ότι οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες και πολλά θα εξαρτηθούν επίσης, από τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να επιλύσουν και την ελληνική κρίση, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή : tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου