Επιβαρύνθηκαν εκ νέου οι σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φόκλαντ.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες χαρακτήρισε τον βρετανό πρωθυπουργό "σχεδόν αγενή" αναφερόμενη στα σχόλια που έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε αξιωματούχο της κυβέρνησής της σχετικά με το διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής 'Εκτορ Τίμερμαν είχε έναν έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νησιών.
Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε μικρής διάρκειας πόλεμο για τα εν λόγω νησιά το 1982 από τον οποίο νικήτρια βγήκε η Βρετανία.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, ο Τίμερμαν κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία "αποικιοκρατική" πολιτική, ενώ ο Κάμερον χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τίμερμαν "απειλητικές", σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam.
"Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής", δήλωσε η Φερνάντες στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.
Τον Απρίλιο, η Αργεντινή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες σε δικαστήριο της χώρας εναντίον πέντε εταιρειών--εκ των οποίων οι τρεις είναι βρετανικές--που πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των νήσων Φόκλαντ, μία κίνηση την οποία η Βρετανία καταδίκασε ως εκφοβισμό.
Η Βρετανία διοικεί ως υπερπόντια κτήση τα νησιά, τα οποία στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Ο πληθυσμός του αρχιπελάγους αυτού ανέρχεται σε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι σε δημοψήφισμα του 2013 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό βρετανική κυριαρχία.
Πηγή : newpost.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου