Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Έκθεση-σοκ από τη Βουλή για τον προϋπολογισμό και τις αμυντικές δαπάνες των 500 εκατ. δολαρίων


Ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος εκσυχρονισμού των P3 Orion του πολεμικού Ναυτικού - Οι συντάκτες της έκθεσης μιλούν για επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων - Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ

Την επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κρούοντας συναγερμό για την οικονομική πορεία της χώρας.


Στη νέα τριμηνιαία έκθεση χτυπά ηχηρό καμπανάκι προς την κυβέρνηση για την πολιτική αβεβαιότητας και προειδοποιεί πως «μόνον η τελική συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη».

Οι συντάκτες επισημαίνουν πως η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνο τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και τις υγιείς!


Ασαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες που αποφασίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015!

Σε μια ευθεία αναφορά στις αποκαλύψεις από το ΘΕΜΑ για την ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης να εκταμιεύσει 500 εκατ.δολάρια για να ανακατασκευαστούν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού σε μια εποχή που η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως υπάρχει ασάφεια για την εξέλιξη των κρατικών δαπανών επειδή οι ανακοινώσεις γίνονται αποσπασματικά.

«Στην πλευρά των δαπανών υπάρχει ασάφεια ως προς την εξέλιξή τους. Οι διάφορες ανα-
κοινώσεις γίνονται αποσπασματικά. Η ασάφεια προκύπτει από ότι πολλά από τα μέτρα τα
οποία έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν νομοθετηθεί, αλλά και από τον αποσπασματικό χαρα-
κτήρα πολλών ανακοινώσεων που δεν δημιουργούν πεποιθήσεις για ένα συνεχές και στα-
θερό σχέδιο. Το επίπεδο των δαπανών και, κυρίως, η πορεία των διαφόρων κονδυλίων ε-
ξαρτώνται από τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασισθεί ή εξαγγελθεί και προκαλούν νέες δα-
πάνες: οι νέες αμυντικές προμήθειες, η χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιού-
χους, η κατάργηση της φόρμουλας μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, η έκτακτη
βοήθεια στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), κ.α» επισημαίνεται και προστίθεται: «κάθε ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να συζητηθεί ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά όλα μαζί δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ούτε είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν τελικά»!

Η αναφορά αητή για τις αμυντικές δαπάνες αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η μοναδική αμυντική προμήθεια που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι η αναβάθμιση των P-3B του Πολεμικού Ναυτικού είναι προφανές ότι το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκεί κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί θα εκτοξεύσει τις κρατικές δαπάνες αλλά και διότι ούτε είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ούτε όμως και θα ενισχύσουν την προσπάθεια ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης!

Δραματικές αναφορές

Χαρακτηριστικές είναι οι δραματικές αναφορές των συντακτών της έκθεσης στο κεφάλαιο με τα συμπεράσματα, το οποίο τιτλοφορούν «Η αβεβαιότητα επισκιάζει την αναζήτηση διεξόδων και την ανάπτυξη».

«Μετά τις εκλογές 25.1.2015 ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» (πρωην τρόικα), ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση» ξεκινά το κείμενο της έκθεσης, για να συνεχίσει: «Η οικονομία υποτροπιάζει»!

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι η οικονομία της χώρας παρουσίασε σημάδια  ανάκαμψης το 2014 για να προσθέσουν «όμως το πρώτο τρίμηνο 2015 άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμενη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης (“rule of law”) και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά και σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, την επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης (-0,4%) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Αρνητικός προβλέπεται να είναι και ο ρυθμός μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2015, αν και τα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν αργότερα. Φυσιολογικά, αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια ότι η ανεργία παραμένει σταθερή».

Επισημαίνεται ότι από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ, πως το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σε έντονα πτωτικά επίπεδα, ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυσκολίες, πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση «απειλεί και τις επιχειρήσεις που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή την υγιή επιχειρηματικότητα».

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέτωπο, σημειώνεται ότι η κατάσταση είναι «ασαφής» επισημαίνοντας τα προβλήματα τόσο από πλευράς εσόδων όσο και δαπανών.

Ειδικά, δε, για τις δαπάνες, οι συντάκτες συνδέουν την εκτροπή τους με τις νέες αμυντικές προμήθειες, τη χορήγηση 13ης σύνταξης, την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία, την ενίσχυση στην ΕΒΖ.


Δείτε εδώ την έκθεση του προυπολογισμού




Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου