Ακόμη δεν έχει κατατεθεί μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα στους διεθνείς πιστωτές, οδηγώντας τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι ελληνικοί κίνδυνοι αυξάνονται, ξανά.
Σύμφωνα με το CNBC, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας περιέγραψε κάποιες μεταρρυθμίσεις την Παρασκευή, αλλά αξιωματούχοι από τους θεσμούς που εποπτεύουν το πρόγραμμα διάσωσης, δεν πείστηκαν από την τελευταία της προσπάθεια να πάρει μια τελική και απολύτως αναγκαία, δόση βοήθειας.
Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters πως η λίστα έμοιαζε περισσότερο με «έκθεση ιδεών» παρά κάτι για να παρουσιαστεί στο Eurogroup, ενώ άλλος δήλωσε ότι μια πιο τεχνική λίστα θα παρουσιαστεί την Δευτέρα. Τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup προτού δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί στο πλαίσιο μιας φαινομενικά ατέρμονης διένεξης για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε η συμφωνία για παράταση του προγράμματος διάσωσης κατά τέσσερις μήνες τον Φεβρουάριο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει υποχωρήσει σχεδόν 24%.
Οικονομολόγοι της UBS προειδοποιούσαν ότι οι ελληνικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν τον Απρίλιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και των διεθνών εταίρων για το μέλλον του προγράμματος διάσωσης, δείχνουν έλλειψη προόδου.
«Αν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της εβδομάδας, αναμένουμε οι διαπραγματεύσεις να είναι παρατεταμένες, και δεδομένων των σημαντικών υποχρεώσεων για εξυπηρέτηση χρέους στις επόμενες εβδομάδες, θεωρούμε ότι το κλίμα στην αγορά μπορεί να μετατραπεί πολύ πιο νευρικό ξανά τον Απρίλιο», αναφέρει σε note της η UBS.
Η ίδια προειδοποιεί επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εκροές καταθέσεων από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αλλά αν και ο Απρίλιος φαίνεται δύσκολος, η UBS αναφέρει ότι «η απόλυτη στιγμή της κρίσης» θα έλθει στο μέσον του έτους, πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που φαίνεται «τρομακτικό» ελλείψει μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».
Το βασικό της σενάριο παραμένει ότι θα βρεθεί τελικά ένας συμβιβασμός, αλλά ο δρόμος προς αυτή την έκβαση θα είναι ανώμαλος και το ρίσκο της αποτυχίας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την άποψη της UBS.
Ο Jack Allen της Capital Economics, σχολιάζοντας δηλώσεις την Παρασκευή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη ότι «στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε μια συμφωνία, τόσο για το μεταρρυθμιστικό πακέτο που προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση και για τη ροή της χρηματοδότησης», τόνισε πως αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άστοχη. Σε note του σημερινό τόνισε ότι «δεδομένου του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, είναι ασαφές πόση διάρκεια θα έχει μια συμφωνία, εάν πραγματικά επιτευχθεί».
Καθώς η κόπωση για την Ελλάδα αυξάνεται, πολλοί αναλυτές ρωτούν τώρα πότε και όχι αν- η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη.
Ο Simon Derrick, επικεφαλής αναλυτής της BNY Mellon, δήλωσε στο CNBC ότι το μόνο ερώτημα που μπορεί κανείς να θέσει για την Ελλάδα και τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, είναι τι θα γίνει αυτή τη φορά.
Το μόνο άλλο ερώτημα που μπορεί ενδεχομένως να θέσει, είναι εάν, με την προϋπόθεση ότι τελικά θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα υπάρξει μια γενικότερη αδιαφορία και αν όλοι θα πούνε «επιτέλους, τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε τα πράγματα», τόνισε ο Derrick.
«Έχοντας ξοδέψει αρκετό χρόνο στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω ότι συλλογικά αυτή είναι η κοινή γνώμη. Αναφέρεσαι στο θέμα της Ελλάδας και όλοι λένε «ναι, κοίτα, ξέρουμε ότι θα έπρεπε να είναι εκτός, και εάν ήταν, τι έγινε;».
Πρόσθεσε ότι έχουμε μετακινηθεί από ένα σημείο που η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ανάθεμα, σε ένα σημείο που οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει. «Θα πρέπει να φύγουν», τόνισε ο Carrick.
Πηγή: capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου