Οι πλέον αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων ετών θα γίνουν στη Βρετανία στις 7 Μαϊου, καθώς χθες διαλύθηκε η βρετανική Βουλή.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό των «Κυριακάτικων Τάιμς», οι Εργατικοί προηγούνται των κυβερνώντων Συντηρητικών με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίστροφα είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ComRes για λογαριασμό της «Ντέιλι Μέιλ», στην οποία το προβάδισμα τεσσάρων μονάδων ανήκει στους Συντηρητικούς.
«Σε 38 ημέρες, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα οξύ δίλημμα», είπε ο Κάμερον με φόντο την είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ο επόμενος πρωθυπουργός που θα διαβεί αυτή την πόρτα μπορεί να είμαι εγώ ή ο Εντ Μίλιμπαντ. Μπορείτε να επιλέξετε μια οικονομία που αναπτύσσεται ή το οικονομικό χάος του Εντ Μίλιμπαντ».
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Μίλιμπαντ, υπογράμμισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του δίνει έμφαση στη δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη την υπόσχεση του Κάμερον να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε.
«Είναι μια συνταγή που εγγυάται δύο χρόνια αβεβαιότητας, στη διάρκεια των οποίων οι ξένοι επενδυτές θα αποφεύγουν τη Βρετανία». Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι αν επανεκλεγεί, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο το 2017. Αν όμως σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη του Κόμματος Ανεξαρτησίας (σενάριο πιθανότερο από την αυτοδυναμία), θα υποχρεωθεί να επισπεύσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.
Παρά το πριμ που δίνει το πλειοψηφικό σύστημα στα μεγάλα κόμματα, οι περισσότερες προβλέψεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατακτήσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα αυτοδυναμία. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πανωλεθρία του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελευθέρων του Νικ Κλεγκ, τα πιθανά σενάρια είναι δύο: είτε κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ είτε ανάλογη κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών με τη στήριξη των Πρασίνων ή του σκωτσέζικου SNP. Το SNP έχει αυξήσει θεαματικά τη δύναμή του τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να κατακτήσει τις περισσότερες έδρες της Σκωτίας.
«Δεν θα με εξέπληττε αν καταλήγαμε με μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο πρόεδρος του ινστιτούτου YouGov Πίτερ Κέλνερ. Τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί υπόσχονται να διαχειριστούν καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές και να βελτιώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ― αν και η προϊούσα υποβάθμιση του συστήματος αυτού τα τελευταία χρόνια δεν καθιστά πολύ πειστικά τα επιχειρήματα του Ντέιβιντ Κάμερον. Οι προεκλογικές εξαγγελίες των δύο κομμάτων διαφέρουν στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο οι Συντηρητικοί θέλουν να περικόψουν τάχιστα, ενώ οι Εργατικοί πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί πρωτίστως έμφαση στην ανάπτυξη. Οι δύο ηγέτες, καθώς και οι ηγέτες πέντε άλλων κομμάτων, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Πέμπτης. Το τετ α τετ των δύο αρχηγών την περασμένη εβδομάδα δεν έδωσε τη νίκη σε κανέναν από τους δύο.
«Χάρη στο μακροπρόθεσμο οικονομικό μας πλάνο και στις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη Βρετανία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή», είπε ο Κάμερον. Ο Μίλιμπαντ αποδομεί τα επιχειρήματα αυτά τονίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν δημιουργούνταν τόσο πολλές κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη χώρα.
Διαμαρτυρίες για την κακή ποιότητα των θέσεων εργασίας
Οι διαμαρτυρίες για την κακή ποιότητα των θέσεων εργασίας έχουν φθάσει ώς τα ανάκτορα του Γουίνδσορ. Το προσωπικό του παλατιού ξεκινά από σήμερα ψηφοφορία επί της πρότασης για κάθοδο σε απεργία. «Οι υπάλληλοι αυτοί είναι πιστοί στον εργοδότη τους και απολύτως διατεθειμένοι να υποδέχονται τους επισκέπτες με βασιλικές τιμές», ανακοίνωσε το συνδικάτο PCS. «Είναι όμως σκανδαλώδες ότι πληρώνονται τόσο άθλια και τους ζητείται να δουλεύουν δωρεάν, ώστε να υπάρχουν έσοδα για τη βασιλική οικογένεια». Το παλάτι του Γούινδσορ, όπου η βασίλισσα περνάει κάποια Σαββατοκύριακα και πασχαλινές διακοπές, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο κατοικημένο παλάτι στον κόσμο.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου