Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Μοράλες - Μαδούρο - Λούλα τα ινδάλματα του Τσίπρα

 




«Με ψάχνει η Interpol» είχε καταγγείλει ο Μοράλες το 2019.



Δύο εβδομάδες μετά τη διαφυγή του στο Μεξικό ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατήγγειλε ότι τον αναζητά η Interpol για μια σειρά εγκλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μοράλες αναζητείται για σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών αλλά και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, τόνισε ότι ο Μοράλες «έχει διαπράξει εγκλήματα κατά πολιτικών του αντιπάλων και κατά της ανθρωπότητας», ενώ η γενική εισαγγελία της Βολιβίας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας.


Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βενεζουέλας διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας προκειμένου να καταστείλουν την αντιπολίτευση με εντολές που έρχονται από την κορυφή του καθεστώτος, σύμφωνα με έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα πρίν απο δύο μήνες.

«Οι έρευνες και οι αναλύσεις μας δείχνουν πως το κράτος της Βενεζουέλας στηρίζεται στις υπηρεσίες πληροφοριών και στους πράκτορές της προκειμένου να καταστείλει τη διαφωνία στη χώρα. Κάνοντάς το, σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται, κυρίως πράξεις βασανιστηρίων και σεξουαλική βία», καταγγέλλει η Μάρτα Βαλίνας, πρόεδρος της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα δίνουν λεπτομέρειες για την αλυσίδα διοίκησης και τον ρόλο διαφόρων προσώπων στην «εκτέλεση ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να καταστείλουν την εναντίωση στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει η αποστολή σε μια ανακοίνωση Τύπου.

Η αποστολή κατέγραψε 122 περιπτώσεις θυμάτων «που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, σε σεξουαλική βία και/ή άλλη βάναυση, απάνθρωπη και υποβιβαστική μεταχείριση» από πράκτορες των υπηρεσιών στρατιωτικής αντικατασκοπίας (DGCIM).

«Τα βασανιστήρια πραγματοποιούνταν στο αρχηγείο της στην Μπολέιτα στο Καράκας και σε ένα δίκτυο μυστικών κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα», αναφέρει η επιτροπή.

Από την πλευρά της, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (SEBIN), «βασάνισε ή κακομεταχειρίστηκε κρατούμενους -περιλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, διαδηλωτών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- κυρίως στο κέντρο κράτησης El Helicoide στο Καράκας», προστίθεται.

Η έκθεση καταγράφει λεπτομερώς τους φόνους, τις εξαφανίσεις, τους εκβιασμούς, τις σωματικές τιμωρίες και τη σεξουαλική και σεξιστική βία. «Οι αρχές όχι μόνο δεν εμπόδισαν και δεν ερεύνησαν αυτές τις καταπατήσεις δικαιωμάτων» αλλά έλαβαν μέρος σε αυτές, αναφέρει το έγγραφο, σημειώνοντας ιδιαίτερα την περίπτωση του Γκραν Σαμπάνα στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια).

«Η Βενεζουέλα παραμένει αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει η Βαλίνας που ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη χώρα «προκειμένου να προωθηθεί η δικαιοσύνη, η λογοδοσία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».



Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καταδικάστηκε ο Λούλα Ντα Σίλβα, και την γλίτωσε γιατί ακυρώθηκε η καταδίκη του επειδή έγινε απο αναρμόδιο δικαστήριο, και πρέπει να ξαναγίνει.

Αυτό του έδωσε το δικαίωμα να κατέβει ξανά για πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η εισαγγελία είχε αναφέρει για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Σίλβα, ότι έχουν να κάνουν με την ιδιόκτητη βίλα της οικογένειας στην πόλη Γκουαρούγια, η οποία δεν είχε δηλωθεί.

Η υπόθεση αφορούσε ακόμα και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στις καμπάνιες του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και συνιστά μέρος του πολύκροτου σκανδάλου στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Την καταδίκη του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας και ο Έντσον Φάχιν τόνισε ότι  δικαστήριο της νότιας πόλης Κουριτίμπα δεν είχε την αρμοδιότητα να δικάσει τον Λούλα για κατηγορίες διαφθοράς, σημειώνοντας ότι πρέπει να δικαστεί εκ νέου σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο Λούλα είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλακή για διαφθορά στην κρατική πετρελαική Petrobras για ίδιον όφελος και μίζες στο κόμμα του και τα στελέχη του. 

Έμεινε 1.5 χρόνο στη φυλακή και αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου ΔΙκαστηρίου να καταργήσει τη νομολογία σύμφωνα με την οποία ένας υπόδικος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή αν είχε απορριφθεί η πρώτη έφεσή του (όπως και του Λούλα). Με την απόφαση αυτή βγήκαν από τη φυλακή 5.500 άτομα, αλλά όλοι τους είναι υπόδικοι. Το ίδιο και ο 78χρονος Λούλα, την απελευθέρωση του οποίου πανηγύρισε πρώτος ο Μαδούρο, γνωστός για τη σήψη και τη διαφθορά της δικτατορικής κυβέρνησής του.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου