Δεν υπάρχει σοβαρός πολίτης, πατέρας, μητέρα, συγγενείς ανηλίκων που να μην βλέπουν την πρόταση Βορίδη λυτρωτική, για να γλιτώσει η κοινωνία μας από τέτοιους κακοποιούς ανήλικων ψυχών.
Διευκρινίσεις για την άποψη που εξέφρασε πως ο χημικός ευνουχισμός μπορεί να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις για τους βιαστές ανηλίκων έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μόνο με τη συναίνεση του κατηγορουμένου.
Συγκεκριμένα είπε πως «οι εγκληματίες που τελούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικά κατά των ανήλικων, η εμπειρία λέει ότι δεν αναμορφώνονται» και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν σκέψεις, τις οποίες εγώ τις συνέδεα ευρύτερα με την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων και έλεγα ότι σε ορισμένα αδικήματα θα μπορούσε να μην υπάρχει καθόλου απόλυση υπό όρους, δηλαδή να εκτίουν το σύνολο της ποινής. Όμως εθελοντικά αν κάποιος από αυτούς τους εγκληματίες, επιθυμεί να κάνει την ιατρική πράξη του χημικού ευνουχισμού του αυτό θα μπορούσε να οδηγεί σε ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ποινική του μεταχείριση, με την συναίνεση του δηλαδή.
Αυτό θα λαμβανόταν υπόψιν είτε στην επιμέτρηση της ποινής του είτε στο θέμα της απόλυσής του υπό όρους, προκειμένου κάποια στιγμή να απολύεται από την φυλακή πριν την πλήρη έκτιση της ποινής του. Θα ήταν κάτι το οποίο θα έδειχνε μια κατανόηση της κατάστασης του και την σοβαρότητα των εγκλημάτων που έχει διαπράξει και την θέλησή του να μην τα διαπράξει στο μέλλον. Επομένως αυτό θα μπορούσε να συνεκτιμηθεί για την ποινική του αξιολόγηση.
Ο χημικός ευνουχισμός είναι ιατρική πράξη για την αντιμετώπιση του προστάτη του καρκίνου και αυτό ουσιαστικά είναι κάτι που αποδέχεται ο εγκληματίας να κάνει προκειμένου να εκτιμηθεί αυτό από το δικαστήριο», σημείωσε ο κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι αυτή είναι σκέψη δική του, αλλά δεν νομίζουμε λέμε και εμείς να διαφωνεί κανένας σοβαρός πολίτης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε να κάνει τον βιασμό πλημμέλημα και να γλιτώσει με διατάξεις του ποινικού κώδικα ακόμα και παιδόφιλους.
Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός;
Ο χημικός ευνουχισμός γίνεται μετά τη διάπραξη καθ’ έξιν και κατ’ επανάληψη σεξουαλικών εγκλημάτων, όπως ο βιασμός παιδόφιλων. Σε ορισμένες χώρες εφαρμόστηκε επί μακρόν ή και εφαρμόζεται ακόμη ως μέθοδος επανένταξης στην κοινωνία όσων έχουν διαπράξει κατά συρροή σεξουαλικά εγκλήματα.
Η μέθοδος του χημικού ευνουχισμού έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορες μορφές, είτε αναγκαστικά ως ποινή είτε ως τρόπος για τους παραβάτες να μειώσουν τον χρόνο φυλάκισής τους σε πολλές χώρες.
Κράτη μέλη της ΕΕ καταφεύγουν στη μέθοδο του χημικού ευνουχισμού για να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική βία και τους κατά συρροή παραβάτες. Στις περισσότερες χώρες ο χημικός ευνουχισμός δεν μπορεί να επιβληθεί ως υποχρεωτική ποινή, αλλά μπορεί να οριστεί από τα ποινικά δικαστήρια ως μία από τις προϋποθέσεις για τη μείωση της ποινής ή την αποφυλάκιση.
Ωστόσο, αρκετές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προτείνουν ευνουχισμό σε πιθανούς και καταδικασμένους σεξουαλικούς παραβάτες — ως μία μορφή διαχείρισης, όχι ως τιμωρία, και μόνο σε εθελοντική βάση. Στην Πολωνία που έχει μία απο τις πλέον σκληρές νομοθεσίες για τους παιδοβιαστες στην Ευρώπη, η μέθοδος εφαρμόζεται σε άνδρες που βιάζουν παιδιά ή μέλη της οικογένειας.
Οι χημικοί ευνουχισμοί χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών ή των ανδρογόνων. Η μέθοδος περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν τη λίμπιντο και ως εκ τούτου υπάρχουν ελπίδες ότι θα μειωθεί και η σεξουαλική δραστηριότητα. Το φάρμακο που εμπλέκεται στον χημικό ευνουχισμό χορηγείται μέσω φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα ή με ένεση.
Οι επιπτώσεις των χημικών ευνουχισμών είναι αναστρέψιμες. Διαρκούν για όσο διάστημα χορηγείται το φάρμακο. Αλλά μόλις ο λήπτης σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν υιοθετήσει αυτή τη μορφή τιμωρίας εδώ και πολύ καιρό.
Στις ΗΠΑ, επτά πολιτείες (Καλιφόρνια, Φλόριντα, Γκουάμ, Αϊόβα, Λουιζιάνα, Μοντάνα και Ουισκόνσιν) έχουν νομιμοποιήσει τον χημικό ευνουχισμό. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τη μέθοδο το 2019.
Ο χημικός ευνουχισμός έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικός στη μείωση της σεξουαλικής ορμής. Αυτό όμως δεν αποτρέπει τη σεξουαλική βία ή την επιθετική συμπεριφορά. Ακόμη και η μείωση του επιπέδου τεστοστερόνης στο μηδέν δεν εξαλείφει τις πιθανότητες νέας εγκληματικής δράσης.
Στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ευνουχισμός βασίζεται σταθερά στη συναίνεση. Χορηγείται σε σεξουαλικούς παραβάτες σε εθελοντική βάση. «Ορισμένοι δράστες αισθάνονται μια ορισμένη ποσότητα ενοχής και αηδίας για τις πράξεις τους· γι' αυτούς, αυτή (χημική θεραπεία) είναι ένα είδος εξιλέωσης», δήλωσε στη DW ο ιατροδικαστής Κάλουμ Ρος από το νοσοκομείο Broadmoor στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, για παράδειγμα, οι κρατούμενοι έχουν παραδεχτεί ότι θα επέλεγαν τη θεραπεία, εάν θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο φυλάκισής τους ή να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν την πρόωρη αποφυλάκισή τους.
Η Ευρώπη έχει χρησιμοποιήσει τόσο τον χειρουργικό όσο και τον «χημικό ευνουχισμό» στο παρελθόν και στο παρόν, αλλά μόνο για ορισμένους επιθετικούς, βίαιους σεξουαλικούς παραβάτες. Η Τσεχία είναι η μόνη χώρα που ακολουθεί τη χειρουργική οδό.
«Αυτός είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης των πιο επιθετικών από τους παραβάτες», είπε στη DW η κοινωνιολόγος Κατερίνα Λίσκοβα από το Πανεπιστήμιο Masaryk. Ο αριθμός των σεξουαλικών παραβατών που επιλέγουν τον χειρουργικό ευνουχισμό είναι μικρός, τόνισε η Λίσκοβα: «Είναι ένας μικρός αριθμός ανδρών και το επιλέγουν οικειοθελώς», είπε.
Μέχρι το 2012, η Γερμανία, επίσης, πρόσφερε στους σεξουαλικούς παραβάτες τη δυνατότητα χειρουργικού ευνουχισμού. Όμως η πρακτική αυτή καταργήθηκε ως απάντηση στην κριτική της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Τιμωρίας.
Η Γερμανία προσφέρει «χημικό ευνουχισμό» ως επιλογή σε ιατροδικαστικά ψυχιατρικά περιβάλλοντα για σεξουαλικούς παραβάτες που είναι ψυχικά άρρωστοι και επικίνδυνοι και φιλοξενούνται σε νοσοκομεία υψηλής ασφάλειας. Περίπου το 25% των ασθενών στα ιατροδικαστικά νοσοκομεία λαμβάνουν φάρμακα για «χημικό ευνουχισμό» μόνο σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Andrej König. Δεν υπάρχουν ωστόσο στατιστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θεραπεία μειώνει σίγουρα την πιθανότητα υποτροπής.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου