Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Χαστούκι από τον Ε.Τ. στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανθελληνική στάση του που αφορά νησίδα στον Έβρο

 



Αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό επιχειρώντας να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα και η αξιωματική αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το ίδιο θέμα για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Τελευταίο «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη διάσωση των προσφύγων που βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος στον Εβρο είναι η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας, μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: Η περιοχή που επικαλούνται με συγκεκριμένο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, μοναδικός για κάθε ακίνητο) δεν περιλαμβάνει καμία νησίδα! Συγκεκριμένα, ο ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 αντιστοιχεί σε ειδική έκταση, που μπορεί να είναι δρόμος, αιγιαλός, παραλία, λίμνη, παρόχθια – παραλίμνια έκταση, ποταμός – ρέμα…

Εμπειροι νομικοί και τοπογράφοι εκφράζουν την έκπληξή τους, καθώς, όπως λένε στον Ε.Τ.», αν υπήρχε νησίδα στην περιοχή που αναφέρουν οι βουλευτές, τότε αυτή θα εμφανιζόταν ως περίκλειστο γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ που δεν θα περιείχε τα γράμματα «ΕΚ», που υποδηλώνουν την ύπαρξη ειδικής έκτασης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μια διοικητική πράξη όπως είναι το Κτηματολόγιο, είναι δεσμευτική για ένα κράτος. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση όταν πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας.

«Ειδικά για τον Εβρο, δεν ξέρεις αν αυτό που βλέπεις στο χάρτη απεικονίζεται ακριβώς στην πραγματικότητα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαιτίας του ποταμού. Για αυτό τα σύνορα έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και δεν ακολουθούν την κοίτη του ποταμού, που αδειάζει ή γεμίζει», σημειώνουν. «Επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χρήση αεροφωτογραφιών, καθώς πρέπει να ξέρεις ποια χρονολογία λήφθηκαν, αλλά και των συντεταγμένων, καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς, αν είναι το GPS (Global Positioning System) ή το HEPOS (Hellenic Positioning System). Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο τεχνικό ζήτημα που αφορά τη μηχανική και την τοπογραφία». Και καταλήγουν τονίζοντας με νόημα πως «για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον ανάδοχο που κάνει την κτηματογράφηση στην περιοχή και να λάβουν τις απαντήσεις που θέλουν».

Σημειώνεται ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. χρησιμοποιεί το ελληνικό σύστημα εντοπισμού HEPOS, το οποίο αξιοποιεί το παγκόσμιο σύστημα GPS, για να προσδιορίζει τις συντεταγμένες οικοπέδων σε πραγματικό χρόνο και να έχει μετρήσεις ακριβείας εκατοστού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σημεία που επισημαίνει σε ιδιωτική του ανάρτηση στο facebook ο δικηγόρος Μιχάλης Χατζηφώτης, με υπερ-εικοσαετή εμπειρία στο αντικείμενο του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με αυτά:

Ο ΚΑΕΚ που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, όπως και όλα τα λοιπά στοιχεία, είναι προσωρινός, διότι η περιοχή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ11. Δεν υπάρχει κτηματολογικό γραφείο για την περιοχή και κάλλιστα στις αρχικές εγγραφές μπορεί όλα να είναι τελείως διαφορετικά.

Η περιοχή εκεί είναι πολύ δύσκολη. Η Συνθήκη της Λωζάννης, πολύ σοφά, δεν ακολουθεί την κοίτη του ποταμού, αλλά σταθερά σημεία, γιατί η κοίτη αλλάζει, και προέβλεψε τη σύσταση μιας μόνιμης 3εθνούς επιτροπής για την επίλυση τυχόν διαφωνιών που θα προκύψουν εξαιτίας ακριβώς της αλλαγής της κοίτης του ποταμού, για να μην έχουμε κάθε βδομάδα βαλκανικό πόλεμο. Πού βρίσκονται τα σύνορα στο χάρτη είναι μεν γνωστό, αλλά τι βρίσκεται κάτω από αυτά τα σύνορα, ειδικά στον Εβρο, δεν είναι κάτι δεδομένο.

Αυτό που βλέπει κάποιος στο gov.gr είναι ορθοφωτοχάρτες παραγωγής 2015, άρα κάλλιστα έχει αλλάξει η κατάσταση εκεί.



Στις εκτός σχεδίου περιοχές, το όριο της απόκλισης είναι 2 μ., επομένως ούτως ή άλλως υπάρχει μια ζώνη αμφιβολίας πλάτους 4 μ.

Οπως συνεχίζει ο κ. Χατζηφώτης στην ανάρτησή του, «αυτά όλα ισχύουν για τον Εβρο. Στις Πρέσπες ισχύουν άλλα, στις Σέρρες άλλα, στα Δωδεκάνησα άλλα, με μόνη σταθερά ότι επειδή εν προκειμένω τα όρια κτηματογράφησης ταυτίζονται με το όριο του κράτους, πριν από την έγκριση των διαγραμμάτων, ζητείται η έγκριση από ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΞ κ.ο.κ.».

Η απάντηση των υπουργών

Σε κάθε περίπτωση, λεπτομερείς απαντήσεις, με τις οποίες θα ξεκαθαριστεί το θέμα, θα δοθούν από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς τα οποία απευθύνεται η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η συγκεκριμένη νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου