Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Θεοδωρικάκος: 1.500 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στον Έβρο σε μια ημέρα

 



Μόλις προχθές, 1.500 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πολύ μεγάλη κλιμάκωση.

«Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα μόνο από τον Έβρο 1.500 μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για οργανωμένα συμφέροντα και κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες, σπρώχνοντάς τους προς τα σύνορα. Όπως τόνισε, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες 60 διακινητές.

Μερικοί θέλουν την Ελληνική Αστυνομία «βαρκάρηδες», είπε ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφέροντας παράλληλα ότι « πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα τα κάνουμε ξέφραγο αμπέλι».

Επικαλούμενος, δε, έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανέφερε ότι οι συντεταγμένες της νησίδας στον Έβρο όπου βρίσκονταν οι μετανάστες, είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Θα πρέπει σήμερα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα εάν σέβεται και αποδέχεται αυτό που λέει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι είναι προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει μέλη του ΡΚΚ στο Λαύριο. Για ακόμη μία φορά, τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Σοϊλού δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη στον Εβρο επανέλαβε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Οπως τόνισε, η Ελλάδα δεν θα γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα». Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει πολλές φορές εκφράσει, ότι οι μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία μπορούν να επιστρέφονται σε αυτήν.

Ηδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικό αίτημα ώστε να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αρνητική στην ικανοποίηση του αιτήματος. Σημαντικός ανασχετικός παράγοντας θεωρείται το γεγονός ότι σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα για την επέκταση του υφιστάμενου φράχτη, ανάλογα αιτήματα θα εκφράσουν και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία μάλιστα θα θελήσουν να στήσουν πολύ μεγαλύτερες σε μήκος κατασκευές, για τις οποίες τα κονδύλια που απαιτούνται είναι πολλαπλάσια. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο έργο της επέκτασης ακόμη και χωρίς την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας εθνικά κονδύλια.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου