Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Εφορία: Νέα χρέη 1,57 δισ. το πρώτο δίμηνο

 



Η πανδημία διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, με τους φορολογούμενους να αδυνατούν να πληρώσουν φόρους ύψους 1,57 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι αρκετοί φόροι βρίσκονται σε αναστολή, ενώ το κράτος συνεχίζει να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί. Συνολικά τα χρέη προς την εφορία έφθασαν τα 109,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του Φεβρουαρίου προήλθαν από τις εξής κατηγορίες: 

Εισόδημα: 282,39 εκατ. ευρώ.

Φόρους στην περιουσία 122,7 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ 299,69 εκατ. ευρώ.

Πρόστιμα ΚΒΣ 148,22 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 109,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 85,14 δισ. ευρώ. Από τα 109,2 δισ. ευρώ τα 38,10 δισ. ευρώ οφείλουν τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 71 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις. 

Σημαντική αύξηση σημειώνεται στο πλήθος των φορολογουμένων με ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία. Εφτασαν φέτος τα 4.140.400 ΑΦΜ από 3.993.521 τον Φεβρουάριο του 2020.

Σε 1,29 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. 

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο δίμηνο του έτους σε 1,62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,53 δισ. αφορά φόρους. Μόνο τον Φεβρουάριο τα νέα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα των νέων οφειλών προέρχεται από διάφορους άμεσους φόρους, από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη μη καταβολή τελών και χαρτοσήμων. 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αναζητούν βηματισμό με την ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης, αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το «ξεπάγωμα» τραπεζικών δόσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ταμεία καθώς και νέα κόκκινα δάνεια.


Προκόπης Χατζηνικολάου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου