Τους τελευταίους μήνες στον τομέα της κοινωνικής προστασίας έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως: το επίδομα γέννησης, μέτρα στήριξης των πολυτέκνων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.
Η φετινή χρηματοδότηση προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η υψηλότερη των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα είναι αυξημένη κατά 22% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας στα 4,03 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε δηλαδή σχεδόν 620 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2020, με αυξήσεις σε όλο το εύρος επιδομάτων και ενισχύσεων. Ενδεικτικά:
+34% στο Επίδομα Στέγασης
+ 14% στο Επίδομα Παιδιού
+12% για τα Αναπηρικά Επιδόματα
Οι νέες δράσεις που προγραμματίζονται φέτος, είναι:
Αύξηση των κονδυλίων για επιδόματα παιδιού και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Στέγασης και Αναπηρικών
Προσωπικός Βοηθός: Βρίσκεται υπό επεξεργασία η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει τον Προσωπικό Βοηθό, ενισχύοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ και αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους. Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μητρώο Αναπηρίας: Δημιουργείται Μητρώο Αναπηρίας, ώστε το κράτος για πρώτη φορά να γνωρίζει πόσα ΑμεΑ υπάρχουν στην χώρα και πώς κατανέμονται γεωγραφικά, ώστε να μπορεί στοχευμένα να υλοποιεί πολιτικές.
Κάρτα Αναπηρίας: Θεσμοθετείται η Κάρτα Αναπηρίας, ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ που θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα, διευκολύνοντας τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Πρώιμη Παρέμβαση: Δημιουργείται ολοκληρωμένο πλαίσιο Πρώιμης Παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές. Ήδη εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θεσμοθέτηση και αναμένεται η χρηματοδότηση της υλοποίησης των προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επίδομα Αναδοχής: Καθολική χορήγηση επιδόματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ελέγχεται από τον ΟΠΕΚΑ.
Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους: Δημιουργείται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους.
Νέα τμήματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έχουν ήδη ενταχθεί προτάσεις που αντιστοιχούν σε 9.529.345 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (τέλος 2021) αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί συνολικά 175 νέα τμήματα βρεφικής φροντίδας για 2.068 βρέφη και 44 νέα τμήματα παιδικής φροντίδας για 1.042 νήπια.
Ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνικής πρόνοιας: Δημιουργείται ενιαία ψηφιακή πύλη κοινωνικών παροχών (εύκολη πρόσβαση των πολιτών). Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ. Προωθείται Ενιαία ψηφιακή πύλη παροχών για ΑμεΑ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου