Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

«Οχι» από Μακρόν σε πρόοδο των διαπραγματεύσων Τουρκίας-ΕΕ



Αρνητικός όσον αφορά την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση τους στο Παρίσι. 

Οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προς τον τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση τους την Παρασκευή, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία. 

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι. 

Ο Ε. Μακρόν πρότεινε  στην Τουρκία τη σύναψη μιας «εταιρικής σχέσης» με την ΕΕ, απουσία μιας συμφωνίας ένταξης αναφέροντας: «Πρέπει (…) να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό (…) να διασφαλίσουμε την "αγκίστρωση" της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη».
  
«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ε. Μακρόν: «είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές (της Τουρκίας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου) δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία» για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ. «Πρέπει να αποφύγουμε την υποκρισία που συνίσταται στο να σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανή μια φυσική πρόοδος προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (διαπραγματεύσεων)» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή συζήτηση» για αυτό το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Πρότεινε να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του έχει «κουραστεί» μα περιμένει μια ενδεχόμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της ΕΕ (…) δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ» τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35. 

«Νομίζω ότι η ΕΕ δεν ενήργησε πάντα σωστά απέναντι Τουρκία διότι την έκανε να πιστέψει ότι κάποια πράγματα ήταν πιθανά, την ώρα που δεν ήταν απολύτως» είπε ο Μακρόν. 

Ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν. «Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"» που τους στηρίζουν, είπε και πρόσθεσε ότι:  «Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας». 

«Τουρκία και Γαλλία μία μακρά φιλία»
Εν τω μεταξύ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro με αφορμή την επίσκεψη του στο Παρίσι ο Ρ. Ερντογάν εξήρε το ρόλο της Γαλλίας ενάντια στην ισλαμοφοβία, καθώς επίσης και την υποστήριξη  της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. 

«Αν η Ευρώπη παραμείνει μια μεγάλη ελπίδα, σε ένα τεταμένο διεθνές πλαίσιο, ενώ ορισμένες χώρες πέφτουν στην παγίδα της ισλαμοφοβίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι χάρη στη Γαλλία, που επέλεξε να πραγματοποιήσει μια ορθολογική πολιτική, βασισμένη στο σεβασμό των καθολικών δικαιωμάτων. Από την άποψη αυτή, χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η Γαλλία, η οποία διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο από την αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να διατηρεί σήμερα, εποικοδομητική θέση σχετικά με την ένταξή μας. Ελπίζω ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία ένταξής μας, διότι είναι απαραίτητο η Γαλλία και η Τουρκία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να οικοδομήσουν έναν ασφαλέστερο και πιο ευημερούντα κόσμο χωρίς ποτέ να υποκύψουμε στην τρομοκρατία, ούτε στη βία, ούτε σε οποιαδήποτε μορφή πίεσης», τονίζει ο Τούρκος Πρόεδρος στην παρέμβαση του με τίτλο "Τουρκία και Γαλλία, μια μακρά φιλία".

Στο άρθρο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, με αφορμή επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία, εκφράζει την ελπίδα αυτή η επίσκεψη να ενισχύσει «τη συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών και συμμαχικών χωρών μας»,ενώ επισημαίνει ιδιαίτερα την υποστήριξη της Γαλλίας στην Άγκυρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, και σημειώνει πως «απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση στην ελευθερία, την ενότητα, την ακεραιότητα και τη δημοκρατική τάξη της χώρας μας, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του συνταγματικού πλαισίου και σύμφωνα με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις», χάρη στα οποία «πετύχαμε την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και είμαι πεπεισμένος ότι η τουρκική δημοκρατία θα βγει πιο ισχυρή από αυτή τη δοκιμασία».
  
Δηλώνει ευτυχής που διαπιστώνει την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων Γαλλιας-Τουρκίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται «αποτελεσματικά και αποφασιστικά για την καταπολέμηση των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Daesh και το PKK, με συγκεκριμένα αποτελέσματα επί τόπου», προσθέτοντας ότι ελπίζει σε παρόμοια συνεργασία εναντίον της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, και επισημαίνει ότι οι πρόσφατες πολιτικές θέσεις που έλαβαν η Γαλλία και η Τουρκία σχετικά με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη Συρία, αλλά και στην Παλαιστίνη, το Ιράκ και τη Λιβύη έχουν φέρει πολύ κοντά Άγκυρα και Παρίσι. 

«Η Τουρκία και η Γαλλία, που συνδέονται με το παρελθόν όπως και με το μέλλον, έχουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε ένα ρόλο να διαδραματίσουν από κοινού. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου στη Γαλλία θα αποτελέσει την ευκαιρία να συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας μας σε παγκόσμια κλίμακα» καταλήγει ο Ρ. Ερντογάν.

Στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γαλλία αναφέρεται και η "Les Echos", η οποία σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ερντογάν βασίζεται στο Παρίσι για να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «επιλέγοντας τη Γαλλία ως κύριο συνομιλητή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε το καλύτερο του πλεονέκτημα. Το Παρίσι είναι σήμερα, ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 


ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου