Πηγή : protothema.gr
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016
«Κραχ» στα ασφαλιστικά ταμεία δύο μήνες μετά τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου
Ο ΟΑΕΕ χρησιμοποίησε ήδη το 85,7% των κονδυλίων που δικαιούτο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πάνω από το όριο του 67% που του αναλογούσε κινείται και το ΙΚΑ
«Ξεμένουν» από επιχορηγήσεις τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στα 2/3 της χρονιάς, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ο ΟΑΕΕ χρησιμοποίησε ήδη το 85,7% των κονδυλίων που δικαιούτο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πάνω από το όριο του 67% που του αναλογούσε κινείται και το ΙΚΑ.
Συγκεκριμένα:
- Ο «μεγάλος ασθενής», ο ΟΑΕΕ, έχει ήδη ζητήσει 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης, η οποία ανέρχεται σε 835 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα», που διογκώνεται εξαιτίας των οφειλών, είχε βγάλει εκτός πορείας τον Οργανισμό και το 2015. Το Ταμείο χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση, με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το ένα δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2017, ο ΟΑΕΕ έχει εγγράψει αύξηση εσόδων από εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα (θα εφαρμοστεί από 1/1/2017) μόλις 35 εκατ. ευρώ.
- Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 74% της αρχικής του πίστωσης, λαμβάνοντας ήδη 1,640 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αύξηση των εσόδων του Ιδρύματος κατά 300 εκατ. ευρώ από τρέχουσες εισφορές φαίνεται ότι δεν περιόρισε την οικονομική αιμορραγία. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα για επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, δεν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Σε πολύ καλύτερη μοίρα βρίσκεται το ΝΑΤ, που έχει «απορροφήσει» μόλις 560 εκατ. ευρώ από το ένα δισ. που δικαιούται από τον προϋπολογισμό.
Παρά τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, έως τον Αύγουστο είχε δοθεί το 81% της ετήσιας επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (549 από τα 678 εκατ. ευρώ).
Συνεπεία των παραπάνω, τα Ταμεία αναμένεται να προσφύγουν στον προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ για έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου.
Η απομάκρυνση από τους στόχους οφείλεται κυρίως στη χαμηλή εισπραξιμότητα, η οποία, στο σύνολο των Ταμείων, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ασφάλισης, δεν ξεπερνάει το 55%, ενώ σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται ο ΟΓΑ, με ποσοστό εισπραξιμότητας 30%.
Η προσδοκία για πάγωμα των οφειλών και νέα ευνοϊκή ρύθμιση έχει εντείνει το πρόβλημα, ρίχνοντας τον πήχη των εκτιμήσεων για τα έσοδα, κυρίως από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι οριστικοί προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2017 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα προσχέδια δείχνουν ότι ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ θα εμφανίσει με την έναρξη της λειτουργίας του έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Αν δεν είχε προβλεφθεί έξτρα κρατική επιχορήγηση 1,77 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα», ο ΕΦΚΑ θα κληρονομούσε έλλειμμα τρία δισ. ευρώ.
Πηγή : protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου