Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ο Ερντογάν οδηγεί στην έξοδο τον Νταβούτογλου



Αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία και την απόλυτη εξουσία του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπρώχνει όπως όλα δείχνουν σε παραίτηση τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση των δύο ανδρών το απόγευμα της Τετάρτης διήρκεσε περίπου δύο ώρες και παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας της, ο τούρκος Πρωθυπουργός οδηγείται προς την έξοδο.

Το πρωϊ της Πέμπτης αναμένονται δηλώσεις από τον κ. Νταβούτογλου έπειτα από συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αλλά και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», το ΑΚΡ αναμένεται να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο περί τα τέλη Μαϊου ή αρχές Ιουνίου (σσ. ορισμένοι μιλούν ακόμη και για συνέδριο στις 21 Μαϊου, αλλά πάντως όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου).

Σε αυτό, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα ονόματα που έχουν αρχίσει έντονα να κυκλοφορούν στην Άγκυρα είναι αυτό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σήμερα κατέχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ενέργειας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Άγκυρα έρχονται ως επιστέγασμα μία υπόγειας, υπόκωφης αντιπαράθεσης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Μία σειρά θεμάτων, από το Κουρδικό και την εκστρατεία εναντίον κάθε αντίθετης φωνής, μέχρι και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Προσφυγικό την έθρεψαν. Ήταν σαφές σε πολιτικούς αναλυτές και διπλωμάτες στην Τουρκία ότι ο κ. Νταβούτογλου είχε επενδύσει στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους – κάτι που προφανώς δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν.

Η ειρωνεία είναι ότι η συνάντησή τους έγινε ακριβώς την ημέρα που η Κομισιόν άναψε έστω και με αστερίσκους το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται την Ευρώπη. Ωστόσο, ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει με ασφάλεια τα επόμενα επεισόδια της διαφαινόμενης κρίσης διακυβέρνησης στην Τουρκία, τη στάση τόσο του κ. Νταβούτογλου όσο και άλλων μετριοπαθών πολιτικών του ΑΚΡ, όπως του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τη θέση των Ενόπλων Δυνάμεων που λόγω των καυτών μετώπων, πχ Κουρδικό, εμφανίζεται αναβαθμισμένη και φυσικά τις επιπτώσεις στην περιφέρεια της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούνται οι εξελίξεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μία αιφνιδιαστική αλλαγή στην τουρκική πολιτική εξίσωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να ειδωθούν αποκομμένες από την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ενώ αναμφίβολα μία εσωτερική μεταβολή στην Τουρκία θα επηρέαζε επίσης το μέτωπο του Προσφυγικού όπου η Ελλάδα έχει επενδύσει σχεδόν τα πάντα στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.  



Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου