Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ντ. Μπακογιάννη για υπόθεση Β. Θάνου: «Η άρνηση της ηγεσίας του υπ. Δικαιοσύνης να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υποκρύπτει δόλο»



«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η ΝΔ είχε ζητήσει να κληθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. 

Οφείλουν να έρθουν να δώσουν απαντήσεις. 

Η άρνησή τους υποκρύπτει δόλο», τόνισε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, η τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην κόντρα της Προέδρου του Αρείου Πάγου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τα θέματα της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι θα ρίξει στάχτη στα μάτια, θέλοντας αντί της συνεδρίασης της Επιτροπής, να διεξαχθεί προ ημερησίας για το θέμα, σε επίπεδο αρχηγών. 

Αναλυτικά είπε:

Για προσφυγικό:

Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο που έχει δώσει ο Ντόναλντ Ντουσκ, από προχτές, στους 28 και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν μια βάση συζήτησης μεταξύ τους, για να συμφωνήσουν, εντοπίζετε προβλήματα;

Ντ. Μπακογιάννη: «Αναμφισβήτητα τίθενται πάρα πολλά θέματα, τα οποία προβληματίζουν. Το πρώτο είναι καταρχήν η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει μια πολιτική. Μέχρι στιγμής το κακό με την Τουρκία είναι ότι υπογράφει μεν, δεν εφαρμόζει δε. Άρα, έχουμε ένα ουσιαστικό πρόβλημα στην όποια συμφωνία κάνουμε. Από εκεί και πέρα, αυτή η συμφωνία έχει τρία μεγάλα κεφάλαια. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση της Τουρκίας για την προστασία, υποδοχή κ.λπ., των προσφύγων. Αυτό -κατά τη γνώμη μου-, είναι σωστό (σ.σ. είναι 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018), διότι -για να είμαστε ειλικρινείς-, τα δύο τελευταία χρόνια που η Τουρκία είχε αυτούς τους μεγάλους χώρους και είχε όλους τους πρόσφυγες -περίπου 2,5 εκατ.- η Ευρώπη “σφύριζε αδιάφορα”. Άρα, ορθώς θα δοθούν τα χρήματα στην Τουρκία. Το δεύτερο θέμα αφορά τις βίζες. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να μην έχει καμία αντίρρηση στο να πάρει η Τουρκία βίζα. Μόνο που για να πάρει η Τουρκία βίζες, πρώτον, θα γίνει σταδιακά -δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη- και δεύτερον, η Τουρκία για να μπει σε αυτό το πρόγραμμα άρσης της βίζας, πρέπει να έχει εκπληρώσει 72 κριτήρια. Αυτή την στιγμή που μιλάμε έχει εκπληρώσει μόνο τα 35. Άρα, έχει χρόνο ακόμα».

Δημοσιογράφος: Το προαπαιτούμενο είναι να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, πρώτα απ’ όλα από εμάς. Έτσι δεν είναι;

Ντ. Μπακογιάννη: «Όχι. Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Καταρχήν, για τη βίζα τίθεται αυτό το θέμα. Τρίτο και μεγαλύτερο θέμα είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων. Εκεί για εμάς τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Δεν είναι δυνατόν, με άλλοθι το προσφυγικό, να αλλάξει η Ευρώπη τις αρχές, τις αξίες και τα κριτήρια που έχει βάλει. Αυτό δεν γίνεται. Γιατί, εάν γίνει έτσι, μιλάμε για μια διαλυμένη Ευρώπη. Άρα, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να μην τηρεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή να μην σέβεται τα δικαιώματα ενός κράτους – μέλους, που είναι η Κύπρος και ταυτόχρονα να ανοίξουμε εμείς τα κεφάλαια. Αυτό δεν γίνεται. Άρα, χρειάζεται κάποια πολύ συγκεκριμένη λύση αλλαγής στάσης από την Τουρκία σε αυτό το θέμα».

Δημοσιογράφος: Σε αυτό, ενδεχομένως, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση συμβιβασμού -περίπου αυτό που λέει η κυπριακή πλευρά-, να ανοίξουν άλλα κεφάλαια και όχι αυτά που είναι πολύ δύσκολα;

Ντ. Μπακογιάννη: «Ναι, βεβαίως. Θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση συμβιβασμού, διότι ο τελικός μας στόχος -της Ελλάδας, της Κύπρου κ.λπ.- είναι πάντα η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Εμείς θέλουμε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη δημοκρατική Τουρκία στα σύνορά μας. Απλώς, απέχουμε πάρα πολύ από αυτό, σήμερα».

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στην άρση της βίζας που είπατε, το οποίο είναι από τα θέματα που και εσωτερικά έχει επικοινωνήσει η τουρκική πολιτική ηγεσία στην Τουρκία και από το οποίο προφανέστατα δεν θα παρεκκλίνει, δεν υπάρχει προϋπόθεση να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα, προκειμένου να αρθεί η βίζα;

Ντ. Μπακογιάννη: «Όχι. Δεν νομίζω ότι είναι προϋπόθεση. Τώρα, για το θέμα της ασφαλούς χώρας, διίστανται οι απόψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες είναι ασφαλής χώρα. Δεν είναι δημοκρατική χώρα, με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, διότι δεν είσαι δημοκρατική χώρα, όταν αποφασίζεις να κλείσεις εφημερίδες, να φυλακίσεις δημοσιογράφους κ.λπ.. Αλλά ασφαλής χώρα είναι, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Επειδή στο θέμα του ασύλου κρίνουμε πάντα προσωπικά, όχι το σύνολο των προσφύγων… Γενικώς οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Πακιστανοί, δεν έχουν κινδυνέψει από την Τουρκία».

Δημοσιογράφος: Δεν ισχύει αυτό που λέει η γαλλική πλευρά, ότι στο κομμάτι της εξέτασης των αιτημάτων για παροχή ασύλου, η Τουρκία υπολείπεται κατά πολύ στην εθνικής της νομοθεσία για την εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης;

Ντ. Μπακογιάννη: «Ναι, βεβαίως. Γι’ αυτό και χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας και στην Τουρκία και σε εμάς. Το προβλέπει αυτή η συμφωνία που έχει κατατεθεί».

Δημοσιογράφος: Στο κομμάτι το δικό μας, θα πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου να προσδιορίζεται η Τουρκία ως ασφαλής χώρα;

Ντ. Μπακογιάννη: «Και αυτό και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Είμαστε μια διαλυμένη χώρα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Η Ελλάδα “σαπίζει” με αυτή την κυβέρνηση. “Σαπίζει” πραγματικά σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει οργάνωση. Μετά Βαΐων και κλάδων, σήμερα το πρωί, άκουσα να πανηγυρίζουν οι συνάδελφοι σας σε διάφορα πρωινάδικα, διότι το ελληνικό κράτος μοίρασε ένα χαρτί στην Ειδομένη, το οποίο τους λέει “παιδιά τα σύνορα είναι κλειστά και παρακαλούμε γυρίστε”. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαστε μια χώρα, όπου βλέπεις έναν υπουργό, που λέει ότι “μας τιμά η Ειδομένη”. Δεν ξέρω εάν ο ανθρωπισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετριέται στην Ειδομένη, αλλά σας διαβεβαιώ ότι καμία σχέση με ανθρωπισμό δεν έχει αυτή η κατάσταση».

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο και νομίζω ότι το πιο ντροπιαστικό είναι αυτό που είδαμε χτες σε όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία… Ευρωπαίος αξιωματούχος να δηλώνει ότι “εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα γεμίσουμε Ειδομένες”. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ντροπιαστικό για μια χώρα…

Ντ. Μπακογιάννη: «Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, με όλα μας τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που έχουμε. Είμαστε ένα κράτος ευρωπαϊκό που δεν δικαιολογείται να μην έχει προετοιμαστεί… Μόνο εγώ που σας μιλάω, επί ενάμιση χρόνο λέω τα ίδια πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις οργανωθεί. Δεν είναι δυνατόν, αυτό για το οποίο φωνάζαμε από την αρχή, “παιδιά είναι άλλο ο Πακιστανός και άλλο ο Σύρος πρόσφυγας” -υπάρχει διαφορά- και να πρέπει να ζούμε το χθεσινό λιντσάρισμα στην Ειδομένη. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στη χώρα μας, που έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατάφερε να στήσει ένα σωρό πράγματα, όλο τον τελευταίο καιρό. Είναι ντροπή».

Για την κόντρα της Προέδρου του Αρείου Πάγου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη:

Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής χώρας και στη λειτουργία με την οποία οφείλει να πορεύεται μια χώρα, θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για όλη αυτή την ανταλλαγή επιστολών, με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου, με ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, που ηχεί στα αυτιά και τα μάτια μας περίπου ως υπόδειξη για το πώς πρέπει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να ασκεί το νομοθετικό έλεγχο.

Ντ. Μπακογιάννη: «Ζούμε πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει. Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και να τεθεί το σύνολο των θεμάτων. Και ως “τρίπλα” -και νομίζει ότι έκανε κάτι πάρα πολύ ευφυές-, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α λέει ότι “θα το συζητήσουμε σε επίπεδο αρχηγών των πολιτικών κομμάτων”, για να γλιτώσει τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνει ο άλλος επί του θέματος. Νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα καλύψει, θα ρίξει στάχτη στα μάτια των ανθρώπων. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Η δημοκρατία λειτουργεί καλά, όσο λειτουργούν οι θεσμοί της. Η διάκριση των εξουσιών και η ενίσχυση των θεσμών αποτελούν προϋπόθεση για να λειτουργεί σωστά μια δημοκρατία. Αυτά που ζούμε σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ, όσο υπάρχουν αυτοί μαζί, είναι πράγματα τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν τα έχω ξαναδεί».

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την αναφορά του κου Βενιζέλου, ο οποίος έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ελεγχθεί πειθαρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπό την έννοια ότι η ένταση με την οποία εμπλέκεται ο θεσμός του ανώτατου δικαστικού λειτουργού της χώρας στα πολιτικά πράγματα, πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει;

Ντ. Μπακογιάννη: «Πάντως είναι βέβαιο ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν έχω τις νομικές γνώσεις του κου Βενιζέλου, για να πω ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Έτσι στέκομαι στο πολιτικό κομμάτι, ότι οφείλουν να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Οι δημοκρατίες λειτουργούν με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι βασική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου. Η άρνηση να προσέλθουν υποκρύπτει δόλο. Δεν μπορείς να αρνείσαι να προσέλθεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κάνεις κόλπα, όπου θα μας λέει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή “εσείς ήσασταν όλοι διεφθαρμένοι και εγώ δεν είμαι, είμαι αμόλυντος και θα απαντήσουν οι άλλοι”… Όλα αυτά που ξέρουμε εμείς για την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ κλ.π.. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία να μην προσέλθουν οι αρμόδιοι υπουργοί και να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της Επιτροπής».

Για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ΝΔ την υπόθεση Γ. Μουζάλα:

Δημοσιογράφος: Η αντίδραση από την πλευρά του κου Καμμένου, ενδεχομένως, να ήταν και αναμενόμενη, όπως και η χθεσινή αναδίπλωσή του.

Ντ. Μπακογιάννη: «Αυτό στα ελληνικά ονομάζεται “γαργάρα”».

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση όμως προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα η θέση και η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμφωνείτε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα το κόμμα σας; Εάν έχει την σύμφωνη γνώμη σας…

Ντ. Μπακογιάννη: «Πρώτα απ’ όλα τι θα πει να έχει την σύμφωνη γνώμη μου; Δεν έχει ανάγκη την σύμφωνη γνώμη μου».

Δημοσιογράφος: Το λέω με την ιδιότητά σας ως τομεάρχη Εξωτερικών και Άμυνας και το ότι διατελέσατε υπουργός Εξωτερικών και διαχειριστήκατε θέματα…

Ντ. Μπακογιάννη: «Έχω μεγάλη ανησυχία για το θέμα των Σκοπίων. Βλέπω μια αναβάθμιση του ρόλου τους όλο τον τελευταίο καιρό. Βλέπω μια απόλυτη αδράνεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική -το είπα εμμέσως-, πράγμα που με ανησυχεί πάρα πολύ. Φοβάμαι μην τυχόν βρεθούμε προ εκπλήξεων στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Δηλαδή, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η ελληνική θέση -την οποία παρεμπιπτόντως ψήφισε στη Βουλή ο κ. Καμμένος- είναι σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αυτή είναι η ελληνική θέση και πέρασε ατόφια στο Βουκουρέστι. Για να γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία με αυτή την αρχή. Εάν αυτό δεν συνέβαινε, δεν έμπαιναν στο ΝΑΤΟ. Αυτό, λοιπόν, που με ανησυχεί τώρα είναι μην τυχόν, εκεί που η Ελλάδα είχε πάνω από δέκα χώρες συμμάχους, τότε, στο Βουκουρέστι, βρεθεί σήμερα μπροστά σε πολύ μεγάλα προβλήματα…».

Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντήσατε στην ερώτηση. Σέβομαι απόλυτα αυτό που λέτε…

Ντ. Μπακογιάννη: «Θεωρώ ότι το μείζον που ανέδειξε η υπόθεση Γ. Μουζάλα είναι το πόσο λίγη συνοχή υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝΕΛ και από εκεί και πέρα το κωμικό της υπόθεσης, ότι τη μία μέρα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, την άλλη τα κάνει “γαργάρα”, την άλλη λέει “θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος” κ.λπ. Όλα αυτά είναι δείγματα της μεγάλης παρακμής που ζούμε».

Δημοσιογράφος: Απλώς θα πω ότι εκείνη την ημέρα, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε την Ειδομένη, θα περίμενε κανείς να ζητηθεί η παραίτηση κάποιου, ακριβώς γι’ αυτά που είδαν τα μάτια του και όχι με αφορμή κάποια συνέντευξη…

Ντ. Μπακογιάννη: «Μα αυτό το είπε ευθέως ο Κυρ. Μητσοτάκης».

Δημοσιογράφος: Θυμάστε ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος. Δεν θα επιμείνω…

Ντ. Μπακογιάννη: «Δεν είπε ότι ο λόγος που ζήτησε την παραίτηση ήταν αυτό που είπε (σ.σ. ο Γ. Μουζάλας)…».


Πηγή : athina984.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου