Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Πυρά από τους δικηγόρους για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας



Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν θα επιφέρει επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά θα την επιβραδύνει

Τα πυρά του δικηγορικού και δικαστικού κόσμου δέχθηκε ο νέος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΔΠ), η εφαρμογή του οποίου αρχίζει με την είσοδο του νέου έτους, ενώ οι δικαστές τονίζουν ότι η εφαρμογή του νέου ΚΔΠ αντί να επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης, αντίθετα θα επιφέρει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Παράλληλα,  οι δικηγόροι ζητούν να ανασταλεί τουλάχιστον για έξι μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΠΔ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε στην Αθήνα με βασικό θέμα την επικείμενη ισχύος (1.1.2016) των ρυθμίσεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Στις εργασίες της Ολομέλειας προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης Σπ. Γεωργουλέας και η πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Εφέτης Βασιλική  Ανδρουλάκη.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί με αναλυτικές εισηγήσεις τους ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθουν τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, από τον Απρίλιο του 2016.

Αναλυτικότερα,  ο εφέτης κ. Γεωργουλέας, τονίζοντας ότι ομιλεί ως εφαρμοστής των νόμων που έχει υπηρεσιακό και συνταγματικό καθήκον να μεριμνά για την αποτελεσματική υλοποίησή τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
•       Με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31.12.2015 προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από 1.1.2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
•       Η συνύπαρξη αυτή, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών να διπλασιάσουν τις δικογραφίες που χρεώνονται μηνιαίως, από 30-40 σήμερα σε 60 ή και 80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
•       Με βάση τα παραπάνω, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρατήρησε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν θα επιφέρει επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς η κατά τα ως άνω επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων.
•       Αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο σε δικαστές (αυτή τη στιγμή λείπουν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για διάφορους λόγους 48 δικαστικοί λειτουργοί σε σύνολο 436 οργανικών θέσεων) όσο και υπαλλήλων (όπου  έχουν καταγραφεί 310 οργανικά κενά).
•       Επεσήμανε την παντελή απουσία αποθηκευτικών χώρων για τη αποτελεσματική φύλαξη των δικογραφιών, αλλά και την υστέρηση του Πρωτοδικείου σε υλικοτεχνική υποδομή, ιδίως σε υπηρεσίες μηχανογράφησης των υπηρεσιών του.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Πειραιά Βασιλική  Ανδρουλάκη, επεσήμανε τις δυσχέρειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην έλλειψη κτιριακής υποδομής, στο μειωμένο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και στην μετάθεση του προβλήματος στους δικαστές, οι οποίοι καλούνται στο εξής να διαχειρισθούν διπλάσιο αριθμό υποθέσεων. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων  Βασίλειος Αλεξανδρής  ενημέρωσε αναλυτικά τους συναδέλφους του για όλες τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν  τον τελευταίο διάστημα σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην από  5.11.2015 επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία ζήτησε ενημέρωση για το αν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα η δημόσια δέσμευση του υπουργού περί νομοθετικών αλλαγών του Κώδικα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, «πριν από τη θέση σε ισχύ των επαχθών διατάξεων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εξάλλου, ο κ. Αλεξανδρής  υπέβαλε συνημμένα αναλυτικό υπόμνημα περί των προβλημάτων εφαρμογής του Κώδικα, ενώ ζήτησε να ανασταλεί για τουλάχιστον έξι μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.
Επιπλέον ανέφερε ότι το ίδιο   υπόμνημα το απέστειλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ  Γιούνκερ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κρις Άλλεν.    
Στην συνέχεια, ακολούθησε διαλογική συζήτηση, όπου, μεταξύ άλλων, επικρίθηκε από όλους η αδράνεια του υπουργού Δικαιοσύνης να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του.

Ως προς τα ασφαλιστικά θέματα των δικηγόρων  αναφέρθηκε ότι  οι "θεσμοί" επέμειναν στην κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους είχε  αυξήσει κατά 14% τις εισπράξεις του.
Τέλος, αναφορικά με το επικείμενο  νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού,  το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ αποφάσισε, ομόφωνα, να προτείνει στην Κυβέρνηση να παραμείνει το Ταμείο ως έχει σήμερα.
Η Ολομέλεια θα συγκληθεί και πάλι  στις 5 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες και  πρωτοβουλίες του δικηγορικού κόσμου.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου