Ο διαβόητος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο 27χρονος Βέλγο-Μαροκινός «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS στο Παρίσι φαίνεται ότι είτε πέρασε από την Αθήνα πέρυσι τα Χριστούγεννα είτε έγινε χρήση ενός τηλεφώνου που είχε από κάποιον σύνδεσμό του στην χώρα.
Επιβεβαιώνουν οι γαλλικές Αρχές ότι ο Τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια το χτύπημα στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.
Γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, ο 27χρονος γεννήθηκε στο Μόλενμπικ, μια γειτονιά των Βρυξελλών που έχει ονομαστεί και «γειτονιά των τρομοκρατών», εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα οι βελγικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 7 συλλήψεις.
Το Βέλγιο δεν είναι τυχαία χώρα, καθώς σύμφωνα με πολλές διωκτικές Αρχές θεωρείται η χώρα της ΕΕ με τον μεγαλύτερο πυρήνα Τζιχαντιστών και η Ελλάδα θεωρείται μία χώρα που χρησιμοποιείται από αυτούς ως «πύλη εισόδου» ή ενδιάμεσος σταθμός. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, αδερφός του καταζητούμενου Σαλά Αμπντεσλάμ και του καμικάζι Ιμπραίμ Αμπντεσλάμ που ανατινάχθηκε στη Rue Voltaire.
Ο διαβόητος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο 27χρονος Βέλγο-Μαροκινός που πλέον θεωρείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS στο Παρίσι φαίνεται ότι είτε πέρασε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα είτε έγινε χρήση ενός τηλεφώνου που είχε από κάποιον σύνδεσμό του στην χώρα. Το σήμα αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας την περίοδο των Χριστουγέννων πέρυσι, είχε εντοπιστεί περίπου στην περιοχή της Ομόνοιας και αν ήταν εκείνος, κατάφερε την τελευταία στιγμή να διαφύγει.
Οι γαλλικές Αρχές όπως και οι αντίστοιχες βελγικές έχουν στείλει στην Ελλάδα όλα τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του νούμερο ένα καταζητούμενου Τζιχαντιστή τρομοκράτη. Στα ίχνη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχαν φτάσει τον περασμένο Ιανουάριο, οι βελγικές αρχές όταν είχαν καταφέρει να αποτρέψουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα των Τζιχαντιστών στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, οι Βέλγοι ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές πως ένας εκ των συλληφθέντων στο Βέλγιο είχε τηλεφωνικές επαφές με τον αδελφό του ο οποίος φερόταν να έχει ρόλο συντονιστή και χρηματοδότη της ομάδας των τρομοκρατών.
Το σήμα του συντονιστή τρομοκράτη οδηγούσε στην Αθήνα και ακολούθησε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι όπου τότε είχαν συλληφθεί δυο Μαροκινοί και ένας Αλγερινός. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει και το ύποπτο κινητό, ωστόσο αυτό δεν ανήκε σε κανέναν από τους συλληφθέντες.
Το τηλέφωνο αυτό ανήκε πιθανότατα στον ίδιο τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος όμως βρισκόταν ήδη στη Συρία. Μετά από απίστευτες παλινωδίες των Βέλγων που κράτησαν περίπου δύο 24ωρα, απάντησαν τελικά στις ελληνικές Αρχές πως οι προσαχθέντες από το Παγκράτι δεν είχαν καμία σχέση με την δική τους υπόθεση και έτσι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι πλην ενός Μαροκινού που αποφάσισαν τελικά πως έπρεπε να εξεταστεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στην έκδοσή του στο Βέλγιο. Έκτοτε, κανείς δεν γνωρίζει τι ακολούθησε σε σχέση με το συγκεκριμένο άτομο και αν όντως είχε άμεση σχέση με τον Αμπααούντ.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει πάντως εκείνη την εποχή στην προσαγωγή διαφόρων ατόμων που εξετάστηκαν ως ύποπτοι για σύσταση πυρήνα Τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Αθήνας και ανάμεσά τους ένα άτομο που έκανε «πνευματικό» προσηλυτισμό στην περιοχή της Ομόνοιας.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μέσω της επιχείρησης "Θησέας" από την ημέρα έναρξής της, είχαν δαχτυλοσκοπηθεί έως τότε 75.000 παράτυποι μετανάστες που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που διευκολύνει τις έρευνες σε παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς έχουν μία επιπλέον «τράπεζα δεδομένων» στην κατοχή τους οι Αρχές.
Όπως και να έχει, μέχρι τώρα, από την επισταμένη έρευνα των αρμόδιων ελληνικών Αρχών δεν έχει προκύψει και δεν έχει στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη επιχειρησιακού πυρήνα Τζιχαντιστών στην χώρα μας παρά μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν τον θεωρητικό προσηλυτισμό από ορισμένους. Οι ελληνικές Αρχές έχουν λίστες στη διάθεσή τους με άτομα που έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση. Αυτές οι λίστες με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα διαρκώς αναβαθμίζονται, αλλά έχουν δοθεί και σαφείς εντολές για αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας και της Αστυνομικής παρουσίας σε νευραλγικά σημεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν στόχοι.
Αυτό που ανησυχεί πολύ πάντως αρκετούς Έλληνες αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι όχι τόσο το ενδεχόμενο απευθείας στοχοποίησης της χώρας μας (κάτι που ούτως ή άλλως δεν έχει συμβεί ούτε στο παρελθόν), αλλά μην αυτό συμβεί εξαιτίας ενός ενδεχόμενου μπαράζ δημιουργίας φραχτών ή μονομερών ενεργειών που αφορούν την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν από ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ και αυτό οδηγήσει στην ουσία στον απόλυτο εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας…
Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν ενδεχομένως και ορισμένοι ακραίοι που μπορεί να κρύβονται ανάμεσά τους, εφόσον δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στην χώρα που θέλουν, να χρησιμοποιούσαν την χώρα μας για ένα συμβολικό χτύπημα στην ΕΕ. Αυτό είναι που καθιστά και απόλυτα μεγάλη ευθύνη την πρόληψη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο και σε νούμερο ένα προτεραιότητα για την ασφάλεια της χώρας μας.
Αντίστοιχα τα ΕΚΑΜ και όλες οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί στην χώρα μας και σε συνεργασία με ξένες αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα σενάρια, ωστόσο, όλοι οι έμπειροι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη το πάνω χέρι σε αυτές τις περιπτώσεις το έχει αυτός που αιφνιδιάζει και όχι αυτός που καταστέλλει, γι αυτό και χρειάζεται να πέσει όλη η προσοχή πρωτίστως στην πρόληψη, στις στενές παρακολουθήσεις, στην στενή συνεργασία με άλλες Μυστικές Υπηρεσίες και στο «χτίσιμο» ενός όσο το δυνατόν συμπαγούς δικτύου πληροφόρησης της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.
Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου