Περιχαρακώνονται όλο και περισσότερο τα αντίπαλα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα στο κυβερνητικό παρασκήνιο ψιθυρίζεται όλο και πιο έντονα η ανάγκη να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει συνολικά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, ενώ οξύνεται η ρητορική της προέδρου της Βουλής μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής της προς τον κ. Αλ. Τσίπρα. Λόγω και της υψηλής θεσμικής θέσης της κ. Κωνσταντοπούλου, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι είναι σημαντικό σε πρώτη φάση να πέσουν οι τόνοι και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και το κλείσιμο του Κοινοβουλίου μέχρι τις 16/8, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανακύψουν νέα ζητήματα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, με μια οξύτατη σε εκφράσεις επιστολή της, ουσιαστικά απαιτεί από τον πρωθυπουργό να διαδραματίσει τον ρόλο του ηγέτη - συντονιστή και να ζητήσει από τους Γ. Πανούση και Δ. Μάρδα να σταματήσουν να της απευθύνουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, κάτι που οι ίδιοι δεν δέχονται. Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας απαντώντας χθες υπεραμύνθηκε των επικρίσεων που διατύπωσε κατά της κ. Κωνσταντοπούλου σχετικά με την Επιτροπή για το Χρέος, σημειώνοντας ότι «δεν θεωρώ ότι κάνω bullying στην κ. Κωνσταντοπούλου» και πρόσθεσε ότι «όταν βγαίνω εγώ στη Βουλή και εκφράζω μια άποψη της κυβέρνησης πάνω σε θέματα χρέους και είναι απόψεις που εκφράζουν τη Βουλή και μέρος αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάτι, αν δεν μας εξυπηρετεί, μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν είναι bullying, αλλά μια άποψη τελείως ρεαλιστική». Πιθανώς σήμερα η κ. Κωνσταντοπούλου να απαντήσει, καθώς έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου.
Το δεύτερο μείζον πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι οι διαρκώς αυξανόμενες επιθέσεις κατά του κ. Πανούση από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού προφανώς για να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση. Εντονη ήταν η απαίτηση για αποπομπή του κ. Πανούση και στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε γνωστό ότι συγκεντρώνονται και υπογραφές για τον ίδιο λόγο. Η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου χαρακτήρισε ατυχείς και προβληματικές τις δηλώσεις του κ. Γ. Πανούση, ιδιαίτερα κατά της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η συνολική του στάση δεν βοηθάει στο έργο της κυβέρνησης.
Στην πολιτική αρένα μεταξύ κυβέρνησης, Κ.Ο. και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα παίρνουν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια «πολεμικά χαρακτηριστικά», καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει την ενότητά της. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες με ξαφνική παρέμβασή του ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό». Πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει την επερχόμενη συμφωνία με τους εταίρους, καθώς, όπως υπογραμμίζει, το νέο Μνημόνιο «ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει τον λαό μας». Ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε αυτό για το οποίο όλοι τον επικρίνουν, ότι δηλαδή στηρίζει την κυβέρνηση «για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της» και ότι «δεν ψηφίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει Μνημόνια. Δεν ψηφίζουμε στήριξη στην εφαρμογή τους και στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών». Σκληρή όμως αναμένεται να είναι και η κριτική που σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα στην Αριστερή Πλατφόρμα από τις άλλες τάσεις.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. υπήρξε απόφαση για την συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων, που θα στελεχωθούν ίσως και σήμερα, ενώ η πρώτη τους συνεδρίαση θα γίνει εντός της εβδομάδας. Η Επιτροπή Θέσεων έχει το δύσκολο και σύνθετο έργο της διατύπωσης ενός συνθετικού κειμένου, είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαφορετικά κείμενα, καθώς μέσα από τις διαφορετικές θέσεις, κυρίως η Πλατφόρμα θα επιδιώξει να κάνει πιο αισθητή τη διαφωνία της.
Πηγή : kathimerini
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου