Οργή, αλλά και δάκρυα στα μάτια των πρεσβευτών σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έφερε η προβολή βίντεο με τις απεγνωσμένες προσπάθειες γιατρών να κρατήσουν στη ζωή τρία παιδιά έπειτα από επίθεση με αέριο χλώριο που καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε στη βορειοδυτική Συρία τον περασμένο μήνα.
Τα πλάνα δείχνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν τρία παιδιά, ηλικίας ενός, δύο και τριών ετών, τους γονείς και την γιαγιά τους.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ περιέγραψε ως «ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά» τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν.
Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στο Ιντλίμπ, αποδίδοντας σταθερά ανάλογες κατηγορίες σε «προπαγάνδα» των αντικαθεστωτικών.
Επιβεβαιώνοντας όσα δήλωσαν ακτιβιστές μετά την επίθεση της 16ης Μαρτίου, Σύροι γιατροί δήλωσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πρώτα ακούστηκαν ελικόπτερα να πετάνε πάνω από το χωριό Σαρμίν. Στη συνέχεια ακούστηκε ένας μονότονος ήχος και μία έντονη μυρωδιά χλωρίνης πριν αρχίσει να καταφθάνουν κόσμος στο τοπικό νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Μιλώντας στο BBC, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής Syrian American Medical Society, Ζάχερ Σάχλουλ ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση του ΣΑ, δήλωσε ότι οι παριστάμενοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από όσα είδαν και άκουσαν.
«Κάποιοι έκλαιγαν. Σαφώς επηρεάστηκαν από όσα είδαν στα βίντεο και όσα άκουσαν, πολλοί εκ των οποίων άφησαν στο πλάι τη διπλωματική γλώσσα, και πολλοί δήλωσαν ότι αυτό είναι αποτρόπαιο και οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε.
Διπλωμάτες υπογράμμισαν επίσης πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) θα έπρεπε να προχωρήσει σε άμεση και σοβαρή έρευνα, ανέφερε ο Ζάχερ Σάχλουλ.
Η επίθεση στο Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ ήλθε μόλις λίγες ημέρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει απόφαση που καταδικάζει τη χρήση τοξικών χημικών όπως το αέριο χλώριο στη Συρία και προειδοποιούσε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση περαιτέρω παραβιάσεων του ψηφίσματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλουν επί μακρόν το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ για επιθέσεις με χημικά όπλα.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τονίζουν ότι ο συριακό στρατός είναι ο μόνος που διαθέτει ελικόπτερα, ο ήχος των οποίων ακούστηκε στο Σαρμίν, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις επιθέσεων με αέριο χλώριο.
Η Ρωσία εντούτοις, μόνιμο κράτος-μέλος του ΟΗΕ με δικαίωμα άσκησης βέτο, σταθερά υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να επιρριφθεί η ευθύνη για επιθέσεις με χημικά όπλα αποκλειστικά στη Δαμασκό.
Θανατηφόρες επιθέσεις με χημικά όπλα
Μάρτιος 2015: Καταγγέλλεται επίθεση με αέριο χλώριο σε τέσσερα χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ, περιλαμβανομένου του Σαρμίν. Έξι νεκροί είναι ο απολογισμός, ενώ 206 άνθρωποι επηρεάστηκαν.
Απρίλιος-Μάιος 2014: Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κατέληξε πως χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα αέριο χλώριο σε επιθέσεις σε τρία χωριά στο Ιντλίμπ. Δεκατρείς άνθρωποι πέθαναν.
21 Αυγούστου 2013: σημειώθηκαν επιθέσεις με αέριο σαρίν σε δύο προάστια της Δαμασκού. Μεταξύ 200 και 1.400 οι νεκροί.
19 Μαρτίου 2013: Επιθέσεις μα έριο σαρίν στο Χαλέπι. Δεκαεννέα νεκροί.
Πηγή : tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου