Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πως θα γίνουν 11.660 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2015



Στην υλοποίηση 11.660 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού εντός του 2015 ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. 

Σύμφωνα με το «Εθνος», το υπουργείο έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα γίνουν σε δύο φάσεις με τη συμβολή του ΑΣΕΠ. Ηδη έχουν καταγραφεί 36.000 αιτήματα από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς για την κάλυψη θέσεων πρώτα ανάγκα, τα οποία θα αξιολογηθούν για να προκηρυχθούν οι θέσεις τον Μάιο. 

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι θα καλυφθούν 15.000 θέσεις, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. τελικώς ο αριθμός για τις προσλήψεις του 2015 περιορίζεται στις 11.660, λόγω ότι όπως  υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- τα προϋπολογισμένα κονδύλια δεν επαρκούσαν για την κάλυψη του αρχικού στόχου των θέσεων. Υπενθυμίζεται όμως ότι, σύμφωνα με τις προβλέψει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2015 αφορούσε τον διορισμό 11.000 υπαλλήλων υψηλών προσόντων. Στον αριθμό των προσλήψεων δεν υπολογίζονται οι προσλήψείς της ΕΡΤ, που αναμένεται να φτάσουν και τις 2.000, καθώς οι μισθοί δεν υπολογίζονται στα έξοδα του προϋπολογισμού, αφού θα καλύπτονται από το ανταποδοτικό τέλος. 

Παράλληλα δεν υπολογίζονται και οι προσλήψεις λόγω τελεσίδικων δικαστών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα οι μονιμοποιήσεις 748 υπαλλήλων ΟΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα επιστρέψουν στην εργασία. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Νέος τύπος τοποθετήσεων Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν δημοσιοποιηθεί από το ΑΣΕΠ οι διαγωνισμοί για την κάλυψη των υπολειπόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού το Δημόσιο. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των ελεγκτικών μηχανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων. Συνολικά εκτιμάται ότι θα προσληφθούν 4.500 υπάλληλοι στην Υγεία (νοσηλευτές, γιατροί κ.λπ.) και 4.000 στο υπουργείο Παιδεία, κυρία» εκπαιδευτικοί. 

Οι διαδικασίες επιλογής θα έχουν ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ μέχρι τα τέλη του 2015. Στο πρώτο στάδιο και αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου που βρίσκεται στη Βουλή θα προκηρυχθούν δύο κλειστοί διαγωνισμοί για την εθελοντική κινητικότητα των 3.900 απολυμένων και.διαθεσίμων υπαλλήλων και ο δεύτερος για την τοποθέτηση των 6.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Στις συγκεκριμένες προκηρύξεις οι υποψήφιοι αποδεσμεύονται από τις θέσεις που υπηρετούσαν και μπορούν να δηλώσουν θέσεις του αντίστοιχου κλάδου και ειδικότητας για να τοποθετηθούν άμεσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1.000-1.500 διαθέσιμοι ή απολυμένοι. 

Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν εντός του καλοκαιριού στις θέσεις όπου υπηρετούσαν, αφού δεν θα πάρουν μέρος στην εθελοντική κινητικότητα. Για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα προκηρυχθούν θέσεις, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη προσωπικού σε όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με εκτιμήσει στελεχών της δημόσιας διοίκησης, ένας σημαντικός αριθμός επιτυχόντων του ΑΣΕΠ από παλαιότεροι διαγωνισμούς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των θέσεων που θα προκηρυχθούν, καθώς αφορούν κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αναμένεται, λοιπόν, να καλυφθούν περίπου 1.000-2.000 θέσεις από την εθελοντική κινητικότητα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. 

Οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν το 2016 στις θέσεις που είχαν πετύχει με τους διαγωνισμούς τους οποίους είχαν συμμετάσχει.



Πηγή :  dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου