Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ταμείο και ενιαία σύνταξη για όλους τους Έλληνες – Το θέλει η Τρόικα, νομοθετεί η κυβέρνηση


Τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού υπέρ ταμείου, του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου για τους συνολικά 11,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους της χώρας προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει από το 2017.
Το μέτρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, έχει ήδη συζητηθεί με την Τρόικα, η οποία και το υποστηρίζει. Στο νέο Tαμείο θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αντίστοιχα, το ίδιο θα γίνεται με την είσπραξη των εισφορών, την οικονομική διαχείριση και την απονομή συντάξεων.
Σήμερα, παρά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών υπάρχουν 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους Ταμεία διατηρούν την «οικονομική και τη λογιστική αυτοτέλεια» των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και «χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα». Το αποτέλεσμα είναι να μην επιτυγχάνονται οι εξοικονομήσεις πόρων που είχαν σχεδιαστεί και το σύστημα να παραμένει εξαιρετικά δαπανηρό.
Το νέο υπέρ ταμείο θα αφορά 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Ενεργών Ασφαλισμένων του συστήματος Άτλας) και 2.657.568 συνταξιούχους (σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος Ήλιος) αλλά και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους (εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.882.621 άτομα).
Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή προωθούνται τα παρακάτω δύο μέτρα:
  1. Δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Ο νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα Ατλας, που θα περιλαμβάνει, ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.
  2. Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση (έως τότε) συνδρομή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες.
Θα προηγηθούν το 2015 και με βάση το πόρισμα της μελέτης του ΚΕΠΕ τα εξής:
  • Ενοποίηση επικουρικών - εφάπαξ υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, σε ανεξάρτητους τομείς.
  • Αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΙΚΑ.
  • Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - ΕΤΑΑ (γιατρών, δικηγόρων μηχανικών) και ΟΑΕΕ. Σε δεύτερη φάση, ένταξη του νέου Ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε μοντέλο Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
  • Σταδιακή ενοποίηση των υποκαταστημάτων της περιφέρειας σε ένα 6μηνο, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.

πηγή : http://www.koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου