Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Στάθης Καλύβας στον Δανίκα: Επιμένω ότι ο Κασσελάκης θα αυτοαναφλεγεί, αν όχι, θα καταστραφούμε

 


Συνέντευξη στον Δημήτρη Δανίκα και το protothema.gr, έδωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που είπε διαβάζοντας όλη την συνέντευξη του εδώ, αναφέρθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη όπου και είπε:

Δ.Δ.: Πώς εξηγείς το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη προηγείται στις δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη;

Σ.Κ.: Γιατί ο Κασσελάκης, καταρχάς, είναι πανταχού παρών. Θέλοντας και μη, οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν τηλεόραση ή ασχολούνται με τα social media θα τον δουν. Και σε μια πολύ μικρή μειοψηφία να εντυπωθεί η παρουσία του. Ενώ ο άλλος είναι αόρατος. Δεύτερον, έχει αυτή την υποτίθεται λαμπερή μορφή. Είναι πλούσιος, όμορφος, νέος, κι αυτό πάντα τραβάει τους ανθρώπους. Ενώ ο άλλος δεν κομίζει τίποτα το καινούριο, είναι σκουριασμένος, έχεις την αίσθηση ότι προέρχεται από το παρελθόν.

Δ.Δ.: Μου είχες πει παλιά ότι ο Κασσελάκης θα αυτοαναφλεγεί.

Σ.Κ.: Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία του, διότι δεν έχει τα φόντα. Αν από την άλλη διαψευστώ, πράγμα που μου έχει συμβεί στο παρελθόν, και ο Κασσελάκης δεν αυτoαναφλεγεί και καταλήξει κάποια στιγμή να έχει και θέση ευθύνης, θα είναι καταστροφή. Γιατί θα σημαίνει, πρώτον, ότι δεν μάθαμε τίποτα από την κρίση, ότι είμαστε τελείως ανερμάτιστοι και, δεύτερον, καταλαβαίνεις με ηγέτη κάποιον που είναι τόσο κενός πού θα πάει η κοινωνία.

Δ.Δ.: Είναι αριστερός ο Κασσελάκης;

Σ.Κ.: Δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Και έχει πολύ μικρή σχέση με την Ελλάδα. Παρότι η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι σε πάρα πολλά θέματα οι θέσεις του ήταν πιο σωστές από των προηγούμενων. Ηταν, μέσα στην τρέλα του, πιο συνδεδεμένος με την πραγματικότητα από τη σκουριασμένη Αριστερά, αυτή είναι η τραγωδία.

Δ.Δ.: Για εξήγησέ το αυτό.

Σ.Κ.: Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα κάποια πράγματα να τα καταλάβουν. Και δεν τα καταλαβαίνουν. Και η τραγωδία είναι ότι έρχεται ένας απέξω, ο οποίος σε κάποια θέματα έχει μια επαφή με την πραγματικότητα - ήταν στην αγορά, ήταν στην Αμερική, έχει εκτεθεί σε κάποια πράγματα για τα οποία οι άλλοι δεν είχαν ιδέα. Αυτό το πράγμα, αν ήταν κάποιος με περισσότερη ουσία, θα μπορούσε να το μεταφράσει σε κάτι θετικό. Είναι το παράδειγμα του Καραμανλή που πάει στη Γαλλία και μαθαίνει πέντε πράγματα. Για να πάμε πίσω στη Μεταπολίτευση -είδες που όλα συνδέονται- γιατί πέτυχε η Μεταπολίτευση; Γιατί έκανε ο Καραμανλής κάποιες μεγάλες υπερβάσεις. Εκανε κοσμογονία. Οσοι περιγράφουν τις ημέρες της Μεταπολίτευσης σου λένε ότι μέσα σε τρεις μήνες λύθηκαν τα προβλήματα 50 ετών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου