Η Γαλλίδα γερουσιαστής Βαλερί Μπογέ ζητά την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας και την επιστροφή της Χρυσής Μπάλας από τον Καρίμ Μπενζεμά, ως «αντίποινα» για τις φερόμενες σχέσεις του Γάλλου επιθετικού με τρομοκρατική οργάνωση.
Μετά την κατηγορία του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, που ανέφερε ότι ο Καρίμ Μπενζεμά έχει «σχέση» με την τρομοκρατική ομάδα που είναι γνωστή ως «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η Γαλλίδα γερουσιαστής ζήτησε μέσω δελτίου τύπου να ληφθούν σκληρά αντίποινα κατά του Γάλλου επιθετικού της Αλ Ιτιχάντ, εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες του υπουργού Εσωτερικών.
Η Γαλλίδα γερουσιαστής ζητά να του αφαιρεθεί η γαλλική υπηκοότητα και η Χρυσή Μπάλα που κέρδισε πριν από έναν χρόνο, αν ισχύει κάτι τέτοιο.
«Εάν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών είναι αληθινές, πρέπει να εξετάσουμε τις κυρώσεις κατά του Καρίμ Μπενζεμά. Μια αρχικά συμβολική κύρωση θα ήταν να του αφαιρέσουμε τη Χρυσή Μπάλα. Τέλος, πρέπει να ζητήσουμε την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας Γάλλος υπήκοος, γνωστός διεθνώς, μπορεί να ντροπιάσει, ακόμη και να προδώσει τη χώρα του με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί η Γαλλίδα γερουσιαστής στη δήλωση.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει μακρά ιστορία, που χρονολογείται από την ίδρυσή της από τον σεΐχη Χασάν Αλ Μπάνα το 1928 στην Ισμαϊλία της Αιγύπτου.
Αρχικά, η οργάνωση στόχευε στην εμπέδωση ισλαμικών αξιών στην Αίγυπτο και στην αντίσταση στη βρετανική επιρροή. Ενώ τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές και ανθρωπιστικές προσπάθειες, η Μουσουλμανική Αδελφότητα σταδιακά ριζοσπαστικοποιήθηκε, εμπνέοντας άλλες εξτρεμιστικές ομάδες. Απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο το 1954, ενώ έκτοτε υπήρχε σε μια νομική γκρίζα ζώνη, ιδίως μετά την εξουσία του Ανουάρ Σαντάτ, όπως αναφέρει η «Marca».
Οι κατηγορίες κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας περιλαμβάνουν τον υποτιθέμενο ρόλο της στη δημιουργία της Χαμάς.
Επιπλέον, συνδέεται με την Αραβική Άνοιξη του 2011, όπου τα μέλη της κατέλαβαν για λίγο την εξουσία σε μια προσπάθεια να επιδείξουν μια ειρηνική πλευρά.
Ωστόσο, αυτό οδήγησε στην εκδίωξη του εκλεγμένου ηγέτη τους, Μοχάμεντ Μόρσι, με πραξικόπημα το 2013, και στην επακόλουθη απαγόρευση της οργάνωσης στην Αίγυπτο από τον Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση ή την καταδίκη σε θάνατο ορισμένων επιφανών μελών της.
Η σύνδεση του Μπενζεμά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκύπτει από ένα tweet που ανήρτησε, εκφράζοντας τη συμπάθειά του για τα θύματα των βομβαρδισμών στη Γάζα.
«Όλες μας οι προσευχές για τους κατοίκους της Γάζας, που είναι για άλλη μια φορά θύματα αυτού του άδικου βομβαρδισμού, που δεν λυπάται ούτε τις γυναίκες ούτε τα παιδιά», έγραψε στο Χ.
Αυτό το tweet προκάλεσε διαμάχη στη Γαλλία, όπου ορισμένα άτομα που συνδέονται με τη γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την ευρύτερη κοινωνία τον επέκριναν επειδή δεν ασχολήθηκε με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ή με τη δολοφονία ενός δασκάλου από ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου