Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Μήνυμα Μητσοτάκη για ακρίβεια : «Βαθιά νυχτωμένοι όποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία»

 


Αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρίες για τις τιμές των προϊόντων τους στη χώρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στις πολυεθνικές και εάν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μία Μπανανία πως μπορούν να πωλούν τα ίδια προϊόντα πολύ πιο ακριβά από ότι σε άλλες χώρες θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα. Με ενδιαφέρει η πρόοδος στην οικονομία να έχει αντίκτυπο στον καθέναν. Ακρίβεια και στέγη είναι τα πιο σημαντικά θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το Μεσανατολικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο χθεσινό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και την οδύνη μου για το τραγικό χτύπημα χθες σε νοσοκομείο της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή -καθώς φαίνεται- σε εκατοντάδες αμάχους. Να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε αυτούς που ζητούν την άμεση διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είναι οι υπαίτιοι, και να προσθέσω ότι δυστυχώς στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται δραματικά γεγονότα. Ξεκινώντας από την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ, δυστυχώς τα πράγματα οδεύουν προς μία γενικότερη αποσταθεροποίηση», ενώ ανέφερε πως «δεν ξέρουμε ποιος έκανε το χτύπημα στο νοσοκομείο. Δεν θα καταδικάσω ακόμα καμία πλευρά. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΕΕ. Άγρια επίθεση της Χαμάς. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ, καταδικάσαμε τη Χαμάς αλλά τη διαχωρίσαμε από την Παλαιστίνη». Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για μονομέρεια της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Μεσανατολικό, απάντησε πως «αυτή ήταν πάγια θέση της ελληνικής αριστεράς. Προφανώς και δεν την συμμερίζομαι γιατί θέλω να σας θυμίσω, κ. Χατζηνικολάου, ότι η Ελλάδα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Είναι κάτι το οποίο τόνισα και στη Σύνοδο Κορυφής -δια τηλεδιασκέψεως- η οποία έλαβε χώρα χθες, συμπεριλαμβάνεται και στο επίσημο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι αγωνιζόμενοι γι’ αυτή τη λύση πιστεύω τελικά ότι υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή αλλά υπηρετούμε τελικά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, θέλουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας.».

«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», συμπλήρωσε.

Στους φόβους για έξαρση του μεταναστευτικού ως αποτέλεσμα του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δεν θέλουν να φύγουν. Θα ήταν λάθος να ασπαστούμε την ιδέα ότι θέλουν να φύγουν προς την Αίγυπτο ή κάπου αλλού. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης. Είχαμε αύξηση των ροών πριν ξεσπάσει η ένταση

Μπορούμε πλέον να ελέγξουμε την κατάσταση. Ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη.»

Επικριτικός όσο ποτέ άλλοτε και άργησε προσθέτουμε εμείς, για τη συμπεριφορά την οποία επέδειξαν το τελευταίο διάστημα ορισμένα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις ότι δεν θα διστάσει να βγάλει «κόκκινη» κάρτα.

«Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την πολιτική αλαζονεία που έδειξαν και τις συγκεκαλυμμένες απειλές που εξακόντισαν υπουργοί ανάμεσα στους δύο γύρους της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει προς τα μέλη της κυβέρνησης την ευθύνη τους να μετουσιώνουν σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που, όπως είπε, «σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι “πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη».

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δικαιολόγησε τον στόχο του «13+3» που είχε θέσει η κυβερνητική παράταξη, λέγοντας ότι «προφανώς όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις στη μάχη για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης, διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων και όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη».

Παραδεχόμενος ότι «στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη ΝΔ», επέμεινε ότι «η τελική εικόνα παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στον δεύτερο γύρο, κατά τον οποίο κέρδισαν κεντροδεξιοί υποψήφιοι που είχαν κατεβεί απέναντι στους επίσημους υποψήφιους, ότι «υπήρχε πια μια συσσωρευμένη κούραση με τις εκλογές», κάτι που ο ίδιος θεωρεί «απολύτως αναμενόμενο», εξαιτίας του ότι «είχαμε δύο εθνικές εκλογές» και στον δεύτερο γύρο της αυτοδιοικητικής κάλπης παρατηρήθηκε «πολύ μεγάλη αποχή, εντυπωσιακά μεγάλη, ανησυχητική αποχή».

Τόνισε πάντως με έμφαση ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς και υπενθυμίζοντας ότι «τέσσερα χρόνια τώρα συνεργάστηκα άψογα με περιφερειάρχες και δημάρχους». 

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, όχι επειδή εξελέγη με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά διότι «η Θεσσαλία επείγει και γιατί η ανασύνταξη της απαιτεί μία πολύ καλή συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την Περιφέρεια και τον καινούριο περιφερειάρχη και την ομάδα του». Αναφερόμενος στην Αττική, αναγνώρισε ότι δεν είναι δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη, δηλαδή του Γιώργου Πατούλη, ενώ συμπλήρωσε ότι δικαιώθηκε με την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά.

Ερωτηθείς για τον Δήμο Αθηναίων, είπε ότι για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο ήταν πολύ στενάχωρο το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος». 

Μιλώντας για τον νέο δήμαρχο της πρωτεύουσας Χάρη Δούκα είπε: «Τον άκουσα μετρημένο στη συνέντευξη την οποία έδωσε, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία άπτονται της κεντρικής κρατικής αρμοδιότητας. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο Δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την προσπάθεια. Το μεγάλο έργο, παραδείγματος χάρη, του Βοτανικού είναι έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει. Αυτά είναι έργα για τα οποία έχουμε δεσμεύσει σημαντικότατους πόρους, εθνικούς πόρους, για να τα ολοκληρώσουμε».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη ανατροπή της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους». Και πρόσθεσε: «Μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, “να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης”. Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους».

Απαντώντας, τέλος, για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, αφού παρατήρησε ότι «η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία» και ότι «το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok», συνέχισε: «Νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα». Κατέληξε, πάντως, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν υποτιμά κανέναν και σέβεται όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε, «είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου