Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Μεταναστευτικό: Θωρακίσαμε τη χώρα και την Ευρώπη

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα.


Το διοικητικό χάος που επικρατούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019 διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό Υπουργείο: το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ταυτόχρονα, θωρακίσαμε τα σύνορά μας στον Έβρο. Kαι αυτά που τάχα δεν υπήρχαν, υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου. Ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης, έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα να επαναλάβω, όσα βίωσε από πρώτο χέρι ο λαός μας στις μεταναστευτικές εισβολές το Μάρτιο του 2020 … όταν πήραμε την πολιτική απόφαση να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων που κατά δεκάδες χιλιάδες επιχείρησαν τότε να εισβάλουν στη χώρα μας από τα βορειανατολικά μας σύνορα.

Θα επισημάνω, ωστόσο, την τεράστια σημασία που είχε εκείνες τις ώρες, η επίσημη και επί του πεδίου καθιέρωση των συνόρων μας ως των ανατολικών ορίων της Ευρώπης.

Μετά από αυτή την αποτελεσματική άμυνα την οποία υψώσαμε, ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό έργο. Ένα έργο το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία, αποτυπώνεται όμως και στην καθημερινότητα, ειδικά των ακριτικών περιοχών μας.

Πέρυσι, για παράδειγμα, εισήλθαν στη χώρα μας 17.000 μετανάστες. Μόνο το 2015 είχαν εισέλθει παραπάνω από 900.000.

Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%.

Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας. Ταυτόχρονα, ανέπνευσαν και τα νησιά μας. 40.000 βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019. Σήμερα εκεί είναι μόλις 5.000.

Και, βέβαια, αποσυμπίεση υπήρξε σε όλη τη χώρα. Από τους 92.000 μετανάστες του 2019, υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερο από 15.000 που βρίσκονται πια, όλοι σε κλειστές ελεγχόμενες δομές.

Αλλά και αυτές οι δομές μειώνονται διαρκώς. 121 ήταν το 2019, 33 είναι σήμερα. Με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως έγινε πρόσφατα στον Ελαιώνα, πριν από ένα χρόνο περίπου στη Σάμο.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα διαμερίσματα, τα οποία είχαν δεσμευτεί και τα οποία στο εξής θα διατίθενται για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας.

Με άλλα λόγια η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε:

Την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών.

Κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων έχουν διατεθεί στους 41 δήμους που υποδέχθηκαν τέτοιες δομές. Είναι χρήματα τα οποία διατέθηκαν σε δρόμους, σε έργα φωτισμού, έργα ύδρευσης, έργα αποχέτευσης. Και καθώς σταδιακά οι μετανάστες μειώνονται, οι υποδομές αυτές μένουν σε δημόσια χρήση.

Άλλωστε, αξίζει να σημειώσουμε ότι 15.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί ή έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες τους. Ενώ από τα 202.000, παραπάνω από 200.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου κληρονόμησε η Κυβέρνησή μας το 2019, σήμερα αυτά είναι λιγότερα των 20.000.

Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος… Το λύσαμε το ζήτημα αυτό. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους.

Είναι καιρός, πάντως, να δούμε υπεύθυνα και μερικές άλλες πτυχές του προβλήματος, όπως τη δράση ορισμένων λίγων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν υπηρετούν το ρόλο τους. Νομίζω, μάλιστα, πως λέει πολλά το γεγονός, ότι στο εθνικό μητρώο το οποίο οργανώσαμε εγκρίθηκαν 81 φορείς, απορρίφθηκαν όμως και πολλοί ακόμα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.

Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο δυστυχώς απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη «μικρή Μαρία» που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού.

Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν, κάποιοι στην πατρίδα μας, δυστυχώς, δεν είχαν το σθένος να αρθρώσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με χυδαία fake news.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου