Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, ο διάδοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλέον γνωστός: η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Το πολιτικό ταξίδι της Λιζ Τρας ξεκίνησε από την αντιμοναρχική Αριστερά, για να καταλήξει τελικά σκληροπυρηνική δεξιά, υπέρμαχος του Brexit, που θεωρεί εαυτήν διάδοχο της «Σιδηράς Κυρίας» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.
Έξι υπουργικά πόστα υπό τρεις πρωθυπουργούς -ανάμεσά τους και 11 μήνες στο Φόρεϊν Όφις- περιλαμβάνει η θητεία της στην κυβέρνηση.
Η Τράς έδωσε μάχες για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ προτού μεταπηδήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο του Brexit, αποδεχόμενη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016.
Οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν καιροσκόπο και απύθμενα φιλόδοξη.
Η Τρας είναι ένθερμη οπαδός του ΝΑΤΟ και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και δριμεία επικρίτής της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας μεταξύ άλλων ηγηθεί των προσπαθειών για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων είχαν αράξει στο Λονδίνο.
Στη Μόσχα αποτελεί κόκκινο πανί, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Τρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της άγνοιας της Δύσης για τη γεωγραφία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν η διάδοχος του Τζόνσον φάνηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση να αγνοεί κατά πόσον το Ροστόφ και το Βορονέζ ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, με τους συνεργάτες της να κάνουν λόγο για προπαγάνδα του Κρεμλίνου εις βάρος της.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν την Τρας οπορτουνίστρια που υιοθετεί αντιευρωπαϊκές θέσεις και πιθανώς θα ωθήσει σε ακόμη πιο επικίνδυνα ύδατα τις σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ.
Η Τρας αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσον θεωρεί «φίλο ή εχθρό» τον Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας την πληρωμένη απάντηση του Γάλλου προέδρου.
Ούτε στην Ουάσιγκτον υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για την άφιξη της Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι κινήσεις της οποίας αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Μετά το λύκειο η Τρας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά στην Οξφόρδη, όπως και άλλοι πολλοί πρωθυπουργοί πριν απ’ αυτήν. Διετέλεσε πρόεδρος των κεντροαριστερών Ελεύθερων Δημοκρατών στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο, και σε συνέδριο του ίδιου κόμματος το 1994 στο Μπράιτον τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας. Η ίδια, βέβαια, κατέταξε εδώ και καιρό ως «νεανικό αμάρτημα» τις πολιτικές της θέσεις πριν από την ένταξή της στους Τόρηδες το 1996.
«Ο κόσμος ίσως γνωρίζει για μένα ότι είχα λίγο αμφίβολο παρελθόν… Όλοι μας κάνουμε λάθη (…). Κάποιοι είχαν στο σεξ, στα ναρκωτικά και στο ροκ εν ρολ, εγώ ήμουν στους Ελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι» δήλωσε στο BBC.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου