Η δήλωση αυτή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο
«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Νταΐρ Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κάσιμ και σε πολλά άλλα. 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα. Ως και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό. Η απαίτησή μας είναι: Σταματήστε! Αρκετά! Αφήστε μας να βρούμε ειρήνη! Ας κοιτάξουμε μπροστά, την ασφάλεια, τη σταθερότητα!».
Η δήλωση αυτή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ΜΜΕ, που επικρίνουν κυρίως το γεγονός ότι ο κ. Σολτς δεν απάντησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και από τον ίδιο τον καγκελάριο, ο οποίος εξέφρασε αργότερα τον εκνευρισμό του.
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο παλαιστίνιος ηγέτης ερωτήθηκε αν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη Γερμανία για την επίθεση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εναντίον αθλητών της ομάδας του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972.
«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να σκάβουμε στο παρελθόν, ναι, παρακαλώ! Έχω 50 σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ, οι οποίες καταγράφηκαν σε κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ: τη σφαγή στην Ταντούρα το 1948, στο Καφρ Κάσιμ το 1956», είπε ο Μαχμούντ Αμπάς και επέμεινε στο ότι πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, διότι «αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε λέξη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, όπως συνηθίζεται στην καγκελαρία έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από τον χώρο της συνέντευξης Τύπου, χωρίς ο κ. Σολτς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προσκεκλημένου του. Ο καγκελάριος, εμφανώς ενοχλημένος, έδωσε βιαστικά το χέρι στον κ. Αμπάς και προπορεύτηκε του φιλοξενούμενού του, πράγμα που δεν συνηθίζει.
«Πριν ο καγκελάριος προλάβει να αντικρούσει αυτή την εξωφρενική πρόταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ήδη ολοκληρώσει τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου –όπως γίνεται συνήθως έπειτα από την τελευταία ερώτηση/απάντηση–, κάτι που προφανώς ενόχλησε τον κ. Σολτς. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν ακόμη στην αίθουσα και βεβαίως δεν μπορούσαν να μην αντιληφθούν τον εκνευρισμό του καγκελάριου, πόσο οργισμένος ήταν ο κ. Σολτς με τη δήλωση και για το γεγονός ότι δεν είχε την ευκαιρία να διαφωνήσει δημοσίως», δήλωσε στην εφημερίδα Bild αξιωματούχος της καγκελαρίας.
Αργότερα, ο ίδιος ο κ. Σολτς δήλωσε στην εφημερίδα: «Ειδικά για εμάς τους Γερμανούς, οποιαδήποτε μετατροπή του Ολοκαυτώματος σε κοινοτοπία είναι αφόρητη και απαράδεκτη».
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ (και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος) Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι «αυτό που είπε ο πρόεδρος Αμπάς στο Βερολίνο, περί ‘50 ολοκαυτωμάτων’, είναι λάθος και απαράδεκτο. Η Γερμανία δεν θα ανεχτεί καμία προσπάθεια άρνησης της μοναδικής διάστασης των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος».
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, επίσης μέσω Twitter, στάθηκε στο ότι ο Όλαφ Σολτς έπρεπε να είχε αντικρούσει τις δηλώσεις του παλαιστίνιου προέδρου και να του ζητήσει να αποχωρήσει από την καγκελαρία.
Ο προκάτοχός του Άρμιν Λάσετ υπερθεμάτισε, αναφερόμενος «στην πιο αηδιαστική δήλωση που έχει ακουστεί ποτέ στην καγκελαρία».
Για «σκάνδαλο αντισημιτισμού στην καγκελαρία» έκανε λόγο σε σχόλιο της σύνταξής της η Bild, καταδικάζοντας τη στάση του καγκελάριου. «Ακόμη και στους μαθητές λέμε να μην σιωπούν όταν κάποιος αρνείται το Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε η εφημερίδα. «Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ για ολοκαύτωμα – Ο Σολτς σιωπά», ήταν το σχόλιο του περιοδικού Der Spiegel.
Ακόμη όμως και πριν από την επίμαχη ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχαν γίνει καθαρές οι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο ηγετών.
Ο κ. Σολτς επέκρινε τη δήλωση του κ. Αμπάς περί καθεστώτος «απαρτχάιντ» από το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν υιοθετεί τον όρο και ότι δεν θεωρεί πως περιγράφει σωστά την κατάσταση, ενώ τάχθηκε εναντίον της πλήρους αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.
Ο παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν πλήρως το παλαιστινιακό κράτος, με τον καγκελάριο να τονίζει μεν επανειλημμένα ότι «η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων και κατά μήκος των συνόρων του 1967», όμως ταυτόχρονα να απορρίπτει το αίτημα για πλήρη αναγνώριση από τον ΟΗΕ, όπου σήμερα οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή. «Δεν είναι η ώρα να αλλάξει αυτό», επέμεινε ο κ. Σολτς.
Ο κ. Αμπάς διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «απορρίπτει πλήρως την τρομοκρατία και τη βία οπουδήποτε στον κόσμο», επισημαίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι, «παρότι είμαστε εκτεθειμένοι σε επιθέσεις, επιμένουμε στην ειρηνική αντίσταση».
Έκανε λόγο για 77 χρόνια κατοχής της Παλαιστίνης και ζήτησε την προστασία της λύσης των δύο κρατών, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που όμως, όπως κατήγγειλε, εμποδίζει το Ισραήλ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Σολτς επισήμανε ότι «εάν ζει κανείς σε μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, τότε θεωρεί ότι από το 2006 μάλλον έχει περάσει κάμποσος καιρός και θα μπορούσαν να ξαναγίνουν εκλογές».
Ο κ. Αμπάς εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του διότι δεν προέκυψε καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, δεσμεύτηκε πάντως ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
«Υπάρχουν 700 ψηφίσματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άλλα 90 από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εύχομαι όλα τα κράτη, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ, να εφαρμόσουν κάποιο από αυτά τα ψηφίσματα. Θα ήμουν ευτυχής αν εφαρμοζόταν ένα ψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου